גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הסודית של הרמטכ"ל אביב כוכבי: יקים חטיבת חדשנות בצה"ל תחת השם "שילוח"

חטיבת החדשנות צפויה לאחד בין פעילויות המו"פ המפוזרות ביחידות טכנולוגיה ייעודיות בצבא וביחידת שכפופות למשרד הביטחון, ובראשה יעמוד אל"מ או תא"ל ● גורם ביטחוני: "קיים צורך בחטיבה כזאת - אבל בדרך לביצוע ייתכן שיימצאו לא מעט מוקשים"

הרמטכ"ל אביב כוכבי / צילום: ארז חרודי – עושים צילום
הרמטכ"ל אביב כוכבי / צילום: ארז חרודי – עושים צילום

הרמטכ"ל אביב כוכבי מקדם תוכנית להקמת חטיבה חדשה בצה"ל, שתעסוק בחדשנות ובפיתוח של מערכות טכנולוגיות שישמשו את זרועות הצבא בהתאם לצרכים המבצעיים העתידיים שלהן, כך נודע ל"גלובס". שמה של היחידה החדשה - שילוח.

התוכנית נמצאת בשלבי גיבוש ועד כה התקיימו בעניינה מספר דיונים עם גורמים מקצועיים. גורם שמעורה בפרטי התוכנית אמר כי החטיבה המתוכננת תוביל תוכניות פיתוח של מערכות לחימה עתידיות בהתאם לצרכים המבצעיים והמודיעיניים המשתנים של הצבא, ובאופן שיענה על איומים ואתגרים שעשויים להעסיק את צה"ל בשנים הבאות.

הקמת החטיבה צפויה לשנות את המצב הקיים בכל הקשור למחקר ופיתוח של טכנולוגיות ביטחוניות, תחום שמפוזר בין יחידות טכנולוגיות ייעודיות שפועלות בזרועות הצבא לבין היחידה למחקר ופיתוח (מו"פ) שכפופה למינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון.

על פי הערכות, החטיבה המתוכננת תהיה כפופה לאגף התכנון של צה"ל ויעמוד בראשה קצין בדרגת אלוף משנה או בדרגת תת אלוף.

יש לציין כי חרף השינויים הטכנולוגיים הנרחבים והתרחבות הפעילות של צה"ל בשנים האחרונות אל מרחב הסייבר - עד כה לא פעלה בצבא חטיבה שתפקידה להתמקד בתחומי חדשנות ומו"פ ולתכלל מיזמים הקשורים לכלל הזרועות.

עד כה משימות שקשורות לתחומים שנוגעים למו"פ ולחדשנות היו מתחת לסמכותן של יחידות טכנולוגיות שפועלות בתוך הזרועות והחילות השונים כמו במודיעין, בחיל האוויר ובחיל התקשוב.

פעילויות רבות בתחום המו"פ הביטחוני נעשות כיום בידי התעשיות הביטחוניות - שפועלות לעתים תכופות בתיאום עם מפא"ת ועם יחידות הצבא ואף מקיימות איתן תוכניות פיתוח משותפות, כמו במקרה של פיתוח מערכת כיפת ברזל והמערכת לאיתור מנהרות וחללים תת-קרקעיים, שהובילה לחשיפת עשרות מנהרות טרור מעז ומלבנון לשטח ישראל.

לדברי גורם ביטחוני "עדיין לא ברור כיצד תיעשה חלוקת הסמכויות בין החטיבה המתוכננת לבין מפא"ת והתעשיות הביטחוניות ולא מן הנמנע שהמהלך יוביל לחיכוכים קשים בנושא זה בין הצדדים. החזון מדובר על חטיבה שתנהל מיזמי חדשנות לטווח הארוך מראייה כוללת ורב זרועית של הצבא והכל תחת קורת גג אחת".

עוד לדברי הגורם "הרמטכ"ל קידם מסביב לנושא עבודת רקע ומצא שקיים צורך בגוף שינהל את כל הנושאים שנוגעים לחדשנות בצבא וזאת, תוך בדיקה של מודלים שקיימים בנושא הזה בצבאות אחרים בעולם. קשה להתווכח עם התוכנית הזאת כי קיים צורך בחטיבה כזאת - אבל בדרך לביצוע יתכן שיימצאו לא מעט מוקשים".

היעדר יצירתיות ומאבקי יוקרה

אף שבשנים האחרונות היבטים הקשורים לחדשנות ולטכנולוגיות חדישות תופסים חלקים משמעותיים בתוכניות הצבא, ניכר שבשטח הם מתאפיינים בסרבול, בבירוקרטיה ובהיעדר יצירתיות ובמקרים אחרים גם במאבקי יוקרה.

בדצמבר האחרון "הארץ" דיווח על מחקר פנימי שנעשה בצה"ל והעלה כי קצינים בכירים מעניקים למידת החשיבה, ליצירתית ולחדשנות ביחידות הצבא ציון בינוני או נמוך. הקצינים שהשתתפו במחקר הסבירו את הציונים הנמוכים שהם מעניקים למערכת בתרבות ארגונית שמרנית וביורוקרטית, חשש מטעויות ומתשלום של מחירים אישיים שיגבו מבעלי תפקידים שימצאו אחראיים למיזמים כושלים - כמו גם חוסר סובלנות וקשיי הכלה של מצבים כאלה.

המחקר נעשה בקרב עשרות קצינים ביחידות השונות של צה"ל, והובילו אותו אנשי היחידה לשיתוף פעולה של חיל האוויר.

לפי הדיווח של "הארץ", קצינים שהתראיינו במסגרת המחקר הצביעו על הרצון להימנע מקונפליקטים ועל השאיפה לפעול בקונצנזוס - כחלק מהסיבות לציון הנמוך שנתנו לרמת החדשנות בצבא. הם גם הלינו על אופי הדיונים הפנימיים שמתקיימים ביחידות השונות, באופן שלדעתם לא מאפשר 'סיעור מוחות', הצביעו על חוסר מודעות של מפקדים לפערים בנושאי חדשנות וקבלו על כך שברוב המקרים מפקדים בדרגי ביניים לא מעודדים חשיבה יצירתית ויזמית.

"ליקויים בקשים בין משהב"ט לצבא"

מספר דוחות שפרסם בשנים האחרונות מבקר המדינה, הצביעו גם כן על קשיי הצבא בתחום - וזאת תוך עמידה על חוסר תיאום ושיתוף פעולה בין יחידות צה"ל לבין משרד הביטחון בכל הקשור לתוכניות מחקר ופיתוח.

באוקטובר האחרון מבקר המדינה השופט (בדימוס) יוסף חיים שפירא פרסם דוח שממצאיו כללו ליקויים בקשרי הגומלין שמתקיימים בין מפא"ת לבין יחידות הצבא.

המבקר קבע כי קשרים אלה אינם ממוסדים, לא מתקיימים בצורה שיטתית ולא מוסדרים באופן מספק. המבקר העיר עוד כי צה"ל לא משתף באופן מספק את מפא"ת בצרכיו העתידיים וליקויים נמצאו גם בשימור הידע שנאגר במפא"ת במסגרת פעילות המחקר והפיתוח השוטפת. במסגרת אותו דו"ח המבקר המליץ לצה"ל ולמשרד הביטחון לגבש תוכנית פיתוח כוללת תוך הסדרת סוגיות תקציביות כדי שצה"ל יחזק את יכולתו להשפיע באופן מהותי על הפרויקטים שמובילה מפא"ת.

בביקורת אחרת, המבקר הצביע על שורה של ליקויים בשני פרויקטים טכנולוגיים שהוביל אגף התקשוב בצה"ל. המבקר לא פירט אודות הפרויקטים אך ציין כי מדובר במיזמים מרכזיים שתפקידם לאפשר בין השאר זרימת מידע ממוכן בין הגופים השונים בצה"ל.

פיתוחם של שני המיזמים ארך שנים ארוכות, עלותם נאמדה במאות מיליוני שקלים שמקורם בתקציב הביטחון ובעוד עשרות מיליוני דולרים שהוזרמו אליהם מכספי הסיוע הביטחוני האמריקאי.

באותו הדו"ח נמתחה ביקורת קשה על אגף התקשוב ועל אגף התכנון של צה"ל אודות ניהולם השוטף של שני המיזמים, כמו גם עם הפיקוח והבקרה עליהם. המבקר הטיל את האחריות הכוללת בנושא זה על אגף התקשוב וקבע כי הוא "כשל בתפקידו". עוד קבע המבקר כי הליקויים שנמצאו במיזמים אלה היו חמורים ומשמעותיים והובילו לפערים מבצעיים שהתבטאו בקיץ 2014 במבצע צוק איתן בעזה.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה ל"גלובס" כי "מטבע הדברים, החודשים הראשונים לכהונת הרמטכ"ל מעוררים עניין רב שמוביל להשערות שמבוססות על חלקי תהליכים". עוד נמסר כי "כמו תמיד, כשיתקבלו החלטות בכל נושא, נתייחס אליהן ונפרסם אותן. בנושא המדובר טרם התקבלה החלטה סופית. בכל מקרה אין כוונה לבצע כל שינוי בסמכויות מפא"ת, גוף המחקר והפיתוח המרכזי של מערכת הביטחון".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35