גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנה אחרונה: הקינוחים לא חייבים להיות עתירי סוכר ופחמימות

בשנים האחרונות אפשר למצוא יותר פתרונות והמצאות קולינריות שמאפשרים ליצור קינוחים מופחתי סוכר ופחמימות, בטעם וברמה שגם מי שאינו סוכרתי או בדיאטה יכול ליהנות מהם

קרם פיסטוק ותותים / צילום: אסף קרלה
קרם פיסטוק ותותים / צילום: אסף קרלה

ויטרינת העוגות מאירת העיניים של "מגזינו", בעיבורי הבר של המסעדה התל אביבית. מספר דו-ספרתי של טארטים, טורטים ומה שביניהם ישובים כאן בקומות נוצצים באור לבן ובוהק. המבחר נוצר כפרשנות אישית של הקונדיטור ברק כהן לקלאסיקות קונדיטוריה, ומככב בו גם צמד לא שגרתי: טארט פיסטוק, תותים וגנאש שוקולד לבן נטול גלוטן, והחל מהחודש - עוגת חלבה, בננות וקרם שקדים מופחתת סוכר.

"העוגות האלה נולדו מצורך שלנו לתת מענה לקהל שמחפש אותן", הוא אומר. "אתגר שמצריך שימוש בפתרונות יצירתיים ולא שגרתיים. במקום ליצור מתחליפים, השתמשתי בכל מה שכן מותר. התוצאה היא משהו שאני שמח לעמוד מאחוריו".

עוגת הבננה והחלבה היא חלק מפרויקט של מיזם "2 סוכר" של הארגון הישראלי לבני משפחה מטפלים בתמיכת (MSD (CareGivers Israel, שמבוסס על הרעיון שכל אחד מאיתנו טיפל, מטפל או יטפל בעתיד בהורים זקנים, בני/בנות זוג וילדים המתמודדים עם מחלה או מוגבלות כלשהי. בעצם, כולנו CareGivers.

עוגת חלבה בננות וקרם שקדים/ צילום: אסף קרלה

בלי הדרה קולינרית

במסגרת המיזם יצרו 12 שפים, בלוגרים וקונדיטורים מוערכים קינוחים מופחתי סוכר ופחמימות. כמה מהם יגישו אותם כמנות ספיישל בחודש הקרוב: קרם פיסטוק עם בלסמי מצומצם ותותים שיצר עופר בן נתן, הקונדיטור של "ניטאן תאי" ובית הקפה הצמוד לה "בק דור"; מקפא טחינה ופירות יבשים של אביב משה ב"מסה" וכן טארט-טאטן מפורק עם רוטב שוקולד וקרם אנגלז ב"הולה".

"סוכרת סוג 2 היא מסוג המחלות שממדרות קולינרית, ובעולם שהרבה ממנו סובב סביב אוכל ומפגשים חברתיים במסעדות - זה מבאס את החולים, אבל משפיע גם על בני המשפחה שלהם. הרעיון מאחורי פרויקט הקינוחים הזה הוא להראות שאפשר לעשות את השינוי הזה יחד ובכיף, בבית ומחוצה לו. יש פה רווח כפול: לא צריך לוותר על דברים טובים לגמרי מצד אחד, ומצד שני - בני המשפחה נהנים מאימוץ אורח חיים בריא יותר", אומרת רחל לדאני, מנכ"לית הארגון.

"בשנים האחרונות אפשר למצוא יותר ויותר פתרונות והמצאות קולינריות שמאפשרות ליצור קינוחים מופחתי סוכר שווים, בלי טעם לוואי דומיננטי. סוכרתיים סוג 2 וטרום-סוכרתיים יכולים היום ליהנות ממנות שהן 100% רושם, אבל הרבה פחות סוכר", אומר בן נתן (מתכון שלו לגאלט תפוחים מופחת סוכר - בהמשך).

כאילו קיבלו את לוחות הברית

מורכבות משטר התזונה של מי שבוחר או נאלץ לוותר על גלוטן, פחמימות או סוכר נחשפת במלוא מאודה רק כאשר מישהו קרוב מאובחן ככזה. "פתאום יש המון שאלות שצריך לשאול בכל ארוחה, ומפעם לפעם גם פחות כיף להגיע למסעדה, לא רק לי אלא גם לשאר יושבי השולחן, השפים והמלצרים", מספר ג', (68) יזם, שאובחן לפני חמש שנים כחולה בסוכרת סוג 2.

העובדה שמספר מאובחני הסוכרת והצליאק נמצא בעלייה, הגדילה משמעותית את שוק המוצרים הייעודי בסופרמרקטים. כעת יש גם תכונה במסעדות ובמאפיות. "דוסה בר" הטבעונית שברחוב בן יהודה בתל אביב היא מסעדה נטולת גלוטן. אליה נוספה השבוע גם "בליקמח" - פטיסריה וקונדיטוריה נטולת גלוטן שנפתחה ברמת החייל וכוללת שלל טארטים ועוגות רושם לצד מקרונים, פרעצלים ועוד. בהוד השרון צמד מסעדות ידידותיות למי שנמנע מגלוטן - נונו האיטלקית שמגישה פיצות ופסטה ללא גלוטן, וכן ריפבליק, שלה תפריט שלם נטול גלוטן, שבו גם המבורגר בלחמנייה מיוחדת.

אריק רוזנטל מגיש ב"הקוסם" פלאפל בפיתה נטולת גלוטן שמכינים בפס נפרד ומיוחד ומגזינו עושה כך עם פיצות ופסטות. "עבור צליאקים, זה מתקבל באושר צרוף. בפסח - שיש בכל מקום מוצרים ללא גלוטן, רבים מצטיידים במוצרים לכל השנה. בשנה שעברה יצאה גרסה של טילון מקמח טפיוקה, ועבור הרבה צליאקים שמעולם לא אכלו קודם לכן טילון - זה היה כאילו נתנו להם את לוחות הברית", מספר דביר בר, שהקים לאחרונה את הבלוג המושקע "Wheatout" שמרכז המלצות ומתכונים לצליאקים.

אבל מוצרים לבית הם משהו אחד, ומסעדה, לדברי בר, זה משהו אחר. "אין מסעדה שמגישה אוכל עם ובלי גלוטן שהיא 100% סטרילית לצליאקים. שרשרת מזון אינסופית עם גלוטן מונעת מהם לשבת במסעדות; שאריות גלוטן בטאבון, במשטח עבודה, או ממרכיבים שבחלקם אפילו הטבחים לא יודעים שקיימים. תבלינים למשל, רטבים אסיאתיים כמו סויה. הרשימה אינסופית".

יש צימאון למוצרים האלה

בוקר יום חמישי באזור סדנאות העבודה שבעיבורי קיבוץ גלויות שבדרום תל אביב. בין המוסכים ושיממון הבטון מתחילים לבצבץ עסקים חדשים, קצת פחות מיוזעים: גלריות לאמנות, חללי סטודיו לצילום וחנויות פופ-אפ שונות ומשונות. בבניין המסיבי שברחוב הזרם, בין בית הספר "בישולים" למתחם העבודה של "Wework", התמקמה לפני כמה שנים הקונדיטוריה והמאפייה המרכזית של "רביבה וסיליה".

החל מהחודש, נוספה לה חנות לממכר עוגות ומאפים ללא גלוטן שפתוחה בימי חמישי ושישי. "למה? בראש ובראשונה כי זה צורך. יש כמות ענקית של אנשים שנמנעת מהרבה דברים. ראינו צימאון - גם מצד מי שיש לו רגישות חלקית או מטעמי דיאטה - למוצרי פרימיום בלי גלוטן ויצרנו אזור סטרילי, שבו מייצרים לחמים קישים, מאפים וקינוחים ללא גלוטן", אומר עמוס אפל, הבעלים.רביבה, שהחודש מלאה שנה לפטירתה - לקחה חלק בהקמת המתחם, שלצדו הוקם גם חדר מיוחד המרכז את כל אוסף ספרי הקונדיטוריה שלה, שאפשר להיכנס אליו ולהציץ במהלך הקניות. 

דבר הדיאטנית

לפני שעוברים למתכונים, כמה מילים של התזונאית שרון אלדר שפיקחה על מתכוני "שניים סוכר": לפני הכנה ושימוש במתכונים, על סוכרתיים להיוועץ בצוות המטפל בהם. ובנוסף : "מנה אישית של גאלט שווה ל-1.2 מנות פחמימה במסגרת ספירת פחמימות יומית וכוללת 130 קלוריות. קוביית בראוני מהווה 0.8 מנות פחמימה בספירת הפחמימות היומית ומכילה 86 קלוריות. מומלץ לשלב עם תוספת של מנת שומן בלתי רווי - 4 חצאים של אגוזי מלך למשל, שכן שילוב של מנת שומן עם פחמימה גורם לעלייה איטית יותר של הסוכר בדם בהשוואה לפחמימה לבדה".

טארט תפוחים

המרכיבים לטארט (9 מנות):

לבצק:
100 גרם קמח כוסמין
50 גרם שקדים טחונים
20 גרם קורנפלור (2 כפיות גדושות)
קורט מלח
1 ביצה
30 גרם חמאה מופחתת שומן

למילוי התפוחים:
3 תפוחי גרני סמית', קלופים ופרוסים דק
15 גרם חמאה מופחתת שומן
20 גרם סירופ אגבה (3 כפיות)

הכנה:
מחממים תנור לחום של 170 מעלות.

לבצק: מעבירים למיקסר קמח כוסמין. מוסיפים חמאה מופחתת שומן, שקדים טחונים, מלח וקורנפלור ומערבלים בוו עד לקבלת בצק גרגירי גס. שוברים פנימה ביצה, וממשיכים לערבל עד לקבלת בצק רך. מעבירים למקרר לשעתיים לפחות.

המלית: ממיסים חמאה במחבת רחבה. מבשלים את התפוחים, מוסיפים סירופ אגבה ומבשלים עד שמצטמצם לקרמל סמיך. מסירים מהאש ומקררים.

מרדדים את הבצק לעובי 4-3 מילימטר. מסדרים במרכז הבצק את התפוחים המצוננים. את השוליים מקפלים מעל קצוות התפוחים ומעבירים לתנור שחומם מראש למשך רבע שעה או עד להזהבה עמוקה. מניחים להצטנן עשר דקות לפחות.

מתכון של עופר בן נתן

בראוני תמרים וחומוס

מתכון מופחת סוכר ונטול גלוטן שמצליח לשמור על שמחת חיים. הטוויסט כאן הוא להחליף את הקמח בגרגירי חומוס מבושלים (לא מרגישים את הטעם).

מרכיבים (לכ-15 ריבועים בגודל 6x6 ס"מ):
170 גרם תמרים מגולענים
50 מ"ל כוס חלב שקדים (רבע כוס)
50 מ"ל שמן קוקוס (רבע כוס)
1 ביצה
150 גרם גרגירי חומוס, מבושלים עד לריכוך ושטופים - אפשר להשתמש בגרגירים מקופסת שימורים, שטופים היטב
10 גרם אבקת אפייה (שקית)
80 גרם (2שליש כוס) אבקת קקאו לא ממותק
6 אגוזי מלך, קצוצים גס - לא חובה

הכנה:

טוחנים את כל המרכיבים עד לקבלת תערובת במרקם אחיד. מוסיפים לתערובת אגוזי מלך קצוצים גס (לא חובה כאמור) ומערבבים. מסדרים את התערובת בתבנית פיירקס באופן אחיד. ומעבירים לתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות, לאפייה של 25 דקות עד חצי שעה. העוגה מוכנה כשסכין שנועצים במרכזה יוצאת ממנה חלקה. מצננים חצי שעה לפני הגשה.
חותכים לריבועים של 6 ס"מ על 6 ס"מ.

מתכון של רועי ירושלמי

בראוני תמרים  חומוס/ צילום: אסף קרלה

עוד כתבות

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רגע לפני שהחשמל שוב מתייקר: אילו הנחות מציעות הספקיות הפרטיות?

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

החברה שבנתה ל-OpenAI את חוות השרתים הגדולה בארה"ב בדרך לישראל

לגלובס נודע כי נציגי חברת קרוסו, שהחלה דרכה בכריית ביטקוין, קיימו פגישה במשרד האוצר ● נבחנת כניסה לשוק הישראלי באמצעות שכירת שטחים בחוות שרתים קיימות, בהיקפים של עשרות מגוואט ● המהלך עשוי להוסיף שחקנית חדשה לשוק תשתיות ה-AI המקומי

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

עבאדי־בויאנג’ו / צילום: רמי זרנגר

שר האוצר החליט: מיכל עבאדי בויאנג'ו תמונה לתפקיד החשכ"ל

לאחר טענות כי תחת כהונתו של סמוטריץ' אין נשים בכירות במשרד האוצר, מנסים לגבש דיל בסביבתו למינוי אישה לתפקיד החשכ"לית תמורת אישור מינויו של מהרן פרוזנפר, המועמד של סמוטריץ' כממונה על התקציבים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55% והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

אפס ק"מ, מלאי גדול ופחות חשמליות: השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג–אין, הסינים כבשו את השוק ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

Poco F8 Ultra מלפנים ומאחור / צילום: יח''צ

הסמארטפון הסיני שפיצח את חוויית השמיעה בטלפון

מותג POCO של שיאומי שחרר לשוק את המכשיר החדש Poco F8 Ultra, תוך הצהרה כי מדובר בכניסה רשמית לפלח מכשירי הדגל היוקרתיים ● הרמקולים, המסך והסוללה אכן מרשימים, אך תג המחיר גבוה מדי

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במשרד הכלכלה מציעים ליצואנים פגישות אישיות, בתשלום

במודעה של משרד הכלכלה ומכון היצוא הוזמנו יצואנים למפגשים של "אחד על אחד עם הנבחרת הכלכלית של ישראל" ● בכנס השנתי של Team8 בניו יורק נדונו השפעות ה־AI על תעשיות גדולות בהשתתפות תאגידי ענק ● מייסד קרן הסייבר הישראלית שדורג שני ברשימה היוקרתית של פורבס ● נשיא המדינה השתתף באירוע ידידי המרכז הרפואי שמיר בניו יורק ● וגם: מינויים חדשים בוינגייט וקפיטוליס ● אירועים ומינויים

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

רווח של 400 אלף שקל בשבוע: הדירה בירושלים שנמכרה פעמיים

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

אילו מחלות נפש הן "אחיות" גנטיות? מחקר חדש חושף

מחקר ב־Nature ממפה קשרים גנטיים בין הפרעות פסיכיאטריות ● סטארט־אפ ישראלי לטיפול בכאב כרוני משלים גיוס הון ● קוצב מוח לאפילפסיה ופרקינסון נכנס לשימוש בישראל, בבית החולים הדסה ● מיקרוסופט מציגה כלי בינה מלאכותית חדש להתאמת טיפול בסרטן ● וגם: עמותת "אחת מתשע" יוצאת להאקתון להעלאת מודעות לאבחון מוקדם של סרטן השד ● השבוע בביומד

המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. האם זו רק ההתחלה?

גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א, והחזקותיהם בו נמצאות בשיא ● רוב ההחזקות - במניות בנקים, ביטוח ונדל"ן - באמצעות מדדים ● בבורסה מעריכים שהמעבר למסחר בימי שישי יתמוך בהמשך המגמה ● וגם: אילו גופים בולטים מחו"ל משקיעים בת"א

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס-אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

החוב של אורקל תופח, המניה צונחת, ועסקה אחת מדאיגה במיוחד את השוק כולו

אחרי חוזה הענק עם OpenAI והשקעות עתק בדאטה סנטרים, השוק מתחיל להטיל ספק בקצב החזרת ההשקעות ובתזרים המזומנים של אורקל ● האם החברה תצליח להפוך את ההבטחות הגדולות להכנסות ממשיות, ומה זה אומר על עתיד כלכלת הבינה המלאכותית?