גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסגה הרעה והפסגה הדחויה: אין נחת לדונלד טראמפ

הדיפלומטיה של טראמפ, שקיצרה את פיסגתו עם קים בהאנוי, מהלכת אימים על סין ● הנשיא שי עמד להיפגש עם טראמפ בפלורידה בסוף החודש, כדי לסיים את מלחמת הסחר ● ביום ו׳ התברר שהסינים מעדיפים לדחות קצת, ולהתכונן יותר ● בינתיים צפון קוריאה חוזרת ומשתעשעת בטילים, וטראמפ "מאוכזב מאוד"

טראמפ ושי / צילום: צילום: רויטרס, Carlos Barria
טראמפ ושי / צילום: צילום: רויטרס, Carlos Barria

מוקדם להגיד אם קים ג׳ונג און שיטה בדונלד טראמפ. אבל אין זה מוקדם להגיד שנשיא ארה"ב נשמע בטוח קצת פחות באיכות הרומן שלו עם רודן צפון קוריאה.

צילומי לוויין, שפוענחו בסוף השבוע שעבר, מראים לכאורה, שצפון קוריאה חידשה במלוא המרץ את ההכנות לשיגור לוויין. איש אינו חושב שצפון קוריאה מתכננת נחיתה קרובה על אחד מירחי כוכב צדק. כשהיא יורה למעלה היא מתכוונת לראות, ובעיקר להראות, איך היא יכולה לירות במאוזן. כשאלפי צפון קוריאנים מתרוצצים סמוך לכן שילוח ענקי, מאליו מתעורר החשד שהם עומדים-לא-לעמוד-עוד בהשעיית ניסוייהם הגרעיניים והבליסטיים.

שבועיים ופחות לאחר פיסגת האנוי, הנשיא טראמפ אינו יכול עוד להטיל את האשמה על "פייק ניוז". הלוויינים אינם משקרים. סיפור האהבה בין הנשיא בן ה-72 לעריץ בן ה-35 עלה על שרטון כלשהו. "אני אהיה מאוכזב מאוד מן היושב ראש קים", אמר הנשיא ללא חמדה ביום ו׳. בו ביום הואילה צפון קוריאה להודיע רשמית לאזרחיה, בפעם הראשונה, כי הפגישה בהאנוי לא עלתה יפה. בטאון המפלגה הקומוניסטית הסביר בטון ענייני, שהעולם כולו מכיר באחריותה של ארה"ב.

הטון היה מאופק יחסית. המשטר בפיונגיאנג עדיין מקווה שארה"ב תעמוד על טעותה, והיחסים יחזרו וינסו להשתפר. ליתר ביטחון, המשטר גידף קצת את יפן, ורמז שהיא-היא האשמה בכישלון. היפנים הם כל כך נתעבים, הודיע בית קים, "שיש לנו חשק להכניס להם סטירה". לא, זו אינה פרודיה. כך מתרגמות סוכנויות הידיעות את ההודעה הצפון קוריאנית.

"ככה מתרחשות עיסקאות". ככה?

הנשיא טראמפ אולי עוד יוציא מים מן הסלע, אבל לפי שעה נשאלת השאלה מה הניבה התעקשותו לנסות ולסגור עיסקה פנים אל פנים. זו אינה שאלה הנוגעת רק לעסקיו עם קים; היא קשורה במישרים בכל תפיסת הדיפלומטיה האישית שלו, בייחוד במשא ומתן על הסכם סחר חדש עם סין.

לפני חודש בדיוק הנשיא הסביר לעיתונאים, כי הוא מתכנן לפגוש את נשיא סין, שי ג׳ינפינג, "ולסגור את אותם החלקים של העיסקה שצוות המשא ומתן לא היה מסוגל לסגור". והוא הוסיף בטון הסמכותי השמור לו, באשר הוא מחבר הספר "אמנות העיסקה", כי "ככה מתרחשות עיסקאות".

ככה כמובן לא מתרחשות עיסקאות בשדה הדיפלומטיה, בעיקר כשהן מורכבות ועתירות פרטים. פגישות פיסגה צריכות הכנה מדוקדקת. להגיע אל פיסגה מבלי לדעת איך היא תסתיים הוא מעשה מסוכן. לצאת מפיסגה בטריקת דלת, עדינה כאשר תהיה, הוא מעשה שאת תוצאותיו קשה לחזות. אמנם רבים ממבקרי הנשיא סמכו את ידיהם על החלטתו לקצר את ההיוועדות בהאנוי, מפני ש"לא-עיסקה עדיפה על עיסקה רעה". אבל באותו המובן עצמו, לא-פיסגה הייתה עדיפה על פיסגה רעה.

הפיסגה הרעה משפיעה במישרים על מהלך המשא-ומתן המסחרי עם סין. כתבנו כאן בשבוע שעבר שמלחמת הסחר מתקרבת אל קיצה, ואפשר שהסכם ייחתם עוד לפני סוף החודש במועדון הגולף הפרטי של הנשיא בפלורידה. זה היה המסר מן הבית הלבן עד יום חמישי שעבר.

ביום שישי, שגריר ארה"ב בסין יצק צוננין על הציפיות האופטימיות. שני הצדדים, הוא אמר ל"וול סטריט ג׳ורנל", זקוקים לקצת יותר מרחב לשם משא-ומתן נוסף. בפיסגה עצמה יהיה אולי צריך ליישב כמה הדורים, אבל ההסכם יהיה פחות או יותר מוכן לחתימה.

זה שינוי כיוון בשביל הנשיא, שהטעים את רצונו לסגור עיסקה באמצעות מגע אישי. אבל נראה בעליל שזה מה שהסינים דורשים. הם התבוננו בשיעורים משתנים של תדהמה בהתנהגותו של הנשיא בהאנוי.

בידיים ריקות ובפנים מושפלות

על פי דיווחים עיתונאיים, הסינים אינם מוכנים לקבל עליהם את הסיכון של פיצוץ פיסגה מפני שטראמפ יגיע ברגע האחרון למסקנה שהעיסקה אינה ראויה לחתימה. אם אין היא ראויה לחתימה, מוטב להישאר בבית. בניגוד לקים ג׳ונג און שנשאר עוד יומיים בהאנוי ל"ביקור רשמי בווייטנאם", שי ג׳ינפינג לא יוכל להעמיד פנים שהוא בעצם היה בדרך למסע קניות במיאמי.

הסינים נזכרים עכשיו, שהם כבר נכוו פעם אחת, בדיוק לפני 20 שנה. אז, ראש ממשלת סין סר לביקור אצל הנשיא קלינטון, כדי לסכם את פרטי הצטרפותה של סין אל ארגון הסחר העולמי. נשיא ארה"ב החליט ברגע האחרון, כי בעצם לא הבשילו התנאים להצטרפות כזאת. הסיני חזר הביתה בידיים ריקות ובפנים מושפלות. הסינים חרקו שיניים - והמתינו עוד שנתיים.

אין זאת אומרת שלא תהיה עיסקה בקרוב. אבל כרגע נראה קלוש הסיכוי לפיסגה לפני סוף החודש. נראה שמארס 2019 לא ייזכר כחודש שבו פרץ השלום במזרח אסיה.

אינדיקטורים של מיתון באוויר

כתבנו כאן בשבוע שעבר, שלסינים יש סיבות טובות לחתור להסכם. מאז, הסיבות התרבו. בסוף השבוע התפרסמו נתונים חדשים, המלמדים על ירידה תלולה ביצוא הסיני. הוא פחת בפברואר ב-20.7%, לאחר שגדל בינואר ב-9.1%. מרכיב מרכזי בירידה הזו הוא היצוא לארה"ב שפחת ב-26.2%. היבוא מארה"ב פחת ב-28.6%. על פניהם אלה נתונים מדהימים, אשר אפשר לזקוף לחובתם של מכסי העונשין, שארה"ב וסין הטילו בשנה שעברה זו על זו.

יודעי סין מייעצים שלא להתפתות לדרמטיות של המספרים. הם משקפים, לפחות חלקית, עיוותים סטטיסטיים, הקשורים בפגרה של ראש השנה הסינית החדשה. אבל הם בהחלט מעידים על חולשה כלכלית גוברת בסין, שהביטוי המדאיג ביותר שלה הוא ירידה ניכרת בצריכה הפרטית. היא התחילה עוד בינואר, והואצה בפברואר.

אינדיקטורים קלאסיים של מיתון מרחפים על סין: עלייה עצומה בהיצע נדל"ן וירידה בהשקעות תשתית לצד עול כבד של חובות פרטיים ותאגידיים. ממשלת סין מודה שהיא אינה יכולה לפתור את המשבר הזה רק באמצעים ריכוזיים, והיא זקוקה לשיתוף פעולה מצד המגזר הפרטי.

בחסדי התקדמותה הכלכלית, לסין יש מעמד בינוני ענקי, והוא מאבד את האמון הנחוץ לצריכה. לפני עשר שנים הפתרון היה פתיחה מסיבית של הברזים והוזלת האשראי. אבל למהלך ההוא, מחויב המציאות כשלעצמו, סין חייבת את משבר החובות הנוכחי שלה.

הזרמה מן השיעור של 2008 תהיה מהלך יקר מאוד של כמעט-פאניקה. הסכם סחר, לעומת זאת, יהיה הזרקה זולה יחסית של אמון לוורידי השוק. מה מעכב אותו אפוא? נראה שסיבה מרכזית אחת היא רצונה של ארה"ב שהסינים יסכימו למנגנון לא-שווה של בקרה ואכיפה, שיחמיר איתם יותר ממה שיחמיר עם ארה"ב.

איך זה ייתכן? רגישותה של סין לכל רמז של אי-שוויון בהסכמים בינלאומיים נובעת מהיסטוריה ארוכה של ניצול פוליטי וכלכלי בידי מעצמות זרות. לא לגמרי ברור איך היא תציג הסכמה לדרישת ארה"ב לדעת הקהל שלה. היא אמנם דיקטטורה החונקת כמעט כל רמז של מחשבה חופשית, אבל גם דיקטטורים זקוקים לפופולריות וללגיטימיות, במיוחד בזמן משבר.

זה הזמן לטיפול עדין, לא לפיל בחנות חרסינה. ממילא, זה זמן של מבחן מעניין לדיפלומטיה האמריקאית, שבשנתיים האחרונות נגמלה במידה רבה מטיפולים עדינים במצבים מורכבים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים