גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוך הלכה החבריא: עלייתה ונפילתה של שלישיית שרם-פודים-קלנר

מעטים זוכרים כיום עד כמה דומיננטית הייתה קבוצת שרם פודים קלנר בשוק ההון המקומי בשנות ה-90 ● באותה תקופה נהנו החברים איציק שרם, יאיר פודים ואביגדור קלנר משכר מנופח עד כדי אבסורד, שנגזר מרווחי הקבוצה ● ההמשך היה הרבה פחות טוב עבור השלושה ● פרשנות

יאיר פודים / צילום: תמר מצפי
יאיר פודים / צילום: תמר מצפי

כמעט 20 שנה חלפו מאז אותו יום שבו הזדמן אחד מבכירי עיתונאי "גלובס" לפגישה עם ראשי קבוצת שרם פודים קלנר, שנחשבה אז לכוח עולה בעולם העסקים המקומי. במשרדיה המפוארים של הקבוצה, במגדל פלטינום בתל אביב, התקבצה באותן שנים נבחרת נוצצת של מנהלים בכירים. אלה נהרו אחר הכסף הגדול שהעתיר עליהם בית ההשקעות הדינמי, שהקימו פורשי קונצרן כלל, שתפח בתוך שנים ספורות לחברת החזקות משגשגת. 

ככתב צעיר, שסיקר אז את שוק ההון המקומי, סיפקה לי שרם פודים קלנר (שמה של הקבוצה, ששונה לאחר הפרידה מהשותף המייסד, אהרון דוברת ז"ל) תעסוקה למכביר: עשרות, ואולי אף מאות, דיווחים אודות השקעות, הנפקות, מהלכים פיננסיים יצירתיים ועסקאות בעלי עניין, שהיטיבו בעיקר עם העומדים בראש הקבוצה - ואותם הרביתי לבקר.

שיחות עם בכירי שרם פודים קלנר היו עבורי עניין שבשגרה, ונדמה היה לי שנוצר בינינו קשר חברי כמעט. מה מאוד התאכזבתי, לפיכך, כשהתברר לי שבאותו מפגש אקראי, טען מי מהם כלפי עמיתי לעיתון כי "עם שי אי אפשר לגנוב סוסים". "וזה דבר טוב?", שאלתי בתמימות של קיבוצניק לשעבר. חיוכו של עמיתי לעיתון הבהיר לי באופן חד-משמעי שלא היה מדובר במחמאה.  

שכר מנופח עד כדי אבסורד

מעטים זוכרים כיום עד כמה דומיננטית הייתה שרם פודים קלנר בשוק ההון המקומי בשנות ה-90. ב-1991 עזבו אהרון דוברת ויצחק (איציק) שרם את ניהולו של קונצרן כלל לטובת הקמת בית השקעות משלהם, במה שנתפס כרעידת אדמה בקרב קהיליית העסקים. בעקבותיהם הגיעו לדוברת-שרם (שמה של החברה בתחילת הדרך) הבכירים שבמנהלי כלל, ובראשם אביגדור קלנר, מנכ"ל אזורים, ויאיר פודים, מנכ"ל כלל מנפיקים.

החיבור בין דוברת ושרם, שהובילו את החברה, נחשב לנוסחה מנצחת: דוברת הביא קשרים, ניסיון וסמכות, ושרם את היכולת לזהות הזדמנויות, ויצירתיות בתפירת עסקאות מורכבות.

בשנת 1996, עם רכישת השליטה בחברת ההחזקות "פועלים השקעות" (לימים פולאר) מידי בנק הפועלים, חלה עליית מדרגה בהיקף עסקיה של הקבוצה וברווחיה. אבל דווקא כשהם בשיא הצלחתם, כאשר חלשו על אחת מחברות ההחזקה המובילות בשוק ההון ולאחר שגרפו עשרות מיליוני שקלים לכיסם (בעיקר באמצעות אותן עסקות בעלי עניין שנויות במחלוקת), הגיעה השותפות לקיצה - ככל הידוע, בשל הדומיננטיות הגוברת של שרם ומהלכים שיזם, שהיו לצנינים בעיניו של דוברת.

בסוף 1998 מכר דוברת את חלקו בחברה לידי שרם כשלרכישת מניותיו הצטרפו גם פודים, שהוביל עד אז את פעילות החיתום של הקבוצה בחברה הבת לידר, וקלנר, שעמד בראש חברת ההחזקות פולאר. השניים הפכו לשותפים החדשים של שרם, שאת טביעת אצבעותיו ניתן היה לזהות כמעט בכל עסקה פיננסית מורכבת, הנפקת ני"ע אקזוטית או השקעה מעניינת בשוק התל אביבי של שנות ה-90. באותה תקופה נהנו החברים שרם, פודים וקלנר משכר מנופח עד כדי אבסורד, שנגזר מרווחי הקבוצה.

סופה של התדמית המצליחנית

אלא שהשנים שחלפו מאז מחו את תדמית המצליחנות של השלושה. שרם פודים קלנר חוותה סדרה של כישלונות עסקיים, כשההתרסקות הגיעה בשלהי העשור הקודם: חברות המשתייכות לקבוצה הקיזו הפסדים עצומים מהרפתקאות עסקיות כושלות במחוזות הטכנולוגיה, ובעיקר הנדל"ן במזרח אירופה. קריסת המרכזיות שבהן, לידר ופולאר, הובילה אותן להסדרי חוב ולבעלי שליטה חדשים. דרכם של שרם, פודים וקלנר נפרדה. הם הורידו פרופיל, ופנו לחפש אחר עסקים חדשים.

ההמשך לא היה טוב יותר, בלשון המעטה. לאחר שירדו חבוטים מקדמת הבמה של שוק ההון המקומי, ונדחקו לפעול בשוליו, נקשרו השלושה, בזה אחר זה, בחשדות לפלילים. קלנר הורשע בשנת 2014 באחד מספיחיה של פרשת הולילנד, ונידון ל-3 שנות מאסר ולקנס של מיליון שקל (בעקבות ערעור לעליון, קוצר עונשו וגם הקנס שהוטל עליו הוקטן). אשתקד היה זה שרם נעצר לחקירה, לצד בכירים בפלטפורמת המסחר שורט טרייד שקרסה. והשבוע הגיע תורו של פודים, שנעצר ונחקר באזהרה בקשר לפעילותו בחברת השלד הבורסאי פרוטאלוג'יקס.

בסופו של דבר, מדובר בעוד סיפור עגום של "עלייתם ונפילתם", כמוהו התרחשו רבים בעולם העסקי. בדברי שוק ההון המקומי נפילתה של שרם פודים וקלנר תיזכר כנראה כהערת שוליים, לנוכח קריסתם של שורת טייקונים מקומיים גדולים ממנה בהרבה ששגשגו בשנות דעיכת הקבוצה - דנקנר, לבייב, אלוביץ', בן דב, פישמן ואחרים.

ומה באשר לאותה הערה שככל הנראה נזרקה לכיווני לפני כמעט 20 שנה? בעבר תהיתי לא פעם, אבל לנוכח מסכת האירועים שחוו מאז שרם, פודים וקלנר אני כבר יכול לראות היום ב"אי אפשר לגנוב אתו סוסים" כמעט כמחמאה. 

חזקת החפות: ההליך הפלילי בעניינם של החברות והחשודים המוזכרים בכתבה נמצא בשלבים מקדמיים של חקירה. כל החשודים המוזכרים בכתבה הם בחזקת חפים מפשע.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, קרנות מגייסות: 4 סימנים שהביומד הישראלי חוזר לחיים

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי?

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון, והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה, וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה