גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הגישה להון קשה ליזמיות פי 4 מאשר ליזמים"

אינגריד דווין, מנהלת רשת היזמיות של Dell, מספרת בראיון ל"גלובס" איך מלמדים נשים לקחת את ההגה, ועל ההטיה שקיימת בשוק: "יש נשים שאמרו להן שאם היה איתן גבר, הן היו מקבלות השקעה"

אינגריד דווין / צילום: אפי שמח
אינגריד דווין / צילום: אפי שמח

בחודש שעבר נערך בתל-אביב אירוע בנושא יזמות ומימון, במסגרת סדרת אירועים גלובלית בשם Women funding Women - אירועים המיועדים לנשים משקיעות ויזמיות, במטרה לעודד השקעה במיזמי נשים. באירועים הללו משקיעות ויזמות מספרות את סיפוריהן, ונפגשות כדי ליצור קשרים. בחלק מהאירועים יש תחרות הפוכה - בניגוד לנהוג, הפעם המשקיעים מנסים להרשים את היזמיות.

אינגריד דווין, מנהלת רשת היזמיות הגלובלית של דל (DWEN - Dell Women Entrepreneuer Network), שמארגנת את האירועים, אומרת ל"גלובס": "אנחנו רוצות להוציא נשים מהתודעה שהן צריכות שמשקיע יבחר בהן, וללמד אותן שהתהליך צריך להיות דו צדדי, שהראיון הוא דו-כיווני ושהמשקיע בוחר בהן כפי שהן בוחרות במשקיע - אבל זה לא פשוט למצוא משקיעים שיהיו מוכנים להשתתף בראיון מהסוג הזה. אנחנו גם מלמדות אותן לשאול את עצמן איזה משקיע הן רוצות, כמה מעורבות מצידם, וכמה מהעסק שלהן הן מוכנות לתת".

דווין (51), מובילה את Dwen בשנתיים האחרונות, ולפני כן הובילה את פעילות הגיוון של החברה באירופה, במזרח התיכון ובאפריקה. בחודשים האחרונים היא ביקרה בתשעה יעדים מסביב לעולם בהם הנחתה את אירועי Women funding Women של 2019.

דווין מדברת באנרגטיות ובאופטימיות, כשהיא אומרת שנשים יזמיות צריכות לקחת את השליטה לידיים, למרות הקושי למצוא משקיע, ואולי אפילו בגללו.

לשלוט בסיטואציה, לראיין את המשקיע

הרעיון ללמד נשים לקחת את השליטה בסיטואציות בהן הן מחפשות השקעה, נובע מהלך רוח שהתפתח בתעשיית ההון סיכון בשנים האחרונות. הכסף הרב שזרם לשוק הוביל במידה רבה להיפוך של יחסי היזמים והמשקיעים: הקרנות מתחרות על היזמים הבולטים, ולא להיפך.

מי שלא זוכות ליהנות מהמצב הזה כמעט אף פעם, הן יזמיות. גם מכיוון שמראש יש פחות יזמיות מיזמים, וגם משום שהן זוכות ליחס שונה בבואן לבקש השקעה מקרנות. מחקר שנערך באפריל 2018 ופורסם ב-Academy of Management Journal, הראה כי משקיעים שואלים שאלות שונות כאשר הם מראיינים יזמים גברים או נשים. לפי המחקר, 66% מהשאלות שמופנות ליזמות הן שאלות של מניעת סיכון, ולעומתן 67% מהשאלות המופנות לגברים עוסקות בקידום הצלחה. לפי מחברי המחקר, סוג השאלות שהיזמים נשאלים משפיע על האם יזכו להשקעה או לא: כל שאלה שממוקדת במניעת סיכון משפיעה באופן שלילי על היכולת של יזמיות ויזמים לגייס.

למרות מסקנותיו המצערות של המחקר, החוקרים מציעים זווית אופטימית: יזמיות ויזמים שיישאלו בנוגע למניעת סיכון, אך יענו תשובות תשובות שממוקדות דווקא בקידום הצלחה, הם כותבים, יכולות להעלות את סיכוייהם לגייס. לכן, ללמד את היזמיות "לקחת את ההגה לידיים", במילותיה של דווין, הוא תהליך חשוב בדרכן להצלחה.

מה זה Dwen?

"זו רשת עבור יזמיות במסגרתה אנחנו עושים שלושה דברים: לייצר עבורן רשת גלובלית, לספק גישה לטכנולוגיה ולספק גישה להון.

"זה אולי סטריאוטיפי, אבל באופן כללי אפשר לומר שגברים נוטים לייצר רשתות קשרים שנראות כמו מועדוני גברים, ופעמים רבות לנשים אין את הקשרים הללו.

"בעניין הטכנולוגיה, מצאנו שהידע של נשים הוא טוב מאוד או מועט מאוד. לכן הרבה פעמים קורה שנשים אומרות לנו שהן יודעות שהן לא משתמשות בטכנולוגיה הנכונה וזה עולה להן הרבה כסף, או שהן לא יודעות מתי לשכור CIO (מנהל מערכות מידע), ואנחנו נותנים להן הדרכה טכנולוגית. חלק מהנשים הופכות לספקיות שלנו, או לשותפות שלנו".

מה יוצא לדל מכך?

"דל הייתה ממוקדת בנושא הנשים היזמיות מזה זמן מה, ואנחנו אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם. אנחנו רוצים לתמוך בנשים מבחינת טכנולוגית ולהיות השותפים שלהן".

מה לגבי הגישה להון?

"הגישה להון תמיד הייתה קשה ליזמים, אבל ליזמיות זה קשה בערך פי 3 או 4 מאשר לגברים. אנחנו לא יכולות לשנות את תעשיית ההון סיכון, אבל בכך שאנחנו עורכות את האירועים האלו אנחנו רוצות לייצר תרבות שבה נשים יכולות להצליח, ובשביל זה צריך שיהיו לנשים מודלים לחיקוי. כיום, במרבית המדינות 92%-97% מההון של קרנות ההון סיכון מגיע ליזמים גברים.

"הסיבה לכך היא שיש הרבה הטייה מודעת והטייה לא מודעת. מי שרגיל להשקיע בגבר בחליפה, ואז נפגש פתאום עם אישה בשמלה, שנראית כמוני, יתקשה לראות בה השקעה פוטנציאלית. שמענו סיפורים מנשים שאמרו לנו שהן הלכו לחפש השקעה ונשאלו 'איפה הגבר?' - זה מאוד מיושן. להרבה מהן אמרו שאם היה איתן גבר היו משקיעים בהן".

מה היית עונה לטענה שנשים פחות מתאימות לתחום היזמות כי הן לא לוקחות סיכונים?

"לדעתי זה לא נכון - לדעתי נשים לא נמנעות מסיכונים אלא מודעות לסיכונים, וזו תכונה מאוד חשובה לכל עסק. אני חושבת שגם בפיצ'ים, נשים יותר זהירות מאשר גברים. באופן כללי, גברים ינסו לשווק את עצמם יותר ונשים יהיו כנות יותר לגבי מה אפשר לצפות מהן".

מה לגבי משקיע שהיה אומר שהוא היה רוצה להשקיע ביותר נשים, אבל יש מעט מאוד מועמדות?

"בתפקידי הקודם הובלתי את הגיוון בחברת דל בתחום כוח האדם, ואנחנו לא מאמינים שההחלטה אם לשכור לתפקיד גבר או אישה בהתבסס על המגדר טובה, אבל כשאנחנו יוצאים לחפש מישהו לעבודה, אנחנו מוודאים שיהיו לנו מועמדים משני המגדרים במספר שווה. כך, כאשר ייבחר המועמד הטוב מביניהם, יהיה סיכוי שווה לגברים ולנשים. בהתאם לזה, הייתי ממליצה למשקיעים להסתכל על חברות שיוסדו על ידי נשים, כדי שכשהם יבחרו במה להשקיע, יהיה להם מאגר מועמדים מאוזן. קשה יותר למצוא נשים, וצריך לחפש יותר, אבל בסופו של דבר כל המחקרים מראים שהתוצאות טובות יותר כשיש צוות מאוזן מגדרית". 

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?