גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בשווקים: "אחד השבועות הקריטיים לסיום מלחמת הסחר"

במשך לדיווחים מעורבים בשבוע האחרון, מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תמשיך לעורר עניין ● שלל נתוני מאקרו צפויים לספק אינדיקציה נוספת לגבי הכיוון של הכלכלה האמריקאית ● באירופה, הנגיד דראגי יערוך מסיבת עיתונאים לאחר הריבית ● החודש יוכרע גורל הברקזיט ● תחזית השווקים השבועית של "גלובס"

חזרה לקראת חגיגות ראש השנה הסיני במקדש האדמה בבייג'ינג / צילום: Thomas Peter, רויטרס
חזרה לקראת חגיגות ראש השנה הסיני במקדש האדמה בבייג'ינג / צילום: Thomas Peter, רויטרס

המסחר בשוקי המניות בעולם צפוי להיפתח מחר על רקע העליות שנרשמו בסוף השבוע האחרון בוול סטריט, כאשר מדד הנאסד"ק  טיפס 0.8%, הדאו ג'ונס  עלה ב-0.4% ומדד S&P 500  טיפס ב-0.7%.

בשבוע שעבר השיחות בין ארה"ב לצפון קוריאה הסתיימו לאחר שמנהיג קוריאה הצפונית ביקש לסיים את הסנקציות ונענה בסירוב. בתוך כך, שיחות הסחר בין סין לארה"ב העלו מספר כותרות שהפיחו תקווה בשווקים.

הנה כמה מהאירועים הכלכליים שירכזו עניין בשווקים בשבוע הקרוב.

1. מלחמת הסחר

הדיווחים על התפתחויות סביב השיחות לפתרון סוגיית הסחר בין סין לארה"ב ימשיכו לתת את הטון גם השבוע. לדברי יניב חברון מאלומות, "זה עשוי להיות אחד השבועות הקריטיים במירוץ לסיום מלחמת הסחר. אחרי הבעת אופטימיות זהירה בתקשורת הסינית בסופ"ש האחרון, עם ההצהרה על התקדמות חשובה, המחלוקת העיקרית נותרה עדיין בנושא קניין טכנולוגי".

בלאומי שוקי הון כותבים, כי "נראה שסין וארה"ב מתקרבות לחתימה על הסכם סחר, אולם מבחינת שוקי המניות, נראה כי רוב החדשות הטובות מגולמות 'כבר בפנים' לאור מהלך העליות המרשים מסוף חודש דצמבר".

2. משאל עם נוסף או ברקזיט: הדד-ליין מתקרב

ההחלטה על הברקזיט תתקבל בחודש הקרוב כאשר חוסר הוודאות סביב המהלך מגיע לשיאו, על רקע הקולות שקוראים למשאל עם נוסף בניסיון להימנע מיציאה מהאיחוד האירופי ללא הסכם ובכך למנוע יציאה קשה מהאיחוד.

"כרגע לבריטים יש שלוש אופציות שונות, שכל אחת מהם כוללת תשלום מחיר לא פשוט", אמר אמיר איל, יו"ר בית ההשקעות איניפיניטי. "האחת היא להגיע להסכם מסודר עם האיחוד, בשאיפה שההסכם לא יכלול את הקנסות הכבדים שכרוכים ביציאה ממנו; השנייה היא להתעלם מתוצאות משאל העם וללכת למשאל עם נוסף על עצם קיום ה'ברקזיט', במחיר של פגיעה אנושה בתשתית הדמוקרטית של אנגליה ובאמון הציבור; והאופציה השלישית היא להכריז שאין כרגע יכולת להגיע להסכם עם האיחוד האירופאי ואז יתרחש 'ברקזיט דה-פקטו', מבלי שבריטניה והאיחוד יגיעו להסכמות. במקרה הזה, הפגיעה בכלכלה הבריטית תהיה חריפה במיוחד תוך פגיעה בכל שרשרת הייצור הכלכלית באירופה. כאן גם קיימת המחלוקת הפוליטית מול צפון אירלנד, שתחייב הצבת גבול חדש בתוך אירלנד ותעורר שדים גיאו-פוליטיים מרבצם".

לדברי איל, "הבריטים רוצים להשתחרר מהלפיתה של האיחוד האירופאי, ונמאס להם שהאיחוד קובע להם את אורח החיים בנושאים קריטיים כמו ההגירה, הכלכלה ומדיניות. הבריטים רוצים להרחיב את העצמאות המדינית והכלכלית שלהם, בלי התערבות של אירופה בניהול החיים באי הבריטי, ולכן הם בחרו ב'ברקזיט', אבל מצד שני, הם לא רוצים לשלם את מלוא המחיר שכרוך ביציאה מהאיחוד".

אמיר הוסיף כי "להערכתי, התרחיש הסביר הוא שלא היה משאל עם נוסף, בגלל הפגיעה החמורה במוסדות הדמוקרטיים במדינה. כמו כן, הבריטים לא פראיירים, והם לא צפויים לדרישות הדרקוניות של האיחוד האירופאי, כיוון שמדובר בהתאבדות קולקטיבית. לכן, התרחיש הסביר הוא הוא NO DEAL BREXIT, מהלך קשה מאד מבחינת הכלכלה הבריטית, אבל כזה שיכול להציל את המדינה מהפלונטר הנוכחי אליו נקלעה. בתרחיש הזה, ממשלת בריטניה תהיה חייבת לפצות ולסבסד את המפעלים והתאגידים שפועלים בבריטניה ושרשרת הייצור שלהם עתידה להיפגע אנושות כתוצאה המהלך. התערבות כלכלית כזו אמנם תעלה הון עתק לממשלת בריטניה, אך היא תהיה זולה הרבה יותר מלשלם את הקנסות שדורש האיחוד. בסיטואציה הזאת, בריטניה תוכל להחליף את הסכמי הסחר עם האיחוד בהסכמי סחר חדשים ומשדרגים עם ארה"ב, בתמיכת הנשיא טראמפ".

לסיום אומר איל כי, "ההכרעה על גורל ה'ברקזיט' תתקבל בחודש הקרוב ויהיו לה השלכות רבות על הכלכלה הגלובאלית. מצד אחד, אנו מעריכים המשך היחלשות של הפאונד מול המטבעות המקבילים, מה שדווקא צפוי לסייע ליצואנים הבריטים ולהשקעות זרות במדינה. מצד שני, אנגליה צפויה להמשיך לסבול מיציאה של תאגידים, בעיקר בסקטור הפיננסי, שיעדיפו לעבור לערים אחרות באירופה. בשורה התחתונה, בטווח הקצר, הכלכלה הבריטית עלולה לספוג זעזועים כתוצאה מה'ברזיט', אבל בטווח הארוך הבריטים רק ירוויחו מהמלך ויבטיחו את העצמאות המדינית והכלכלית שלהם".

3. פרסום נתוני הצמיחה באירופה

ביום שלישי בארה"ב יפורסם מדד ISM במגזר הלא יצרני לחודש פברואר. הצפי של הכלכלנים הוא לקריאה של 57.2 נקודות, לעומת 56.7 נקודות בחודש ינואר. 

בנוסף, יפורסמו נתוני מכירות הבתים החדשים לחודש דצמבר, כאשר הצפי הוא לירידה של 9.1%. 

נגיד הבנק המרכזי של בריטניה צפוי לשאת נאום, וזאת כאשר קרב הדד-ליין ליציאה של בריטניה מהאיחוד ללא הסכם. 

ביום רביעי, יפורסם בארה"ב סקר ה-ADP לחודש פברואר. הצפי הוא לתוספת של 190 אלף משרות לעומת 213 אלף משרות בחודש ינואר. בנוסף יפורסמו בארה"ב נתוני הסחר של הכלכלה האמריקאית לצד המאזן המסחרי.

באותו היום יפורסם ספר הבז' שצפוי לספק אור על הפעילות הכלכלית של המחוזות בארה"ב.

ביום חמישי יפורסמו נתוני הצמיחה בגוש האירו, כאשר הצפי של הכלכלנים הוא לשיעור צמיחה של 0.2% ברבעון הרביעי. בנוסף, הבנק המרכזי של אירופה (ECB) צפוי לפרסם את גובה הריבית לחודש מארץ. הצפי הוא ללא שינוי. לאחר הודעת הריבית, נשיא הבנק המרכזי מריו דראגי יקיים מסיבת עיתונאים.

ביום שישי יפורסמו נתוני הצמיחה של הכלכלה היפנית לרבעון הרביעי, כאשר התחזיות של הכלכלנים הן להאטה בשיעור של 0.5%. 

בסין יפורסמו נתוני הסחר, ובגרמניה יפורסמו נתוני ההזמנות ממפעלים. ביום שבת יו"ר הפד ג'רום פאואל צפוי לשאת דברים. בשבוע שעבר הציג פאואל עמדה יונית בנאומו בקונגרס עם זאת פאוואל עדיין לא מוריד מהשולחן אפשרות להעלאת ריבית אחת נוספת השנה. 

4. עונת הדוחות הסתיימה בוול סטריט

עונת הדוחות בוול סטריט הסתיימה כאשר 69% מהחברות בקרב מדד S&P 500 הפתיעו לטובה בשורת הרווח ו-61% מהחברות הצליחו להפתיע בשורת ההכנסות.

ביום חמישי בנק לאומי צפוי לפרסם את הדוחות לרבעון ולשנה כולה. 

חברת מג'יק הישראלית תפרסם ביום רביעי דוחות, חברת ביוליין תפרסם מחר דוחות, וחברת סיילספורס האמריקאית תפרסם דוחות לאחר הנעילה מחר.

5. בשוק המקומי - נתוני הגירעון

בשוק המקומי יפורסמו נתוני הגירעון ביום רביעי, וביום חמישי יפורסמו נתוני יתרות המט"ח של בנק ישראל.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה