גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר המפתיע בין בעיות זקפה לביטוחי חיים ובריאות

האם גבר ספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? • מה יותר בריא לגוף: לעשות ספורט או לישון? • ואיך נדע אם אנחנו בריאים רק כשנסתכל למטה בין הרגליים • האזינו לפרק השני של הפודקאסט החדש "חזית המדע - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו"

גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק
גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק

האם גבר רזה וספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? מה יותר חשוב עבור הגוף: לעשות ספורט או לישון? ומה לעזאזל הקשר בין זיקפת הבוקר לבין ביטוח בריאות וביטוח חיים?

היי. אני גלי וינרב, כתבת מדעי החיים של גלובס. ברוכים הבאים לפרק השני של "חזית המדע" - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו. במוקד הפרק שלנו הפעם - בריאות הגבר וכן, גם הקשר בין הזיקפה הגברית לבריאות. אבל לפני שנצלול לעומק, נכיר קודם את החוקר המרכזי שילווה אותנו בפרק הזה.

קוראים לו סטיבן לם, הוא פרופסור, ראש המרפאה לרפואת הגבר באוניברסיטת ניו יורק, הוא בן 69, נשוי ואב לחמישה. יש לו גם כמה תובנות ומסקנות רדיקליות לגבי כל מה שנתפש במציאות המערבית שלנו כבריא וטוב עבור גברים ובכלל.

את התובנות שלו על בריאות גברים מלמד פרופסור לם בקורס שנושא את השם הפרובוקטיבי "הגבר, יצור בסכנת הכחדה" ומשתתפים בו רופאים בכירים. האמת היא שזה קצת מוזר לדבר על הגבר כייצור נכחד ועל רפואת הגבר בפרט. הרי כל הרפואה היא רפואת הגבר, זאת לפחות ההנחה הרווחת. אבל לם כופר בהנחה הזאת. לדבריו נשים, באופן מפתיע, מטפלות בבריאות שלהן הרבה יותר טוב. לנשים יש קשר מתמשך עם רופאים ועם הגוף שלהן. הן מגיעות לרופא סביב עניינים הקשורים למחזור החודשי, מניעת היריון, ואחר כך היריון ולידה. הן מבצעות בדיקות פאפ ושד תקופתיות. גברים, לעומת זאת, מסביר לם, עוזבים את רופא הילדים כשהם מסיימים את התיכון ולפעמים, הפעם הבאה שהם רואים רופא היא כשהם מגיעים לחדר מיון עם התקף לב.

נשים הן גם פציינטיות הרבה יותר ממושמעות: אם למשל אמרו להן שהן צריכות לעשות ממוגרפיה פעם בשנתיים - אז זה בדיוק מה שהן יעשו. בהכללה, כמובן. גבר לעומת זאת, הוא יצור רגיש - את זה לא אני אומרת, אלא פרופסור לם - וצריך לדבר איתו אחרת. אם ינחיתו עליהם הוראות הם לא יקשיבו ולא יטפלו בעצמם.

הפתרון שמצא לם לעניין הזה, נשמע כאילו לקוח מעולמות הקואצ'ינג נניח. יש לו ממש אסטרטגיה שלמה - איך לדבר עם מטופל גבר ולגרום לו לקחת את האחריות על בריאותו. וככה זה עובד: כשגבר צעיר מגיע אליו לקליניקה, לם יושב מולו ומשרטט לנגד עיניו קו. בצד אחד שלו לם כותב את המילה 'בריאות', ובקצה השני את המילה 'חולי'.

לם מבקש מהמטופלים שלו למקם את עצמם על הרצף הזה - ובדרך כלל, הוא אומר, הם ממקים את עצמם קרוב יותר למילה בריאות. אז הוא שואל אותם 'מה אתם מתכוונים לעשות כדי שבביקור הבא בקליניקה, הם יהיו קרובים יותר לקצה של הבריאות'. אז אם, למשל, הם מספרים שהם מתעמלים חמש פעמים בשבוע, לם יציע להם להשקיע מעכשיו גם בתזונה, או בשינה.

זאת אגב לא סתם דוגמה, מסתבר שזו בעיה אמיתית: הרבה גברים עושים יותר מדי ספורט. גם לם עצמו מודה שנפל בזה, ואומר. "חבל שלא הייתי קצת יותר זהיר. לא הייתי חייב לקרוע את השרירים והגידים שלי". בקיצור, מאזינים יקרים, לפי פרופסור לם אין צורך להרים משקל שהוא פי כמה וכמה ממה שאי פעם תרצו או תצטרכו להרים במציאות, רק כדי לשמור על כושר. לם אומר שזה בסך הכל משחק מנטלי ומצ'ואיסטי שאין בו שום צורך. הספורט חשוב כדי להיות בתנועה, אבל רק אם עושים דברים פונקציונליים ולא נכנסים לאיזה טירוף תחרותי. ובכלל, אם כבר, אז שינה היא חשובה כמו מזון ומים - יותר מפעילות גופנית.

"כשלא ישנים טוב - עלולים למות מזה", הוא מסביר. "מי שלא ישן טוב לאורך זמן, ובעיקר מי שסובל מדום נשימה בשינה, מתחיל לסבול גם ממחלות מטבוליות, כלומר השמנה וסוכרת, ומפגיעה בכלי הדם שגורמת למחלות לב. כל הפגיעות הללו מדרדרות עוד יותר את מצב השינה".

ההגדרות של לם מאוד קיצוניות. הוא אומר שללכת לעבודה עייף זה כמו ללכת לעבודה שיכור. זה משפיע לא רק על התחושה אלא גם על התפקוד. הרבה בעיות חרדה, דיכאון, היפר אקטיביות או אפילו בעיות לב, נובעות פשוט ממחסור בשינה. לטענת לם, בעיות שינה הן נפוצות בהרבה מכפי שנהוג לחשוב. "אם אתם אומרים, 'אין לי שום בעיית שינה כי אני נרדם בכל מקום', כנראה יש לכם בעיה באיכות השינה, או שאתם ישנים מעט מדי. אם אתם לוקחים את העייפות כדבר מובן מאליו - דעו שזה לא חייב להיות כך. אם יש לכם כאב ראש כשאתם מתעוררים, אם יש לכם בעיות ריכוז, נסו בדיקת שינה.

ומה לגבי השמנה? גם כאן הגישה של לם לא שגרתית. השורה התחתונה של הדברים שלו היא כל כך חריגה שכדאי לשים אותה מראש על השולחן: לם חושב שהבסיס לטיפול נכון בשמנה הוא טיפול תרופתי. לא ספורט, לא שינוי הרגלי תזונה. אלא תרופות.

והנה ההסבר. במשך שנים, לם שאל את עצמו, מדוע אנשים משמינים? ובמיוחד, מדוע ברוב המוחלט של המקרים הם עולים במשקל אחרי שהתאמצו כל כך לרזות? או שהם טיפשים, או שלא אכפת להם, או שיש חסם ביולוגי. כיוון ששתי האפשרויות הראשונות לא נראות לו הגיוניות, זו חייבת להיות השלישית, מסביר לם ובאמת התברר שהשמנה מונעת מהורמונים שמאותתים למוח מה ואיך לאכול.

"נראה שהגוף מתייצב על משקל מסוים ולא מוכן לזוז ממנו. ואז, בכל כמה שנים, יש עלייה במשקל והתייצבות על רף גובה חדש. ומתי זה קורה? ב-95% מהמקרים אנשים עולים במשקל כאשר החיים שלהם בכאוס. זו תגובה כמעט ישירה ללחץ נפשי ולבלגן בחיים, שגורם להפרשה של אדרנלין, לבעיות שינה, ולכן גם להשמנה", כך הוא אומר.

לאור זה, לם חושב שאין שום הגיון באיך שהרופאים מתייחסים היום להשמנה. מטופל מגיע לרופא, שאומר לו שאם הוא רק ירזה, מצבו הבריאותי ישתפר. המטופל מגיע שוב - והוא לא רזה. אז הרופא מציע לו לרזות שוב, וכשהוא חוזר בפעם השלישית לא רזה, אם הוא בכלל חוזר, כי הרי הוא מובך מהסיטואציה, אז הרופא כבר יוותר ולא יעלה את זה יותר - ובעצם יוותר על הבריאות של אותו מטופל. זה קורה למרות שיש לרופא המון מה להציע למטופל, גם אם הוא נשאר שמן: מעקב לאיתור מוקדם ומניעה של התפתחות סוכרת והתקפי לב, מעקב אחרי לחץ דם, טיפול בדלקות, טיפול באיכות השינה - לא חסר.

ולגבי ההשמנה עצמה?: תרופות, כאמור. "יש תרופות חדשות וטובות שעוזרות להפחית משקל", הוא אומר, המועדפת עליו היא GLP1. "היא יוצרת שובע, מאיטה את ריקון הקיבה. הפתרון הזה נשמע לפרופסור לם טוב יותר מאשר 'כוח רצון'".

ואחרי שדיברנו קצת על ספורט והשמנה ותודעת בריאות, אפשר לעבור סוף כל סוף לדבר על זקפה. לם מספר שהוא גילה שאם הוא רוצה לעורר מודעות בקרב מטופליו הגברים, למשל בנוגע למחסור בשינה נחוצה, ואם שום דבר שהוא אומר להם לא עוזר, בסוף הוא שולף את הקלף המנצח - והאמיתי - לפיו אם לא ישנו את הרגלי השינה שלהם, בשלב מסוים הזקפה שלהם תיפגע, אולי באופן בלתי הפיך. הוא גילה שזה הדבר הכי יעיל לומר לגבר כדי שיטפל בעצמו.

לפני כמה שנים ישב לם בתוכנית טלויזיה של הווארד סטרן, והצהיר: 'אני יודע למי בחדר הזה יש בעיות זקפכה, רק מלהסתכל עליו!'. בעוד הגברים באולפן מנסים להפוך בלתי נראים, הסביר לם שזיקפה היא ברומטר לבריאות הגבר, לא פחות, ואם הוא רואה גבר שנראה לו לא בריא, הוא יכול לנחש שיש לו גם בעיות זקפה. יותר מכך, בעיות זקפה מנבאות את החולי. לפי לם, אם סוכני ביטוח היו יכולים לשאול גברים שאלה אחת בלבד כדי לדעת אם כדאי להם לבטח אותם, והשאלה הייתה צריכה להיות: האם אתה מתעורר עם זקפה בבוקר.

והנה ההסבר: בפין ישנם את כלי הדם הקטנים ביותר, ולכן הזקפה, או העדרה, מעידה על מחלת כלי דם, שהיא חלק משמעותי מכל הסינדרום המטבולי, הרבה לפני שיש לכך סימנים אחרים. כשהדם לא זורם טוב - זה אומר שהעור לא בריא, הכבד לא בריא, הלב לא בריא וגם הפין לא בריא.

בדיוק משום כך, ויאגרה היא לא התשובה הנכונה למי שיש לו בעיות זקפה, אומר לם ויש לו המלצה לגבר עם בעיות זקפה: "אם תישן טוב יותר, אם תפסיק לעשן, אם תרזה - הפין יעמוד. כשיש בעיה בזקפה, הפין אומר לך שאתה צריך להיות יותר בריא".

■■

קראו את המחקר המלא

האזינו לפרק הקודם

עוד כתבות

אנדרו לפט / צילום: Reuters, Brendan McDermid

השורטיסט שעשוי לשבת בכלא: "מעולם לא שיקרתי לגבי חברה"

משפטו של אנדרו לפט, אחד השורטיסטים המוכרים בשוק ומי שהימר גם נגד חברות ישראליות, עומד להיפתח בחודש הבא ● בשיחה עם business insider הוא מגלה ממה הוא מפחד, וטוען כי הרשויות לתחושתו לאו דווקא מחפשות את האמת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, אך השווקים מהמרים על רגיעה בין ארה"ב ואיראן

מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● בבלומברג דיווחו כי טראמפ אמר שהסיכוי של הארכת הפסקת האש ללא הסכם חתום מאוד נמוך ● אנליסטים מזהירים: המשקיעים לא מפרשים נכונה את ההתפתחויות במזרח התיכון ● מחירי הנפט טיפסו, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● במורגן סטנלי הורידו את התחזית שלהם למחיר הזהב ● הביטקוין עלה ונסחר סביב 76 אלף דולר

גבול סוריה (ארכיון) / צילום: Reuters, Hamad Almakt

תמורת 10 מיליון דולר: החברה האמריקאית שתפנה מוקשים בגבול סוריה

אונדס האמריקאית קיבלה ממשרד הביטחון זיכיון לפינוי מוקשים בגבול המזרחי, כחלק מיוזמה להקמת מכשול ביטחוני בעלות כוללת של כ־1.7 מיליארד דולר ● החברה, שרכשה בתקופה האחרונה שורה של חברות ביטחוניות מקומיות, פועלת גם בגבול ישראל-סוריה

על פי החשד, העצורים בפרשה זייפו אישורים וביצעו משיכה מוקדמת שלא כדין / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

הותר לפרסום: עדי קוכמן הוא החשוד המרכזי בפרשת משיכת כספי הפנסיה

עדי קוכמן, שנידון למאסר רק ב-2024 בפרשה דומה, נעצר שוב בחשד שהוביל מנגנון למשיכת כספי פנסיה תוך קבלת פטור ממס במרמה ● לפי החשד, עובד ברשות המסים בשם ישראל אבבה העניק אישורי נכות פיקטיביים, וסוכן ביטוח ביצע את המשיכות ● כבר נחשפו מיליוני שקלים ששוחררו, והיקף הפרשה עשוי להגיע לעשרות מיליונים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

החברה נמכרת, המנכ"ל הוותיק עוזב, וחוסר הוודאות של עובדי צים גובר

לאחר שהמנכ"ל אלי גליקמן הודיע על פרישתו הצפויה, בדירקטוריון יצטרכו למנות מחליף, ובינתיים העובדים מתוסכלים: "לא נפקיר עובדים מבוגרים, שרחוקים מגיל פרישה – לחיי עוני"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

הקבלן המוביל מנתיבות שולף פעם אחר פעם שפן באחוזת בית

הריטואל הקבוע חזר על עצמו בפעם השלישית: הקבלן יגאל דמרי גייס מאות מיליוני שקלים ממוסדיים ברגע האחרון, במטרה להבטיח את הישארותו במדד ת"א 35 ● מה הרציונל בפרקטיקה שבה הוא נוקט פעם אחר פעם, ומה בכל זאת עלול לגרום לכך שימצא עצמו מחוץ למדד?

רה''מ נתניהו. / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ

נתניהו סיכם עם המעסיקים על הקלות במתווה החל"ת - באוצר לא מכירים

ראש הממשלה סיכם עם נשיאות המגזר העסקי על קיצור תקופת הזכאות לחל"ת לעובדים שנעדרו ממקום עבודתם עם פרוץ המלחמה מ־10 ימים ל־5, אך במשרד האוצר לא מכירים את הפרטים בשלב זה ● כל תיקון במתווה הקיים ידרוש חקיקה מחדש, בזמן שהכנסת בפגרה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות ומחירי הנפט זינקו ל-100 דולר לחבית

נסיעתו של סגן הנשיא ג׳יי.די. ואנס לאיסלאמאבאד הוקפאה לאחר שטהראן לא הגיבה לעמדות המו״מ של ארה״ב ● קווין וורש, מועמדו של הנשיא טראמפ לתפקיד יו"ר הפד, התמודד עם שימוע לאישור מועמדותו ● זעזוע באפל, ג'ון טרנוס מונה למנכ"ל, במקום טים קוק שכיהן כ-15 שנה ● אמזון תשקיע 25 מיליארד דולר באנתרופיק ● אחרי נפילה של 70% בשנה, לייבפרסון נרכשת ע"י סאונד האונד

ג'וני סרוג'י / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

השינויים באפל: הישראלי הבכיר בהייטק מקבל תפקיד חדש

ג'וני סרוג'י יחליף בתפקידו את ג'ון טרנוס שמונה למנכ"ל אפל במקום טים קוק שהודיע על פרישה ● התפקיד החדש של סרוג'י מציב אותו במקום מרכזי בחזון הבינה המלאכותית של החברה שעד כה לא הוכיח את עצמו

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ישרוטל ושני מנהלים בכירים בחברת הבת חשודים בהגשת תביעה כוזבת, בהיקף של כ-40 מיליון שקלים

התביעה הוגשה לקרן הפיצויים ברשות המסים בגין נזק למבנה ברחוב פינסקר בתל אביב, הנמצא בבעלות משותפת של חברת הבת של ישרוטל וחברת בנייני העיר ● מחקירת רשות המסים עלה כי המבנה הוגדר כלא ראוי למגורים כבר ב-2021 ● ישרוטל: "בהתבסס על המידע הקיים בידה נכון למועד דוח זה, לא צפויה השלכה שלילית מהותית על פעילותה או על דוחותיה הכספיים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בעליות; נופר אנרג'י זינקה, מניות הביטוח והבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● המסחר התנהל לאור המתיחות המתחדשת בין ארה"ב לאיראן ● מחירי הנפט טיפסו ● מיטב: "הקשר בין וול סטריט לשקל התחזק באופן מובהק" ● הפניקס: בנק ישראל לא צפוי להתערב בשוק המט"ח ● וול סטריט ג'ורנל: משקיעי האג"ח בארה"ב לא הצטרפו לחגיגה ● "רחוק מדי, מהר מדי": בוול סטריט מזהירים שהראלי עלול שלא להימשך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ הודיע: הפסקת האש עם איראן תוארך - לבקשת פקיסטן

נשיא ארה"ב פירט כי החליט להאריך את הפסקת האש עד "למועד שבו תוגש הצעת איראן והדיונים יסתיימו" • התקשורת באיראן: איראן לא מכירה בהארכת הפסקת האש • שגריר ארה"ב בישראל נקרא לחזור לוושינגטון על רקע ההתפתחויות מול איראן • עדכונים שוטפים

קריסת החניון ברחוב הברזל בת''א / צילום: שלומי יוסף

קריסת חניון הברזל: המהנדס בן ה-91 נידון ל-6 חודשי מאסר על-תנאי

המהנדס חנוך צחר, שהורשע בגרימת מותם ברשלנות של 6 פועלים באסון קריסת חניון הברזל בשנת 2016, חויב לשלם פיצוי כולל בסך 1.2 מיליון שקל למשפחות הנפגעים ● הסיבה לעונש המקל היא קביעה של מומחי פסיכו-גריאטריה לפיה מצבו הרפואי של צחר לא יאפשר לו לעמוד בתנאים של מאסר בפועל

הענקת צלש / צילום: דובר צה''ל

העיטור הגבוה יחזור אחרי 50 שנה? כך מתכננים בצה"ל להכיר בגיבורי המלחמה

האופי חסר התקדים של שדה הקרב ב־7 באוקטובר הוליד סיפורי גבורה שהמדינה לא ידעה כמותם ● כעת, בצבא מנסים לחשוב מחדש על העיטורים שמוענקים לגיבורי המלחמה ● כך גדל מספר הגיבורים במדינה מתריסר לאלפים ● המשרוקית של גלובס

מערכת ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

תעלומת הלייזר: האם פספסנו פתרון זול ויעיל נגד טילים שהיה נוכח כבר לפני 20 שנה?

גיורא איילנד, דוד עברי וד"ר יהושע קליסקי חוזרים לרגעים שבהם פרויקט הלייזר כמעט נפל בגלל קיצוצים ומאבקים בין חיל האוויר למשרד הביטחון ● אז מה היה לנו שם? המסמכים החסויים של ועדת נגל, שחשפו פער בין הבטחות למציאות, הלבטים של עמיר פרץ בדבר "כיפת ברזל" ומהפכת הסיבים האופטיים ● גלובס צולל אל מאחורי הקלעים של שלושה עשורי פיתוח - ותהפוכות

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

מניות האנרגיה המתחדשת זינקו בת"א. אלו הסיבות

סוכנות האנרגיה הבין־לאומית פרסמה דוח ממנו עולה כי האנרגיה הסולארית תפסה את הנתח הגדול ביותר מהגידול בצריכת האנרגיה העולמית בשנה החולפת - וזעזוע הנפט העולמי בעקבות המלחמה עם איראן צפוי רק לחזק את המגמה ● מניות האנרגיה המתחדשת בת"א קפצו, במיוחד אלו המחזיקות בפעילות בארה"ב

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

ועדת האיתור המליצה על שמאלוב-ברקוביץ' כיו"ר מועצת הכבלים והלוויין; קרעי אישר

כעת יעבור המינוי לוועדה לבחינת מינויים ברשות החברות - ולאחר מכן לאישור הממשלה ● שמאלוב-ברקוביץ' כיהנה בעבר כיו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, ובהמשך מונתה למנכ"לית חדשות 13 - מינוי שבוטל לאחר זמן קצר בלחץ עובדי החברה ● ארגון העיתונאים בתגובה: "ניסיון השתלטות פוליטי על שוק התקשורת בישראל"

נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי בלשכת ראש הממשלה

טקס המשואות מסמן אירוע חסר תקדים. אבל האם כבר היו לו רמזים?

הבחירה במנהיג מדינה זרה להשיא משואה הפתיעה רבים, אך הזרעים נטמנו כבר בעבר ● ואיך משתנה תקנון הטקס שנה אחר שנה? ● המשרוקית של גלובס

13 באפריל 2022 מחיר הדלק: 6.94 שקלים לליטר. 13 באפריל 2026 מחיר הדלק: 8.05 שקלים לליטר'' / צילום: יוסי זמיר

ליברמן מתגאה שהוא הוזיל את הדלק. מה הוא לא סיפר על המחיר?

הדלק בתקופת ממשלת בנט־לפיד אכן היה זול יותר, אף שמחיר הנפט היה יקר יותר ● אלא שהוזלת הדלק אז הייתה כרוכה במהלכים שזכו לביקורת מקצועית ● המשרוקית של גלובס

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי במסחר היום, והשיא המדאיג שנשבר בוול סטריט

כל העיניים יהיו נשואות לסבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן ● השווקים יגיבו היום לסגירתו המחודשת של מצר הורמוז ● המשקיעים בת"א התחילו לתמחר הורדות ריבית, ובמיטב מעריכים כי ייתכן שהסיכוי להורדה בהחלטה הקרובה עומד על מעל 50% ● וגם: וול סטריט שברה שיאים חדשים, אך יש מי שמזהיר כי השוק עלה גבוה מדי ומהר מדי ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר