גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

בוטלה זכיית פדלון במכרז לבניית מבנה וחניון תת-קרקעי ברחוב בוגרשוב בת"א

ביהמ"ש המחוזי הורה כי החברה המתועשת מקבוצת אורון החזקות והשקעות היא הזוכה במכרז ● השופטת: התנהלות ועדת המכרזים פגעה אנושות בשוויון בין המציעים במכרז

המגרש ברחוב בוגרשוב 14 תל-אביב / צילום: איל יצהר
המגרש ברחוב בוגרשוב 14 תל-אביב / צילום: איל יצהר

עשתה דין לעצמה: בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטל החלטה של ועדת המכרזים של אחוזת חוף בקשר להליכי מכרז לבניית מבנה וחניון תת-קרקעי בשווי כ-60 מיליון שקל במרכז תל-אביב.

השופטת צילה צפת מתחה ביקורת על התנהלות ועדת המכרזים והכריזה כי חברת המתועשת בע"מ, מקבוצת אורון החזקות והשקעות בע"מ היא הזוכה במכרז. מי שיצאה כשידה על התחתונה היא חברת פדלון בנייה ויזמות, אשר טרם החליטה אם תערער על פסק הדין.

המכרז עליו התגוששו שתי החברות נוגע להקמת מבנה גני ילדים, מעונות יום, תחנה לבריאות המשפחה וחניון תת-קרקעי ברחוב בוגרשוב 14 בתל-אביב. במסגרת המכרז ביקשה אחוזת החוף - המהווה בין השאר את הזרוע הביצועית העיקרית של העירייה ליישום תוכנית התנועה, חניה ותחבורה עירוניים, הפועלת גם בתחום ניהול פרויקטים - לקבל הצעות לבניית מבנה בן 4 קומות בשטח של 1,000 מ"ר מרתף בן 4 קומות בשטח 6,500 מ"ר המיועד לחניון תת-קרקעי בן 223 מקומות חניה.

המכרז עצמו התנהל במתכונת תלת-שלבית, באופן שהמציעים הגישו את הצעותיהם בשתי מעטפות נפרדות. האחת הכילה את המסמכים להוכחת עמידת המשתתפים בתנאי הסף, והשנייה הכילה את ההצעה הכספית. מי שעמד בתנאי הסף, עבר לשלב השלישי, בו נבחנו ההצעות הכספיות של המציעים.

פדלון הציעה 5 מיליון שקל פחות מהמתועשת

בסוף חודש דצמבר האחרון הודיעה אחוזת החוף כי הזוכה במכרז היא חברת פדלון, וזאת כחודשיים בלבד לאחר שהודיעה כי הזוכה במכרז היא דווקא המתועשת, אשר הצעתה הכספית עמדה על סך 56 מיליון שקל.

לפי פסק הדין, הסיבה לשינוי נעוצה בזהות הזוכה נעוצה בשתי הצעות מאוחרות שהגישה פדלון, במסגרתם חשפה בניגוד לתנאי המכרז את הצעתה הכספית שהייתה זולה (משמעותית) מההצעה הזוכה בכ-5 מיליון שקל. עוד עולה כי במועד הקובע לפתיחת המעטפה השנייה ובה ההצעה הכספית של המציעה, פדלון לא עמדה בתנאי הסף, ומשכך לא ניתן היה לפתוח את הצעתה. למרות פגמים אלה, חשיפת הצעתה הכספית האטרקטיבית של פדלון בפני ועדת המכרזים הובילה את האחרונה לאפשר לפדלון להשלים ולהבהיר את הצעתה. כל זאת, תוך שמתאפשר לה להציג פרויקטים חדשים שלה שלא הוצגו בהצעתה המקורית בניגוד להוראות הדין וכללי המכרזים.

המתועשת הגישה, באמצעות עורכי הדין אוהד בן יהודה, ליאור מימון ולינה מחולה ממשרד ש. הורוביץ, עתירה נגד החלטת ועדת המכרזים, בגדרה ביקשה לבטל את זכייתה של פדלון ולקבוע כי הצעתה היא ההצעה הזוכה.

השופטת צפת קיבלה את העתירה ומתחה ביקורת נוקבת על התנהלות ועדת המכרזים. "המתואר לעיל מעלה כי דרך הילוכה של ועדת מכרזים רצופה כשלים ופגמים מהותיים", ציינה.

נקבע כי ועדת המכרזים לא הייתה רשאית לקבל את הצעתה השנייה והשלישית של פדלון. בית המשפט ציין כי הוספת/השלמת המסמכים להוכחת עמידת פדלון בתנאי הסף שכלל לא נכללו בהצעתה המקורית מהווה "הגשת הצעה חדשה לאחר המועד הקובע".

"כשל חמור במיוחד"

"כשל מצטבר נוסף הוא חשיפת הצעתה הכספית של פדלון בטרם נבחנה עמידתה בתנאי הסף, בגדרי השגתה ולאחר הכרזת מתועשת כזוכה במכרז. פדלון טרחה להדגיש פעם אחר פעם את העובדה כי הצעתה זולה משל מתועשת ואף טרחה לגלות את סכום הצעתה", קבע השופטת.

נקבע כי חשיפת הצעתה הכספית של פדלון בטרם הוכחה עמידתה בתנאי הסף מהווה "כשל חמור במיוחד". נקבע כי בפועל הכשירה ועדת המכרזים פגם מהותי אחד (הגשת הצעות באיחור) על גבי פגם מהותי נוסף (חשיפת ההצעה הכספית כבר בשלב הראשון), באופן שזיהם את ההליך המכרזי ומעלה חשש ממשי כי שיקול-דעתה של ועדת המכרזים הושפע מהצעתה הזולה של פדלון, "תוך פגיעה אנושה בשוויון בין המציעים".

בית המשפט דחה את טענת חברת פדלון, שיוצגה על-ידי עורכי הדין עודד נשר ואריאל פריש ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות', אשר סברו כי אלמלא חשיפת הצעת המחיר לא היה לפדלון מעמד להשיג על זכיית מתועשת. לפי פסק הדין, "מדובר בטענה מקוממת שנועדה להכשיר את חשיפת ההצעה הכספית שלא כדין".

השופטת צפת הוסיפה כי הבחירה של ועדת המכרזים, שיוצגה בהליך על-ידי עורכי הדין מיכל רוזנבוים וגיא שוסט, לכנות את כל הכשלים שנפלו בהליך המכרזי "פגם טכני", "אינה מכשירה את הדרך ואינה הופכת בהינף קולמוס את תנאי היסוד ואת תנאיו המהותיים של המכרז לתנאים טכניים".

משכך בית המשפט לא הכשיר את "זיהום המכרז". בית המשפט חייב את פדלון ואת אחוזת חוף לשלם למתועשת 40 אלף שקל כל אחת הוצאות משפט. (44510-01-19).

תגובות

עו"ד עודד נשר, אשר ייצג את חברת פדלון, מסר בתגובה: "ועדת המכרזים של 'אחוזות החוף' קיבלה את טענותינו, הפעילה שיקול-דעת כדין ובחרה בהצעת חברת פדלון לבנייה כהצעה הזוכה במכרז. בכך אמורים היו להיחסך לציבור כ-5 מיליון שקל. הגם שאנו מכבדים את פסק הדין, נראה כי יש בו התערבות מופרזת בשיקול-דעת ועדת המכרזים והתעלמות מהחיסכון לקופה הציבורית. אין לנו אלא להצר על כך. פדלון לבנייה תמשיך לפעול כחברה מובילה בתחומה, והיא מאחלת הצלחה לכל הנוגעים בעניין".

עו"ד מיכל רוזנבוים, אשר ייצגה את אחוזות החוף, מסרה: "ועדת המכרזים של החברה בחרה כזוכה במכרז מציע אשר עמד בכל תנאי הסף של המכרז, לרבות הניסיון הנדרש ממנו, נכון למועד האחרון להגשת הצעות במכרז, תוך שהיא מקיימת את כל עקרונות היסוד של דיני המכרזים, לרבות עיקרון השוויון והתחרות ההוגנת". 

"בית המשפט בחר להתעלם מטענות החברה, אשר פעלה ללא דופי, בשקיפות, שוויון והגינות, תוך שהיא חוסכת כ-5 מיליון שקל מכספי הציבור, והחליט לבטל את זכיית פדלון במכרז. בית המשפט שגה עת קבע כי החלטת ועדת המכרזים אינה נופלת במתחם הסבירות, וזאת למרות שהיא קיבלה החלטתה לאחר דיונים רבים ולאחר שהונחו בפניה חוות-דעת משפטיות ומקצועיות לצורך גיבוש החלטתה, דבר שיש בו כדי לקיים את חזקת התקינות המינהלית העומדת לחברה".

עוד כתבות

מייסדי סיארה. מימין: יונתן איתי, מייסד-שותף וסמנכ''ל מחקר ופיתוח, תמר בר-אילן, מייסד-שותף ו-CTO, יותם שגב, מייסד-שותף ומנכ''ל החברה / צילום: נטשה זריקר

שתי חברות ישראליות בדרך לעסקת ענק של מיליארד דולר

לפי גורמים המעורים בפרטים, חברת הסייבר הישראלית מנהלת מגעים מתקדמים לרכישת אואזיס סקיוריטי ● מסתמן כי רובה המוחלט של התמורה בעסקה ישולם במזומן, וחלק קטן ממנה ישולם במניות של סייארה

ירושלים / צילום: Shutterstock

הנתונים מגלים: תושבי החוץ הסתערו על ירושלים, ואז הדולר צנח

היחלשותו המהירה של הדולר מחלחלת אל שוק הנדל"ן בירושלים וקוטעת את רצף העסקאות ● בזמן שהמחיר בשקלים כמעט ולא זז בשנתיים האחרונות, פער המטבע מייצר עבור הרוכשים האמריקאים אפקט של התייקרות חדה ● מתווכים מדווחים: תושבי החוץ יושבים על הגדר

נבחרת בלגיה חוגגת את הניצחון מול ארה''ב / צילום: Reuters, Kyodo

גם ביטול הכרטיס האדום לא עזר, ונבחרת ארה"ב הודחה מהמונדיאל

אחרי ההחלטה השנויה במחלוקת של פיפ"א לבטל את ההשעיה פולרין באלוגון, נבחרות ארה"ב ובלגיה נפגשו על המגרש ● עם הניצחון, נבחרת בלגיה לא פספסה את ההזדמנות ללעוג למתחרה עם משפט אחד בטוויטר: "תהפכו את ההחלטה הזאת"

משה מור יוסף / צילום: משרד הפנים

המועמד של דרעי נבלם: משה מור יוסף לא ימונה למנכ"ל החברה למתנ"סים

מור יוסף, המזוהה עם ש"ס ומשמש כמשנה למנכ"ל משרד הפנים, נפסל מלכהן כמנכ"ל החברה למתנ"סים - כך קבעה הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות לאחר שבחנה את כלל החומרים בעניין ● מי עשוי לזכות כעת בתפקיד?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; בורסת סיאול צנחה בכ-5% אחרי דוחות סמסונג

הדאקס יורד בכ-0.2% ● ענקיות השבבים סמסונג ו-SK Hynix לקחו את הקוספי לירידות חדות, אחרי שתוצאות כספיות ראשוניות חזקות של סמסונג הציתו חששות שהגאות במניות השבבים לא תחזיק זמן רב ● החוזים על הנאסד"ק מאבדים גובה ● הנאסד"ק התאושש אמש בהובלת מניות השבבים, הדאו ג'ונס שבר שיא חדש ● מחירי הנפט מטפסים הבוקר, לאחר דיווח לפיו איראן תקפה מכלית במצר הורמוז

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, John Minchillo

המגזין האמריקאי שטוען: חמאס הובס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס איבד את כוחו בעזה, המרוויח המפתיע מהמשבר בהורמוז, וכתבי ניו יורק טיימס ביקרו לראשונה בטהרן שאחרי המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם   

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מנהל רשות המסים: "אנחנו חווים כמות אדירה של מתקפות סייבר"

שי אהרונוביץ': "מרגע שהחל פרויקט 'חשבוניות ישראל', תוך כמה חודשים ארגוני הפשיעה הבינו שהמשחק השתנה, ושהיום המפתח נמצא במערכות המחשוב" ● לדבריו, "אנשים מגיעים למשרדי רשות המסים עם תעודות זהות מזויפות כדי לקבל גישה למערכות" ● וגם: מה הוא חושב על הגירעון ועל הצעדים שנעשו כדי להשאירו בשליטה?

האטה ממושכת בקצב הצמיחה של התעסוקה בענף ההייטק / צילום: Shutterstock

לא רק ג'וניורים: זינוק חד במספר מחפשי העבודה בהייטק

דוח חדש של שירות התעסוקה מצביע על שינוי במאפייני שוק העבודה בענף ההייטק ● אף שמספר המועסקים בענף ממשיך לעלות, קצב הגיוסים נבלם, ושיעור דורשי העבודה מההייטק מכלל דורשי העבודה כמעט שולש מאז 2022 ● במקביל, הדוח מצא מתאם בין התרחבות השימוש בבינה מלאכותית לבין העלייה במספר דורשי העבודה, בעיקר בקרב עובדי תוכנה

מה ההשלכות של הפרת פס''ד, ומה בג''ץ החליט? / אילוסטרציה: Shutterstock

מה ההשלכות של הפרת פסק דין, ומה בג"ץ החליט?

הממשלה הודיעה כי לא תכיר בהחלטות מועצת הרשות השנייה, אף שבג"ץ קבע כי היא רשאית להמשיך לפעול בהרכבה הנוכחי ● מה בדיוק נפסק, מדוע טוענת הממשלה שההחלטה סותרת את החוק, והאם ניתן לאכוף את פסק הדין באמצעות הליך ביזיון בית משפט? ● המשרוקית מסבירה

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו, ארכיון / צילום: AP, Alex Brandon

נתניהו ביקש מטראמפ שארה"ב לא תמכור לטורקיה מערכות נשק לשדרוג חיל האוויר

טראמפ מאיים על איראן: "אם לא תהיה עסקה - נצטרך לסיים את העבודה" ● ברקע הקיפאון ביישום השלב השני של ההסכם, וכשהדיווחים על סיכויים לתמרון של צה"ל ברצועה הולכים וגוברים - חמאס שוקל להכריז על סיום שלטונו האזרחי בעזה ● חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו בדרום לבנון ולהיערך לאפשרות של חידוש הלחימה - כך מעריכים במערכת הביטחון ● עדכונים שוטפים

מסע הלוויה של עלי חמינאי. מפגן הכוח של משטר האייתולות על חשבון האזרחים / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami

תרומות חובה של מעל חצי מיליון דולר: אזרחי איראן מממנים את הלוויית חמינאי

ארבעה חודשים אחרי חיסולו, נערך השבוע מסע ההלוויה של עלי חמינאי ● האזרחים חויבו להשתתף, משלחות הגיעו מפקיסטן, רוסיה ומדינות המפרץ, והיחיד שלא ישתתף הוא היורש ● וברקע מפגן העוצמה האיראני עומד המשא ומתן מול ארה"ב

מטוסי easyjet חונים בשדה תעופה

איזיג'ט בדרך להימכר: כך עשוי להשתנות אחד ממותגי הלואו־קוסט הגדולים באירופה

אחרי שצנחה ביותר מ־50% מאז הברקזיט, ענקית התעופה הבריטית עומדת בפני עידן חדש: קרן אמריקאית בדרך לרכוש את החברה במיליארדי ליש"ט ● מומחים מסמנים את המהלכים הבאים - מחידוש צי המטוסים ועד היציאה מבריטניה

מני כלפון, מנהל השקעות באלטשולר שחם גמל ופנסיה / צילום: סם יצחקוב

מנהל ההשקעות שבטוח: אלו המניות שחובה להחזיק בתיק

מני כלפון, מנהל השקעות באלטשולר שחם גמל ופנסיה, מסביר מדוע התקופה הקרובה "מעניינת במיוחד", אך מזהיר מתנודתיות ומניתוח מניות ברשתות החברתיות ● ממליץ על "המניות הגדולות והמובילות שהוכיחו את עצמן" ומסמן שתי הזדמנויות בת"א

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות / צילום: יח''צ

הישראליות שנופלות בוול סטריט: אלארום ו-REE צונחות ביותר מ-50%

מניית אלארום צוללת לשפל של שלוש שנים וחצי בעקבות חקירת ה-FBI בחשד שרשת חברת-הבת NetNut חוברה למכשירים ביתיים ללא ידיעת בעליהם ● חברת האוטוטק, REE, שמחקה 99.8% משוויה מאז ההנפקה, הגישה בקשה לעיכוב הליכים בשל חובות של 51 מיליון שקל ותימחק מחר מהנאסד"ק

פרויקט של אשטרום מגורים להשכרה, מההשקעות האחרונות של מגדל. בעיגול: ארז מגדלי, משנה למנכ''ל ומנהל השקעות מגדל / צילום: אול אין, ניקולה וסטהפל

בהשקעה של 2.5 מיליארד שקל: מה הוביל את מגדל לסגור 4 עסקאות נדל"ן בשבוע

עם מבול עסקאות לרכישת קניון בראשל"צ, פרויקטי דיור להשכרה ארוכת-טווח ונתח מחברת ייזום, מבססת קבוצת הביטוח את מעמדה כאחד ממשקיעי הנדל"ן הגדולים בארץ ● מנהל חטיבת ההשקעות של מגדל: "זה לא קפריזה אלא חלק מהאסטרטגיה שלנו. אנחנו לא נכנסים להשקעות מתוך הנחה שצפויה עליית מחירים אגרסיבית"

ביתנים מכוסים של חברות ישראליות בתערוכת הנשק יורוסטורי / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מקרון הרחיק ישראלים מתערוכה ביטחונית אך וייטנאם התעקשה לפגוש אותם

חברות ישראליות הצליחו למשוך תשומת לב מצד לקוחות בינלאומיים, למרות צמצום משמעותי בהשתתפות הישראלית בתערוכה ● ישראל מחזקת את שיתוף הפעולה עם מדינות אסיה־פסיפיק, שהפכו ליעד יצוא מרכזי עבור התעשיות הביטחוניות הישראליות

מושגים לאזרחות מיודעת. מס רווחי הון / אילוסטרציה: GEMINI-AI

המס על רווחי הון שווה הרבה כסף. מתי משלמים שיעור מופחת?

בלב הרפורמה במוצרי החיסכון עומדת השוואת תנאי מיסוי - במיוחד הפטור על מס רווחי הון • איך מחשבים אותו, ומה הסיבה שהוא בכלל נולד? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

"ניהל אורח חיים ראוותני על חשבון הנושים": אורן קובי חויב לשלם 30 אלף שקל בחודש

בית המשפט קבע כי אורן קובי ניהל אורח חיים בזבזני ולא שילם לקופת הנשייה במשך 6.5 שנים ● "עשה בכספי החברות כבשלו, רכש נכסי נדל"ן יוקרתיים בתל אביב והחזיק ברכבים מסוג ריינג' רובר ומרצדס" ● נגד קובי תלויים כיום ארבעה כתבי אישום