גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבבים של תקווה: מצפים שסיפור מלאנוקס יביא לישראל משקיעים גדולים

בכירים בענף השבבים המקומי מפרגנים לאיל וולדמן על האקזיט הפנומנלי של מלאנוקס ומעריכים שהעסקה הזו תביא לישראל משקיעים חדשים עם כיסים עמוקים: "ישראל הופכת לשחקן דומיננטי בשוק הבינה המלאכותית בעולם"

"ענקית בינה מלאכותית בסדר גודל כזה, שבניגוד לאינטל, לא היתה בעלת דריסת רגל משמעותית קודמת בישראל, עשתה פה מהלך אסטרטגי לחלוטין, לא פיננסי, ושמה פה הרבה כסף - אין דרך שלילית לראות את זה". כך אמר אתמול ל"גלובס" אנליסט מקומי שעוקב מקרוב אחר מלאנוקס מזה שנים רבות.

לדבריו, "אנבידיה היא אחד השחקנים המובילים בעולם מבחינת טכנולוגית מחשוב, עם שווי שוק של 100 מיליארד דולר. זה שחקן שעד כה כמעט לא היתה לו נוכחות בישראל, השקיע בהקמת מרכז פיתוח ובקהילת המפתחים, רכש נכס טכנולוגי ישראלי משמעותי מאוד. עכשיו אנבידיה תרצה לחזק אותו, להגדיל אותו ולתת לו מיקום עוד יותר מרכזי מזה שיש לו אפילו עכשיו - זו בהחלט אמירה".

הוא לא היה היחיד. רכישת ענקית רכיבי התקשורת למרכזי נתונים - חברת מלאנוקס הישראלית, בידי אנבידיה - ענקית השבבים הגרפיים שהפכה לאחת מחברות הבינה המלאכותית החשובות, זכתה למחמאות ולפרגון מקיר אל קיר ולתחזית אופטימית באשר להשפעות האפשרויות של העסקה על תעשיית ההייטק המקומית וסצנת הסטארט-אפים שנלווית לה.

"יש פה סוג של תעודת בגרות", אמר ל"גלובס" עופר גרינברגר, מנכ"ל PDC ונשיא אפלייד מטיריאלס ישראל. החברה שבראשה עומד גרינברגר מפתחת מערכות בקרת ייצור שבבים, ומהווה את מרכז המו"פ והייצור הגדול ביותר שלה מחוץ לארה"ב. "אם פעם אמרו שישראל לא יודעת להצמיח חברות גדולות והאקזיטים תמיד מהירים", אומר גרינברגר, "אז הנה - חברה של עשרים שנה שידעה עליות ומורדות והרבה דורות של טכנולוגיה, זוכה להכרה עולמית עבור הטכנולוגיה הישראלית. זה מסר לדור הצעיר שבסוף יש הכרה ויש סיכוי".

לזכותו של מנכ"ל מלאנוקס, איל וולדמן, אומר גרינברגר, "בעוד שהמשקיעים בחברה רצו פחות השקעות ויותר רווחים, וולדמן צדק כי הוא לא היה מוכן להפחית את ההשקעות. בסופו של דבר הסתבר שמה שמלאנוקס פיתחה בשנים האחרונות היה בהחלט חלק מהסיפור של הרכישה הזאת. זאת תוספת סינגרטית לפורטפוליו של אנבידיה, שחייבת להוסיף מוצרים שיעניקו לה יתרון מול המעבדים של המתחרות ומול אלה שיפתחו אמזון מיקרוסופט או גוגל".

באשר למסר שהעסקה משדרת לתעשייה, אומר גרינברגר, "החיזוק המשמעותי הוא לעולם התקשורת בעידן הבינה המלאכותית והדאטה סנטרים בעידן הענן".

מסר לכל המפקפקים

"העובדה שאנבידיה, חברה שנמצאת לחלוטין בחוד החנית בתחומים הכי חמים בעולם נכנסת לישראל זה משהו מאוד משמעותי. גם העובדה שהיא קונה את אחד מיהלומי הכתר של ההייטק הישראלי זה סופר משמעותי וצריך לטפוח לאיל וולדמן ולהייטק הישראלי על השכם", אומר גם טל סלובודקין מקרן StageOne שהשקיע בסטארט-אפ הישראלי נוירובלייד, שהוקם ב-2016 ופועל בתחום פיתוח השבבים לבינה מלאכותית. לדבריו, "אנבידיה, חברת חומרה שמייצרת ציוד ברמה מאוד גבוהה, שמתחרה עם השחקנים הגדולים בעולם. השלם פה לגמרי גדול מסך חלקיו - אנבידיה נקטה במהלך הזה כי היא מנסה כל הזמן לחשוב מה עשויים להיות כיווני הגדילה הבאים שלה ואיפה היא יכולה להמשיך להתפתח, ומה יהיה עם התחרות עם אינטל".

רכישה מקומית בידי גוף כזה, ששואף להתפתחות מתמדת ומכוון הכי גבוה, טוען סלובודקין, תשפר משמעותי את היכולת של אנבידיה "להיות מעורבים בדברים שקורים כאן" או במילים פשוטות, הוא אומר - "המהלך מכניס עוד קונה פוטנציאלי לישראל, שמהמר עליה בגדול ונותן את החותמת לסצנה המקומית שהצליחה לגדל מובילת קטגוריה בינלאומית".

"כשחברה כמו אנבידיה קונה חברה שכזאת בישראל", אומר סלובודקין, היא מאותתת לשוק שהיא מחפשת חדשנות בתחומים שמעניינים אותה. זה מסר לכל אותם אנשים שפקפקו למה בכלל צריך לפתוח חברות שבבים. אז הנה ההוכחה שיש קונים אמיתיים גדולים בעולם שמחפשים חדשנות בתחום השבבים והחומרה והם באים לפה לקנות את זה".

אלו חדשות טובות ספציפית לחברות כמו נורובלייד, הוא ממשיך וטוען - "החבר'ה שלנו תמיד הרי יסתובבו סביב אנבידיה, בין אם זו תחרות או שיתוף פעולה והעובדה שהם יהיו שחקן משמעותי בישראל היא סופר רלוונטית אליהם".

יאיר שניר, סגן נשיא וראש קרן ההשקעות של חברת Dell בישראל ובאירופה, סיכם את הדברים כך -

הכניסה של אנבידיה בצורה כה משמעותית לישראל היא בהחלט דבר מבורך. יחד עם ההכרזה שאמזון תפתח את שבב הבינה המלאכותית שלה בישראל, עסקת מלאנוקס היא עוד נדבך משמעותי בדרך להפיכתה של ישראל לשחקן עולמי דומיננטי בבינה מלאכותית ובחומרה שהיא מתעתדת לרוץ עליה".

יותר פרייבט אקוויטי

גיא פרמינגר ראש מגזר טכנולוגיה בפירמת רואי החשבון והייעוץ PwC חושב שאחת המשמעויות החשובות של העסקה לאקוסיסטם המקומי היא חיזוק למגמה קיימת של כניסת קרנות פרייבט אקוויטי זרות לישראל. "ככל שיהיו בישראל יותר עסקאות גדולות, אז יותר ויותר קרנות פרייבט אקוויטי ישימו את ישראל תחת זכוכית מגדלת ויסתכלו אם יש דברים שמעניינים אותם. יש בישראל כבר היום הרבה חברות גדולות ששוות הרבה מאוד כסף ושמוכרות במאות מיליוני דולרים, שיהוו מוקד משיכה עבור הקרנות הללו שבניגוד לקרנות הון סיכון לא משקיעות 10-20 מיליון דולר אלא יודעות לשים מאות מיליונים ואפילו מעבר. בארץ אין כמעט פרייבט אקוויטי בטכנולוגיה ואין כמעט קרנות ישראליות מסוג זה. הזרים החלו להיכנס לפני כמה שנים. זה רק הולך וגדל ואני צופה שזה יגדל עוד יותר - זו התבגרות השוק".

המשמעות של כניסת קרנות פרייבט אקוויטי, אומר פרמינגר היא שחברות "יוכלו לצמוח עוד שלב או שניים בזכות הכסף הגדול. פרייבט אקוויטי יכול לספק לחברה את מאות מיליוני הדולרים שהיא צריכה כדי לצמוח אורגנית או על ידי רכישות, שזה חלק מהמומחיות של קרנות פרייבט אקוויטי - לקחת חברה ולחבר לה חברה אחרת, או חברה מתחרה שיש לה מוצר או שווקים משלימים, לחבר אותן יחד, להציף ערך ואז למכור הלאה. פשוט נראה יותר חבורת ישראליות שבעזרת פרייבט אקוויטי ילכו ויצמחו, פשוט כי יהיו להן את האפשרויות האלה".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"