גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר המפתיע בין בעיות זקפה לביטוחי חיים ובריאות

האם גבר ספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? • מה יותר בריא לגוף: לעשות ספורט או לישון? • ואיך נדע אם אנחנו בריאים רק כשנסתכל למטה בין הרגליים • האזינו לפרק השני של הפודקאסט החדש "חזית המדע - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו"

גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק
גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק

האם גבר רזה וספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? מה יותר חשוב עבור הגוף: לעשות ספורט או לישון? ומה לעזאזל הקשר בין זיקפת הבוקר לבין ביטוח בריאות וביטוח חיים?

היי. אני גלי וינרב, כתבת מדעי החיים של גלובס. ברוכים הבאים לפרק השני של "חזית המדע" - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו. במוקד הפרק שלנו הפעם - בריאות הגבר וכן, גם הקשר בין הזיקפה הגברית לבריאות. אבל לפני שנצלול לעומק, נכיר קודם את החוקר המרכזי שילווה אותנו בפרק הזה.

קוראים לו סטיבן לם, הוא פרופסור, ראש המרפאה לרפואת הגבר באוניברסיטת ניו יורק, הוא בן 69, נשוי ואב לחמישה. יש לו גם כמה תובנות ומסקנות רדיקליות לגבי כל מה שנתפש במציאות המערבית שלנו כבריא וטוב עבור גברים ובכלל.

את התובנות שלו על בריאות גברים מלמד פרופסור לם בקורס שנושא את השם הפרובוקטיבי "הגבר, יצור בסכנת הכחדה" ומשתתפים בו רופאים בכירים. האמת היא שזה קצת מוזר לדבר על הגבר כייצור נכחד ועל רפואת הגבר בפרט. הרי כל הרפואה היא רפואת הגבר, זאת לפחות ההנחה הרווחת. אבל לם כופר בהנחה הזאת. לדבריו נשים, באופן מפתיע, מטפלות בבריאות שלהן הרבה יותר טוב. לנשים יש קשר מתמשך עם רופאים ועם הגוף שלהן. הן מגיעות לרופא סביב עניינים הקשורים למחזור החודשי, מניעת היריון, ואחר כך היריון ולידה. הן מבצעות בדיקות פאפ ושד תקופתיות. גברים, לעומת זאת, מסביר לם, עוזבים את רופא הילדים כשהם מסיימים את התיכון ולפעמים, הפעם הבאה שהם רואים רופא היא כשהם מגיעים לחדר מיון עם התקף לב.

נשים הן גם פציינטיות הרבה יותר ממושמעות: אם למשל אמרו להן שהן צריכות לעשות ממוגרפיה פעם בשנתיים - אז זה בדיוק מה שהן יעשו. בהכללה, כמובן. גבר לעומת זאת, הוא יצור רגיש - את זה לא אני אומרת, אלא פרופסור לם - וצריך לדבר איתו אחרת. אם ינחיתו עליהם הוראות הם לא יקשיבו ולא יטפלו בעצמם.

הפתרון שמצא לם לעניין הזה, נשמע כאילו לקוח מעולמות הקואצ'ינג נניח. יש לו ממש אסטרטגיה שלמה - איך לדבר עם מטופל גבר ולגרום לו לקחת את האחריות על בריאותו. וככה זה עובד: כשגבר צעיר מגיע אליו לקליניקה, לם יושב מולו ומשרטט לנגד עיניו קו. בצד אחד שלו לם כותב את המילה 'בריאות', ובקצה השני את המילה 'חולי'.

לם מבקש מהמטופלים שלו למקם את עצמם על הרצף הזה - ובדרך כלל, הוא אומר, הם ממקים את עצמם קרוב יותר למילה בריאות. אז הוא שואל אותם 'מה אתם מתכוונים לעשות כדי שבביקור הבא בקליניקה, הם יהיו קרובים יותר לקצה של הבריאות'. אז אם, למשל, הם מספרים שהם מתעמלים חמש פעמים בשבוע, לם יציע להם להשקיע מעכשיו גם בתזונה, או בשינה.

זאת אגב לא סתם דוגמה, מסתבר שזו בעיה אמיתית: הרבה גברים עושים יותר מדי ספורט. גם לם עצמו מודה שנפל בזה, ואומר. "חבל שלא הייתי קצת יותר זהיר. לא הייתי חייב לקרוע את השרירים והגידים שלי". בקיצור, מאזינים יקרים, לפי פרופסור לם אין צורך להרים משקל שהוא פי כמה וכמה ממה שאי פעם תרצו או תצטרכו להרים במציאות, רק כדי לשמור על כושר. לם אומר שזה בסך הכל משחק מנטלי ומצ'ואיסטי שאין בו שום צורך. הספורט חשוב כדי להיות בתנועה, אבל רק אם עושים דברים פונקציונליים ולא נכנסים לאיזה טירוף תחרותי. ובכלל, אם כבר, אז שינה היא חשובה כמו מזון ומים - יותר מפעילות גופנית.

"כשלא ישנים טוב - עלולים למות מזה", הוא מסביר. "מי שלא ישן טוב לאורך זמן, ובעיקר מי שסובל מדום נשימה בשינה, מתחיל לסבול גם ממחלות מטבוליות, כלומר השמנה וסוכרת, ומפגיעה בכלי הדם שגורמת למחלות לב. כל הפגיעות הללו מדרדרות עוד יותר את מצב השינה".

ההגדרות של לם מאוד קיצוניות. הוא אומר שללכת לעבודה עייף זה כמו ללכת לעבודה שיכור. זה משפיע לא רק על התחושה אלא גם על התפקוד. הרבה בעיות חרדה, דיכאון, היפר אקטיביות או אפילו בעיות לב, נובעות פשוט ממחסור בשינה. לטענת לם, בעיות שינה הן נפוצות בהרבה מכפי שנהוג לחשוב. "אם אתם אומרים, 'אין לי שום בעיית שינה כי אני נרדם בכל מקום', כנראה יש לכם בעיה באיכות השינה, או שאתם ישנים מעט מדי. אם אתם לוקחים את העייפות כדבר מובן מאליו - דעו שזה לא חייב להיות כך. אם יש לכם כאב ראש כשאתם מתעוררים, אם יש לכם בעיות ריכוז, נסו בדיקת שינה.

ומה לגבי השמנה? גם כאן הגישה של לם לא שגרתית. השורה התחתונה של הדברים שלו היא כל כך חריגה שכדאי לשים אותה מראש על השולחן: לם חושב שהבסיס לטיפול נכון בשמנה הוא טיפול תרופתי. לא ספורט, לא שינוי הרגלי תזונה. אלא תרופות.

והנה ההסבר. במשך שנים, לם שאל את עצמו, מדוע אנשים משמינים? ובמיוחד, מדוע ברוב המוחלט של המקרים הם עולים במשקל אחרי שהתאמצו כל כך לרזות? או שהם טיפשים, או שלא אכפת להם, או שיש חסם ביולוגי. כיוון ששתי האפשרויות הראשונות לא נראות לו הגיוניות, זו חייבת להיות השלישית, מסביר לם ובאמת התברר שהשמנה מונעת מהורמונים שמאותתים למוח מה ואיך לאכול.

"נראה שהגוף מתייצב על משקל מסוים ולא מוכן לזוז ממנו. ואז, בכל כמה שנים, יש עלייה במשקל והתייצבות על רף גובה חדש. ומתי זה קורה? ב-95% מהמקרים אנשים עולים במשקל כאשר החיים שלהם בכאוס. זו תגובה כמעט ישירה ללחץ נפשי ולבלגן בחיים, שגורם להפרשה של אדרנלין, לבעיות שינה, ולכן גם להשמנה", כך הוא אומר.

לאור זה, לם חושב שאין שום הגיון באיך שהרופאים מתייחסים היום להשמנה. מטופל מגיע לרופא, שאומר לו שאם הוא רק ירזה, מצבו הבריאותי ישתפר. המטופל מגיע שוב - והוא לא רזה. אז הרופא מציע לו לרזות שוב, וכשהוא חוזר בפעם השלישית לא רזה, אם הוא בכלל חוזר, כי הרי הוא מובך מהסיטואציה, אז הרופא כבר יוותר ולא יעלה את זה יותר - ובעצם יוותר על הבריאות של אותו מטופל. זה קורה למרות שיש לרופא המון מה להציע למטופל, גם אם הוא נשאר שמן: מעקב לאיתור מוקדם ומניעה של התפתחות סוכרת והתקפי לב, מעקב אחרי לחץ דם, טיפול בדלקות, טיפול באיכות השינה - לא חסר.

ולגבי ההשמנה עצמה?: תרופות, כאמור. "יש תרופות חדשות וטובות שעוזרות להפחית משקל", הוא אומר, המועדפת עליו היא GLP1. "היא יוצרת שובע, מאיטה את ריקון הקיבה. הפתרון הזה נשמע לפרופסור לם טוב יותר מאשר 'כוח רצון'".

ואחרי שדיברנו קצת על ספורט והשמנה ותודעת בריאות, אפשר לעבור סוף כל סוף לדבר על זקפה. לם מספר שהוא גילה שאם הוא רוצה לעורר מודעות בקרב מטופליו הגברים, למשל בנוגע למחסור בשינה נחוצה, ואם שום דבר שהוא אומר להם לא עוזר, בסוף הוא שולף את הקלף המנצח - והאמיתי - לפיו אם לא ישנו את הרגלי השינה שלהם, בשלב מסוים הזקפה שלהם תיפגע, אולי באופן בלתי הפיך. הוא גילה שזה הדבר הכי יעיל לומר לגבר כדי שיטפל בעצמו.

לפני כמה שנים ישב לם בתוכנית טלויזיה של הווארד סטרן, והצהיר: 'אני יודע למי בחדר הזה יש בעיות זקפכה, רק מלהסתכל עליו!'. בעוד הגברים באולפן מנסים להפוך בלתי נראים, הסביר לם שזיקפה היא ברומטר לבריאות הגבר, לא פחות, ואם הוא רואה גבר שנראה לו לא בריא, הוא יכול לנחש שיש לו גם בעיות זקפה. יותר מכך, בעיות זקפה מנבאות את החולי. לפי לם, אם סוכני ביטוח היו יכולים לשאול גברים שאלה אחת בלבד כדי לדעת אם כדאי להם לבטח אותם, והשאלה הייתה צריכה להיות: האם אתה מתעורר עם זקפה בבוקר.

והנה ההסבר: בפין ישנם את כלי הדם הקטנים ביותר, ולכן הזקפה, או העדרה, מעידה על מחלת כלי דם, שהיא חלק משמעותי מכל הסינדרום המטבולי, הרבה לפני שיש לכך סימנים אחרים. כשהדם לא זורם טוב - זה אומר שהעור לא בריא, הכבד לא בריא, הלב לא בריא וגם הפין לא בריא.

בדיוק משום כך, ויאגרה היא לא התשובה הנכונה למי שיש לו בעיות זקפה, אומר לם ויש לו המלצה לגבר עם בעיות זקפה: "אם תישן טוב יותר, אם תפסיק לעשן, אם תרזה - הפין יעמוד. כשיש בעיה בזקפה, הפין אומר לך שאתה צריך להיות יותר בריא".

■■

קראו את המחקר המלא

האזינו לפרק הקודם

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר