גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח קטסטרופה: מצטערים, המגפה לא חמורה מספיק

הבנק העולמי הקים ב-2017 מנגנון פיננסי חדשני ל"ביטוח" מהיר ויעיל נגד התפרצות מגפות - אך התפרצות האבולה בקונגו בשנה שעברה לא עמדה בתנאי האג"ח הקשיחים שעוצבו במו"מ עם המשקיעים, בעיקר קרנות המתמחות בהערכת סיכונים ● האם יש צורכי מימון שעדיף שלא לתעל לשוק ההון, אפילו תחת הגדרה של השקעות אחראיות?

בית חולים בקונגו בו שהה חולה באבולה בדצמבר / צילום: רויטרס, GORAN TOMASEVIC
בית חולים בקונגו בו שהה חולה באבולה בדצמבר / צילום: רויטרס, GORAN TOMASEVIC

מהו האיזון הראוי עבור המנפיקים והמשקיעים בהשקעות אחראיות (ESG - Environmental, Social and Governance) בין מימון למטרות חברתיות וערכיות לניהול סיכונים ותמחור הולם? שאלה זו התחדדה לאחרונה על רקע התפרצות מגפת אבולה בקונגו בשנה שעברה, שעד כה גבתה כ-500 קורבנות.

עלות הלחימה במגפה הייתה אמורה להיות ממומנת מכספי אג"ח קטסטרופה ייחודית שהנפיק הבנק העולמי ב-2017, למימון בלימת התפרצות מגפות, בה עסקנו במדור זה לפני כשנה וחצי.

אך בפועל, למרות ההשלכות החריפות של ההתפרצות, התנאים הטכניים בהגדרת "מגפה" באג"ח לא התקיימו - התפרצות האבולה התרחשה בקונגו בלבד, ולא חצתה גבולות למדינות נוספות. לכן, כספי המכשיר לא שימשו לטיפול בתחלואה.

העלות השנתית: כמעט אחוז מהתמ"ג העולמי

מיגור מהיר של מגפות אינו רק מטרה חברתית, אלא יש לו גם משמעות כלכלית כבירה. בעשרות השנים האחרונות עלתה דרמטית היכולת של אנשים, מוצרים ומזון לנוע בקלות ובמהירות בין מדינות. לצד התועלות הרבות הטמונות בכך, הדבר תרם להתגברות התדירות והפיזור הגלובלי של מקרי ההדבקה. לאור זאת, כיום עומדת העלות השנתית של ההתמודדות עם מגפות על כמעט אחוז מהתוצר העולמי.

לפי הבנק העולמי, יש סיכוי גבוה שב-15 השנה הקרובות תתרחש מגפה חוצת-גבולות. במקרה קיצון, תרחיש של מגפה גלובלית חמורה עלול לגרום למיליוני הרוגים ולנזק כלכלי עצום. לשם המחשה, עלות מגפה הדומה בחומרתה למגפת השפעת הספרדית של 1918 עלולה להגיע להיקף אדיר של כ-5% מהתמ"ג העולמי.

האתגר הזה הביא את הבנק העולמי להקים לפני כשנתיים מנגנון פיננסי חדשני, המיועד להוות "ביטוח" מהיר ויעיל נגד מגפות - Pandemic Emergency Financing Facility (" PEF"). המנגנון מתמקד במימון למדינות בעלות הכנסה נמוכה ומערכות בריאות חלשות. זאת, משום שהאחרונות גם נוטות להיות חשופות יותר להתפרצות מגפות והן גם בעלות יכולת נמוכה להעמיד את המשאבים הפיננסיים הנדרשים כדי להגיב להן באופן אפקטיבי.

כך פועל מימון החירום להתפרצות מגיפות (PEF)

סיכון ההתפרצות הועבר לראשונה לשוק

שוק אג"ח הקטסטרופה, המתמקד לרוב בביטוח סיכונים משמעותיים כגון אסונות טבע, הוא שוק מפותח ומבוסס. בשנים האחרונות הוא צמח במהירות, ועמד בסוף 2018 על כ-38 מיליארד דולר. החדשנות בהנפקת אג"ח הקטסטרופה שביצע הבנק העולמי, היא שלראשונה הועבר לשוק ההון סיכון התפרצות מגפות.

האג"ח של PEF הונפקו ב-2017 ובמסגרתן גויסו 320 מיליון דולר לתקופה של 3 שנים, עם אפשרות הארכה לשנה נוספת למנפיק. כספי האג"ח נועדו "לבטח" את הבנק העולמי מפני שישה וירוסים קטלניים: שפעת, נגיפי פילו (כגון אבולה), נגיפי קורונה (כגון סארס), קדחת לסה, קדחת השקע האפריקאי וקדחת דימומית.

במקרה של התפרצות מחלה שתביא להתקיימות הטריגרים המוגדרים באג"ח - קרן האג"ח תימחק, וכספי המשקיעים יועברו לצורכי סיוע למדינות הנפגעות. הטריגרים למחיקת הקרן וקביעת סכום המחיקה הנדרש מבוססים על מאפייני התפרצות המגפה: מספר המיתות, מהירות התפשטות המחלה והשאלה האם חצתה גבולות בינלאומיים. התקיימות התנאים נקבעת בהתאם לנתונים שמפרסם ארגון הבריאות העולמי.

כנגד הסיכונים, המשקיעים המבטחים מקבלים קופונים "שמנים" במיוחד. האג"ח מחולקות לשתי שכבות: שכבה א' בסך 225 מיליון דולר המכסה התפרצות של נגיפי השפעת והקורונה, בתשואה של ליבור חצי שנתי+6.5%, ושכבה ב' בסך 95 מיליון דולר, המכסה את יתר הנגיפים, בתשואה של ליבור חצי שנתי+11.1%. הקופונים למשקיעים ממומנים מתרומות של גרמניה ויפן.

בנוסף, נקבע שבמקרה של התפרצות מגפה גרמניה תעמיד "חלון מזומנים" של 50 מיליון דולר - שישמש להעברת סיוע מידי לטיפול במחלות שאינן נכללות באג"ח שהונפקו ובמקרים בהם הטריגרים למחיקת קרן האג"ח לא יתקיימו.

נוקשות התנאים פגעה בהשגת המטרה

כאמור, משום שהתפרצות האבולה בקונגו נותרה בתחומי המדינה ולא "חצתה גבולות", לא התקיימו התנאים הקשיחים והמצטברים שנקבעו בתשקיף לשימוש בכספי קרן האג"ח. לפיכך, האג"ח לא שילמה ולו סנט לסיוע. עד כה, הכספים לקונגו, למעלה מ-11 מיליון דולר, הועברו רק כחלק מ-"חלון המזומנים". 

מקרה דומה, אם כי פחות חמור, התרחש עם התפרצות מגפת הלסה בניגריה לפני כשנה.

לפיכך, למרות ה"יצירתיות" הפיננסית, המענה להתפרצות מגפות ניתן גם כאן באופן סטנדרטי, באמצעות מדינות תורמות. כתוצאה, יש הסבורים שהאג"ח החדשניות כשלו במילוי ייעודן, כמכשיר המעביר את עלות ההתמודדות עם מגפות לשוקי ההון ובפרט, ביצירת מנגנון סיוע מידי לבלימת המגפה.

הדבר מעלה את השאלה - האם שימוש באג"ח קטסטרופה למימון סיכונים כגון מחלות זיהומיות הוא אפשרי, ומדובר בחבלי לידה שניתן לשפר בהנפקות עתידיות - או שמא ישנם צורכי מימון שעדיף שלא לתעל לשוק ההון, גם תחת הגדרה של השקעות אחראיות, אלא להותיר לתרומות?

להערכתנו, כדי שהמנגנון יהא אפקטיבי, בהנפקות עתידיות ראוי לבחון שינויים בתנאי האג"ח, במטרה לאפשר שימוש מהיר בכספים בתרחישים רלוונטיים. למשל, ביטול התנאי להתפרצות מחלה במספר מדינות, או לחלופין התמקדות בפרמטר קל לכימות כגון מספר הנפגעים מהמחלה. אפשרות נוספת היא לתכנן אג"ח במבנה מרובד, בו מגוון הרצועות יאפשר להתייחס לטווח רחב יותר של סיכונים, כגון רמות שונות של התפרצות מגפות שונות, כנגד תשואות שונות מהותית.

להערכתנו, אף שסביר שניתן יהיה להשיג שיפורים נקודתיים בתנאי אג"ח דומות בעתיד, הרי ששינויים דרמטיים בתנאים יתקלו בדרישות לתשואות גבוהות יותר, שספק אם תהיינה כדאיות למנפיק.

גם בהנפקה הנוכחית, תנאי האג"ח הקשיחים והמצטברים עוצבו במו"מ עם המשקיעים העתידיים, ובעיקר קרנות מתוחכמות המתמחות בהערכת סיכונים. נוקשות התנאים פגעה ביכולת להשיג את המטרה החברתית עליה חלמו מתכנני המכשיר.

התוצאה מתסכלת במיוחד להוגי האג"ח, משום שהכספים שמימנו את התשואה הדו-ספרתית ששולמה למשקיעים, כנגד ביטוח שהתברר כלא אפקטיבי, היו יכולים לממן את מלוא עלות ההתמודדות עד כה עם ההתפרצות בקונגו.

לסיכום, השקעות אחראיות, שעודן נמצאות בשלבי התפתחות בעולם ההשקעות, נתקלות בד"כ באתגרים רבים מצד המשקיעים. זאת, בעיקר בנוגע לקביעת האיזון הראוי בין שיקולים ערכיים להשגת תשואה הולמת.

אולם לדעתנו, האג"ח של PEF ממחישה שאתגרים בפיתוח מכשירי ESG קיימים גם עבור המנפיקים. כך, השקעות העומדות לכאורה בקריטריוני ESG עלולות להתגלות דווקא כחרב פיפיות ביחס ליעדי גיוס המימון, ולהפוך ל"בוננזה" למשקיעים.

על אף השילוב הקוסם, לכאורה, בין תחכום פיננסי והשקעה אחראית - בסופו של דבר פרופיל הסיכוי-סיכון של מכשירים מושתת על מאפייניהם הפיננסיים והתנאים הקבועים בהם. לכן, ראוי שהן המנפיקים והן המשקיעים ינתחו מכשירי ESG באופן עסקי, ויבחרו במשקל שהם מוכנים להעניק למטרה הערכית כחלק משיקולי ההנפקה או ההשקעה שלהם, כנגד ההשפעה הפוטנציאלית על הסיכונים והתשואות.

יש לי מושג: אג"ח קטסטרופה (Cat Bond)

ניירות ערך המעבירים סיכונים מהגורם המנפיק, לרוב חברת ביטוח - למשקיעים. לרוב, המכשירים משמשים להעברת סיכונים הנובעים מאירועי טבע קיצוניים, כגון רעידות אדמה וסופות. בהתרחש אירוע טריגר מוגדר מראש - קרן האג"ח נמחקת ומשמשת לתשלום למבוטחים. עבור המנפיקים אג"ח זו מהווה חלופה לביטוח משנה, ועבור המשקיעים אפיק להנבת תשואות גבוהות ובעלות מתאם נמוך יחסית עם השוק.

הכותבים הם, בהתאמה, שותף וסניור במחלקת המימון המורכב של PwC ישראל. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500