גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

בוטלה זכיית פדלון במכרז לבניית מבנה וחניון תת-קרקעי ברחוב בוגרשוב בת"א

ביהמ"ש המחוזי הורה כי החברה המתועשת מקבוצת אורון החזקות והשקעות היא הזוכה במכרז ● השופטת: התנהלות ועדת המכרזים פגעה אנושות בשוויון בין המציעים במכרז

המגרש ברחוב בוגרשוב 14 תל-אביב / צילום: איל יצהר
המגרש ברחוב בוגרשוב 14 תל-אביב / צילום: איל יצהר

עשתה דין לעצמה: בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטל החלטה של ועדת המכרזים של אחוזת חוף בקשר להליכי מכרז לבניית מבנה וחניון תת-קרקעי בשווי כ-60 מיליון שקל במרכז תל-אביב.

השופטת צילה צפת מתחה ביקורת על התנהלות ועדת המכרזים והכריזה כי חברת המתועשת בע"מ, מקבוצת אורון החזקות והשקעות בע"מ היא הזוכה במכרז. מי שיצאה כשידה על התחתונה היא חברת פדלון בנייה ויזמות, אשר טרם החליטה אם תערער על פסק הדין.

המכרז עליו התגוששו שתי החברות נוגע להקמת מבנה גני ילדים, מעונות יום, תחנה לבריאות המשפחה וחניון תת-קרקעי ברחוב בוגרשוב 14 בתל-אביב. במסגרת המכרז ביקשה אחוזת החוף - המהווה בין השאר את הזרוע הביצועית העיקרית של העירייה ליישום תוכנית התנועה, חניה ותחבורה עירוניים, הפועלת גם בתחום ניהול פרויקטים - לקבל הצעות לבניית מבנה בן 4 קומות בשטח של 1,000 מ"ר מרתף בן 4 קומות בשטח 6,500 מ"ר המיועד לחניון תת-קרקעי בן 223 מקומות חניה.

המכרז עצמו התנהל במתכונת תלת-שלבית, באופן שהמציעים הגישו את הצעותיהם בשתי מעטפות נפרדות. האחת הכילה את המסמכים להוכחת עמידת המשתתפים בתנאי הסף, והשנייה הכילה את ההצעה הכספית. מי שעמד בתנאי הסף, עבר לשלב השלישי, בו נבחנו ההצעות הכספיות של המציעים.

פדלון הציעה 5 מיליון שקל פחות מהמתועשת

בסוף חודש דצמבר האחרון הודיעה אחוזת החוף כי הזוכה במכרז היא חברת פדלון, וזאת כחודשיים בלבד לאחר שהודיעה כי הזוכה במכרז היא דווקא המתועשת, אשר הצעתה הכספית עמדה על סך 56 מיליון שקל.

לפי פסק הדין, הסיבה לשינוי נעוצה בזהות הזוכה נעוצה בשתי הצעות מאוחרות שהגישה פדלון, במסגרתם חשפה בניגוד לתנאי המכרז את הצעתה הכספית שהייתה זולה (משמעותית) מההצעה הזוכה בכ-5 מיליון שקל. עוד עולה כי במועד הקובע לפתיחת המעטפה השנייה ובה ההצעה הכספית של המציעה, פדלון לא עמדה בתנאי הסף, ומשכך לא ניתן היה לפתוח את הצעתה. למרות פגמים אלה, חשיפת הצעתה הכספית האטרקטיבית של פדלון בפני ועדת המכרזים הובילה את האחרונה לאפשר לפדלון להשלים ולהבהיר את הצעתה. כל זאת, תוך שמתאפשר לה להציג פרויקטים חדשים שלה שלא הוצגו בהצעתה המקורית בניגוד להוראות הדין וכללי המכרזים.

המתועשת הגישה, באמצעות עורכי הדין אוהד בן יהודה, ליאור מימון ולינה מחולה ממשרד ש. הורוביץ, עתירה נגד החלטת ועדת המכרזים, בגדרה ביקשה לבטל את זכייתה של פדלון ולקבוע כי הצעתה היא ההצעה הזוכה.

השופטת צפת קיבלה את העתירה ומתחה ביקורת נוקבת על התנהלות ועדת המכרזים. "המתואר לעיל מעלה כי דרך הילוכה של ועדת מכרזים רצופה כשלים ופגמים מהותיים", ציינה.

נקבע כי ועדת המכרזים לא הייתה רשאית לקבל את הצעתה השנייה והשלישית של פדלון. בית המשפט ציין כי הוספת/השלמת המסמכים להוכחת עמידת פדלון בתנאי הסף שכלל לא נכללו בהצעתה המקורית מהווה "הגשת הצעה חדשה לאחר המועד הקובע".

"כשל חמור במיוחד"

"כשל מצטבר נוסף הוא חשיפת הצעתה הכספית של פדלון בטרם נבחנה עמידתה בתנאי הסף, בגדרי השגתה ולאחר הכרזת מתועשת כזוכה במכרז. פדלון טרחה להדגיש פעם אחר פעם את העובדה כי הצעתה זולה משל מתועשת ואף טרחה לגלות את סכום הצעתה", קבע השופטת.

נקבע כי חשיפת הצעתה הכספית של פדלון בטרם הוכחה עמידתה בתנאי הסף מהווה "כשל חמור במיוחד". נקבע כי בפועל הכשירה ועדת המכרזים פגם מהותי אחד (הגשת הצעות באיחור) על גבי פגם מהותי נוסף (חשיפת ההצעה הכספית כבר בשלב הראשון), באופן שזיהם את ההליך המכרזי ומעלה חשש ממשי כי שיקול-דעתה של ועדת המכרזים הושפע מהצעתה הזולה של פדלון, "תוך פגיעה אנושה בשוויון בין המציעים".

בית המשפט דחה את טענת חברת פדלון, שיוצגה על-ידי עורכי הדין עודד נשר ואריאל פריש ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות', אשר סברו כי אלמלא חשיפת הצעת המחיר לא היה לפדלון מעמד להשיג על זכיית מתועשת. לפי פסק הדין, "מדובר בטענה מקוממת שנועדה להכשיר את חשיפת ההצעה הכספית שלא כדין".

השופטת צפת הוסיפה כי הבחירה של ועדת המכרזים, שיוצגה בהליך על-ידי עורכי הדין מיכל רוזנבוים וגיא שוסט, לכנות את כל הכשלים שנפלו בהליך המכרזי "פגם טכני", "אינה מכשירה את הדרך ואינה הופכת בהינף קולמוס את תנאי היסוד ואת תנאיו המהותיים של המכרז לתנאים טכניים".

משכך בית המשפט לא הכשיר את "זיהום המכרז". בית המשפט חייב את פדלון ואת אחוזת חוף לשלם למתועשת 40 אלף שקל כל אחת הוצאות משפט. (44510-01-19).

תגובות

עו"ד עודד נשר, אשר ייצג את חברת פדלון, מסר בתגובה: "ועדת המכרזים של 'אחוזות החוף' קיבלה את טענותינו, הפעילה שיקול-דעת כדין ובחרה בהצעת חברת פדלון לבנייה כהצעה הזוכה במכרז. בכך אמורים היו להיחסך לציבור כ-5 מיליון שקל. הגם שאנו מכבדים את פסק הדין, נראה כי יש בו התערבות מופרזת בשיקול-דעת ועדת המכרזים והתעלמות מהחיסכון לקופה הציבורית. אין לנו אלא להצר על כך. פדלון לבנייה תמשיך לפעול כחברה מובילה בתחומה, והיא מאחלת הצלחה לכל הנוגעים בעניין".

עו"ד מיכל רוזנבוים, אשר ייצגה את אחוזות החוף, מסרה: "ועדת המכרזים של החברה בחרה כזוכה במכרז מציע אשר עמד בכל תנאי הסף של המכרז, לרבות הניסיון הנדרש ממנו, נכון למועד האחרון להגשת הצעות במכרז, תוך שהיא מקיימת את כל עקרונות היסוד של דיני המכרזים, לרבות עיקרון השוויון והתחרות ההוגנת". 

"בית המשפט בחר להתעלם מטענות החברה, אשר פעלה ללא דופי, בשקיפות, שוויון והגינות, תוך שהיא חוסכת כ-5 מיליון שקל מכספי הציבור, והחליט לבטל את זכיית פדלון במכרז. בית המשפט שגה עת קבע כי החלטת ועדת המכרזים אינה נופלת במתחם הסבירות, וזאת למרות שהיא קיבלה החלטתה לאחר דיונים רבים ולאחר שהונחו בפניה חוות-דעת משפטיות ומקצועיות לצורך גיבוש החלטתה, דבר שיש בו כדי לקיים את חזקת התקינות המינהלית העומדת לחברה".

עוד כתבות

יירוטי חץ 3 בשמי ישראל (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

המומחה שבטוח: ישראל תהיה חייבת לתקוף בתגובה באיראן

לדברי תא"ל (במיל') רן כוכב הממשל האמריקאי יהיה זה שיכריע כיצד תתפתח המערכה כעת ● וגם: מה דעתו של דובר צה"ל לשעבר על הנחיות פיקוד העורף

פינוי פצועי צה''ל משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

בתקציב של 2 מיליארד שקל: המלצות הוועדה לשיקום פצועי צה"ל

ההמלצות ממשיכות את המהפכה שהייתה באגף השיקום מאז ה-7 באוקטובר ● בין ההמלצות המוצעות: בחירה בין טיפול בקופה וטיפול בצה"ל, איש קשר אישי וייעודי לכל פצוע, הרחבת הטיפולים כולל טיפולים אלטרנטיביים והקמת מחלקה פסיכיאטרית ייעודית ו"בית לחיים" לפצועי הראש

ברלין. 85% מתושבי העיר שוכרים דירות / צילום: Shutterstock

"יש לי עשרות דירות למכירה, ואף אחד לא מתקשר": מה קורה בשוק בברלין

אחרי שנות גאות, שוק הנדל"ן בברלין מדשדש עם ירידת מחירים של כ–15% בשנתיים האחרונות ● רגולציה קשוחה וחשש מהבחירות בספטמבר מובילים להצפת השוק בנכסים של משקיעים זרים, בעוד העירייה מחריפה את האכיפה נגד חריגות במחירי השכירות

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

המגעים הופסקו: לאומי פרטנרס לא תשקיע 100 מיליון שקל ברייק נדל"ן

ארבעה חודשים לאחר חתימת מזכר ההבנות, הופסקו המגעים להשקעה של 100 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית שבשליטת יוסי רייק ואספן ● העסקה נועדה להתבצע לפי שווי של 525 מיליון שקל ולהוות שלב מקדים לקראת הנפקה בבורסה

נדב צלר, שותף–מנהל בקבוצת ספרה קרנות גידור / צילום: יונתן בלום

קרן הגידור שגייסה 200 מיליון דולר להשקעה באג"ח טכנולוגיה

קרן הגידור ספרה השלימה בתוך חודש וחצי גיוס לקרן "קונברטק", שתשקיע באג"ח להמרה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט ● נדב צלר יוביל את הקרן שהיא ההראשונה בתולדות ספרה שנסגרת לגיוסים כבר בשלב ההשקה

מיכל גור / צילום: לילך רז

בגיל 50 היא הייתה מובטלת ארבע שנים. היום היא עומדת בראש חברת נדל"ן ותיקה

"בבית הספר היסודי התפרץ השד העדתי. קראו לי 'פרענקית', וכשהתחילו ללגלג עליי בגלל שם המשפחה, אסלן, אמי רצה למשרד הפנים ושינתה לגור. התחנכנו בבית להוריד את הראש" ● שיחה קצרה עם מיכל גור, מנכ"לית פרץ בוני הנגב

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל חושף: רכש דולרים בחודש מאי והתערב בשוק המט"ח

הבנק המרכזי רכש דולרים בהיקף של כ-800 מיליון דולר, זאת על רקע הירידות החדות של הדולר מולר השקל

ג'ורדן פריד, ג'ון סבינו, יורם זלינגר / צילום: זוז סטרטג'י, יח''צ, ולנס

הטלטלה בשבבים הגיעה להוד השרון, ומניית התוכנה נמחקת בנפילה של 99% מהשיא

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח תעסוקה חזק הפיל את המדדים ושלח את מדד השבבים לצניחה חופשית - ולנס מחקה יותר משליש משוויה ביום אחד ● חברת האוצר זוז נחלשה לשפל היסטורי והשלימה ספליט הפוך כדי לשרוד בנאסד"ק ● ולייבפרסון, שנסחרה בעבר במיליארדים, נפרדת מהבורסה בת"א

סניף בנק הפועלים / צילום: אייל הצפון

בנק הפועלים מקפיא את שער הדולר עד לסוף אוגוסט

בנק הפועלים מציע ללקוחותיו הגנה מפני עליית שער הדולר בעסקאות בח"ל • הלקוחות שיירשמו למבצע יקבלו החזר אם שער המטבע יעלה מעל 2.89 שקלים, עד לתקרה של 5,000 דולר בחודש במהלך הקיץ

בנק הפועלים / צילום: איל יצהר

שער הדולר מוקפא? האותיות הקטנות שמאחורי המבצע של בנק הפועלים

בנק הפועלים הודיע כי יאפשר ללקוחות "לקבע" את שער הדולר על 2.89 שקלים ולקבל החזר במקרה שהוא יעלה • באילו מקרים ההטבה לא תחול, וכיצד עמלות ההמרה הבנקאיות עלולות לשחוק את הכדאיות?

פרויקט של מגוריט בתל אביב. האם הסקטור הפרטי של השכירות המוסדית מרים ראש? / צילום: ניב מדידות

חבל ההצלה של היזמים: החברות שקונות 50 דירות בבת אחת

לאחר שנים של קיפאון, בחודשים האחרונים הקרנות הייעודיות לנדל"ן חוזרות בעסקאות גדולות לתחום השכירות ארוכת־הטווח ● הן רוכשות מהיזמים עשרות דירות בבת אחת, במה שנראה כחבל הצלה למוכרים בימים של קצב מכירות איטי

אואזיס על חנות של אדידס / צילום: Shutterstock

על הקשר הבלתי נפרד בין כדורגל, מוזיקה ואופנה: "מכבי ת"א הבינה שהאוהדים הם ארנקים מהלכים"

אייאקס עם בוב מארלי, אינטר מילאנו עם פינק פלויד ופריז סן־ז'רמן עם דה וויקנד – החיבור בין מוזיקה לכדורגל הוא גם טבעי וגם מסחרי, והמועדונים למדו לעשות ממנו כסף גדול ● לפי ההערכות השוק הזה מגלגל 8 מיליארד דולר בשנה ● הכסף מאחורי מונדיאל 2026, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

יפן ואירופה על חשבון ארה"ב: החוב העולמי בשיא, ואלה ההשלכות

החוב העולמי הגיע ל-353 טריליון דולר - רמה שלא נראתה מאז ומעולם ● האם זו בסך-הכול עדות להתרחבות טבעית של הכלכלה, או שזה סימן למשבר שהולך ומתקרב? ● המשרוקית של גלובס עם המשמעויות של התקדים הכלכלי ההיסטורי

גרמי לוין / צילום: Victoria Forte

מנכ"ל טבע לשעבר: "בסיס הביוטק בארה"ב קורס. ישראל צריכה חלופות"

ד"ר ג'רמי לוין, אחד הקולות הבולטים בתעשיית הביוטק בארה"ב, פרסם ספר חדש שבו הוא טוען שהון הסיכון האמריקאי הפך לפחדן, חברות נוטות יותר לטשטש כישלונות, וסין מנצלת את הוואקום שנוצר כדי להשתלט על עתיד הרפואה ● דווקא לגבי ישראל יש לו מסר יחסית אופטימי

חגי לופסקו / צילום: The Linux Foundation

הישראלי הבכיר בכוכבת השבבים החדשה של וול סטריט: "נחמד שהמשקיעים מהמרים עלינו"

פחות מחודש מאז הנפקת הענק של סרבראס, הישראלי הבכיר בחברה, חגי לופסקו, מדבר בראיון ראשון על המעבר לעמק הסיליקון, על היתרון התחרותי מול אנבידיה ועל עסקת הענק עם OpenAI - ומזהיר: ישראל לא יכולה לבנות על שחזור ההצלחה של הסייבר ב־AI, היא נשארת מאחור

פטריק דרהי, הבעלים של אלטיס (ארכיון) / צילום: ap, Thibault Camus

קונסורציום של חברות תקשורת צרפתיות רוכש את SFR של פטריק דרהי ב-20.4 מיליארד אירו

קונסורציום של חברות תקשורת צרפתיות חתם על הסכם לרכישת SFR, ספקית הסלולר השנייה בגודלה בצרפת, ב-20.4 מיליארד אירו ● ייתכן שהעסקה תושלם עד המחצית השנייה של שנת 2027 ● מנכ"לית אורנג': "ההסכם נועד לחזק את מעמדה של אורנג' כמובילה בצרפת ובאירופה"

משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד ופליי קארד / צילום: איה בן עזרי

מנכ"ל פליי קארד על המתחרים: "חיקוי מעלי אקספרס"

"המהלך שעשינו זו רעידת אדמה שהפכה להר געש" - כך אמר היום משה מורגנשטרן, מנכ"ל הנוסע המתמיד ופליי קארד, על המעבר מכאל לישראכרט ● בהשקת כרטיס האשראי החדש, הסביר מורגנשטרן מדוע החליף חברת כרטיסי אשראי: "אחרי שקיבלתי באופן אישי צבר תלונות, הבנתי שאת קפיצת המדרגה הבאה נצטרך לעשות עם כרטיס אחר"

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

היועץ הפיננסי שצופה שהירידות בדרך – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי ההפקדות לפוליסות החיסכון זינקו אשתקד ל־32 מיליארד שקל, לעומת 19 מיליארד שקל שהופקדו במוצר המתחרה והזול יותר • מנכ"לי הבנקים הגדולים מזהירים מפני שאננות בראלי של וול סטריט ● וגם: מדוע הבורסה השיקה לא פחות מ-28 מדדים חדשים?

הדמיית פרויקט Galleria של עלמדב בטורונטו. בעיגול: המנכ''ל רפי לזר / צילום: מצגת החברה

חוזרת לבורסה: חברת הנדל"ן שחתכה את השווי והשלימה הנפקה

עלמדב, לשעבר אלעד קנדה של יצחק תשובה וכיום בבעלות קבוצת הנדל"ן הקנדית רסטר מנג'מנט, גייסה 340 מיליון שקל לאחר שהתפשרה מול המוסדיים על השווי המבוקש