גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלוך הלכה החבריא: עלייתה ונפילתה של שלישיית שרם-פודים-קלנר

מעטים זוכרים כיום עד כמה דומיננטית הייתה קבוצת שרם פודים קלנר בשוק ההון המקומי בשנות ה-90 ● באותה תקופה נהנו החברים איציק שרם, יאיר פודים ואביגדור קלנר משכר מנופח עד כדי אבסורד, שנגזר מרווחי הקבוצה ● ההמשך היה הרבה פחות טוב עבור השלושה ● פרשנות

יאיר פודים / צילום: תמר מצפי
יאיר פודים / צילום: תמר מצפי

כמעט 20 שנה חלפו מאז אותו יום שבו הזדמן אחד מבכירי עיתונאי "גלובס" לפגישה עם ראשי קבוצת שרם פודים קלנר, שנחשבה אז לכוח עולה בעולם העסקים המקומי. במשרדיה המפוארים של הקבוצה, במגדל פלטינום בתל אביב, התקבצה באותן שנים נבחרת נוצצת של מנהלים בכירים. אלה נהרו אחר הכסף הגדול שהעתיר עליהם בית ההשקעות הדינמי, שהקימו פורשי קונצרן כלל, שתפח בתוך שנים ספורות לחברת החזקות משגשגת. 

ככתב צעיר, שסיקר אז את שוק ההון המקומי, סיפקה לי שרם פודים קלנר (שמה של הקבוצה, ששונה לאחר הפרידה מהשותף המייסד, אהרון דוברת ז"ל) תעסוקה למכביר: עשרות, ואולי אף מאות, דיווחים אודות השקעות, הנפקות, מהלכים פיננסיים יצירתיים ועסקאות בעלי עניין, שהיטיבו בעיקר עם העומדים בראש הקבוצה - ואותם הרביתי לבקר.

שיחות עם בכירי שרם פודים קלנר היו עבורי עניין שבשגרה, ונדמה היה לי שנוצר בינינו קשר חברי כמעט. מה מאוד התאכזבתי, לפיכך, כשהתברר לי שבאותו מפגש אקראי, טען מי מהם כלפי עמיתי לעיתון כי "עם שי אי אפשר לגנוב סוסים". "וזה דבר טוב?", שאלתי בתמימות של קיבוצניק לשעבר. חיוכו של עמיתי לעיתון הבהיר לי באופן חד-משמעי שלא היה מדובר במחמאה.  

שכר מנופח עד כדי אבסורד

מעטים זוכרים כיום עד כמה דומיננטית הייתה שרם פודים קלנר בשוק ההון המקומי בשנות ה-90. ב-1991 עזבו אהרון דוברת ויצחק (איציק) שרם את ניהולו של קונצרן כלל לטובת הקמת בית השקעות משלהם, במה שנתפס כרעידת אדמה בקרב קהיליית העסקים. בעקבותיהם הגיעו לדוברת-שרם (שמה של החברה בתחילת הדרך) הבכירים שבמנהלי כלל, ובראשם אביגדור קלנר, מנכ"ל אזורים, ויאיר פודים, מנכ"ל כלל מנפיקים.

החיבור בין דוברת ושרם, שהובילו את החברה, נחשב לנוסחה מנצחת: דוברת הביא קשרים, ניסיון וסמכות, ושרם את היכולת לזהות הזדמנויות, ויצירתיות בתפירת עסקאות מורכבות.

בשנת 1996, עם רכישת השליטה בחברת ההחזקות "פועלים השקעות" (לימים פולאר) מידי בנק הפועלים, חלה עליית מדרגה בהיקף עסקיה של הקבוצה וברווחיה. אבל דווקא כשהם בשיא הצלחתם, כאשר חלשו על אחת מחברות ההחזקה המובילות בשוק ההון ולאחר שגרפו עשרות מיליוני שקלים לכיסם (בעיקר באמצעות אותן עסקות בעלי עניין שנויות במחלוקת), הגיעה השותפות לקיצה - ככל הידוע, בשל הדומיננטיות הגוברת של שרם ומהלכים שיזם, שהיו לצנינים בעיניו של דוברת.

בסוף 1998 מכר דוברת את חלקו בחברה לידי שרם כשלרכישת מניותיו הצטרפו גם פודים, שהוביל עד אז את פעילות החיתום של הקבוצה בחברה הבת לידר, וקלנר, שעמד בראש חברת ההחזקות פולאר. השניים הפכו לשותפים החדשים של שרם, שאת טביעת אצבעותיו ניתן היה לזהות כמעט בכל עסקה פיננסית מורכבת, הנפקת ני"ע אקזוטית או השקעה מעניינת בשוק התל אביבי של שנות ה-90. באותה תקופה נהנו החברים שרם, פודים וקלנר משכר מנופח עד כדי אבסורד, שנגזר מרווחי הקבוצה.

סופה של התדמית המצליחנית

אלא שהשנים שחלפו מאז מחו את תדמית המצליחנות של השלושה. שרם פודים קלנר חוותה סדרה של כישלונות עסקיים, כשההתרסקות הגיעה בשלהי העשור הקודם: חברות המשתייכות לקבוצה הקיזו הפסדים עצומים מהרפתקאות עסקיות כושלות במחוזות הטכנולוגיה, ובעיקר הנדל"ן במזרח אירופה. קריסת המרכזיות שבהן, לידר ופולאר, הובילה אותן להסדרי חוב ולבעלי שליטה חדשים. דרכם של שרם, פודים וקלנר נפרדה. הם הורידו פרופיל, ופנו לחפש אחר עסקים חדשים.

ההמשך לא היה טוב יותר, בלשון המעטה. לאחר שירדו חבוטים מקדמת הבמה של שוק ההון המקומי, ונדחקו לפעול בשוליו, נקשרו השלושה, בזה אחר זה, בחשדות לפלילים. קלנר הורשע בשנת 2014 באחד מספיחיה של פרשת הולילנד, ונידון ל-3 שנות מאסר ולקנס של מיליון שקל (בעקבות ערעור לעליון, קוצר עונשו וגם הקנס שהוטל עליו הוקטן). אשתקד היה זה שרם נעצר לחקירה, לצד בכירים בפלטפורמת המסחר שורט טרייד שקרסה. והשבוע הגיע תורו של פודים, שנעצר ונחקר באזהרה בקשר לפעילותו בחברת השלד הבורסאי פרוטאלוג'יקס.

בסופו של דבר, מדובר בעוד סיפור עגום של "עלייתם ונפילתם", כמוהו התרחשו רבים בעולם העסקי. בדברי שוק ההון המקומי נפילתה של שרם פודים וקלנר תיזכר כנראה כהערת שוליים, לנוכח קריסתם של שורת טייקונים מקומיים גדולים ממנה בהרבה ששגשגו בשנות דעיכת הקבוצה - דנקנר, לבייב, אלוביץ', בן דב, פישמן ואחרים.

ומה באשר לאותה הערה שככל הנראה נזרקה לכיווני לפני כמעט 20 שנה? בעבר תהיתי לא פעם, אבל לנוכח מסכת האירועים שחוו מאז שרם, פודים וקלנר אני כבר יכול לראות היום ב"אי אפשר לגנוב אתו סוסים" כמעט כמחמאה. 

חזקת החפות: ההליך הפלילי בעניינם של החברות והחשודים המוזכרים בכתבה נמצא בשלבים מקדמיים של חקירה. כל החשודים המוזכרים בכתבה הם בחזקת חפים מפשע.

עוד כתבות

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בבורסת ת"א; הדולר מזנק מעל 3.77 שקלים

מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-1% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

"נמצאים רק בתחילת הדרך": מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם לראשונה על במה אחת

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס Tech IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק