גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העתיד בטווח שמיעה: איפה הבשר אצל ענקיות הטכנולוגיה?

רמקולים חכמים הנתמכים בטכנולוגיית הקול ובעוזרות אישיות מבצעים כיום פעולות בסיסיות למדי, אך מבחינת ענקיות הטכנולוגיה הם סוללים את הדרך לעתיד ● הטכנולוגיה עדיין בחיתוליה ונתקלת בקשיים ובאתגרים, אך השוק צומח במהירות ● גוגל ואפל עושות מאמצים לצמצם פערים מול מובילת התחום אמזון, הנתמכת בסינרגיה עם אתר המכירות שלה

הרמקולים החכמים ניצבים בחזית הטכנולוגיה צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב
הרמקולים החכמים ניצבים בחזית הטכנולוגיה צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

דמיינו שאתם נכנסים הביתה, האורות מיד נדלקים לבהירות הרצויה, ומיזוג האוויר כבר דאג לטמפרטורה המתאימה בחדר - הבית יודע מי נכנס ומתאים את עצמו אליו. אתם זורקים את המילה קפה לחלל החדר, ומכונת הקפה מיד נכנסת לפעולה. 

אנחנו מדברים על העתיד הלא רחוק, אליו נושאות עיניים כל ענקיות הטכנולוגיה - בהובלת גוגל ואמזון. אבל נחזור להווה, שגם בו הלחיצה על כפתורים הולכת והופכת למיותרת בעולם שבו טכנולוגיית הקול מתחילה לתפוס תאוצה.

בתערוכת CES 2019 (התערוכה המובילה בעולם בתחום האלקטרוניקה הבידורית), הנערכת מידי שנה בלאס וגאס, גוגל שילשה את שטח התצוגה שלה כאשר העוזרת האישית של החברה, Google Assistant (הידועה גם כ"היי גוגל", על שם אופן הפנייה אליה) ‏תפסה מקום מרכזי. באותה תערוכה שנה קודם לכן בלטה אמזון עם העוזרת האישית שלה, אלקסה. מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי, הצליח להבהיר לכולם כי במלחמה על השימוש בטכנולוגיית הקול, החברה היא מובילה עולמית.

העוזרת האישית של גוגל הופצה לראשונה ב-2016 והייתה זמינה אז רק למשתמשי הטלפונים הניידים של החברה, פיקסל. כדי להגביר את חדירת המוצר לשוק גוגל פתחה את האפליקציה למכשירים נוספים, כאשר המטרה היא להגיע לכלל המכשירים. בנוסף פתחה גוגל את העוזרת האישית שלה למפתחים חיצוניים על מנת שאלו ייפתחו אפליקציות שישפרו את חווית המשתמש ויתנו לעוזרת האישית שימושים נוספים. גוגל אף הכריזה על תחרות בה האפליקציה הטובה ביותר תזכה את מפתחיה ב-10,000 דולר. אם אמרנו שבתחילת דרכה תמכה האפליקציה במכשיר אחד עם שפה אחת, כיום האפליקציה תומכת במכשירים רבים וב-30 שפות, עברית היא עדיין לא אחת מהן.

לגוגל מתחרות רבות בשוק כגון אפל שהייתה חלוצה בתחום עם סירי, אך המובילה שבהן היא אמזון עם העוזרת האישית שלה אלקסה, המבוססת על טכנולוגיית הקול שפותחה על ידי חברה בריטית ונרכשה על ידי אמזון במטרה לייצר קורא ספרים. בהמשך רכשה כישורים רבים נוספים בין היתר על ידי מפתחים חיצוניים כגון הצגת מזג האוויר, תוצאות ספורט, הזמנת מונית ועוד.

חדירתה המהירה של הטכנולוגיה לשוק מביאה את ענקיות הטכנולוגיה להפנים את הכיוון אליו צועד העולם והן מתחילות לייצר התקנים, גם בייצור עצמי וגם בשיתופי פעולה עם חברות מובילות בעולם כגון סוני, לנובו ועוד. כיום בחזית הטכנולוגיה לשימוש בעוזרות האישיות ניצבים הרמקולים החכמים, מעבר לטלפונים החכמים והמחשבים האישיים.

שיעור השינוי

קיצור תולדות הרמקול החכם

אמזון הייתה הראשונה להביא לעולם את ה-Echo, רמקול חכם שנתמך על ידי אלקסה, שהוצע לציבור בארצות הברית ב-2015. שנה לאחר השיקה החברה את Echo Dot, גרסה קטנה יותר. אמזון המשיכה להשיק עוד מספר התקנים הפועלים בטכנולוגית הקול על ידי אלקסה, האחרון שבהם נקרא Echo Show והוא בעל מסך של 10.1 אינץ' עם מעל 50 אלף כישורים כגון הדלקה וכיבוי אורות, השמעת מוזיקה, הקראת ספרים והקרנת סרטים. המסך מאפשר לראות מי מסתובב בחצר או מצלצל בפעמון הדלת, וכמובן צפייה בפריטים באתר אמזון והזמנתם.

גוגל לא נותרה מאחור, ב-2016 השיקה החברה את הרמקול החכם שלה Google Home שנתמך על ידי העוזרת האישית שלה. בהמשך השיקה גוגל מוצרים נוספים כגון Google Home Mini וה-Google Home Max שהושק בסוף שנת 2017 היישר לתקופת חג המולד, בה נמכרו מיליונים רבים של רמקולים חכמים בהובלת שתי החברות - כאשר גוגל צברה תאוצה וצמצמה את הפער מול אמזון. האחרונה לא נותרה אדישה ובתגובה הורידה את מחיר האקו באגרסיביות. לפי מחקרים, המחיר לצרכן היה נמוך ממחיר הייצור ואמזון רשמה הפסד של כ-100 מיליון דולר על מאמציה להגדלת נתח השוק שלה באותה תקופה.

השחקניות המובילות מבינות שהמלחמה אינה מי תמכור יותר רמקולים חכמים, אלא היא על שליטה בטכנולוגיית העתיד - זאת מכיוון שהרמקול החכם מסמן את תחילת השינוי. כיום משמש הרמקול החכם לפעולות בסיסיות כגון השמעת מוזיקה, ניגון סרטים, הצגת תחזית מזג האוויר ותוצאות ספורט אך העתיד צופן לו אלפי שימושים נוספים. כל תחום הבית החכם יישען על העוזרת האישית, הפעלה וכיבוי של אורות, מזגן, דוד, נעילה ופתיחה וכמובן כל עולם האבטחה דוגמת ה-Nest Camera של גוגל - שיכולה להראות על המסך את החצר או השער הראשי, יש לה יכולת זיהוי פנים והיא תשלוף את הפרטים על כל אדם המתקרב לדלת הכניסה.

המלחמה על טכנולוגיית הקול מגיעה לתחומים רבים נוספים, דוגמה בולטת היא תחום הנהיגה בו חברות הטכנולוגיה הגדולות בשיתוף עם יצרניות הרכב המובילות בעולם מביאות את טכנולוגיית הזיהוי הקולי אל הרכב במטרה ליצור חווית נהיגה בה לנהג תהיה יכולת לבצע כל פעולה באמצעות קול בלבד ללא לחיצה על כפתורים החל מהכוונה בדרך, השמעת מוזיקה, תזכורת על פגישות ועד פתיחה וסגירה של החלונות, הדלקת אורות ועוד.

נכון להיום אמזון שולטת

בעיות בכלל המכשירים והחברות 

לטכנולוגיה יש גם לא מעט נקודות חולשה ואתגרים, כאשר נקודת החולשה העיקרית היא אבטחת מידע. ישנן עדויות רבות לזליגת מידע, החל מהאזנה למתרחש בבית ועד הקלטת שיחות ושליחתן לאנשי הקשר של המשתמש. אגב, הבעיות משותפות לכלל המכשירים והחברות והן עושות מאמצים רבים על מנת לצמצם תופעה זאת. בנוסף גם הרגולטור שם דגש בנושא, כמו למשל האיחוד האירופי במסגרת חוקים להגנת הפרטיות כך שהמכשירים לא יוכלו לשמור מידע מעבר לזמן מסוים או להקליט מידע אישי. הפרת חוקים אלו טומנת בצדה קנסות גבוהים מאוד.

בנוסף יש עדיין בעיות טכנולוגיות. משתמשים רבים מעידים כי הזיהוי הקולי אינו מושלם, בעיקר לאנשים שאינם אמריקאים והם בעלי מבטא באנגלית. עם זאת, חברות הטכנולוגיה מצביעות על עלייה קבועה בדיוק ביצוע הפעולות עם הזמן והשיפור הטכנולוגי.

למרות שהרמקולים החכמים נמצאים כבר כמה שנים בשוק, הטכנולוגיה עדיין בחיתוליה. רוב המשתמשים מנצלים את הטכנולוגיה לדברים בסיסיים כאשר כמות הקישורים של העוזרות האישיות רק גדלה, הן על ידי ענקיות הטכנולוגיה והן על ידי מפתחי אפליקציות חיצוניים להם יש את האפשרות לייצר אפליקציות חדשות לעוזרת האישית.

שובר השוויון של אמזון

נכון להיום, אמזון שולטת בשוק הרמקולים החכמים בהפרש ניכר ממתחרותיה העיקריות, אם כי גוגל עושה מאמצים רבים על מנת לצמצם את הפערים. היא אף הובילה את שוק המכירות בכמה רבעונים על ידי שיווק ומבצעים אגרסיביים, אך עדיין לא מאיימת על השליטה של אמזון בתחום. אפל לעומת זאת תתקשה מאוד להתחרות ולאיים על המובילות. אפל פונה לנתח שוק ייחודי, עם מכשיר ה- Homepod היחסית חדש שלה במחיר של 349 דולר, בעוד שלגוגל ולאמזון מכשירים בעלות זולה משמעותית שבעולם הלואו קוסט מנצחים את התחרות.

שובר השוויון בין החברות הוא פלטפורמת המכירות של אמזון. הקנייה מאתר אמזון היא הנוחה והפשוטה ביותר. אחת מאפשרויות הרמקול החכם היא נגישות לאתר, צפייה במוצרים ורכישה ללא מגע. הוכח כי הרמקול החכם של אמזון מגביר את קצב מכירות האתר. הסינרגיה שנוצרת בין הרמקול החכם לפלטפורמת המכירות מבטיחה לעת עתה את שליטתה של אמזון בשוק.

טכנולוגיית הקול הנתמכת בעוזרת האישית ממשיכה לחדור לשוק בקצב גבוה, כיום בעיקר על ידי הרמקולים החכמים אך כפי שנראה זאת רק ההתחלה ועשרות אלפי הכישורים הקיימים כיום לעוזרות האישיות רק ילכו ויגדלו ויתפסו את מקומן של הטכנולוגיות הישנות. אמזון כמובילה בתחום הקול ממציאה את עצמה כל הזמן מחדש כאשר ההווה הוא עבר וההשקעה היא לעתיד. 

הכותב הוא סמנכ"ל לקוחות מוסדיים בקבוצת ההשקעות אינפיניטי. המידע המופיע במאמר זה הוא על דעתו בלבד. הכותב הנו בעל רישיון מנהל תיקים. כל החומר הנ"ל ניתן כמידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או מיסוי וכן אין לראות בו המלצה, הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות הערך ו/או נכסים פיננסים ו/או מוצרים פנסיוניים מכל סוג, לרבות אלו שהוזכרו בה או הצעה או התחייבות כלשהי ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.   

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד