גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש בגרמניה יכריע אם עובדי ביטחון ישראלים בנמל התעופה הם עובדי אל על

אף שעברו הכשרה באל על, עובדי ביטחון של החברה בגרמניה לא מוכרים כעובדיה ולא מקבלים זכויות בהתאם • גל תביעות הוביל את נציגי אל על לגרמניה, בניסיון לעצור הכרה ביחסי עבודה בין הצדדים • מדינת ישראל והחברה מערערות על הזכות של בית המשפט בגרמניה לדון בנושא

תור לבידוק הביטחוני בנמל התעופה בברלין / צילום:  Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
תור לבידוק הביטחוני בנמל התעופה בברלין / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

5 עובדי ביטחון ישראלים בגרמניה תבעו ותובעים את חברת אל על בבתי משפט במדינה, בדרישה להכיר בכך שהתקיימו יחסי עבודה בין הצדדים. במקרה שתביעותיהם יתקבלו, צפויות להיות להן השלכות כספיות אדירות על חברת התעופה הלאומית.

נכון להיום, עובדי הביטחון של אל על מועסקים רשמית על-ידי מדינת ישראל, באמצעות משרד החוץ, שגם משלם את משכורותיהם. בהתאם לכך, העובדים תובעים גם את מדינת ישראל. לפסיקה בגרמניה עשויות להיות השלכות לגבי יותר מאלף עובדי מערך הביטחון של אל על הפרושים ברחבי העולם, שרובם מועסקים כיום בחוזה עובד מקומי ישראלי (עמ"י).

בשל חשיבות הפרשה, בשנים האחרונות מנהלת חברת אל על, לצד פרקליטות המדינה, משרד החוץ הישראלי ושגרירות ישראל בגרמניה, קרב משפטי יקר וארוך מול העובדים לשעבר, שעד כה הגישו תביעות נגד החברה בבתי משפט בערים קוטבוס, ברלין ומינכן. אל על חוששת מתקדים שיחייב אותה להכיר בהם כעובדי החברה ולהעסיק אותם לפי החוק בגרמניה, ולא לפי החוק הישראלי. לצד פעילות מוגברת של משרד עורכי דין מקומי, בכירים בחברה נמצאים על קו גרמניה-ישראל בשנים האחרונות, כדי להתמודד עם ההליכים המשפטיים, הנחשפים כאן לראשונה.

אחד התובעים, איתי, סיפר ל"גלובס" כי עבד במערך הביטחון של חברת התעופה במשך 9 שנים, החל מ-2005 - בתחילה באיטליה ולאחר מכן בברלין. כשהחברה החליטה להפסיק את חוזה ההעסקה שלו, בדצמבר 2014, הוא פנה מיד לבית משפט, ובאמצעות עורך דין מקומי ששכר, טען כי הפיטורים אינם חוקיים, וכי יש להשוות את זכויותיו לאלה של עובד בחברה גרמנית, שפיטוריו אחרי 3 או 5 שנים יכולים להיעשות רק בנימוקים חריגים. הוא דרש את החזרתו לעבודה והכרה ביחסי העבודה בינו לבין אל על.

לתביעתו הצטרפה באופן מיידי עובדת ביטחון אחרת של החברה, שפוטרה באותו המועד ועבדה במשך 8 שנים בתחנת ברלין בלבד. כמה חודשים לאחר מכן הצטרף אליהם תובע נוסף.

ההליכים התנהלו בנפרד, אך במקביל, בבית משפט בעיר קוטבוס. העותרים הציגו בפני בית המשפט שורת טענות שהיו אמורות לבסס את מעמדם כעובדים של החברה, אף שמשכורתם הועברה להם על-ידי שגרירות ישראל בברלין, כנציגת המעסיק הרשמי שלהם - משרד החוץ. כל השלושה היו מועסקים בחוזה שנקרא "עמ"י תעופה", הסטנדרטי לעובדי הביטחון של אל על ברחבי העולם.

בין השאר הציג איתי דוח של קופת הפנסיה שלו, שבו נכתב עד 2010 כי המעסיק שלו הוא עמ"י תעופה, אולם לאחר מכן ועד 2015 נרשם המעסיק כ"אל על נתיבי אוויר". הוא גם הציג את "כתובת המעסיק" המופיעה על טופס 106 שלו כתא דואר שמפעילה חברת אל על בנתב"ג. בנוסף הוא התכוון להישען על פסיקת המדינה, לפיה אל על היא מונופול בתחום הביטחון, ועל כך שקורסי ההכשרה שעבר נוהלו על-ידי החברה. הוא גם הציג מכתב רשמי שקיבל מהשגרירות לטובת הוצאת ויזה בגרמניה, שבה נכתב שחור על גבי לבן כי הוא "מועסק על-ידי חברת אל על ככוח-אדם ביטחוני, וההכנסה נטו הממוצעת שלו היא בין 1,200 ל-1,600 אירו לחודש". גם בוויזה שקיבל על-מנת לשהות בגרמניה נכתב כי הוא עובד בעבור חברת אל על.

"העוול שאל על עושה הוא לזרוק עובדים אחרי 7 או אפילו 10 שנים בלי שום זכויות במדינה שאליה הם הגיעו, ובה הם בינתיים בנו חיים", אמר איתי ל"גלובס". "מפטרים אותם כלאחר יד, עם פיצויים מופחתים (הנובעים משכר בסיס נמוך שאליו מתווספות תוספות שאינן חייבות בהפרשות סוציאליות, א"א), בלי דמי אבטלה או ביטוח בריאות. מבחינתם - סיימת משמרת, קח כרטיס בכיוון אחד לארץ - וזהו".

בית המשפט כלל לא דן בטענות התובעים, מכיוון שהיה עסוק בשאלה אם הוא יכול להכריע בנוגע להעסקתם של עובדים שחתמו על חוזה בעברית, בתחום הביטחוני, ושהיו מוצבים בברלין עם קשר ישיר לשגרירות ולמשרד החוץ. לאחר 3 שנות דיונים פסק בקיץ 2018 בית המשפט בקוטבוס כי הוא דוחה את התביעות, וציין כי הדבר צריך להיות מובא לפתחו של בית משפט ישראלי.

אחת מהתובעות לא ויתרה והגישה ערעור על הכרעת בית המשפט לבית משפט גבוה יותר לענייני עבודה בברלין. לדיון, שהתקיים לפני כשבועיים, הגיעו כ-10 נציגים ישראלים, ביניהם מנהלים בחברה, עורכי דין של אל על, עורכי דין מטעם הפרקליטות, נציגי משרד החוץ, נציג משרד ראש הממשלה ונציגי השגרירות בברלין.

לאחר 3 שעות דיונים, קבעה שופטת בית המשפט בברלין כי בשל האופי הייחודי של התביעה, המשך בירורה כרוך בהבאת נציגים מישראל המומחים לדיני עבודה ויכולים לעסוק בחוזה שנכתב בעברית. העובדת שערערה חששה כי צעד כזה היה גורר הוצאות משפט של עשרות אלפי אירו. במקום זאת, היא העדיפה להצהיר כי מעולם לא התקיימו יחסי עבודה בינה לבין החברה, תמורת ויתור על התשלום על הוצאות הערעור. היא משכה את העתירה.

גם אם חברת אל על יכולה להיות מרוצה מהפסיקה, ההליך השלישי המתנהל במינכן עדיין מאיים עליה. עובד ישראלי במינכן, שטוען כי לא היה מעורב בפעילות הביטחונית של החברה אלא דווקא עסק בענייני מנהלה של אגף הביטחון בלבד, תבע את החברה באפריל 2016, מיד לאחר שהחברה פיטרה אותו לאחר יותר מ-5 שנות עבודה. עובדת ביטחון אחרת של החברה במינכן, שפוטרה כמה חודשים אחריו, הגישה גם היא תביעה לבית המשפט.

בניגוד לעמדתן בקוטבוס ובברלין, במינכן החליטו אל על והמדינה לערער על עצם הסמכות של בית המשפט המקומי לענייני עבודה לדון בתביעה. בשנתיים האחרונות דן בית המשפט רק בסוגיה זו, מבלי להיכנס לטענות לגבי יחסי עבודה בין הצדדים, ובחודש הבא (אפריל) צפוי להתקיים דיון מכריע בערעור מדינת ישראל ואל על בנושא.

שני התובעים עמם שוחח "גלובס" הביעו ביקורת על הדרך שבה אל על מגייסת ומפעילה עובדים בתחום הביטחון. "אל על מפרסמת בפייסבוק הצעות עבודה מטעמה בתחום הביטחון. אנשים מגיעים לקורסים במתחם של אל על, מקבלים כרטיסי טיסה מטעם החברה, ואז אומרים להם - בעצם אתם יכולים להיות מועסקים רק בחוזה עמ"י, דרך השגרירות והקונסוליה. זה מצב לא הגיוני".

לדבריהם, "אל על מנסה לעקוף את החוקים המקומיים ואת זכויות העובדים על-ידי חוזים ישראלים במקומות שהיא יכולה, אך איפה שברור שהיא לא יכולה לעשות זאת, היא נאלצת להעסיק לפי חוקי המדינה. זו שיטת מצליח במיטבה".

מחברת אל על נמסר בתגובה כי היא "איננה מגיבה לטענות הקשורות בענייני העסקה של עובדי הביטחון ובתביעות המתנהלות ומתבררות בבתי המשפט בגרמניה, מה גם שמדובר בעובדים המועסקים על-ידי המדינה, וממילא התקבלו בעבר החלטות התומכות בעמדת אל על והמדינה בעניין". 

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "איננו מתייחסים בתקשורת לתביעות תלויות ועומדות". 

מדינת ישראל משלמת מיליארד שקל בשנה על אבטחה של נמלי תעופה בחו"ל / מיכל רז-חיימוביץ' 

כ-1,300 עובדים מוגדרים כ"עמ"י (עובד מקומי ישראל) תעופה", והם מועסקים בתחום אבטחת הטיסות של חברות התעופה הישראליות. העובדים הללו מתגוררים במדינות שונות, והם עובדים בנמלי תעופה מהם ממריאות חברות התעופה הישראליות.

העובדים מועסקים על-ידי משרד החוץ, בעיקר כדי לאפשר להם מעמד של עובדי מדינה המאפשר להם למשל גמישות בכל הנוגע למעבר בין מדינות או במדיניות העסקה, כאשר מי שאמון על תחום אבטחת הטיסות של החברות הישראליות - אל על ארקיע וישראייר - הוא אגף הביטחון של אל על.

משרד האוצר מממן 97.5% מעלויות האבטחה של החברות הישראליות בהתאם לנוהלי הביטחון שקובע המל"ל. ב-2018 הגיע המימון להיקף של כמיליארד שקל. בעבר שיעור המימון של המדינה בהוצאות האבטחה עמד על 70%, אולם הוא עלה יחד עם חתימת הסכם התעופה בין ישראל ובין האיחוד האירופי.

אגף האבטחה של אל על קיבל לידיו את כל נושא אבטחת הטיסות של החברות הישראליות עוד לפני שאל על הופרטה. זהו נושא השנוי במחלוקת, היות שעל ארקיע וישראייר לפרוס את תוכניותיהן המסחריות בפני המתחרה מדי עונה ולקבל אישור על הפעלת טיסות מיעדים בהתאם ללו"ז המתוכנן שלהן. לא אחת נשמעות טרוניות הטוענות לאפליה.

בעבר נבחנה האפשרות של הוצאת אגף הביטחון מידי אל על לרשות עצמאית. בעבודה שנעשתה בזמנו בנושא הוחלט להשאיר את הנושא בידי אל על לאור עלויות של מאות מיליוני שקלים שכרוכות בהקמה של ישות עצמאית לנושא. 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?