גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר המפתיע בין בעיות זקפה לביטוחי חיים ובריאות

האם גבר ספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? • מה יותר בריא לגוף: לעשות ספורט או לישון? • ואיך נדע אם אנחנו בריאים רק כשנסתכל למטה בין הרגליים • האזינו לפרק השני של הפודקאסט החדש "חזית המדע - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו"

גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק
גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק

האם גבר רזה וספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? מה יותר חשוב עבור הגוף: לעשות ספורט או לישון? ומה לעזאזל הקשר בין זיקפת הבוקר לבין ביטוח בריאות וביטוח חיים?

היי. אני גלי וינרב, כתבת מדעי החיים של גלובס. ברוכים הבאים לפרק השני של "חזית המדע" - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו. במוקד הפרק שלנו הפעם - בריאות הגבר וכן, גם הקשר בין הזיקפה הגברית לבריאות. אבל לפני שנצלול לעומק, נכיר קודם את החוקר המרכזי שילווה אותנו בפרק הזה.

קוראים לו סטיבן לם, הוא פרופסור, ראש המרפאה לרפואת הגבר באוניברסיטת ניו יורק, הוא בן 69, נשוי ואב לחמישה. יש לו גם כמה תובנות ומסקנות רדיקליות לגבי כל מה שנתפש במציאות המערבית שלנו כבריא וטוב עבור גברים ובכלל.

את התובנות שלו על בריאות גברים מלמד פרופסור לם בקורס שנושא את השם הפרובוקטיבי "הגבר, יצור בסכנת הכחדה" ומשתתפים בו רופאים בכירים. האמת היא שזה קצת מוזר לדבר על הגבר כייצור נכחד ועל רפואת הגבר בפרט. הרי כל הרפואה היא רפואת הגבר, זאת לפחות ההנחה הרווחת. אבל לם כופר בהנחה הזאת. לדבריו נשים, באופן מפתיע, מטפלות בבריאות שלהן הרבה יותר טוב. לנשים יש קשר מתמשך עם רופאים ועם הגוף שלהן. הן מגיעות לרופא סביב עניינים הקשורים למחזור החודשי, מניעת היריון, ואחר כך היריון ולידה. הן מבצעות בדיקות פאפ ושד תקופתיות. גברים, לעומת זאת, מסביר לם, עוזבים את רופא הילדים כשהם מסיימים את התיכון ולפעמים, הפעם הבאה שהם רואים רופא היא כשהם מגיעים לחדר מיון עם התקף לב.

נשים הן גם פציינטיות הרבה יותר ממושמעות: אם למשל אמרו להן שהן צריכות לעשות ממוגרפיה פעם בשנתיים - אז זה בדיוק מה שהן יעשו. בהכללה, כמובן. גבר לעומת זאת, הוא יצור רגיש - את זה לא אני אומרת, אלא פרופסור לם - וצריך לדבר איתו אחרת. אם ינחיתו עליהם הוראות הם לא יקשיבו ולא יטפלו בעצמם.

הפתרון שמצא לם לעניין הזה, נשמע כאילו לקוח מעולמות הקואצ'ינג נניח. יש לו ממש אסטרטגיה שלמה - איך לדבר עם מטופל גבר ולגרום לו לקחת את האחריות על בריאותו. וככה זה עובד: כשגבר צעיר מגיע אליו לקליניקה, לם יושב מולו ומשרטט לנגד עיניו קו. בצד אחד שלו לם כותב את המילה 'בריאות', ובקצה השני את המילה 'חולי'.

לם מבקש מהמטופלים שלו למקם את עצמם על הרצף הזה - ובדרך כלל, הוא אומר, הם ממקים את עצמם קרוב יותר למילה בריאות. אז הוא שואל אותם 'מה אתם מתכוונים לעשות כדי שבביקור הבא בקליניקה, הם יהיו קרובים יותר לקצה של הבריאות'. אז אם, למשל, הם מספרים שהם מתעמלים חמש פעמים בשבוע, לם יציע להם להשקיע מעכשיו גם בתזונה, או בשינה.

זאת אגב לא סתם דוגמה, מסתבר שזו בעיה אמיתית: הרבה גברים עושים יותר מדי ספורט. גם לם עצמו מודה שנפל בזה, ואומר. "חבל שלא הייתי קצת יותר זהיר. לא הייתי חייב לקרוע את השרירים והגידים שלי". בקיצור, מאזינים יקרים, לפי פרופסור לם אין צורך להרים משקל שהוא פי כמה וכמה ממה שאי פעם תרצו או תצטרכו להרים במציאות, רק כדי לשמור על כושר. לם אומר שזה בסך הכל משחק מנטלי ומצ'ואיסטי שאין בו שום צורך. הספורט חשוב כדי להיות בתנועה, אבל רק אם עושים דברים פונקציונליים ולא נכנסים לאיזה טירוף תחרותי. ובכלל, אם כבר, אז שינה היא חשובה כמו מזון ומים - יותר מפעילות גופנית.

"כשלא ישנים טוב - עלולים למות מזה", הוא מסביר. "מי שלא ישן טוב לאורך זמן, ובעיקר מי שסובל מדום נשימה בשינה, מתחיל לסבול גם ממחלות מטבוליות, כלומר השמנה וסוכרת, ומפגיעה בכלי הדם שגורמת למחלות לב. כל הפגיעות הללו מדרדרות עוד יותר את מצב השינה".

ההגדרות של לם מאוד קיצוניות. הוא אומר שללכת לעבודה עייף זה כמו ללכת לעבודה שיכור. זה משפיע לא רק על התחושה אלא גם על התפקוד. הרבה בעיות חרדה, דיכאון, היפר אקטיביות או אפילו בעיות לב, נובעות פשוט ממחסור בשינה. לטענת לם, בעיות שינה הן נפוצות בהרבה מכפי שנהוג לחשוב. "אם אתם אומרים, 'אין לי שום בעיית שינה כי אני נרדם בכל מקום', כנראה יש לכם בעיה באיכות השינה, או שאתם ישנים מעט מדי. אם אתם לוקחים את העייפות כדבר מובן מאליו - דעו שזה לא חייב להיות כך. אם יש לכם כאב ראש כשאתם מתעוררים, אם יש לכם בעיות ריכוז, נסו בדיקת שינה.

ומה לגבי השמנה? גם כאן הגישה של לם לא שגרתית. השורה התחתונה של הדברים שלו היא כל כך חריגה שכדאי לשים אותה מראש על השולחן: לם חושב שהבסיס לטיפול נכון בשמנה הוא טיפול תרופתי. לא ספורט, לא שינוי הרגלי תזונה. אלא תרופות.

והנה ההסבר. במשך שנים, לם שאל את עצמו, מדוע אנשים משמינים? ובמיוחד, מדוע ברוב המוחלט של המקרים הם עולים במשקל אחרי שהתאמצו כל כך לרזות? או שהם טיפשים, או שלא אכפת להם, או שיש חסם ביולוגי. כיוון ששתי האפשרויות הראשונות לא נראות לו הגיוניות, זו חייבת להיות השלישית, מסביר לם ובאמת התברר שהשמנה מונעת מהורמונים שמאותתים למוח מה ואיך לאכול.

"נראה שהגוף מתייצב על משקל מסוים ולא מוכן לזוז ממנו. ואז, בכל כמה שנים, יש עלייה במשקל והתייצבות על רף גובה חדש. ומתי זה קורה? ב-95% מהמקרים אנשים עולים במשקל כאשר החיים שלהם בכאוס. זו תגובה כמעט ישירה ללחץ נפשי ולבלגן בחיים, שגורם להפרשה של אדרנלין, לבעיות שינה, ולכן גם להשמנה", כך הוא אומר.

לאור זה, לם חושב שאין שום הגיון באיך שהרופאים מתייחסים היום להשמנה. מטופל מגיע לרופא, שאומר לו שאם הוא רק ירזה, מצבו הבריאותי ישתפר. המטופל מגיע שוב - והוא לא רזה. אז הרופא מציע לו לרזות שוב, וכשהוא חוזר בפעם השלישית לא רזה, אם הוא בכלל חוזר, כי הרי הוא מובך מהסיטואציה, אז הרופא כבר יוותר ולא יעלה את זה יותר - ובעצם יוותר על הבריאות של אותו מטופל. זה קורה למרות שיש לרופא המון מה להציע למטופל, גם אם הוא נשאר שמן: מעקב לאיתור מוקדם ומניעה של התפתחות סוכרת והתקפי לב, מעקב אחרי לחץ דם, טיפול בדלקות, טיפול באיכות השינה - לא חסר.

ולגבי ההשמנה עצמה?: תרופות, כאמור. "יש תרופות חדשות וטובות שעוזרות להפחית משקל", הוא אומר, המועדפת עליו היא GLP1. "היא יוצרת שובע, מאיטה את ריקון הקיבה. הפתרון הזה נשמע לפרופסור לם טוב יותר מאשר 'כוח רצון'".

ואחרי שדיברנו קצת על ספורט והשמנה ותודעת בריאות, אפשר לעבור סוף כל סוף לדבר על זקפה. לם מספר שהוא גילה שאם הוא רוצה לעורר מודעות בקרב מטופליו הגברים, למשל בנוגע למחסור בשינה נחוצה, ואם שום דבר שהוא אומר להם לא עוזר, בסוף הוא שולף את הקלף המנצח - והאמיתי - לפיו אם לא ישנו את הרגלי השינה שלהם, בשלב מסוים הזקפה שלהם תיפגע, אולי באופן בלתי הפיך. הוא גילה שזה הדבר הכי יעיל לומר לגבר כדי שיטפל בעצמו.

לפני כמה שנים ישב לם בתוכנית טלויזיה של הווארד סטרן, והצהיר: 'אני יודע למי בחדר הזה יש בעיות זקפכה, רק מלהסתכל עליו!'. בעוד הגברים באולפן מנסים להפוך בלתי נראים, הסביר לם שזיקפה היא ברומטר לבריאות הגבר, לא פחות, ואם הוא רואה גבר שנראה לו לא בריא, הוא יכול לנחש שיש לו גם בעיות זקפה. יותר מכך, בעיות זקפה מנבאות את החולי. לפי לם, אם סוכני ביטוח היו יכולים לשאול גברים שאלה אחת בלבד כדי לדעת אם כדאי להם לבטח אותם, והשאלה הייתה צריכה להיות: האם אתה מתעורר עם זקפה בבוקר.

והנה ההסבר: בפין ישנם את כלי הדם הקטנים ביותר, ולכן הזקפה, או העדרה, מעידה על מחלת כלי דם, שהיא חלק משמעותי מכל הסינדרום המטבולי, הרבה לפני שיש לכך סימנים אחרים. כשהדם לא זורם טוב - זה אומר שהעור לא בריא, הכבד לא בריא, הלב לא בריא וגם הפין לא בריא.

בדיוק משום כך, ויאגרה היא לא התשובה הנכונה למי שיש לו בעיות זקפה, אומר לם ויש לו המלצה לגבר עם בעיות זקפה: "אם תישן טוב יותר, אם תפסיק לעשן, אם תרזה - הפין יעמוד. כשיש בעיה בזקפה, הפין אומר לך שאתה צריך להיות יותר בריא".

■■

קראו את המחקר המלא

האזינו לפרק הקודם

עוד כתבות

לוחמי מילואים בשדה תימן / אילוסטרציה: שימוש לפי סעיף 27א, חוק זכויות יוצרים

הפצ"ר הורה למחוק את כתבי האישום בפרשת שדה תימן

בהחלטתו קבע האלוף איתי אופיר כי התשתית הראייתית בתיק מורכבת, וכי חלק מהראיות אינן מספקות תמונה חד-משמעית של האירועים • בשל כך הוחלט לבטל את כתב האישום נגד חמשת משרתי המילואים בפרשה ● גם "התנהלות של גורמים בכירים בפרקליטות הצבאית ובמערכת אכיפת החוק בצה"ל" הייתה בין השיקולים • בצה"ל הדגישו כי בנסיבות שנוצרו קיים קושי להמשיך בהליך הפלילי

בורגס, בולגריה / צילום: Shutterstock

ביעד התיירות האהוב מזהירים: נהיה חייבים סיוע כספי אם ישראלים לא יגיעו

במדינות שבהן התייר הישראלי הפך בשנים האחרונות למקור הכנסה משמעותי כבר מתחילים לחשוש מהיעלמותו ● בבלוגריה, התאחדות בתי המלון והמסעדות קראה לממשלה לבחון צעדים סיוע ● בתוך כך, מתרבים הדיווחים על האטה בהזמנות, על ביטולים ועל חשש שהעונה הקרובה תהיה חלשה מהרגיל

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

תגמול שנתי של 143 מיליון דולר לאקמן. ומה עוד מגלה התשקיף של פרשינג סקוור

המהלך המסקרן להנפקת קרן ההשקעות של המיליארדר ביל אקמן, מאלץ אותו לספק לא מעט גילויים על התנהלות הקרן, תוכניותיה והרווחים שהיא מניבה לו ולבכירי החברה ● אז איך מתוכננת להתבצע ההנפקה, מדוע נבחר מבנה זה, ומה קרה בניסיונות ההנפקה הקודמים שלו?

מירי רגב שרת התחבורה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שרת התחבורה מירי רגב: השבת הישראלים מהאמירויות תושלם עד מוצאי שבת

במשרד התחבורה מעריכים כי מבצע החילוץ מהאמירויות יסתיים עד מוצאי שבת, ולאחר מכן צפוי המאמץ להתמקד במזרח אסיה, שם נמצאים כ־8,000 ישראלים המבקשים לשוב ● במקביל נרשמת ירידה בתפוסת חלק מהטיסות מאירופה לישראל

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

המס שעלול לעצור את הקמת הפאנלים הסולאריים מעל שדות חקלאיים

חוסר בהירות משפטית, חוסר הסכמה בין משרדי ממשלה והליך חפוז יצרו חוסר ודאות גדולה לגבי המסים שישלמו בעלי קרקעות חקלאיות שרוצים לשדרג אותן בפאנלים סולאריים ● פרשנות משפטית עדכנית מעלה חשש שכלל הפרויקטים יאלצו לשלם היטל השבחה שעלול להכניס את כל הענף לסחרור

צילומים: נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, טלי בוגדנובסקי

לאוצר יש שתי תחזיות הפוכות, עם מחיר לא מבוטל בצידן

באוצר יש זרוע אופטימית וזרוע פסימית ● מחיר הרפורמות שלא עוברות ● ומי עונה לציבור הישראלי? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

באוצר חשפו את מתווה הפיצוי לעסקים: הגדולים נותרו בחוץ, וכמה יקבלו היתר?

המתווה שהוצג ע"י שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כולל פיצויים על פגיעה של 25% מהמחזור ומעלה, לעסקים עם מחזור של עד 400 מיליון שקל ● המודל מתמקד בהחזר על הוצאות שכר והוצאות קבועות ● הרשתות הגדולות נותרו בחוץ, ובשוק חוששים שהן יוציאו אלפי עובדים לחל"ת

חברת Jazz. הודיעה על גיוס של 61 מיליון דולר / צילום: שי שחר

תחת מלחמה: איך הצליחו חברות ישראליות לגייס 300 מיליון דולר בשבוע אחד?

למרות המלחמה, שלוש חברות סייבר וקרן הון סיכון דיווחו השבוע על גיוסים של כ-300 מיליון דולר - אך מסתבר שרוב העסקאות נסגרו כבר לפני חודשים ● מהי הסיבה שהחברות בחרו להכריז עליהן דווקא עכשיו?

דודי ורטהיים, אייל עופר ויצחק תשובה / איור: גיל ג'יבלי

מיליארדים לכיסי המשקיעים: מי החברות הכי נדיבות בת"א

לצד שורה של בעלי שליטה בחברות הגדולות, נהנו הגופים המוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור בישראל, מחלוקת רווחים של מיליארדים בשנה שבה נשבר שיא הדיבידנדים בבורסה ● מי החברות שקפצו לעשירייה הראשונה של המחלקות, וגם: כיצד ניתן להיחשף למניות הדיבידנד בת"א

מימין: יו''ר הסוכנות היהודית, אלוף (במיל) דורון אלמוג, ראש עיריית ב''ש רוביק דנילוביץ, מנכ''ל הסוכנות היהודית יהודה סטון, מנכ''לית עיריית ב''ש ליז עובדיה, ראש מינהלת ישראל בסוכנות היהודית עו״ד דפנה קירו כהן / צילום: גיא יחיאלי, הסוכנות היהודית

המינהלת החדשה שתסייע לנפגעי "שאגת הארי"

הסוכנות היהודית מקימה את "מינהלת ישראל", שתחזק אוכלוסיות שנפגעו מירי טילים ● בנק מזרחי טפחות יוצא בתוכנית "בוסט לעסקים", שבמסגרתה יעניק הטבה חד-פעמית לתושבי גבול הצפון ● וזה המותג שהשיק השבוע השבוע חנות פופ-אפ בקניון עופר רמת אביב ● אירועים ומינויים

שר החינוך יואב קיש / צילום: מארק ישראל סלם, ''ג'רוזלם פוסט''

שר החינוך קיש מודיע: מערכת החינוך בגוש דן ובצפון לא צפויה להיפתח בקרוב

השר הבהיר בהערכת מצב בנהריה כי אפשרות של פתיחה חלקית באזורים המטווחים "כלל לא רלוונטית" ● במשרד החינוך מבהירים כי הלמידה מרחוק תימשך ברוב אזורי הארץ, למרות הקשיים הרבים של המורים והתלמידים ● האזורים שבהם תתאפשר חזרה הדרגתית כבר בתחילת השבוע הבא - והתנאים של פיקוד העורף

מתוך קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

"אני יושב בסלון, והטיל בא": הקמפיין של בנק לאומי הוא הזכור ביותר השבוע

מהלך הגיל השלישי של בנק לאומי מתברג גבוה יחסית גם במדד האהדה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לחברת המזון אסם, ומיד אחריה מתמקמת חברת התעופה אל על

אולם תצוגה של GEELY / צילום: יח''צ

"פיזור הסיכונים" של יבואני הרכב הישראלים באירופה נושא פירות

מכירות כלי הרכב מצטמצמות בשל המלחמה, אך היבואנים הישראלים מרחיבים במהירות את פעילותם באירופה - מאוסטריה ורומניה ועד יוון ● במקביל מושקים בישראל דגמים חדשים ומעודכנים, לעיתים גם במחירים נמוכים יותר ● השבוע בענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התקציב המעודכן: הגירעון יטפס, רפורמות נגנזו, והורדת הריבית בסימן שאלה

הממשלה אישרה מחדש את התקציב עם יעד גירעון גבוה בהרבה מהמקור - 5.1% מהתוצר - ועם קיצוץ רוחבי של 3% במשרדי הממשלה ● מרבית הרפורמות לטיפול ביוקר המחיה נגנזו, הכספים הקואליציוניים נותרו ללא פגע, וכעת השוק דרוך לראות איך יגיב בנק ישראל

יוטב קוסטיקה, מנכ''ל מור קרנות נאמנות / צילום: דוברות מור קרנות נאמנות

נשאר במשפחה: כך ינוהלו מיליארדי הדולרים שיקבלו מייסדי וויז מאקזיט השנה

יוטב, אחיו של אחד ממייסדי וויז ינון קוסטיקה, יעזוב את תפקידו כמנכ"ל משותף במור קרנות נאמנות ויקים Family Office לניהול ההון של ארבעת מייסדי החברה ● הארבעה צפויים לקבל יחד כ־8 מיליארד דולר נטו ממכירת וויז לגוגל ● לצד זאת, קוסטיקה ימשיך לשמש כיועץ לבית ההשקעות

שמוליק ארבל, משנה למנכ''ל והממונה על החטיבה העסקית בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

עם מימון מהפועלים: אשטרום תקים פרויקט סולארי בטקסס

אשטרום סגרה מול בנק הפועלים הלוואה של 200 מיליון דולר להקמת פרויקט בטקסס, ארה"ב, בהיקף של 200 מגה־וואט ● לפי אשטרום, הפרויקט צפוי להניב הכנסה כוללת של 1.4 מיליארד דולר לאורך שנות פעילותו, כאשר העסקה מול חברת החשמל העירונית של סן אנטוניו נחתמה לתקופה של 20 שנה

מחפשים טיסת חילוץ? כך תימנעו מעוקץ / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

לידיעת הישראלים התקועים בחו"ל: היזהרו מהעוקץ הבא

נוכלים מנצלים את מצוקת הישראלים התקועים בחו"ל ופונים אליהם במסווה של נציגי חברות תעופה רשמיים ● בצ'ק פוינט מסבירים איך המידע האישי שלכם דולף

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

רשות המסים מקשיחה עמדות מול וויז. זו הדרישה החדשה

מייסדי חברת ההייטק וויז, שעסקת הרכישה שלה ע"י גוגל תמורת 32 מיליארד דולר הושלמה היום, מעוניינים לשלם את המס למדינה בדולרים ● אך לגלובס נודע כי רשות המסים צפויה לדרוש שהתשלום יתבצע לפי שער החליפין ביחס לשקל בעת ההכרזה על העסקה במרץ 2025 - גבוה משמעותית מהשער היום

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

כך הטיסה וויז מאות עובדים מישראל לווגאס בזמן מלחמה

מאות עובדים ישראלים השתתפו השבוע באירוע המכירות השנתי שקיימה חברת הסייבר וויז בלאס וגאס ● העובדים לא המריאו מנתב"ג אלא יצאו דרך יעדים בינלאומיים, ולקחו חלק באירוע שכלל הופעה של הראפר האמריקאי פיטבול ● ברקע, השבוע הושלמה עסקת הענק במסגרתה נרכשה החברה ע"י גוגל

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-3%, מניית איי.סי.אל זינקה ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.5%, מדד ת"א 90 איבד כ-2% ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק ירדו בחדות גם הם ● המשקיעים עוקבים אחר העלייה המחודשת במחירי הנפט וההתחממות בחזית מול חיזבאללה ● נפט מסוג ברנט נגע שוב ברמת ה-100 דולר לחבית ● וגם: בנק ההשקעות שמעריך - מניית ענקית הענן הזו צפויה להכפיל את שווייה