גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר המפתיע בין בעיות זקפה לביטוחי חיים ובריאות

האם גבר ספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? • מה יותר בריא לגוף: לעשות ספורט או לישון? • ואיך נדע אם אנחנו בריאים רק כשנסתכל למטה בין הרגליים • האזינו לפרק השני של הפודקאסט החדש "חזית המדע - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו"

גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק
גבר פצוע ועייף/ אילוסטרציה: שאטרסטוק

האם גבר רזה וספורטיבי הוא בהכרח יותר בריא? מה יותר חשוב עבור הגוף: לעשות ספורט או לישון? ומה לעזאזל הקשר בין זיקפת הבוקר לבין ביטוח בריאות וביטוח חיים?

היי. אני גלי וינרב, כתבת מדעי החיים של גלובס. ברוכים הבאים לפרק השני של "חזית המדע" - סיפורים מפתיעים על הטבע שלנו. במוקד הפרק שלנו הפעם - בריאות הגבר וכן, גם הקשר בין הזיקפה הגברית לבריאות. אבל לפני שנצלול לעומק, נכיר קודם את החוקר המרכזי שילווה אותנו בפרק הזה.

קוראים לו סטיבן לם, הוא פרופסור, ראש המרפאה לרפואת הגבר באוניברסיטת ניו יורק, הוא בן 69, נשוי ואב לחמישה. יש לו גם כמה תובנות ומסקנות רדיקליות לגבי כל מה שנתפש במציאות המערבית שלנו כבריא וטוב עבור גברים ובכלל.

את התובנות שלו על בריאות גברים מלמד פרופסור לם בקורס שנושא את השם הפרובוקטיבי "הגבר, יצור בסכנת הכחדה" ומשתתפים בו רופאים בכירים. האמת היא שזה קצת מוזר לדבר על הגבר כייצור נכחד ועל רפואת הגבר בפרט. הרי כל הרפואה היא רפואת הגבר, זאת לפחות ההנחה הרווחת. אבל לם כופר בהנחה הזאת. לדבריו נשים, באופן מפתיע, מטפלות בבריאות שלהן הרבה יותר טוב. לנשים יש קשר מתמשך עם רופאים ועם הגוף שלהן. הן מגיעות לרופא סביב עניינים הקשורים למחזור החודשי, מניעת היריון, ואחר כך היריון ולידה. הן מבצעות בדיקות פאפ ושד תקופתיות. גברים, לעומת זאת, מסביר לם, עוזבים את רופא הילדים כשהם מסיימים את התיכון ולפעמים, הפעם הבאה שהם רואים רופא היא כשהם מגיעים לחדר מיון עם התקף לב.

נשים הן גם פציינטיות הרבה יותר ממושמעות: אם למשל אמרו להן שהן צריכות לעשות ממוגרפיה פעם בשנתיים - אז זה בדיוק מה שהן יעשו. בהכללה, כמובן. גבר לעומת זאת, הוא יצור רגיש - את זה לא אני אומרת, אלא פרופסור לם - וצריך לדבר איתו אחרת. אם ינחיתו עליהם הוראות הם לא יקשיבו ולא יטפלו בעצמם.

הפתרון שמצא לם לעניין הזה, נשמע כאילו לקוח מעולמות הקואצ'ינג נניח. יש לו ממש אסטרטגיה שלמה - איך לדבר עם מטופל גבר ולגרום לו לקחת את האחריות על בריאותו. וככה זה עובד: כשגבר צעיר מגיע אליו לקליניקה, לם יושב מולו ומשרטט לנגד עיניו קו. בצד אחד שלו לם כותב את המילה 'בריאות', ובקצה השני את המילה 'חולי'.

לם מבקש מהמטופלים שלו למקם את עצמם על הרצף הזה - ובדרך כלל, הוא אומר, הם ממקים את עצמם קרוב יותר למילה בריאות. אז הוא שואל אותם 'מה אתם מתכוונים לעשות כדי שבביקור הבא בקליניקה, הם יהיו קרובים יותר לקצה של הבריאות'. אז אם, למשל, הם מספרים שהם מתעמלים חמש פעמים בשבוע, לם יציע להם להשקיע מעכשיו גם בתזונה, או בשינה.

זאת אגב לא סתם דוגמה, מסתבר שזו בעיה אמיתית: הרבה גברים עושים יותר מדי ספורט. גם לם עצמו מודה שנפל בזה, ואומר. "חבל שלא הייתי קצת יותר זהיר. לא הייתי חייב לקרוע את השרירים והגידים שלי". בקיצור, מאזינים יקרים, לפי פרופסור לם אין צורך להרים משקל שהוא פי כמה וכמה ממה שאי פעם תרצו או תצטרכו להרים במציאות, רק כדי לשמור על כושר. לם אומר שזה בסך הכל משחק מנטלי ומצ'ואיסטי שאין בו שום צורך. הספורט חשוב כדי להיות בתנועה, אבל רק אם עושים דברים פונקציונליים ולא נכנסים לאיזה טירוף תחרותי. ובכלל, אם כבר, אז שינה היא חשובה כמו מזון ומים - יותר מפעילות גופנית.

"כשלא ישנים טוב - עלולים למות מזה", הוא מסביר. "מי שלא ישן טוב לאורך זמן, ובעיקר מי שסובל מדום נשימה בשינה, מתחיל לסבול גם ממחלות מטבוליות, כלומר השמנה וסוכרת, ומפגיעה בכלי הדם שגורמת למחלות לב. כל הפגיעות הללו מדרדרות עוד יותר את מצב השינה".

ההגדרות של לם מאוד קיצוניות. הוא אומר שללכת לעבודה עייף זה כמו ללכת לעבודה שיכור. זה משפיע לא רק על התחושה אלא גם על התפקוד. הרבה בעיות חרדה, דיכאון, היפר אקטיביות או אפילו בעיות לב, נובעות פשוט ממחסור בשינה. לטענת לם, בעיות שינה הן נפוצות בהרבה מכפי שנהוג לחשוב. "אם אתם אומרים, 'אין לי שום בעיית שינה כי אני נרדם בכל מקום', כנראה יש לכם בעיה באיכות השינה, או שאתם ישנים מעט מדי. אם אתם לוקחים את העייפות כדבר מובן מאליו - דעו שזה לא חייב להיות כך. אם יש לכם כאב ראש כשאתם מתעוררים, אם יש לכם בעיות ריכוז, נסו בדיקת שינה.

ומה לגבי השמנה? גם כאן הגישה של לם לא שגרתית. השורה התחתונה של הדברים שלו היא כל כך חריגה שכדאי לשים אותה מראש על השולחן: לם חושב שהבסיס לטיפול נכון בשמנה הוא טיפול תרופתי. לא ספורט, לא שינוי הרגלי תזונה. אלא תרופות.

והנה ההסבר. במשך שנים, לם שאל את עצמו, מדוע אנשים משמינים? ובמיוחד, מדוע ברוב המוחלט של המקרים הם עולים במשקל אחרי שהתאמצו כל כך לרזות? או שהם טיפשים, או שלא אכפת להם, או שיש חסם ביולוגי. כיוון ששתי האפשרויות הראשונות לא נראות לו הגיוניות, זו חייבת להיות השלישית, מסביר לם ובאמת התברר שהשמנה מונעת מהורמונים שמאותתים למוח מה ואיך לאכול.

"נראה שהגוף מתייצב על משקל מסוים ולא מוכן לזוז ממנו. ואז, בכל כמה שנים, יש עלייה במשקל והתייצבות על רף גובה חדש. ומתי זה קורה? ב-95% מהמקרים אנשים עולים במשקל כאשר החיים שלהם בכאוס. זו תגובה כמעט ישירה ללחץ נפשי ולבלגן בחיים, שגורם להפרשה של אדרנלין, לבעיות שינה, ולכן גם להשמנה", כך הוא אומר.

לאור זה, לם חושב שאין שום הגיון באיך שהרופאים מתייחסים היום להשמנה. מטופל מגיע לרופא, שאומר לו שאם הוא רק ירזה, מצבו הבריאותי ישתפר. המטופל מגיע שוב - והוא לא רזה. אז הרופא מציע לו לרזות שוב, וכשהוא חוזר בפעם השלישית לא רזה, אם הוא בכלל חוזר, כי הרי הוא מובך מהסיטואציה, אז הרופא כבר יוותר ולא יעלה את זה יותר - ובעצם יוותר על הבריאות של אותו מטופל. זה קורה למרות שיש לרופא המון מה להציע למטופל, גם אם הוא נשאר שמן: מעקב לאיתור מוקדם ומניעה של התפתחות סוכרת והתקפי לב, מעקב אחרי לחץ דם, טיפול בדלקות, טיפול באיכות השינה - לא חסר.

ולגבי ההשמנה עצמה?: תרופות, כאמור. "יש תרופות חדשות וטובות שעוזרות להפחית משקל", הוא אומר, המועדפת עליו היא GLP1. "היא יוצרת שובע, מאיטה את ריקון הקיבה. הפתרון הזה נשמע לפרופסור לם טוב יותר מאשר 'כוח רצון'".

ואחרי שדיברנו קצת על ספורט והשמנה ותודעת בריאות, אפשר לעבור סוף כל סוף לדבר על זקפה. לם מספר שהוא גילה שאם הוא רוצה לעורר מודעות בקרב מטופליו הגברים, למשל בנוגע למחסור בשינה נחוצה, ואם שום דבר שהוא אומר להם לא עוזר, בסוף הוא שולף את הקלף המנצח - והאמיתי - לפיו אם לא ישנו את הרגלי השינה שלהם, בשלב מסוים הזקפה שלהם תיפגע, אולי באופן בלתי הפיך. הוא גילה שזה הדבר הכי יעיל לומר לגבר כדי שיטפל בעצמו.

לפני כמה שנים ישב לם בתוכנית טלויזיה של הווארד סטרן, והצהיר: 'אני יודע למי בחדר הזה יש בעיות זקפכה, רק מלהסתכל עליו!'. בעוד הגברים באולפן מנסים להפוך בלתי נראים, הסביר לם שזיקפה היא ברומטר לבריאות הגבר, לא פחות, ואם הוא רואה גבר שנראה לו לא בריא, הוא יכול לנחש שיש לו גם בעיות זקפה. יותר מכך, בעיות זקפה מנבאות את החולי. לפי לם, אם סוכני ביטוח היו יכולים לשאול גברים שאלה אחת בלבד כדי לדעת אם כדאי להם לבטח אותם, והשאלה הייתה צריכה להיות: האם אתה מתעורר עם זקפה בבוקר.

והנה ההסבר: בפין ישנם את כלי הדם הקטנים ביותר, ולכן הזקפה, או העדרה, מעידה על מחלת כלי דם, שהיא חלק משמעותי מכל הסינדרום המטבולי, הרבה לפני שיש לכך סימנים אחרים. כשהדם לא זורם טוב - זה אומר שהעור לא בריא, הכבד לא בריא, הלב לא בריא וגם הפין לא בריא.

בדיוק משום כך, ויאגרה היא לא התשובה הנכונה למי שיש לו בעיות זקפה, אומר לם ויש לו המלצה לגבר עם בעיות זקפה: "אם תישן טוב יותר, אם תפסיק לעשן, אם תרזה - הפין יעמוד. כשיש בעיה בזקפה, הפין אומר לך שאתה צריך להיות יותר בריא".

■■

קראו את המחקר המלא

האזינו לפרק הקודם

עוד כתבות

מימין: עפרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס ומו''ל גלובס, אלונה בר און / צילום: שלומי יוסף

עופרה שטראוס: "חוסן לאומי הוא הדבר היחיד שיביא גם לחוסן עסקי"

בכנס "יוזמות שינוי" של גלובס לחיזוק הכלכלה היזמית הנשית בתעשייה, הציגה יו"ר קבוצת שטראוס עופרה שטראוס בשיחה עם מו"ל גלובס אלונה בר און את תפיסתה בנוגע לניהול נשי, בדגש על עיתות משבר ● שטראוס סיפרה כי בין הקורונה והמלחמה מצאה חשיבות בהיותה בצפון, לצד נשים, כדי שימצאו משאבים לפרוח, "כעת עלינו להתחיל מחדש, לחזור לכל היוזמות שהתחלנו ולבנות את חוסננו" ● "חוסן זה לא משהו שבונים ברגעי משבר אלא בונים כל יום"

התוצר נפל בפרוץ המלחמה אך התאושש במהרה. 7 באוקטובר, שדרות / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אפקט הריבאונד והחשבון שיגיע: האם כלכלת ישראל תזנק גם אחרי המלחמה הזו?

בנק ישראל נשען על נתוני העבר המראים התאוששות מהירה של הצמיחה אחרי סבבי לחימה, נרטיב התומך באופטימיות בבורסה המקומית ● אלא שכלכלנים מזהירים: השילוב בין מלחמה מתמשכת, גירעון תופח וגידול קבוע בהוצאות הביטחון, עלול הפעם לפגוע בצמיחה לאורך זמן

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קילקל את חגיגת הרווחים בבנקים: דיסקונט נענש על דוחות חלשים

בשנה שבה רושמים הבנקים הגדולים בישראל רווח שיא מצרפי השקול לכ–5% מתקציב המדינה, אכזבו דוחות דיסקונט את המשקיעים, ששלחו את המניה לירידה חדה ● לאומי הציג את הרווח השנתי הגבוה ביותר כשהפועלים צמוד אליו, מזרחי הוביל בתשואה להון והבינלאומי בעמלות בורסה ● לידר: "הבנקים מצליחים לצמוח בפעילות ושומרים על הפרשות נמוכות להפסדי אשראי. מהצד השני המרווח הפיננסי שלהם יורד"

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

עושה וורן באפט: המיליארדר הפרו-ישראלי נערך להנפקת ענק

המיליארדר ביל אקמן מבקש להפוך את פלטפורמת ההשקעות שבנה, פרשינג סקוור, לחברה ציבורית, במודל המזכיר את דרכו של וורן באפט בברקשייר האת'וויי ● החברה גייסה כבר התחייבויות של כ-2.8 מיליארד דולר לקראת ההנפקה

הרס באחת הדירות בתל אביב, כתוצאה מהפגיעה של טיל איראני במהלך מבצע ''שאגת הארי'' / צילום: אלה לוי וינרייב

ראשי נפץ גדולים מול טילי מצרר: מה גורם יותר נזק?

מנתוני רשות המסים עולה כי מתחילת המלחמה הנוכחית התקבלו בקרן הפיצויים 9,115 תביעות - היקף שדומה למספר התביעות שהתקבלו ביום השני של "עם כלביא" ● הסיבה לפער הגדול: ירידה בהיקף הטילים שמשוגרים מאיראן לצד שינוי בסוג שלהם

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

דיבידנדים במיליארד שקל: החזר ההשקעה הענקי של אבי גבאי בפרטנר

החברה בניהולו של אבי גבאי מדווחת על חלוקת דיבידנד בסך 465 מיליון שקל ובוחנת פנייה לבית המשפט לקבלת אישור לחלק עוד 500 מיליון שקל כדיבידנד שלא מתוך רווחיה ● ברבעון האחרון של 2025 גדל מספר לקוחות הטלוויזיה של פרטנר ב-6,000 - עלייה ראשונה זה ארבע שנים

בנקים בישראל

מבתי אבות ועד מסעדות: זרועות ההשקעה של הבנקים הניבו רווח שנתי של 1.3 מיליארד שקל

העלייה בהיקפי ההשקעות הריאליות של לאומי פרטנרס, פועלים אקוויטי ודיסקונט קפיטל, מניבה רווחים של מאות מיליוני שקלים בשנה לבנקים המחזיקים בהן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

מכה לסמוטריץ': רפורמת החלב נפלה מתקציב המדינה

פתיחת שוק החלב שיזם שר האוצר סמוטריץ' צפויה לצאת מחוק ההסדרים, זאת לאחר סדרת פגישות שזה קיים עם ראש הממשלה נתניהו ● סמוטריץ' תכנן במקור להתעקש על הרפורמה כמעט בכל מחיר, אך בסופו של דבר התקפל ואולץ לוותר עליה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדיווח שמקפיץ את השווקים ובולם את מחיר הנפט

המסחר בת"א יפתח הבוקר על רקע המסרים הסותרים לגבי משך המלחמה ● הממשלה אישרה את הגדלת הגירעון, האוצר: המלחמה צפויה להוריד את הצמיחה ● הנפט ב-84 דולר, סוכנות האנרגיה שוקלת הזרמת נפט מסיבית ממאגרי החירום ● הסקטורים שעלולים להימצא בסיכון עקב המלחמה, לפי קנטור ● וגם, כך נחשף השכר השנתי המדהים של משקיע העל ביל אקמן ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

כלי רכב עוצרים מתחת לגשר בזמן אזעקה / צילום: פביו טרופה

האם כדאי להתחבא מטילים מתחת לגשר או בתוך מנהרה?

כאשר שומעים אזעקה על הכביש, המחשבה הראשונה תהיה למצוא מרחב מכוסה - כמו מנהרה או גשר ● פיקוד העורף ממליץ לפעול הפוך ● שאלת השעה

ביקור שר החוץ של גרמניה, יוהאן ודפול, בבית שמש / צילום: שלומי אמסלם- לע״מ

"עומדים לצדה של ישראל": שר החוץ הגרמני מבקר בישראל

השר יוהאן וואדפול הוא הדיפלומט הבכיר הראשון שמגיע לישראל מאז פרוץ המלחמה באיראן ● ברלין ממשיכה להביע תמיכה פומבית בישראל ואף מאפשרת לארה"ב שימוש חופשי בבסיסיה, אך במקביל קוראת לחתור לסיום המלחמה ומותחת ביקורת על מדיניות ישראל בשטחים

למי יעלה הנטו?

הרפורמה המפתיעה שנשארה בפנים: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

שר האוצר וראש הממשלה הודיעו כי חוק ההסדרים יכלול את רפורמת ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

אלי גבאי / צילום: איל יצהר

בשווי מקוצץ בגלל תנאי השוק: חברת הנדל"ן גבאי השלימה את ההנפקה. אלה המוסדיים שהשתתפו

חברת הנדל"ן המשפחתית קבוצת גבאי הנפיקה 19.9% מהמניות וגייסה 175 מיליון שקל לפי שווי של 700 מיליון שקל לפני הכסף ● במקור החברה תכננה להנפיק לפי שווי גבוה יותר של מיליארד שקל לפני הכסף ולגייס כ-250 מיליון שקל, אך המלחמה עם איראן טרפה את הקלפים ובחברה בחרו לא לעצור ולהנפיק בכל זאת

מוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון השלישי של איראן / צילום: Reuters, Hamed Jafarnejad

איראן מינתה מנהיג מת? הקונספירציה החדשה ברשתות החברתיות

הרשתות החברתיות התמלאו ביממה האחרונה בתאוריות קונספירציה לפיהן מוג'תבא חמינאי חוסל כבר בשבוע שעבר. בכך, טוענים ברשת, איראן מינתה מנהיג שאי אפשר לחסל ● המומחים, לפחות בינתיים, קצת יותר סקפטיים: "אם הוא היה מת, ישראל כבר הייתה מפרסמת את זה"

מרכז לוגיסטי של אמזון / צילום: Shutterstock

עצרה את המשלוחים: אמזון חסמה הזמנות לישראל

בשל צמצום הטיסות לישראל, אמזון הודיעה כי היא עוצרת את המשלוחים לארץ ● לקוחות המנסים לבצע רכישה נתקלים בהודעת מערכת כי לא ניתן לבצע משלוח לישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

המלחמה עם איראן היא הסולם של סמוטריץ' לרדת מהעץ עליו טיפס

שר האוצר טען היום כי בשל המלחמה הוא מעדיף להגיע להסכמות רחבות לגבי הרפורמות אותן הוא קידם בלהט בחודשים האחרונים - ולכן קידומן מושהה כרגע ● אלא שגם לפני המלחמה סמוטריץ' התקשה להשיג להן רוב בכנסת וספק אם היה מצליח להעביר אותן בכל מקרה

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

התנועה בהורמוז נעצרה? כך מגיבים באיראן לאיומים מארה"ב

על פי לויד'ס ליסט, העוקבים אחרי תנועת הספינות באזור, מעבר הספינות צנח מ־60־70 בכל יום, לשלוש ספינות לכל היותר ● מי שבעיקר עוברות במצר כעת הן ספינות "צי הצללים" האיראני

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

עוד השפעה של המלחמה: הגשת דוחות כספיים ותשקיפים נדחתה לרבעון שני

בעקבות המצב הביטחוני הרשות לניירות ערך הודיעה על מתן ארכות מה-31 במרץ ל-20 באפריל בהגשת דיווחים שנתיים ותשקיפים

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

העליון קבע: החברה המרכזית למשקאות תשלם קנס של 30 מיליון שקל

בית המשפט העליון אישר כי החברה המרכזית למשקאות קלים ניצלה לרעה את מעמדה המונופוליסטי במספר פרשיות, וקבע את העיצום הכספי שיושת עליה ● פסק הדין, שניתן בשבוע שעבר, חותם הליך משפטי שנמשך שנים סביב התנהלות החברה, מפיצת מוצרי קוקה-קולה בישראל

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

אחרי דוחות חלשים: מניית הבנקים שצנחה בניגוד למגמה

הרווח הנקי של הבנק נשחק בשנה שעברה ל-4.1 מיליארד בשל מספר אירועים חד-פעמיים ● בין הגורמים שהשפיעו לשלילה היה רישום מלא של תוכנית פרישה מרצון בבנק מרכנתיל והפרשה בחברת כרטיסי האשראי כאל ● יחלק דיבידנד בשיעור של 50% מרווחי הרבעון הרביעי בסך של כ-428 מיליון שקל