גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חור בשוק העבודה: רופאי העלייה הרוסית פורשים באלפים - ואין מי שיחליף אותם

המדינה לא השכילה להכשיר את הדור שיחליף את רופאי העלייה הרוסית • התוצאה: מחסור עצום ברופאים, בעיקר במקצועות ההרדמה, כירורגיה, רפואה פנימית וילדים • "גלובס" בעקבות השלכות הפרישה ההמונית לפנסיה של העולים מבריה"מ • מי יחליף את העולים: כתבה ראשונה בסדרה

פרופ' בוריס יופה ממשיך לעבוד בגיל 72, ביה"ח ברזילי / צילום: דוד אביעוז
פרופ' בוריס יופה ממשיך לעבוד בגיל 72, ביה"ח ברזילי / צילום: דוד אביעוז

פרופ' בוריס יופה (72), כירורג כלי דם, היה אמור לצאת לפנסיה לפני כשנתיים מבית החולים ברזילי באשקלון, אחרי שכיהן במשך כ-20 שנה כמנהל המערך הכירורגי בבית החולים. למעשה, הוא היה אמור לפרוש שלוש שנים קודם לכן, בגיל 67 - גיל הפרישה הרשמי בישראל - אבל הקדנציה שלו הוארכה בשלוש שנים. אלא שאז ביקש ממנו בית החולים להמשיך ולעבוד בחצי משרה כמנתח, פשוט כי אין לו מספיק מנתחים. יופה שמח להמשיך לעבוד, והוא היום אחד מ-160 רופאים שעובדים בבתי החולים הממשלתיים בישראל אחרי גיל פרישה - מספר שגדל פי חמישה בשש השנים האחרונות. "כל עוד כוחי במותניי, אני ממשיך. אני מנתח, אפילו ניתוחים מסובכים וחדשניים, ועושה כוננויות (הרופא נדרש להיות זמין ובסמיכות לבית החולים, במקרה שיוקפץ, ה"ו). 10 כוננויות בחודש. זה המון", אומר יופה, שעלה לישראל מליטא בסוף שנות ה-70, והתמחה בכירורגיה בישראל.

פרישת עולי מדינות בריה"מ לשעבר לפנסיה בשנים האחרונות היא בגדר טלטלה של ממש עבור מערכת הבריאות, ויש לה גלי הדף גם בתחומים נוספים שבהם העולים היו שחקנים דומיננטיים, כמו הנדסה והוראת מוזיקה ומקצועות המתמטיקה. העולים, שעלו בשנות ה-70 ובשנות ה-90, היו ברובם בעלי מקצועות חופשיים והשתלבו במגזר הציבורי. במשך שנים הם היוו רוב בבתי החולים ובמרפאות, בהוראת מוזיקה בקונסרבטוריונים וכמהנדסים במשרדים הממשלתיים. פרישתם הקרבה יוצרת ואקום ענק, שישראל לא השכילה להיערך לו. בשבועות הקרובים נצא בסדרת כתבות שתציב את המחסור המתהווה בתחומים שבהם הפכו העולים לחזית המקצוע.

פרופסור בוריס יופה/ צילום: דוד אביעוז, בית חולים ברזילי

אחד מכל שלושה רופאים

יותר ממיליון איש הגיעו לכאן בגלי העלייה לישראל ממדינות חבר העמים, בעיקר בשנות ה-90, ובהם אלפי רופאים. אלא שבמשך שנים ישראל לא ראתה את הצונאמי שמתקרב אליה כעת, כאשר רבים מהרופאים שמילאו אז את שורות והצילו את מערכת הבריאות - פורשים או על סף פרישה לגמלאות. לפי משרד הבריאות, כיום כמחצית מהרופאים המבוגרים בישראל, בני 55 פלוס (נכון ל-2015), למדו במזרח אירופה (כ-8,000 רופאים) - כלומר, רבים מהם עולים לשעבר. בסך הכול, רופאים שלמדו במדינות בריה"מ לשעבר הם כשליש מכלל הרופאים בישראל. במילים אחרות, קרוב לאחד מכל שלושה רופאים פעילים בישראל הוא עולה לשעבר. נתח עצום.

כשליש מהרופאים בישראל

השורה התחתונה: מאחר שלאורך השנים ישראל לא הכשירה מספיק רופאים צעירים כדי להחליף את הוותיקים בבוא העת, והתעוררה באיחור, הרי שכיום היא שיאנית OECD (אחרי איטליה), ברופאים בני 55 ומעלה. כמעט 50% מכלל הרופאים בישראל קרובים לפרישה. דור הרופאים המומחים, שהיה אמור להחליף את דור הרופאים שפורש, מכונה במערכת "דור המדבר".

"יש מחסור גדול ברופאים בכלל, וגם בכירורגיה. אף שזה מקצוע שמוגדר במצוקה - לא נוהרים אליו", אומר פרופ' יופה. "בשנות ה-90, אחרי גלי העלייה, המצב היה טוב. אנשים מילאו את התקנים ועבדו במרץ. אבל עכשיו הם פורשים. זו בעיה. ואין יותר עולים חדשים בכמויות ההן".
רק בבתי החולים הממשלתיים - אלה שבבעלות המדינה, שלא כמו בתי החולים של "כללית" ועוד אחרים - חסרים כיום 100 פסיכיאטרים, 60 פנימאים, 30 גריאטרים, ועוד עשרות רופאים בתחומים כמו כירורגיה כללית, הרדמה, רפואה דחופה והמטואונקולוגיה. ב"כללית" מדברים על מחסור של מאות רופאים במרפאות ובבתי החולים, ברפואת משפחה, ילדים ופנימית וכן הרדמה וגריאטריה.

אין רופא באולם

"התפתח חוסר קבוע ברופאים, וקובעי המדיניות לא שמו לב", אומר מנכ"ל שירותי בריאות כללית, פרופ' אהוד דודסון. "בשום מקום בעולם לא קיימת תופעה שבה אלפי רופאים פורשים יחד, בבת אחת. העולים הצילו את מערכת הבריאות בשנות ה-90. הם נכנסו למקצועות שהרופאים הישראלים לא מעוניינים בהם, כמו הרדמה. זה מקצוע פחות מבוקש, כי אין בו הילה. המנתח הציל את חייך, ולא המרדים".

"מקצוע הרפואה היה פתוח ליהודים במדינות בריה"מ לשעבר. לכן בגלי העלייה לישראל הגיעו המון רופאים", אומרת פרופ' אורנה בלונדהיים, מנהלת בית החולים העמק בעפולה. "זה יפה, אבל זה הרדים את המערכת. נרדמו כאן בשמירה, ובפריפריה המצב גרוע בהרבה". "יש לפחות 4-3 רופאים שיוצאים לפנסיה מדי שנה מבית החולים, ואני לא מצליח לגייס במקומם", מודה מנהל המרכז הרפואי פוריה בטבריה, ד"ר ארז און. "יש כירורג שד שפרש, ואין לו מחליף. אין מספיק מומחים צעירים".

המחסור החריף ברופאים מומחים במקצועות מסוימים עולה בבירור גם מדוח של מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות. הדוח מפרט שורת מקצועות שבהם חלה ירידה בשיעור המומחים לאלף נפש ב-2015-2008. בין המקצועות כירורגיה כללית (ירידה של 4%), פסיכיאטריה (3%), יילוד וגניקולוגיה (4%) ופסיכיאטרים ערבים (כלומר שיכולים לתקשר עם מטופלים ערבים בשפת אמם - ירידה של 17%). מאחר שמדובר בשיעור הרופאים יחסית לאוכלוסייה, הירידה מייצגת את העובדה שלא נכנסו למקצועות האלה מספיק רופאים כדי להדביק את גידול האוכלוסייה.

לגייס רופאים גמלאים בכל גיל

מספר הרופאים שממשיכים לעבוד אחרי גיל פרישה בבתי החולים הממשלתיים בישראל זינק בשש השנים האחרונות יותר מפי חמישה, מ-30 רופאים ב-2012 ל-160 כיום - כך לפי נתונים של נציבות שירות המדינה, שהגיעו לידי "גלובס". הסיבה לכך - כמובן - היא המחסור ההולך וגדל בישראל ברופאים מומחים, והצורך של הנציבות ומשרד הבריאות לפעול ביצירתיות כדי למלא את השורות עד כמה שניתן.

אין רופאים

הבעיה כל-כך אקוטית, עד שלפני כמה חודשים הודיעה נציבות שירות המדינה למנהלי בתי החולים הממשלתיים, שהם יכולים לגייס לשורותיהם רופאים גמלאים בכל גיל, למשך חמש שנים ובחצי משרה. עד אז, יכלו המנהלים רק להאריך שירותם של רופאים עד גיל 70, אך לא יכלו לגייס גמלאים שכבר פרשו.

"המטרה בהנחיה החדשה היא להפחית רגולציה וביורוקרטיה מבתי החולים, כך שיוכלו לקלוט רופאים פנסיונרים ככל שהם צריכים, בעיקר למקצועות במצוקה כמו פסיכיאטריה וגריאטריה", מסביר הממונה על מערכת הבריאות בנציבות שירות המדינה, יוני דוקן.

מעבר לעצם המחסור ברופאים, בעיה נוספת נוגעת לכך שהמדינה לא הצליחה עד כה לתמרץ בחירה בהתמחות במקצועות במצוקה, כמו הרדמה, פתולוגיה, שיקום, רפואה פנימית ואחרים, כמו גם לעבור לפריפריה. תמריצים כספיים - מענקים ותוספות שכר - פשוט לא מספיקים כדי לשכנע רופאים להעתיק מקום מגורים או לבחור במקצוע פחות רצוי. דוקן סבור שצריך ללמוד לשווק את המקצועות במצוקה כאטרקטיביים יותר. "כפי שצה"ל למד לשווק ולכוון מתגייסים למקצועות שבעבר נחשבו אפורים, כך צריך לעשות ברפואה. אם לא תהיה חשיבה מחודשת בעניין, התקנים הריקים ימשיכו לעמוד כמו מצבות".

ישראל עם הכי הרבה רופאים מבוגרים

הזדקנות האוכלוסייה תגדיל את המחסור

אז מה יהיה? בעתיד המצב צפוי ככל הנראה להשתפר, בעיקר נוכח העובדה שבעשור האחרון מספר מקבלי הרישיון ברפואה כמעט שולש, מכ-600 מקבלי רישיון ב-2008 לכ-1,700 ב-2018. זה קרה בין השאר בזכות הגדלת מכסות לסטודנטים בפקולטות לרפואה (מגמה שצפויה להמשיך בשנים הקרובות), ופתיחת פקולטה חדשה לרפואה בצפת.

לצד זאת, גם נבלמה בשנים האחרונות הירידה בשיעור הרופאים לאלף נפש בישראל, וכיום מדובר ב-3.2 רופאים לאלף נפש, בדומה לממוצע OECD. מאחר שיש מחסור בתקנים (משרות) למתמחים בבתי חולים, משרד הבריאות אף הודיע באחרונה שיוסיף עוד 600 תקנים לרופאים בבתי חולים ובקופות בשנים הקרובות. אלא שעד שהמתמחים יוכשרו כמומחים וימלאו את השורות - יעברו עוד כמה שנים, מה גם שלא ברור עד כמה תצליח המדינה לתמרץ אותם לפנות למקצועות החסרים.

ויש עוד עניין שצריך להביא בחשבון כשמסתכלים אל פני ההעתיד: גידול והזדקנות האוכלוסייה. מחישוב של משרד הבריאות עצמו, ב-2030 מספר הרופאים שייכנסו למערכת יהיה גדול ב-7,000 אנשים בהשוואה למספר הפורשים, אבל כדי להדביק את קצב גידול והזדקנות האוכלוסייה - הצורך האמיתי הוא בעוד 3,000 רופאים "נכנסים". "היום סוף סוף יש רופאים בקנה, הכשירו מספיק בשנים האחרונות", מודה ד"ר און, "אבל עד שנראה את פירות הההכשרה שלהם, יעברו לפחות עוד 8-6 שנים". 

תגובת משרד הבריאות: "אנו תומכים בהגדלת הפקולטות הקיימות לרפואה, וגם בפתיחת פקולטה חדשה. לאחרונה מונה צוות לצורך קביעת מתווה להגדלה של מספר הסטודנטים החדשים לרפואה ל-950 מדי שנה. בנוסף, המשרד ימשיך לפעול למול כלל הגורמים הרלוונטים להמשך הגדלת מספר הרופאים בישראל

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר