גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המחלקה הכלכלית במשרד התקשורת ביצעה השתלטות עוינת"

חיים גרון, עד לאחרונה סמנכ"ל בכיר במשרד התקשורת, אומר בראיון ל"גלובס": "המשרד זנח את כל האמצעים הרגולטוריים שהיו בידיו, התחרות הפכה לדת; במשרד לא מסוגלים לחשוב מחוץ לקופסה" • על שוק הסלולר: "לצמצם לשתי רשתות בדור החמישי, אחרת כולם ימשיכו להפסיד כסף"

חיים גרון/ צילום: שלומי יוסף
חיים גרון/ צילום: שלומי יוסף

בנובמבר האחרון, פורסם ב"גלובס" כתב אשמה חריף של חיים גרון, סמנכ"ל בכיר טכנולוגיות עתידיות וסייבר במשרד התקשורת. גרון מתח ביקורת על מדיניות משרד התקשורת תוך שהוא מביע חשש כבד למצבה של ישראל בתחום תשתיות התקשורת. "תחרות מחירים חריפה היא בבחינת פירות באושים שהובילה לעצירת השקעות ולדרדורה של ישראל בכל המדדים ההשוואתיים לעולם", אמר אז.
גרון, שפרש לאחרונה ממשרד התקשורת אחרי 20 שנה, עבר במהלך תקופתו במשרד 13 שרי תקשורת ו-8 מנכ"לים. כמי ש"ראה כבר הכל", הוא מצביע כעת בראיון ל"גלובס" על הגורמים המרכזיים לטענתו שהביאו את שוק התקשורת למשבר.

"ב-10 השנים האחרונות הייתה השתלטות עוינת של המחלקה הכלכלית במשרד התקשורת, בגיבוי של המחלקה המשפטית באופן שהאיזון בין השקעות לבין תחרות בעיניי הופר בצורה קשה", הוא אומר. "המשרד זנח את כל האמצעים הרגולטוריים שהיו בידו, פרט לאמצעי התחרות, והתחרות הפכה כמעט לדת. וכך נזנחו אפשרויות אחרות, וזה בא על חשבון השקעות. הקושי הגדול ביותר בענף היום הוא היעדר השקעות".

גרון אומר כי "נכנסנו לפיגור מאוד גדול בדור הרביעי, וכל זה כי לחברות שצריכות להשקיע הרבה מאוד לא נשארו אמצעים להשקעה. זו תולדה לא רק של תחרות, אלא גם של כישלון באכיפה. הרעיון להכניס תחרות בעולם הישן של שלוש החברות הסלולריות הגדולות שחיו בשיווי משקל אנטי-תחרותי עם מחירים מאד גבוהים היה רעיון נכון, והכנסה של שני מתחרים - מירס (לימים הוט מובייל) וגולן טלקום - כתחרות נוספת לשבור את שיווי המשקל הזה היה נכון. אבל התחרות הייתה צריכה להיות מבוססת תשתיות. הוט מובייל אכן השקיעה, אבל גולן לא. למעשה היא הפרה את רישיונה באופן שיטתי, ולא רק שלא מילאה את חלקה בהקמת רשת, אלא ברגע שקיבלה את הערבות בחזרה - היא התחילה לפרק גם את המעט שהקימה".

שם אתה רואה את נקודת השבר?

"כן. אילו גולן טלקום הייתה צריכה באמת להשקיע ברשת היא ממילא לא הייתה יכולה להוריד את המחירים בענף לרמה כה נמוכה שלא מאפשרת השקעות. התופעה הזאת לא נעלמה מעיני המשרד, אבל משיקולים כאלה ואחרים, אולי אף של פופוליזם, היה מאוד נוח שהמחירים ירדו ל-30 שקל לחודש".

ישבת בדיונים ואמרת את דעתך?

"גם התחרות וגם הפרסונות שהיו השתלטו על השיח במשרד. אני יכול להגיד שבאותה תקופה לא היה שיח".

לא היה שיח גם בתקופת אבי ברגר כמנכ"ל?

"כן. לא היה שיח גם ברמת המנכ"ל וברמת השר".

מצד אחד אתה אומר שהמחלקה הכלכלית והמשפטית השתלטו על השיח במשרד. מצד שני, אתה אומר שבמקרה של ברגר זה רק הוא והשר.

"התחושה הייתה שזה המצב. שלא יהיה שום ספק - מבחינתי לא הייתה לבזק שום בעיה לבצע את רפורמת השוק הסיטונאי, אבל חשבתי שלא נכון לעשות את זה - לא מפני שהם לא יכולים, אלא מפני שחשבתי שזה מסבך את המערכות ויכניס אותנו לעימותים בלתי סופיים מול בזק ונצטרך להיות גננת. אפשר היה לפתור את זה במחיר ראוי שבזק תקבל, ומבלי שייאלצו אותה למכור למתחרים במחיר שהוא פחות מהרווח שלה".

איך אתה רואה את התיקון בשוק הסלולר?

"אני חושב שהקושי הגדול היום הוא לא בקיומן של הרבה חברות, אלא בקיומן של שלוש רשתות. מדינה קטנה כמו ישראל לא זקוקה לא מבחינה בטחונית וטכנולוגית וכלכלית לשלוש רשתות, ובעיניי התיקון צריך להיות לפחות בדור החמישי למעבר לשתי רשתות, ושכל החברות בארץ ישתמשו באותן רשתות. זה יחסוך שליש מהעלויות".

אתה התנגדת לשוק הסיטונאי, אבל בלעדיו לא הייתה תחרות בטלוויזיה.

"בשביל לייצר תחרות בטלוויזיה על גבי רשת האינטרנט, לא היה צריך ללכת לפיתרון כל כך מהפכני דרסטי של שוק סיטונאי. אפשר היה לגרום לכך שהחברות ישלמו הרבה פחות על תעבורת האינטרנט, ואז יעבירו טלוויזיה כמו שהן עושות היום. הצלחתי לשכנע את השר אריאל אטיאס בזמנו אחרי ביקור באחת החברות ולבחון את המודל הזה ברצינות. הוא קיבל את העמדה הזאת, יצא שימוע, כמובן שבזק והוט מאוד התנגדו, אבל השימוע התאדה".

אתה נגד ביטול ההפרדה המבנית היום, למה?

"יש את המשפט המפורסם שאומר 'אם זה עובד - אל תתקן את זה'. ההפרדה עבדה, התפתח כאן שוק תחרותי בכל תחום. השוק הסיטונאי נועד בעצם בין היתר לאפשר ביטול ההפרדה המבנית. אבל אני לא מתגנדר בהצלחה הגדולה שכמה מאות אלפי מנויים עברו לשוק הסיטונאי. הם נשארו בסופו של יום עם התשתית של בזק והוט".

"דיבורי סרק במשרד התקשורת"

אנחנו נדרשים להשקעות כבדות מאוד בתשתיות תקשורת. זה אפשרי תחת מדיניות של שוק סיטונאי?
"אם אני מסתכל על התחום הקווי, אז בהחלט לשוק הסיטונאי יש השפעה דרמטית על המוטיבציה של חברות התשתית להשקיע בשדרוגי הרשת. המצב האבסורדי שנוצר בענף התקשורת הוא שאיפה שיש תחרות עזה, שזה שוק הסלולר, אין כסף להשקיע בשדרוג הרשתות. ואיפה שיש כסף, והרבה, לבזק וגם להוט אין מוטיבציה בשדרוג הרשתות בין היתר בגלל השוק הסיטונאי. חשבתי שבעת הזאת לתת לבזק ארכה של כמה שנים להפעיל את השירותים ואח"כ לעשות חשיבה לגבי המתחרים שגם הם בעצמם פורסים במקומות חדשים ששם אין בעיית תשתיות. אבל בסיטואציה הנוכחית להגיד דברים כאלה במשרד התקשורת אלו דברי כפירה".

"כשתחרות הפכה מבחינה תפיסתית לדת, אז ככה זה נראה. אי אפשר לשקול שום דבר אחר או רעיון אחר שיוצא מהקופסה, ולכן הדיבורים הם דיבורי סרק. הגישה של קיום התחרות בכל מחיר היא בעיני גישה מוטעית, כי לפעמים לפחות לתקופות מסוימות צריך לשקול דברים אחרים, ושני הדברים האלה לא הולכים ביחד".

תגובת משרד התקשורת: "מר חיים גרון שימש בתפקידים בכירים לאורך שנים במשרד ותרומתו למשרד ידועה. אנו מאחלים לו הצלחה בהמשך דרכו. משרד התקשורת פועל להובלת תשתיות ושירותי התקשורת בישראל לעידן הדיגיטלי, באמצעות מגוון רחב של אמצעים העומדים לרשותו".

על פרשת 4000: "התחושה הייתה שפילבר הוא איש של פשרות"

באופן טבעי, חיים גרון ראה מקרוב את ההתפתחויות במשרד סביב פרשת תיק 4000, גם כמי שעבד בצמוד למנכ"ל משרד התקשורת דאז שלמה פילבר. אבל הוא מעדיף שלא להיכנס לתוך הסיטואציה יותר מדי. "אני לא יכול להתייחס. אני עו"ד, אני מאמין בשלטון החוק, ואני מאמין בחזקת החפות של כל מי שמעורב".

בכל זאת עבדת עם שלמה פילבר, שהפך לעד מדינה בפרשה, מה אתה יכול להגיד לי על העבודה איתו ועל התקופה שלו במשרד?

"כשפילבר הגיע למשרד הוא שינה את המגמה שהייתה לפניו - מהתנהלות של אכיפה ואיום בסנקציות וסנקציות כלפי בזק, למדיניות של בוא נעשה איתם דיל, מתוכך כוונה שתהיה סיטואציה של 'ווין-ווין' לטובת הציבור ולטובתם, וכך נגיע למטרה. ולכן הוא חיפש כל הזמן הסכמות, במקום אכיפה וסנקציות. הגישה הזאת, לפחות על ידי חלק מבכירי המשרד, לא נתפסה אז כגישה בלתי לגיטימית, ובלבד שהיא תביא את התוצאות המקוות".

והיא הביאה?

"במבחן התוצאה היא לא הביאה. אבל המצג שהציג היה כזה שהוא הצטייר כאיש של פשרות, וכאיש שמחפש את ההסכמה במקום העימות".  

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר