גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' אבי שמחון: התנגדתי ואני עדיין מתנגד למיזוג רשת וערוץ עשר

פרופ' שמחון, חבר ועדת הריכוזיות, אמר בכנס של רשות התחרות כי "אין שני גופים עסקיים שמיזוגם יביא להגדלת ההשפעה על מקבלי ההחלטות כמו המיזוג בין ערוץ עשר לרשת"

פרופ' אבי שמחון / צילום: תמר מצפי
פרופ' אבי שמחון / צילום: תמר מצפי

הפאנל האחרון בכנס של רשות התחרות שהתקיים היום (ב') עסק בנושא "5 שנים לחוק הריכוזיות - הצלחה מסחררת או התערבות מיותרת".

את הפאנל הנחתה עורכת "גלובס", נעמה סיקולר, והשתתפו בו הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין; ראש המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון, חבר ועדת הריכוזיות; יו"ר דירקטוריון קופת-חולים מאוחדת, אייל גבאי, שכיהן כיו"ר הוועדה להגברת התחרותיות במשק; וכן מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו.

הפאנל התחיל בהצהרה של פרופ' אבי שמחון כי הוא היה ממתנגדי המיזוג בין רשת וערוץ עשר.

"אני הייתי זה שהתנגד למיזוג. אני עדיין מתנגד למיזוג, ואני מקווה שתשנו את דעתכם", אמר פרופ' שמחון, חבר ועדת הריכוזיות מעל ל-3 שנים.

פרופ' שמחון הוסיף כי ערוץ עשר ורשת הם "ערוצים בעלי השפעה עצומה על קובעי המדיניות. כשלוקחים את קבוצות 2 ו-3 במשק וממזגים ביניהן, אנחנו יוצרים קבוצה ריכוזית בטירוף".

שמחון הוסיף כי בישיבת ועדת הריכוזיות הוא אמר שאם המיזוג הזה יאושר, "לא יכול להיות שלא נאשר משהו אחר". לדבריו, "אין שני גופים עסקיים שמיזוגם יביא להגדלת ההשפעה על מקבלי ההחלטות כמו המיזוג בין ערוץ עשר לרשת".

על ההבדלים בין רשות התחרות לוועדת הריכוזיות אמר פרופ' שמחון כי בעוד שהראשונה "צריכה לדאוג כשיש מיזוג בתוך ענף, מידת הריכוזיות בענף לא תגדל מעל רמה מסוימת. כדי שלא תיפגע התחרות בענף, האחרונה צריכה למנוע או לצמצם במידת הנטען את הקיום של גופים שיש להם כוח כל-כך גדול במשק, שהם יכולים להשפיע על קובעי המדיניות".

עוד הוסיף שמחון כי קובעי המדיניות "אלה לא רק ראש הממשלה - אלה גם חברי הכנסת. ולכן מה שהגדיר החוק כגוף ריכוזי, זה גופים מאוד גדולים או גופים שיש להם אמצעי תקשורת". 

"שמור לי ואשמור לך"

בהמשך לדבריו של פרופ' שמחון על המיזוג בין ערוץ 10 לרשת, טענה המנחה, עורכת "גלובס" נעמה סיקולר, כי "שוק התקשורת מדמם, וכי אם היינו בדימונה, כולם היו זועקים". בתגובה לכך השווה פרופ' שמחון את ערוצי התקשורת לקבוצת כדורגל "בחזקת מאה".

לדבריו, "כמו ששם באים בעלים ומכניסים כסף; אני מבטיח לכם שאם הבעלים הקודמים של הערוצים היו מפסידים כסף, וזה כאילו הם נכנסו לשם כדי לעשות כסף, אם היו רוצים לצאת מהערוץ, היו מוצאים מישהו אחר שייכנס. הערוץ לא היה נסגר, כמו שקבוצת כדורגל לא הייתה נסגרת".

יחד עם זאת, שמחון הוסיף כי נדרש מוועדת הריכוזיות לפעול ברגישות "ביחס לשאלה מתי אנו צריכים להפעיל את הכוח".

יו"ר דירקטוריון קופת-חולים מאוחדת, אייל גבאי, שכיהן כיו"ר הוועדה להגברת התחרותיות במשק, התייחס אף הוא למשק בישראל ואמר: "ישראל היא משק מאוד קטן, שמאוד מוגבל בתחרות ליבוא מעבר לגבולות. אפילו המשפחתיות הקיימת במדינה, לא במובן שרק 3 משפחות גדולות שולטות - הדברים הללו גורמים להגבלה של התחרות כלל-משקית של 'שמור לי ואשמור לך', וכשישבנו בוועדה, חשנו את הדברים הללו, אך כמו שאמר מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, חיים שני - קשה לנו לשים את האצבע.

לדברי גבאי, "'השמור לי ואשמור לך' הוא דבר שקיים. אתה לא תתחרה בי פה, ואני לא אתחרה בך שם. אף אחד לא יתפוס הקלטות של זה בכיס של אחד העוזרים, אבל זה שם". 

"צריך לתת קרדיט לתקשורת" 

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, ציינה כי "כל חוק הריכוזיות הוא כמו מעבדה בינלאומית שאין כמוה. חוק הריכוזיות כן הציף מבוכה גדולה בדרג המקצועי על איך בפועל מיישמים את הדבר הזה", תוך שהיא מדגישה פעם נוספת את הזהירות שיש לנהוג בה כשעוסקים בנושא זה.

לשאלתה עורכת "גלובס" האם לא מדובר ב"זהירות יתר", ו"האם החוק יצר את השינוי בריכוזיות או החיים עצמם", השיבה עו"ד הלפרין שזה "גם וגם".

בכל הקשור לנושא הזהירות הוסיפה הלפרין: "אם אנחנו זהירים זהירות יתר, אנחנו לעולם לא נדע. בחלוף 5 שנים מחקיקת החוק אנחנו רואים נורות מאוד ברורות... אנו רואים שבנק הפועלים נפרד משיכון ובינוי. אנחנו רואים שבמשפחת עופר הייתה הפרדה של נכסים מהקניונים. אנחנו רואים שעידן עופר יצא מתחום התקשורת. אנחנו רואים שתשובה ועופר יצאו מתחומי ההתפלה. ואנחנו רואים תנועה של ביזור במשק. אולי אנחנו זהירים מדי או מתונים מדי, אבל ההתרחשויות קוראות בשטח".

פרופ' שמחון הוסיף כי הוא מסכים עם מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו. לדברי שמחון, "חוק הריכוזיות גם יוצר איזשהן מגבלות שיכול להיות שתהיה להן השפעה שלילית". אולם לדבריו, הרכב ועדת הריכוזיות מוביל ומשכנע את השחקנים השונים במשק "שאנחנו ועדה מאוד מתונה. כמו שמיכל אמרה, פסלנו רק פרויקט אחד, והפסילה לא יצרה שום נזק לכלכלה". בדומה לממונה הוסיף פרופ' שמחון כי "צריכים להיות מאוד זהירים. אנחנו לא מתכוונים לפסול הרבה פרויקטים".

עורכת "גלובס" ציינה בפני חברי הפאנל כי "בסופו של דבר זכויות רבות בחוק הזה שמורות לעיתון 'דה מרקר', שממש הלך ונתן בראש חודשים ארוכים, עד שהצליח לגרוף או לסחוב את התודעה הציבורית מאחוריו ואת מקבלי ההחלטות". לשאלתה, האם זה טוב או רע בעיני חברי הפאנל, השיב פרופ' שמחון כי "זה מצוין, ולגמרי צריך לתת קרדיט לתקשורת. אני יודע את זה כי אני הייתי היועץ של שר האוצר. ולפני שאייל קיבל את הניהול של האירוע, שר האוצר שטייניץ מאוד התלבט".

בתוך כך הוסיף גבאי כי כמי שהיה שם, בלעדי שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ, ראש הממשלה בנימין נתניהו והנגיד לשעבר סטנלי פישר - זה לא היה קורה. "אם שלושת אלה לא היו רוצים בזה, זה לא היה קורה. הפקידות, לא אנקוט בשמות, רובם היו נגד, ובצדק, כי זו דיסציפלינה שלא הכרנו", אמר גבאי.

עוד כתבות

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

כמה שווה התחזקות של מטבע / איור: גיל ג'יבלי

מאות מיליונים נמחקו: אלה המפסידים הגדולים של התחזקות השקל, ולא כולם יצואנים

התחזקות השקל ביותר מ־10% מול הדולר בשנה האחרונה, הסבה פגיעה לשורה ארוכה של חברות נסחרות - החל מענקית המזון שטראוס, דרך אל על ועד חברות תעשייה כמו מיטרוניקס ופלרם ● בזמן שבחברות מנסים למתן את עוצמת הפגיעה באמצעות עסקאות גידור, ויש מי שכבר מאיימים: "אם זה יימשך עוד ועוד חברות יעבירו פעילויות לחו"ל"

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות היום בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

מנכ"לית חברת הביטוח: "אחיינית שלי רצתה לקנות את האוטו הזה. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'"

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס. כיוון סיבוב המים בכיור / צילום: Shutterstock

המיקום לא קובע את כיוון ירידת המים. אז מה כן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיוון ירידת המים לא מוכרע לפי היחס לקו המשווה, אלא לפי האינסטלציה

אזור המשרדים של בני ברק. מה קורה ליתרון התחרותי במציאות? / צילום: Shutterstock

10 קומות מאוכלסות מתוך 40: מגדלי המשרדים החדשים מוכנים, אבל השוכרים לא באים

למרות הסטנדרט הגבוה והנגישות התחבורתית, שיעורי התפוסה בערים שמחוץ לתל אביב בירידה ● הנסיעות הארוכות, האווירה אינה מושכת צעירים וההיצע הגדול מרחיקים את השוכרים

מטוס של לופטהנזה קרגו בפרנקפורט / צילום: Shutterstock, SHutterstock

דווקא כשהקנצלר בארץ, לופטהנזה קרגו הטילה אמברגו נשק על ישראל

זרוע המטען של חברת התעופה הגרמנית לופטהנזה מטילה אמברגו מיידי על הובלת ציוד צבאי לישראל - ומסבירה כי היא כפופה להגבלות יצוא וסנקציות בריטיות ● בקבוצה מדגישים: "פועלים למצוא פתרון למשלוחים אינדיבידואליים"

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

מימין: מנכ''ל AIG לשעבר מרטין סאליבן וג'יימי דיימון, מנכ''ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן / צילום: Reuters, Larry Downing, Mikala Compton/American-Statesma

היום שבו אמריקה תגיע לכונס נכסים: על הפצצה המתקתקת הכי מפחידה בכלכלה העולמית

שוק האג"ח הממשלתי האמריקאי הוא הבסיס של כל המערכת הפיננסית העולמית. אם הוא יקרוס, הוא יפיל אחריו שרשרת בלתי ניתנת לעצירה של אבני דומינו ● מה עשוי למנוע מאמריקה ומהעולם את המפגש הטראומטי עם כונס הנכסים? ● כתבה אחרונה בסדרה

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

בית בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד / צילום: טל וולינסקי

עם נוף לשדות: בכמה נמכר בית עם 5 חדרים בקיבוץ אשדות יעקב?

מחיר הנכס גבוה בזכות המיקום והנוף, אך לא מדובר בעסקה היקרה ביותר בקיבוץ ● הקונה הוא תושב טבריה, שרכש אותו כדי לשנות אווירת מגורים ועל מנת שילדיו ייהנו ממוסדות החינוך האזוריים.