גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישבתי בבית והשתעממתי": הדרך ההפכפכה של מנכ"ל ומייסד מלאנוקס איל וולדמן לאקזיט המיליארדים

הפרידה מאביגדור וילנץ, הריב עם שוק ההון המקומי ועם המשקיעים האקטיביסטים, והביקורת על חופשות הסקי והבילויים: איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס ואחד האנשים החזקים בהייטק הישראלי, נקלע לאורך השנים לשורת עימותים סביבו וסביב החברה ● האם הוא יישאר בסביבה גם אחרי האקזיט, או יילך לנוח?

מנכ"ל ומייסד מלאנוקס, איל וולדמן / צילום: תמר מצפי
מנכ"ל ומייסד מלאנוקס, איל וולדמן / צילום: תמר מצפי

"ישבתי בבית כמה שבועות והשתעממתי", כך סיפר בעבר איל וולדמן על נסיבות הקמת מלאנוקס  ב-1999. וולדמן פרש זמן קצר קודם לכן מחברת השבבים גלילאו, שנמנה עם קבוצת מייסדיה, בעקבות חילוקי דעות עם המנכ"ל אביגדור וילנץ. מאוחר יותר גלילאו נמכרה למארוול תמורת 2.7 מיליארד דולר - אותה מארוול התעניינה לפני מספר שנים גם ברכישת מלאנוקס. ב-2015, כשוולדמן נבחר לאחד מאנשי השנה של "גלובס" על רקע רכישת איזיצ'יפ, הוא התבקש לציין החלטה טובה שקיבל בקריירה שלו, ואמר: "לעזוב תפקיד וקריירה מבטיחה בחברה גדולה, וללכת אל חוסר הוודאות שבהקמת חברה עצמאית".

איל וולדמן בן ה-58 מכהן כנשיא ומנכ"ל מלאנוקס מאז הקמת החברה. עד 2013 הוא כיהן גם בתפקיד יו"ר החברה; זה היה אחד הגורמים שהובילו לקרע של וולדמן עם שוק ההון הישראלי, כשבעלי המניות הצביעו אז נגד הארכת כפל התפקידים של וולדמן כיו"ר ומנכ"ל. על רקע זה, לצד טענות נגד הרגולציה המקומית, החליט וולדמן למחוק את מניית מלאנוקס ממסחר בבורסה בתל-אביב - צעד שנתפס כמכה לבורסה משום שמלאנוקס הייתה אחת המניות הבולטות בה.

"כשרציתי להירשם ברישום הכפול, כולם אמרו לי שלא כדאי. עשינו טעות, בגלל ציונות, אבל האווירה העסקית והרגולציה בארץ לא אפשרו", אמר וולדמן לפני כמה חודשים בהקשר זה. לאחרונה, מלאנוקס "חזרה" לבורסה באופן שונה: היא זכתה במכרז לאספקת תשתיות רשת לבורסה, בהיקף של כמה מאות אלפי דולרים.

וולדמן למד לתואר ראשון ושני בהנדסת חשמל בטכניון. בעבר סיפר בראיון ל"גלובס", כי "אחרי השירות הצבאי (כקצין בגולני) הלכתי ללמוד מחשבים בטכניון, כי זה היה המוסד היחידי שקיבל סטודנטים באמצע שנת הלימודים אחרי מלחמת לבנון. עשיתי גם תואר שני בהנדסת חשמל והתחלתי לעבוד באינטל, אבל הבנתי מהר שאני פחות מעוניין לעבוד בחברה גדולה".

בתחילת שנות ה-90 וולדמן היה חבר בקבוצה של ארבעה מייסדים שהקימו את גלילאו: "יצאנו לשתות בבר אחרי העבודה וגלגלנו רעיונות, אפילו התקשרנו לחברות טכנולוגיה אמריקאיות והצענו להם להקים מרכז מו"פ בישראל. לבסוף הקמנו את גלילאו", סיפר בעבר ל"גלובס". כאמור, לאחר פרישתו מגלילאו, הקים את מלאנוקס. לפני קצת יותר משנה, על רקע כניסת קרן סטארבורד להשקעה בחברה ודרישתה להדיח דירקטורים, אמר וולדמן בערב שערכה החברה לעובדיה: "תרשו לי להגיד לכם משהו בנימה קצת יותר אישית - כמעט 20 שנה אני במלאנוקס, יותר משליש מחיי... חוויתי פה רגעים קשים, לצד תקופות מדהימות, ואני כולי נרגש לקראת 20 השנים הבאות".

תגמולים בהיקף של מיליונים

וולדמן מחזיק כיום ב-3.36% מהון המניות של מלאנוקס, והוא בעל המניות הגדול ביותר שאינו גוף מוסדי. מעבר לתגמולים שיקבל עבור מניותיו, המוערכות בעסקה ב-228 מיליון דולר, הוא צפוי גם ליהנות מתגמולים בהיקף כולל של מיליוני דולרים בעקבות העברת השליטה בחברה. מדובר בשכר בהיקף של 350 אלף דולר, תשלומי פנסיה והטבות אחרות של 823 אלף דולר, ועוד סכום שהוערך בסוף 2018 ב-9.4 מיליון דולר שהוא שווי האופציות שהבשלתן תואץ עם מכירת החברה, אם כי מאז מחיר המניה עלה וכעת מדובר בסכום גבוה יותר, שככל הנראה עולה על 12 מיליון דולר.

בשנת 2018 הסתכמה עלות שכרו של וולדמן כמנכ"ל מלאנוקס ב-7.9 מיליון דולר, מתוכם שכר בסיס שנתי של 609 אלף דולר, תגמול מנייתי בסך 6.3 מיליון דולר, תגמול במזומן על עמידה ביעדים של 739 אלף דולר ועלויות אחרות (תשלומי פנסיה, דיור, רכב וכדומה) בסך 235 אלף דולר. בכך מגיעה עלות השכר של וולדמן בעשר השנים האחרונות (2009-2018) ל-40 מיליון דולר.

וולדמן העיד על עצמו בעבר כחובב טיולים, הפלגות, צלילות, סקי שלג ומים ובילויים במקומות אקזוטיים. ב-2012 הוא עמד במוקד של ביקורת סרקסטית מצד בלוגר פיננסי, ששלח את קוראיו המשקיעים במניה להיכנס לעמוד הפייסבוק של וולדמן, כדי לחזות במגוון "מכוניות מהירות, יאכטות ונשים בביקיני, כדי שיוכלו לוודא שנעשה שימוש חכם בתגמול מהמניות". ב-2013 עלה לכותרות סכסוך משפטי-אישי שלו עם בת זוגו לשעבר, שלומית פן.

מלבד מלאנוקס, וולדמן משקיע כיום בחברות סטארט-אפ - באמצעות החברה ובאופן פרטי. כשהתראיין בעבר והתבקש לציין בראיון דבר שהוא אוהב במדינת ישראל, אמר: "האנשים - הפתיחות, החום, הישירות והרצון לעזור", ובאותה נשימה הוסיף, כי אם היה משנה בה משהו זה "האנשים - שילמדו לפרגן יותר, לסמוך האחד על השני, שתהיה פחות שחיתות".

בכיר, יועץ - או פורש

השאלה המתבקשת כעת היא אם וולדמן יישאר במלאנוקס אחרי המכירה לאנבידה, או יעזוב מיידית. במקרים רבים, מייסדים ומנהלים של חברות שנמכרות נשארים "בסביבה" כיועצים לחברה הרוכשת לתקופה מסוימת, על מנת להבטיח מעבר חלק של הבעלות. עם זאת, קיימת עדיין אפשרות שוולדמן יישאר בחברה הרוכשת בתפקיד בכיר - ובכך למעשה לראשונה מאז תחילת הקריירה שלו יכהן בחברה גדולה שלא הוא הקים.

כשהחלו דיווחים על כך שמלאנוקס עשויה להירכש, העריך האנליסט סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר כי "אין כביכול אינטרס למלאנוקס להימכר, אבל בסופו של דבר אני חושב שזה תלוי בוולדמן ובהחלטה שלו. אם לדוגמה וולדמן יקבל תפקיד בכיר בחברה הרוכשת, אולי זה יכול להתאים. וולדמן הוא אחד המנכ"לים הכי מרשימים בהייטק הישראלי, וזאת יכולה להיות התפתחות מעניינת". 

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב