גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חפשו חברות עם רכישות עצמיות מפלצתיות וסיפור כלכלי טוב

מי נחוש לשים סוף למחלה הממארת של הכלכלה האמריקאית

הדמיה: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
הדמיה: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המטרה של חברה שמבצעת Buy Back - "רכישה עצמית" של מניותיה, היא למעשה העברת כסף למשקיעים בה במסלול עוקף מס דיבידנד - מס שעשוי להגיע לכ-40% מהרווח, במיוחד למי שהחזיק את המניה מעל שנה. לזה אפשר להוסיף כי מהלך של רכישה עצמית מהווה הבעת אמון של החברה בעצמה בדרך של תמיכה במניותיה, כלומר החברה מאותתת לציבור המשקיעים כי להערכתה מחיר המניה זול ואטרקטיבי, מתוך כוונה שמשקיעים נוספים יצטרפו גם הם לגידול הכפוי בביקוש למניה ויעלו את מחירה.

משקיעים רבים נוטים להתייחס לגל הרכישות העצמיות כאל אחד הטריגרים המרכזיים לעליות בשווקים בשנה האחרונה. אם תרצו, מעין "הקלה כמותית" למניות בחסות הסקטור העסקי. כמובן שלא מדובר בהדפסת כסף כמו שעושים הבנקים המרכזיים שרוצים לתמרץ את השווקים, אלא למהלך שמעלה את שווי החברה בזכות הזרמת ביקושים שיכולים להיות משמעותיים, ולייצר ערך רב לבעלי המניות.

הקיצוץ במס החברות שביצע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בדצמבר 2017, מרמה של 35% ל-21%, הרמה נמוכה ביותר מאז 1939, הוביל ליצירת הר של מזומנים בקרב החברות. בנוסף, רפורמה זו אפשרה לחברות האמריקאיות להחזיר לארה"ב באופן חד-פעמי 2.6 טריליון דולר ממקלטי מס ברחבי העולם, בתמורה למס מופחת של 15%. את עודפי המזומנים ניצלו הפירמות בעיקר לחלוקת בונוסים שמנים, חלוקת דיבידנדים נדיבים, וכמובן לביצוע רכישות עצמיות. על פי ההערכות, רכישות עצמיות של מניות שברו שיאים בשנת 2018 והסתכמו בכטריליון דולר.

המשקיע האגדי וורן באפט סבור כי רכישות עצמיות, כאשר הן נעשות במחירים הנכונים ומהסיבות הנכונות, יכולות להיות השימוש היעיל ביותר להון העודף של תאגיד. עם זאת, הוא מצהיר כי אם החברה אינה במצב טוב, זו תהיה החלטה טיפשית והכסף פשוט יירד לטמיון. אם כך, ניתן לסווג את הרכישות החוזרות כתוסף דלק שמאיץ מגמות חיוביות בחברות, אבל לא באמת יכול לשנות את המגמה שלהן אם פעילותן העסקית נמצאת בבעיה.

אחת הדוגמאות הקלאסיות לטעות מסוג זה הייתה הכרזה של חברת GE הדועכת על מהלך של רכישה עצמית בסכום של 21 מיליארד דולר ב-2016, אחרי שבשנת 2015 רכשה ממניותיה בסכום דומה, במחיר של 33 דולר למניה. מאז המניה כבר הספיקה לרדת לשפל של 6.5 דולר, ורק לאחרונה היא מראה סימני התאוששות לאחר שהמנכ"ל החדש גיבש תוכנית התייעלות מקיפה בחברה. זו כוללת בעיקר מכירה והיפרדות מפעילות לא רווחית של הקונצרן, והתמקדות בעסקי ליבה רווחיים יותר. כיום המניה נסחרת סביב 10 דולר, רחוק שנות אור מאותם 33 דולר. לא חבל?

מניית ג'נרל אלקטריק

לעומת זאת, דוגמה לעסקה מוצלחת היא של מיקרוסופט, שהכריזה על רכישת מניות בשנת 2013 ומאז מניותיה זינקו ביותר מ-280%, לעומת מדד הייחוס שעלה רק ב-80%. למרות זאת, ועם כל הכבוד ליותר מ-60 מיליארד דולר שהשקיעה החברה ברכישות עצמיות מאז, אי אפשר לקחת ממיקרוסופט את המהפכה העסקית שנלוותה למהלך והחלה בשנת 2013 עם איחוד מחלקות התוכנה והמוצרים, המעבר לאונליין והדגש על עסקי הענן. ללא אלה - ספק האם החברה הייתה מצליחה לשחזר אפילו 50% מעליית הערך שרשמה.

מניית מיקרוסופט

האם שנת 2019 תהיה השנה אחרונה של הרכישות העצמיות?

אם תשאלו האם שנת 2019 תהיה השנה האחרונה של הרכישות העצמיות, הרי שלפחות מרקו רוביו, הסנאטור הרפובליקאי, וצ'ק סצ'ומר וברני סנדרס הדמוקרטיים, ממובילי המאבק בקונגרס נגד תופעת הרכישות החוזרות של מניות - יענו לכם "כן".

להערכתם הרכישות החוזרות הן אחת המחלות הממאירות של הכלכלה האמריקאית, והם מפנים אצבע מאשימה למסלול עוקף הדיבידנד של החברות האמריקאיות, שמאפשר להן להעביר כסף למשקיעיהן, במקום להשקיע אותו בחברה עצמה, להוביל להמשך צמיחתה ולייצר מקומות עבודה חדשים.

בעשור האחרון הופנו יותר מ-6 טריליון דולר לטובת רכישות עצמיות של מניות, והשנה הן אפילו עברו את ההשקעות ההוניות של החברות. אם לומר את האמת, קשה להתעלם מהטענות של אותם דמוקרטים, לעיוות בהקצאת הנכסים. בינתיים הם מבטיחים להעביר חקיקה שתגביל את הרכישות החוזרות המותרות על ידי חברה, או שתוריד את הכדאיות לכך על ידי השוואת מס החברות למס הדיבידנד.

לעומת המחוקקים, ישנם הטוענים כי טענות אלו מופרכות ולא מציאותיות, שהרי התהליך הוא טבעי לחלוטין. חברות ערך ותיקות, שנחשבות לפרות מזומנים שאין להן יכולת להמשיך ולהגדיל את העסקים שלהם בצורה משמעותית, מוציאות כספים שנוצרים בהן בתהליכים מיושנים ומעבירות אותם לבעלי המניות שמשקיעים אותם בחברות חדשניות וצעירות יותר. טענה זו אולי נשמעת טוב באקדמיה או בתיאוריות שונות, אבל היא ממש לא מסבירה את הרכישות האגרסיביות שבוצעו על ידי חברות מובילות כמו אפל, גוגל, מיקרוסופט, IBM ועוד.

כדי להפנים עד כמה התופעה רחבה, רצוי להעיף מבט על פייסבוק, שגם היא מבצעת רכישות עצמיות של מניותיה. אחרי רכישות של 17 מיליארד דולר ב-2017, היא תוסיף עוד 9 מיליארד לתקציב הרכישה העצמית שלה בשנה הקרובה. סכום זה אמנם זניח ביחס לשווי החברה שעומד על כ-463 מיליארד דולר, וספק אם תהיה לכך השפעה על מחיר המניה, כאשר החברה מצויה במערבולת עסקית ורגולטורית שעשויה לפגוע בהכנסותיה העתידיות. אבל מה שמפתיע הוא שפייסבוק היא אולי החברה שהכי הוכיחה את עצמה בעמק הסיליקון כחברה שיודעת לעשות השקעות נכונות, למצוא את ה-Product market fit הבא ולעשות שימוש ראוי במזומנים שלה. אז למה לעזאזל חברה כזו צריכה לבצע רכישות עצמיות? התשובה היא ניהול הרווח למניה, שהאמריקאים פשוט התמכרו אליו.

בשורה התחתונה - חפשו חברות עם רכישות עצמיות מפלצתיות וסיפור כלכלי טוב או לפחות יציב: לדוגמה, חברת בואינג שהודיעה על רכישות עצמיות בסך 18 מיליארד דולר ודיבידנד של 20%. בסך הכול החברה אמורה ליהנות מחידוש הסכם הסחר עם סין ומההתפתחויות הטכנולוגיות והחדשנות בתחום התעופה והתעבורה האווירית.

גם אפל נחשבת לאחת המניות הבולטות בביצוע רכישות עצמיות. ב-5 השנים האחרונות החברה רכשה מניות של עצמה ביותר מ-200 מיליארד דולר ועדיין נותרו לה כ-70 מיליארד דולר שהיא צריכה להשלים מתוכניות שעליהן הכריזה, מה שיכול להקטין את כמות מניות החברה שנמצאות בשוק בעוד 8%-9%. אפל עוד עשויה להגביר את היקף הרכישות החוזרות בעקבות תפיחת קופת המזומנים העצומה שלה, שגדלה ביותר מ-70 מיליארד דולר בשנה.

מלבד זאת החברה נמצאת במומנטום חיובי בחודשים האחרונים ועדיין נסחרת במכפיל רווח זול יחסית לחברת צמיחה. על פי הערכות, מכירות האייפון ישתפרו והתאמת מחירים תיעשה לשביעות רצונם של הצרכנים. המוצרים החדשים כמו האוזניות והשעון של אפל ימשיכו להגדיל נפח ושימושים, והכנסות משירותים צפויות להכפיל את עצמן ב-5 השנים הקרובות, וכל זאת בזמן שאפל יוצאת למלחמה על נתח שוק המחשבים העלוב שלה.

דוגמה מעניינת נוספת היא של יצרנית השבבים ורכיבי הזיכרון MICRO, שהודיעה השנה כי תגדיל את הרכישות החוזרות שלה בעוד מיליארד דולר, כך שיחד עם 7 המיליארד שנותרו לה מההכרזה הקודמת אנחנו מדברים על אפשרות לצמצם את מספר המניות שלה בשוק ביותר מ-20%, שיעור שנחשב לאגרסיבי במיוחד. המשקיעים ניצלו כמובן את מחיר השפל שנרשם במניה בתחילת השנה, ואת המנוף שעשוי להיווצר מהרכישות החוזרות, ומניית MICRO זינקה ביותר מ-30%.

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות