גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוטלה זכיית פדלון במכרז לבניית מבנה וחניון תת-קרקעי ברחוב בוגרשוב בת"א

ביהמ"ש המחוזי הורה כי החברה המתועשת מקבוצת אורון החזקות והשקעות היא הזוכה במכרז ● השופטת: התנהלות ועדת המכרזים פגעה אנושות בשוויון בין המציעים במכרז

המגרש ברחוב בוגרשוב 14 תל-אביב / צילום: איל יצהר
המגרש ברחוב בוגרשוב 14 תל-אביב / צילום: איל יצהר

עשתה דין לעצמה: בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטל החלטה של ועדת המכרזים של אחוזת חוף בקשר להליכי מכרז לבניית מבנה וחניון תת-קרקעי בשווי כ-60 מיליון שקל במרכז תל-אביב.

השופטת צילה צפת מתחה ביקורת על התנהלות ועדת המכרזים והכריזה כי חברת המתועשת בע"מ, מקבוצת אורון החזקות והשקעות בע"מ היא הזוכה במכרז. מי שיצאה כשידה על התחתונה היא חברת פדלון בנייה ויזמות, אשר טרם החליטה אם תערער על פסק הדין.

המכרז עליו התגוששו שתי החברות נוגע להקמת מבנה גני ילדים, מעונות יום, תחנה לבריאות המשפחה וחניון תת-קרקעי ברחוב בוגרשוב 14 בתל-אביב. במסגרת המכרז ביקשה אחוזת החוף - המהווה בין השאר את הזרוע הביצועית העיקרית של העירייה ליישום תוכנית התנועה, חניה ותחבורה עירוניים, הפועלת גם בתחום ניהול פרויקטים - לקבל הצעות לבניית מבנה בן 4 קומות בשטח של 1,000 מ"ר מרתף בן 4 קומות בשטח 6,500 מ"ר המיועד לחניון תת-קרקעי בן 223 מקומות חניה.

המכרז עצמו התנהל במתכונת תלת-שלבית, באופן שהמציעים הגישו את הצעותיהם בשתי מעטפות נפרדות. האחת הכילה את המסמכים להוכחת עמידת המשתתפים בתנאי הסף, והשנייה הכילה את ההצעה הכספית. מי שעמד בתנאי הסף, עבר לשלב השלישי, בו נבחנו ההצעות הכספיות של המציעים.

פדלון הציעה 5 מיליון שקל פחות מהמתועשת

בסוף חודש דצמבר האחרון הודיעה אחוזת החוף כי הזוכה במכרז היא חברת פדלון, וזאת כחודשיים בלבד לאחר שהודיעה כי הזוכה במכרז היא דווקא המתועשת, אשר הצעתה הכספית עמדה על סך 56 מיליון שקל.

לפי פסק הדין, הסיבה לשינוי נעוצה בזהות הזוכה נעוצה בשתי הצעות מאוחרות שהגישה פדלון, במסגרתם חשפה בניגוד לתנאי המכרז את הצעתה הכספית שהייתה זולה (משמעותית) מההצעה הזוכה בכ-5 מיליון שקל. עוד עולה כי במועד הקובע לפתיחת המעטפה השנייה ובה ההצעה הכספית של המציעה, פדלון לא עמדה בתנאי הסף, ומשכך לא ניתן היה לפתוח את הצעתה. למרות פגמים אלה, חשיפת הצעתה הכספית האטרקטיבית של פדלון בפני ועדת המכרזים הובילה את האחרונה לאפשר לפדלון להשלים ולהבהיר את הצעתה. כל זאת, תוך שמתאפשר לה להציג פרויקטים חדשים שלה שלא הוצגו בהצעתה המקורית בניגוד להוראות הדין וכללי המכרזים.

המתועשת הגישה, באמצעות עורכי הדין אוהד בן יהודה, ליאור מימון ולינה מחולה ממשרד ש. הורוביץ, עתירה נגד החלטת ועדת המכרזים, בגדרה ביקשה לבטל את זכייתה של פדלון ולקבוע כי הצעתה היא ההצעה הזוכה.

השופטת צפת קיבלה את העתירה ומתחה ביקורת נוקבת על התנהלות ועדת המכרזים. "המתואר לעיל מעלה כי דרך הילוכה של ועדת מכרזים רצופה כשלים ופגמים מהותיים", ציינה.

נקבע כי ועדת המכרזים לא הייתה רשאית לקבל את הצעתה השנייה והשלישית של פדלון. בית המשפט ציין כי הוספת/השלמת המסמכים להוכחת עמידת פדלון בתנאי הסף שכלל לא נכללו בהצעתה המקורית מהווה "הגשת הצעה חדשה לאחר המועד הקובע".

"כשל חמור במיוחד"

"כשל מצטבר נוסף הוא חשיפת הצעתה הכספית של פדלון בטרם נבחנה עמידתה בתנאי הסף, בגדרי השגתה ולאחר הכרזת מתועשת כזוכה במכרז. פדלון טרחה להדגיש פעם אחר פעם את העובדה כי הצעתה זולה משל מתועשת ואף טרחה לגלות את סכום הצעתה", קבע השופטת.

נקבע כי חשיפת הצעתה הכספית של פדלון בטרם הוכחה עמידתה בתנאי הסף מהווה "כשל חמור במיוחד". נקבע כי בפועל הכשירה ועדת המכרזים פגם מהותי אחד (הגשת הצעות באיחור) על גבי פגם מהותי נוסף (חשיפת ההצעה הכספית כבר בשלב הראשון), באופן שזיהם את ההליך המכרזי ומעלה חשש ממשי כי שיקול-דעתה של ועדת המכרזים הושפע מהצעתה הזולה של פדלון, "תוך פגיעה אנושה בשוויון בין המציעים".

בית המשפט דחה את טענת חברת פדלון, שיוצגה על-ידי עורכי הדין עודד נשר ואריאל פריש ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות', אשר סברו כי אלמלא חשיפת הצעת המחיר לא היה לפדלון מעמד להשיג על זכיית מתועשת. לפי פסק הדין, "מדובר בטענה מקוממת שנועדה להכשיר את חשיפת ההצעה הכספית שלא כדין".

השופטת צפת הוסיפה כי הבחירה של ועדת המכרזים, שיוצגה בהליך על-ידי עורכי הדין מיכל רוזנבוים וגיא שוסט, לכנות את כל הכשלים שנפלו בהליך המכרזי "פגם טכני", "אינה מכשירה את הדרך ואינה הופכת בהינף קולמוס את תנאי היסוד ואת תנאיו המהותיים של המכרז לתנאים טכניים".

משכך בית המשפט לא הכשיר את "זיהום המכרז". בית המשפט חייב את פדלון ואת אחוזת חוף לשלם למתועשת 40 אלף שקל כל אחת הוצאות משפט. (44510-01-19).

תגובות

עו"ד עודד נשר, אשר ייצג את חברת פדלון, מסר בתגובה: "ועדת המכרזים של 'אחוזות החוף' קיבלה את טענותינו, הפעילה שיקול-דעת כדין ובחרה בהצעת חברת פדלון לבנייה כהצעה הזוכה במכרז. בכך אמורים היו להיחסך לציבור כ-5 מיליון שקל. הגם שאנו מכבדים את פסק הדין, נראה כי יש בו התערבות מופרזת בשיקול-דעת ועדת המכרזים והתעלמות מהחיסכון לקופה הציבורית. אין לנו אלא להצר על כך. פדלון לבנייה תמשיך לפעול כחברה מובילה בתחומה, והיא מאחלת הצלחה לכל הנוגעים בעניין".

עו"ד מיכל רוזנבוים, אשר ייצגה את אחוזות החוף, מסרה: "ועדת המכרזים של החברה בחרה כזוכה במכרז מציע אשר עמד בכל תנאי הסף של המכרז, לרבות הניסיון הנדרש ממנו, נכון למועד האחרון להגשת הצעות במכרז, תוך שהיא מקיימת את כל עקרונות היסוד של דיני המכרזים, לרבות עיקרון השוויון והתחרות ההוגנת". 

"בית המשפט בחר להתעלם מטענות החברה, אשר פעלה ללא דופי, בשקיפות, שוויון והגינות, תוך שהיא חוסכת כ-5 מיליון שקל מכספי הציבור, והחליט לבטל את זכיית פדלון במכרז. בית המשפט שגה עת קבע כי החלטת ועדת המכרזים אינה נופלת במתחם הסבירות, וזאת למרות שהיא קיבלה החלטתה לאחר דיונים רבים ולאחר שהונחו בפניה חוות-דעת משפטיות ומקצועיות לצורך גיבוש החלטתה, דבר שיש בו כדי לקיים את חזקת התקינות המינהלית העומדת לחברה".

עוד כתבות

טל גינדי פרידמן / צילום: רמי זרנגר

טל גינדי הוציאה כבר 180 מיליון שקל על שיפוץ קניון הזהב: "יחזיר את עצמו"

מאז קיבלה את השרביט לקניון הזהב מאביה משה, הוציאה טל גינדי כ–180 מיליון שקל על שיפוץ נכס הדגל של אימפריית הנדל"ן ● בראיון חריג בנוף המשפחתי היא מדברת על הסיכון שבהשקעה, האב שעדיין מגיע לחפש ליקויים והעלייה בהכנסות - בגלל המלחמה: "החג הכי חזק שלנו בשנים האחרונות"

טנק ישראלי סמוך לגבול לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

אחרי האזהרה לציבור: צה"ל החל לתקוף אתרי שיגור בלבנון

ישראל ולבנון יחלו במו"מ ישיר בשבוע הבא: "נתמקד בפירוק חיזבאללה ויחסי שלום" ● ירי בלתי פוסק לצפון: עשרות רקטות שוגרו מהבוקר, ולדברי צה"ל ייתכן ירי לאזורים נוספים במדינה ● דיווח: טראמפ ביקש מנתניהו לצמצם את התקיפות בלבנון. לפי הדיווח - ישראל הסכימה להיות "שותפה מועילה" ● סגן נשיא ארה"ב ואנס: "האיראנים חשבו שהפסקת האש כוללת את לבנון, אבל הם טעו" ● עדכונים שוטפים

השקל מתחזק בחדות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל שובר שיא חדש ומציג נתון מדהים

בשנה החולפת רשם השקל את ההתחזקות הגבוהה ביותר מקרב שורת כלכלות גדולות ● כעת, עם רוח גבית מהפסקת האש באיראן ומהשיחות הצפויות בין ישראל ללבנון, שער הדולר מתקרב בצעדי ענק אל מתחת ל-3 שקלים

''​​​​​​​המשתנה המרכזי שמכתיב את כיוון השווקים''. אסדת קידוח נפט בים התיכון (מול חופי לימסול) / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

הסקטור ש"לא נראה טוב" ומי המניות הצפויות לזנק בעקבות הפסקת האש?

הפסקת האש העניקה רוח גבית ניכרת לשוקי המניות מסביב לעולם שזינקו, וגם לבורסה בת"א שמתקרבת לשיא ● מנהלי השקעות מנתחים: בארץ המניות הביטחוניות עשויות להרוויח, הורדת הריבית תימשך אך בקצב איטי, ומניות הבנייה ייפגעו ● מחיר הנפט ימשיך לרכז עניין

סילבן אדמס / צילום: Reuters, USA Sipa/Radin Lev

הפילנתרופ הגדול שחי בתל אביב ורוצה להביא לנגב מיליון עולים

היזם המיליארדר סילבן אדמס, שנבחר על ידי מגזין TIME לאחד ממאה האנשים המשפיעים בעולם הפילנתרופיה לשנת 2025, נשאר לגור בישראל גם תחת טילים, מהמר על הנגב ושם 200 מיליון דולר על החזון: להביא לישראל מיליון עולים חדשים ● בראיון לגלובס הוא תוקף את "החליפות הריקות" של הפוליטיקה העולמית: "אין להם עמוד שדרה מוסרי"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה נסגרה בשיאים חדשים; הדיווח שהפיל את המניות הביטחוניות

מדד ת"א 35 מוסיף לערכו כ-1.9% ושבר את השיא ה-24 שלו מתחילת השנה ●  המניות הביטחוניות צללו בעקבות דיווח אופטימי על מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וול סטריט סגרה אתמול יום שביעי ברצף של עליות; החוזים העתידיים נסחרים בירידות קלות ● שער הדולר נסחר בכ-3.05 שקלים וממשיך את המגמה השלילית ● הבוקר מחירי הנפט עולים קלות, לאחר שאתמול הם היו בירידה ● המניה הטכנולוגית שהשילה כשליש משוויה וזוכה להמלצת קנייה ● עדכונים שוטפים

מכלית עוגנת בהמתנה במצרי הורמוז / צילום: Reuters

הערכות: עשויים לחלוף חודשים עד לחידוש תובלה ימית סדירה מהמזרח

גם אם התנועה בהורמוז תחודש מיידית, בענף הספנות מעריכים כי יחלפו בין שישה לשמונה שבועות עד לחזרה מלאה לשגרה, כשברקע פקק של כ־1,000 ספינות ואלפי כלי רכב שמעוכבים בדרך לישראל, וכן נזקים לנמלים במפרץ ● במקביל: משרד התחבורה מעכב חידוש רישיונות יבוא מרכזיים, קרסו מוטורס מתרחבת למימון משכנתאות והיצרנים הסינים יחשפו היברידיות עם צריכה של 50 ק"מ לליטר ● השבוע בענף הרכב

תל אביב / צילום: Shutterstock

הוועדה המחוזית כופה על חולדאי לתת יותר זכויות בנייה במרכז תל אביב

עיריית תל אביב הגבילה את תוספת זכויות הבנייה בתוכנית לרובעים 5 ו־6 לכ־390% לכל היותר - מה שגרר התנגדויות רבות מצד בעלי זכויות ● הוועדה המחוזית פרסמה עדכון לתוכנית, ובמרכזו הסרה של מגבלת אחוזי הבנייה

ריגטוני רוזה ב''פיפטי אנד וואן'' / צילום: אסף קרלה

"פיפטי אנד וואן": האיטלקית עם ההייפ ברחוב הכי שוקק בת"א

המסעדה הכשרה בנחלת בנימין מתמקדת באוכל מודרני עם פסטות טובות בעבודת יד, ויודעת לספק את הסחורה. לא פלא שהיא מפוצצת מדי ערב

פיל אוכל מעץ המרולה / צילום: Shutterstock

שותים כדי לשרוד: על חיות שנהנות מדי פעם מאלכוהול ומה זה עושה להן

כשפירות מתחילים להירקב, תהליך טבעי יוצר שיכר באחוזי אלכוהול נמוכים, שקורץ למגוון רחב של בעלי חיים ● למה הם נמשכים אליו והאם זה פוגם להן בתפקוד?

ריינג'רובר ספורט 400SE דיינמיק / צילום: יחצ

למי שמוכן לשלם מעל 800 אלף שקל לרכב, זו כנראה בחירה טובה

ריינג'רובר ספורט SE400 דיינמיק, גרסת הטורבו–בנזין האמריקאית של סמל המעמד הבריטי, מציעה תא נוסעים מרווח וגבוה, אבזור מכובד ויכולת דינמית טובה ● המכונית הזאת יקרה, ושותה דלק כמו שמפניה בחתונה, מה שלא מהווה מכשול בפני מאות רבות של לקוחות שוחרי סטטוס

ביל אקמן. לא מפחד מ–AI / צילום: Reuters, Blake Mike

ביל אקמן הופך סופית את התרבות משואו להון

ההצעה של ביל אקמן לרכוש את יוניברסל מיוזיק ב־64 מיליארד דולר אינה רק עוד עסקת ענק, אלא רגע שממחיש כיצד וול סטריט חדלה לראות במוזיקה אמנות והחלה לראות בה נכס פיננסי ● במקום לחפש את הלהיט הבא, משקיעים מתמקדים בבעלות על שירים קיימים בעוד שכל השמעה וכל אימון של מודל AI מתורגמים מיידית לשורת רווח

שינוי משטר? 40 ימים למות ח'אמנאי בטהרן / צילום: Reuters, Asgaripour Ma

המומחה שטוען: "אם היינו נלחמים מול צרפת היא הייתה מזמן מודה בכישלון"

הפסקת האש מוצאת את איראן פצועה צבאית - אך שורדת תודעתית ● בעוד ישראל רשמה הישגים חסרי תקדים בעיכוב פרויקט הגרעין והטילים, מומחי ביטחון מזהירים כי ללא מערכה מדינית אגרסיבית שתמנע שיקום, המלחמה לא תביא אותנו למקום טוב יותר

הפגנות תמיכה באיראן באירופה / צילום: Reuters, ZUMA Wire

שעת המבחן של מתנגדי המשטר

משטר האיתוללות יצא מהמערכה כשהוא מסמן "וי" בידו, ומנסה לשדר ניצחון כלפי חוץ ● אבל מתחת לפני השטח הוא ניצב בפני משבר עמוק מול הפגנות הענק שמאיימות להתעורר מחדש ● "זו לא שאלה של אם, אלא מתי", מעריכים מומחים. עד כמה אנחנו קרובים לחידוש המחאות, ואיך השלטון נערך כבר אליהן?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המלחמה באיראן הקפיצה את האינפלציה בארה"ב לשיא של שנתיים

נעילה מעורבת בוול סטריט ● רוב בורסות אירופה ננעלו במגמה חיובית ● קצב האינפלציה זינק ל-3.3% במרץ, קצת מעט מהערכות השוק שהיו ל-3.4% ● באסיה המסחר ננעל בעליות: הניקיי זינק בכ-1.9% ● הנפט מתאושש קלות, הדולר ממשיך לדעוך ● עדכונים שוטפים

ההשלכות הפחות מדוברות של גירושים / צילום: Shutterstock

מי נפגע יותר מגירושים? מחקרים חושפים תשובה מפתיעה

מה עשתה המלחמה לזוגות ישראלים, ומה גילו חוקרים מאוניברסיטת מלבורן על הקשר בין עלייה במקרי האובדנות לטקטיקות ההתמודדות עם פרידה? ● מחקרים חדשים מזהירים: גירושים הם נקודת שבר מסוכנת דווקא לגברים

רחפני FPV של חיזבאללה / צילום: דובר צה''ל

כך הצליח חיזבאללה להפוך את הרחפנים שלו לחסינים מפני יירוט

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רחפני FPV של חיזבאללה, שעולים כ-500 דולר בלבד, משוגרים לעבר טנקים נגמשים וציוד הנדסי ישראלי על בסיס יומי בלבנון ● האתגר: אל כלי הנשק מחובר סיב אופטי שמספק לו הגנה מלאה מפני יירוט באמצעות שיבוש תקשורת ● מומחים מזהירים: "קלות ההכנה והשיגור מבשרת שהנשק הזה צפוי להיות נפוץ בשדה הקרב"

אילוסטרציה: Shutterstock

תשואה של 20% ברבעון: קרן הגידור החדשה שמככבת. ומה עשה יתר השוק?

המלחמה עם איראן העמידה את ענף הגידור המקומי במבחן ● מבדיקת גלובס עולה כי הקרנות הגדולות הצליחו לבלום את הזעזועים של חודש מרץ ● עם זאת, בסיכום הרבעון הראשון של השנה חלק גדול מהן לא הכו את השוק ● בצמרת: ספרה, חצבים ונוקד

בכירי הבורסה בגל מימושים / צילום: Shutterstock

ב-26 מיליון שקל: חמישה בכירים בבורסה בגל נוסף של מימושי מניות

חמישה מבכירי הבורסה ניצלו זינוק של יותר מ-240% במחיר מנייתה בשנה החולפת וביצועים מימושים של 212 אלף מניות ● באוקטובר האחרון מימשו חלק מהבכירים מהלך דומה ברווח של כ-50 מיליון שקל

תשתית אינטרנט של בזק / צילום: אייל מרגולין

כשהבית הופך למשרד, בית ספר וקולנוע: זינוק בצריכת האינטרנט במהלך המלחמה

במהלך מבצע "שאגת הארי" היקף הגלישה היומי עלה ב-30% לפי בזק, לצד קפיצה של 60% בשיחות מהטלפון הביתי ועלייה במתקפות הסייבר הישירות על נתבי בתים ● עינת שרוף חגגה מימונה עם לוחמים בבסיסי צה"ל ביוזמת שופרסל ● וגם: רקפת רוסק עמינח ודין לייטרסדורף השתתפו בכנס AI יוקרתי בסן פרנסיסקו ● אירועים ומינויים