גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהפוליטיקה הגיעה לאקזיט של השבוע: למה נתניהו לא התקשר לברך את מנכ"ל מלאנוקס

נתניהו ידוע כמי שמתגאה בכל מסעותיו בעולם בחדשנות והיצירתיות הישראלית • אז איפה הוא היה השבוע עם פרסום עסקת המכירה של מלאנוקס בסכום חסר תקדים של 6.9 מיליארד דולר? • והאם זה קשור למה שאמר מייסד חברת הטכנולוגיה על רותם סלע?

בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר
בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר

עסקת המכירה של חברת מלאנוקס  הישראלית לחברת אנבידיה, בסכום של 6.9 מיליארד דולר, תפסה את הכותרות ביום שני השבוע. לרגע נדמה כי הקמפיינים המכפישים, בעיות התחבורה ושאלת הריבונות ברמת הגולן הוזזו מעט הצידה, לטובת החיים עצמם.

עסקת מלאנוקס אנבידיה היא עסקת ענק במונחים ישראליים, שנייה רק לעסקת מכירת מובילאיי לאינטל לפני שנתיים במחיר של 15.3 מיליארד דולר. אז מיהר נתניהו לצייץ בטוויטר: "כל הכבוד למובילאיי, גאונות ישראלית, גאווה ישראלית" ואף התקשר לאחד הבעלים של מובילאיי, זיו אבירם, ובירך אותו באופן אישי וגם הוסיף: "העסקה מוכיחה באופן דרמטי שהחזון שאנו מובילים מתממש. ישראל הופכת למרכז טכנולוגיה עולמי, לא רק בתחום הסייבר אלא גם בתחום הרכב". 

גם שר האוצר משה כחלון מיהר אז לברך. הוא הניח על שולחנו צלוחית צנועה של תמרים, שזיפים מיובשים ומשמש כתום (כיאה לעסקאות שמוכרזות בחורף, קצת אחרי ט"ו בשבט), הכניס את יועץ התקשורת שלו ללשכתו במשרד האוצר והנציח בווידאו את שיחתו עם ראשי מובילאיי: "אתם יכולים לראות בנו בעלי ברית הכי קרובים לנושא של מלחמה בתאונות דרכים", אמר השר לבעלי החברה שמספקת פתרונות למניעת תאונות דרכים. "נתת לנו בשורה שהניהול, השכל והכבוד נשארים בישראל. בעקבות העסקה הזו מדינת ישראל הופכת למרכז הגדול ביותר בעולם של טכנולגיית הרכב. שיהיה בהצלחה, נמשיך בשיתוף פעולה", הוסיף.

אז מדוע מנהיגי המדינה, ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון, לא פתחו בקבוקי שמפניה, התקשרו לברך את וולדמן ומיהרו לשלוח הודעות ברכה לעיתונאים על העסקה המוצלחת שמביאה כבוד למדינה, כפי שעשו בדיוק לפני שנתיים כאשר עסקת מובילאיי הוכרזה? מדוע וולדמן אינו מקבל מראשי המדינה את הכבוד הפעם? זה לא מתאים למסרי הקמפיין?

כחלון אמנם פרסם הודעה לעיתונות ואף צייץ מילים חמות למלאנוקס, אבל בלי שום מילה על וולדמן. הציץ שלו כוון אך ורק לחברה: "מעולם לא הייתה הכלכלה הישראלית כה חזקה. ההצלחה של מלאנוקס היא עוד אות כבוד לכלכלה הישראלית וגאווה גדולה לתעשיית ההייטק. עובדי החברה הוכיחו את הכשרון והיזמות שיש לעובד הישראלי". גם שיחת טלפון או טפיחה על השכם לוולדמן לא היו שם.

ניסיתי לברר מה הסיבה לכתף הקרה מנתניהו ליזם המפורסם וולדמן. נתניהו הרי אוהב לשבח את החברות הישראליות בכל מקום בעולם. שמענו אותו רק בשנה האחרונה במינכן, באו"ם, בפריז, בבריסל וגם בוועידה הכלכלית של "גלובס". הטכנולוגיות הישראליות מובילות, הוא מרבה לומר, הן משנות את העולם.

הרי גם יזמי מובילאיי, אבירם ופרופ' אמנון שעשוע וגם איל וולדמן, שייסד את מלאנוקס, הקימו את החברות שלהם ב-1999. וולדמן, כמו שעשוע ואבירם הוא יזם ישראלי שמרכז חייו כאן ואין לו כוונה לזנוח את ישראל לטובת הצלחה בעולם הגדול. שתי החברות מספקות עבודה לציבור הישראלי.

האם הסיבה היא שוולדמן מעסיק עובדים פלסטינים בערים שכם, חברון ועזה? שוולדמן מנרמל את היחסים? או שהסיבה ש-10% מעובדיו בישראל הם ערבים בישראל? אולי זה משום שבראיון של וולדמן לרדיו 103 יממה אחרי ההודעה על העסקה, וולדמן לא הסתיר את ההסתייגות שלו מן האמירות של נתניהו השוללות את הלגיטימציה של קואליציות פוליטיות עם נציגי הציבור הערבי?

"אני גאה ברותם סלע ובגל גדות שאמרו את מה שהן חשבו מבלי לפחד", אמר וולדמן בראיון לרדיו. "כשמישהו ימני מתבטא בצורה חריפה אני לא שונא אותו או אומר דברים בגנותו גם אם זו לא דעתי האישית, אלא חושב שהוא אומר את הדברים מתוך אמונה שלמה שמבחינתו זה מה שטוב למדינה".

בנוגע לתעסוקת פלסטינים, שאינם אזרחי ישראל, אמר וולדמן: "לשכנים שלנו יש פוטנציאל, הם אנשים חכמים ויכולים לעבוד במקביל איתנו באותו אזור זמן. שיתוף הפעולה עובד בצורה מאוד חיובית, החיכוך בין האוכלוסיות חיובי ותורם הרבה. כך אנחנו עוזרים גם לכלכלה הפלסטינית וזה כמובן גם טוב לנו".

פניתי ללשכת ראש הממשלה לברר מה הסיבה שנתניהו, מי שלרוב אוהב לדבר עם יזמים ולברך על עסקאות ענק - לא מצא זמן להרים טלפון לוולדמן. נאמר לי שההודעה על עסקה התרחשה ביום עמוס במיוחד: היו צילומים לקמפיין, ישיבה לזכר מנחם בגין ז"ל עם צמרת הליכוד, סיור עם הסנטור לינדזי גרהאם ואירוח רשמי במעון בבלפור עם ראש ממשלת כף ורדה, שהסתיים בשעה 23:00 בלילה. גם למחרת היה עמוס.

העניין הזה העלה מן האוב סיפור הייטק נוסף. לפני מספר חודשים זכו קרן JVP וקבוצת SoSa (ראשי התיבות של "דרומית לסלמה", ע"ש הרחוב המפורסם בדרום תל אביב) במכרז גדול להקים במנהטן  חממת סטארטאפים בתחום הסייבר. שתי האוניברסיטאות הגדולות של העיר, NYU וקולומביה, הודיעו כי ישקיעו הון עתק במקום, שיהווה זרוע לשיווק ולקידום מוצרים גם לחברות ישראליות המעוניינות למכור את מוצריהן בצפון אמריקה. מדובר באחד ההישגים הגדולים ביותר של הסייבר הישראלי, עם פוטנציאל עצום ליזמים ישראלים. משרד החוץ רצה (מאוד רצה) לברך על העסקה בהודעה מרגשת, אולי אפילו שר החוץ נתניהו היה נדרש לעניין. אבל מישהו במשרד החוץ בלם את הרעיון. בסוף הסתפקו בציוץ מחבק של קונסול ישראל בניו יורק דני דיין. "ברכות חמות ל-JVP ו-SoSa ולשני ידידיי הטובים מרגלית ופרנקלין על הישג יוצא דופן של בחירתם על ידי החברה לפיתוח כלכלי של העיר ניו יורק (NYCEDC). גאווה גדולה למדינת ישראל", כתב דיין.

עצת הזהב שוינרוט ז"ל היה נותן לנתניהו

בחודש יולי אמור להיערך השימוע של נתניהו בפני מנדלבליט. נתניהו לא אמור לשבת בחדר, מדובר במפגש עורכי דין ושיחה על פרטי כתב האישום שחיברו בפרקליטות המדינה.

השבוע שוחחנו עם שמעון שבס, שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת יצחק רבין, על השימוע שנערך לו לפני יותר מ-20 שנה, ומסקנתו הייתה ברורה. "שימוע זה הליך מיותר לאנשי ציבור, שלא לומר מזיק. מהניסיון שלי אני אומר: בשום פנים ואופן לא ללכת לשימוע, כי בשימוע עורכי הדין של החשוד מגלים את כל ההגנה. כל מה שהם מתכננים למשפט - נחשף. לנו היו כמה דברים ששיתפנו עם פרקליטות המדינה, וחבל. לא היינו צריכים לנסות לשכנע אותם לרדת מן האישום, כי עם ההפתעה שיכולנו לעשות בבית המשפט זה היה מפיל אותם לגמרי".

הנה הסיפור: לשבס היו טענות טובות ומסמכים שפרקליטות המדינה לא הייתה מודעת להם אחרי חקירת המשטרה. מסמך אחד, בכתב ידו של ראש הממשלה רבין ז"ל, הוכיח ששבס פעל (בנוגע לקשרים עם טייוואן) לפי הנחיותיו המפורשות של רבין. מידע אחר שהביא בשימוע הוכיח לפרקליטות שעסקת השוחד שבה נחשד (הוא זוכה מכל עבירות השוחד, בכל הערכאות) נתן הסבר מהותי לסכום כסף שהועבר.

לפני השימוע חשש שבס מן ההליך ובא אל פרקליטיו דאז, דובי ויסגלס ומיכה פטמן. הוא אמר להם: "יש עורכי דין שחושבים ששימוע זה אסון, כי זה הרגע שבו הפרקליטות לומדת את הטענות של החשוד. בואו נפנה לעו"ד יעקב וינרוט (ז"ל) לקבל דעה נוספת בעניין". ויסגלס ופטמן חשבו שזה רעיון טוב להיוועץ בווינרוט וכך היה. וינרוט ישב עם שבס ויעץ לו: "אל תלך לשימוע, אתה חושף להם את הקלפים, תוכל להפתיע אותם בבית המשפט". בסופו של דבר, אחרי התלבטויות, שבס ועורכי דינו הם אף הציגו את המידע בפני פרקליטת המדינה, עדנה ארבל. במהלך השימוע הופתעה ארבל לדברי שבס מן המסמך הנוסף בחתימת ידו של רבין, אך החליטה ללכת עם התיק עד הסוף.

המשפט התקיים בפני השופט המחוזי אדמונד לוי ז"ל בעשרה אישומים שונים, שכללו שוחד, סחיטה באיומים ועבירות ניגוד עניינים. סוף דבר: שבס זוכה בתשעה מתוך עשרת האישומים. בערעור לעליון הוא זוכה גם באישום העשירי, ניגוד העניינים. הפרקליטות ביקשה, באופן חריג, לקיים דיון נוסף בעבירת ניגוד העניינים והתחייבה שלא לדרוש ענישה למעט קנס. בדיון הנוסף נערך שיח כמעט אקדמי ושבס הורשע וקיבל קנס של 50 אלף ששקל בלבד.

מה המסקנה מכל זה? "אם וינרוט היה היום בחיים הוא לבטח היה אומר ללקוח שלו נתניהו אל תלך לשימוע". 

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הנפט עבר לירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.3% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים