גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבייבי החדש של בועז איתן: חברת מכשור רפואי שכבר מעסיקה 200 עובדים

כמעט עשור עבר מאז הראיון האחרון של בועז איתן, שנסק וקרס עם חברת השבבים סייפן ● בשנים האלה הוא בנה יחד עם אשתו, עו"ד טלי איתן, את חברת קיו קור המפתחת מכשירי אינפוזיה חכמים ● בראיון ל"גלובס" הם מדברים לראשונה על פעילות החברה ומגלים איזו עצה קיבלו מהחברים קובי ויהודית ריכטר

בועז וטלי איתן / צילום: איל יצהר
בועז וטלי איתן / צילום: איל יצהר

בשנת 2005 הצהיר בועז איתן, מייסד ומנכ"ל חברת ההייטק סייפן שהוא יעבוד בה "כל עוד אני חי". זו הייתה תקופה אחרת. סייפן נסחרה אז ב-900 מיליון דולר, וחלקו של איתן בחברה היה כ-400 מיליון דולר על הנייר. במשרדי החברה אסור היה לדבר בטלפון סלולרי, כי איתן הרגיש שהדבר פוגע בתפוקה של העובדים.

כעבור חמש שנים, עזב איתן את סייפן. השנים שקדמו לעזיבה היו רכבת הרים גם במונחים של מנהל מוערך ורב תעוזה כמו איתן, שהעביר שלוש שנים מחייו בשבי המצרי במלחמת ההתשה. סייפן, שפיתחה טכנולוגיה ייחודית בתחום הזיכרון הבלתי נדיף והגיעה לשווי של יותר ממיליארד דולר, נקלעה למשבר עם הלקוחה המרכזית שלה, והמניה צללה.

בניסיון לצאת מהמשבר, רקחה סייפן מיזוג עם חברת ספאנשן האמריקאית, אך הוא לא עלה יפה, והחברה הגיעה למשבר 2008-2009 כשהיא ממונפת מאוד. ספאנשן נכנסה להליך פשיטת רגל. היא יצאה ממנו לבסוף, אך איתן העביר את השרביט הלאה ועזב את החברה. המניות שלו על הנייר לא היו שוות דבר. בכיסו אמנם היו מונחים עשרות מיליוני דולרים שהרוויח בימיו כמנכ"ל, אך מעמדו כטייס הזהב של ההייטק הישראלי נחבט.

ב-2010, השוק ציפה מאיתן לסיכום ולחשבון נפש, אך הוא עצמו לא ראה, וגם היום לא רואה בסייפן כישלון. במקום להתמקד בעבר, הוא עמל יחד עם בת זוגו טלי על בניית Q Core (קיו קור), חברה המפתחת משאבות לאינפוזיה.

מחפשים השקעה "רק לא במכשור רפואי"

"ב-2009, כשעדיין הייתי בספאנשן אך כבר חשבתי שאעזוב, ביקשתי מבני שאול לבדוק כמה חברות שבהן נוכל לבצע השקעה משפחתית", אומר בועז איתן. "אחד הקריטריונים היה ‘לא חברה בתחום המכשור הרפואי’, כי ידענו שזה תחום לא קל. אבל הוא התאהב בטכנולוגיה".

טלי איתן: "בתור אמא שלו, ידעתי שהוא תמיד שובר את הכללים".

בועז: "Q Core החלה בפיתוח המוצר שלה ב-1996. שאול הכיר את החברה והתאהב בה ב-2008, אך עוד לא היינו בטוחים שהיא מתאימה לנו. עם הנפילות בשווקים, החברה לא הצליחה לגייס הון והגיעה לפשיטת רגל", מספר איתן. זה קרה באותה תקופה ממש שספאנשן עברה אותו תהליך, רק בסדר גודל אחר.

"ב-2009 רכשנו את החברה מכונס נכסים בחצי מיליון דולר, ואמרנו, נעשה כאן הימור סביר. אם נצליח לפתור את הבעיות של החברה, מצוין - נגיע בקרוב למכירות. אם נגיע למצב שבו צריך לפתח את המוצר מההתחלה, נסגור. לא ידענו הרבה על התהליך הרגולטורי בתחום המכשור הרפואי, ובאותה נקודה הבורות הייתה מבורכת. כשיצאנו לדרך, גייסנו 20 מתוך 50 העובדים של החברה והמנכ"ל ערן רשף נשאר בדירקטוריון שלנו".

הבעיה העיקרית של החברה הייתה מימון?

טלי: "מימון ואתגר טכנולוגי. המוצר של החברה היה משאבת אינפוזיה מונחית מחשב. הוא כבר אושר אז לשיווק באירופה ובארה"ב, אך כשראינו אותו הבנו שזה לא מוצר שאפשר להגיע איתו לשוק. היה לו אמנם מסך מגע, אבל מיושן וירקרק כזה, ובשוק כבר התחילו לראות את הסמארטפונים עם מסכי המגע, כמו שאנחנו מכירים היום. אז התחלנו במכירות ראשוניות רק כדי להיות במגע עם השוק, ובינתיים השקענו כשנה בשיפור המוצר. מאז אנחנו מוכרים אותה משאבה, והיא עדיין מהווה רף של חדשנות בשוק".

העובדה שלא הגעתם מתחום המכשור הרפואי הפריעה לכם?

בועז: "כשאמרו לי שמחירי המכירה בשוק הזה נשארים קבועים פחות או יותר משנה לשנה, חשבתי שאני נופל מהכיסא, כי בתחום המוליכים למחצה הם יורדים ב-40% כל שנה, והחברה צריכה להשתפר בהתאם. כך שחשיבה כזו הייתה יתרון".

טלי: "כעורכת דין, חשבתי שתמיד אעבוד בדיסציפלינה אחת והיום אני פועלת בדיסציפלינות רבות. אני מרגישה שפרוש מולי עולם שלם".

בועז: "גם חברים טובים שלנו, קובי ויהודית ריכטר, הביאו את תחום המוליכים למחצה לעולם המכשור הרפואי בהצלחה גדולה".

הם נתנו לכם עצות?

טלי: "בעיקר שלא כדאי לערב משפחה, עצה שלא במיוחד הוכיחה את עצמה עבורם, וגם אנחנו מעדיפים לפעול הפוך ממנה. כמו במשפחה שלהם, גם אצלנו אחד הילדים מנהל חברה בת בעסק (הבן שאול מנהל את Avoset - ג"ו). חוץ מזה, עוד שלושה ילדים מתוך חמישה ועוד שלושה גיסים עובדים כאן".
איך נראה השוק שאליו נכנסתם?

בועז: "נכנסנו לשוק משאבות שסבל מבעיות קשות. משאבות אינפוזיה באותן שנים גרמו ל-700 מקרי מוות בשנה ועשרות אלפי פגיעות בארה"ב לבדה, בגלל תקלות במשאבה. בערך בתקופה שבה נכנסנו לפעילות, ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, החליטה לעשות סדר בשוק ומתוך 18 משאבות, שרדו את הביקורת המחודשת רק 4-5 חברות. ההזדמנות העסקית הייתה גדולה".

כך נכנסה טלי לחברה. "לא הבנתי מדוע אנחנו לא מצליחים לקבל אישור למוצר החדש, ולמעשה בעצת היועצים שלנו בכלל לא הגשנו בקשה לאישור", מספר איתן. "היועצים היו מסבירים לי ואני כל הזמן הרגשתי שאני לא מבין. אמרתי לטלי, תצטרפי אליי לכמה ימים בשבוע ותראי אם את יכולה לעזור".

טלי, מומחית בקניין רוחני ומשפט מסחרי, הייתה אז שותפה במשרד עורכי הדין איתן מהולל שדות ובעלת ניסיון בשוק האמריקאי. כיום, היא עדיין שותפה פעילה במשרד באופן רשמי, אך בפועל קיו קור צורכת את כל זמנה. "הייתי מגיעה לפעמיים-שלוש בשבוע, והיום אני כנראה העובדת עם הכי הרבה שעות עבודה שבועיות במשרד. אם פעם בועז היה מתעצבן שאני מביאה עבודה הביתה, היום הוא שמח".

לדברי בועז, המוצר המוביל של החברה, שמכר עד היום 85 אלף יחידות בעולם, הוא משאבת אינפוזיה פשוטה, שהיתרון שלה הוא במידותיה הקטנות ובתוכנה הגמישה שלה. "אנחנו בעצם מייצרים המון משאבות זהות אבל יודעים להתאים אותן למחלות שונות, ולמדינות שונות שיש בהן פרוטוקולי טיפול שונים, וכן לשפות שונות באמצעות התוכנה. כלומר, המשאבה יוצאת מקו הייצור גנרית, ובאמצעות התוכנה אנחנו הופכים אותה למושלמת. זה רעיון שהבאנו מעולם השבבים".

טלי מוסיפה שהמתחרות של החברה הן בעיקר חברות תרופות שרואות במשאבת האינפוזיה רק כלי להזרמת התרופה שלהן, ולא את המוצר העיקרי. קיסריה אלקטרוניקה, שגם פועלת בתחום הזה, נרכשה על ידי חברת בקטון דיקינסון (BD), "שהיא אמנם לא חברת תרופות, אך היא חברת מכשור רפואי ודיאגנוסטיקה רב-תחומית".

המשאבות נמכרות בכ-1,500-2,000 דולר במחירי צרכן סופי ובכל טיפול צורכת המשאבה מתכלה סטרילי. המשאבות מיוצרות בישראל, משום שהייצור שלהן הוא בעיקר אוטומטי ומתח הרווחים עליהן גבוה. המתכלים, לעומת זאת, מיוצרים בטורקיה, קוסטה ריקה ומקסיקו, והם נמכרים במחיר של בין 2-3 דולרים ל-10 דולרים ליחידה. עד היום בוצעו כ-20 מיליון טיפולים כאלה. "אנחנו לא מייצרים את המתכלים בישראל בגלל עלות העבודה הבלתי נסבלת", אומר איתן.

ה"שיהוק" והסחרור שבא אחריו

ב-2015 הגיעה החברה, על בסיס מכירות המשאבה העיקרית, לשיא מקומי: הכנסות של כ-50-60 מיליון דולר. "אבל", אומרים בני הזוג, "היה לנו Hiccup", שיהוק, כלומר הפרעה נקודתית. השיהוק הזה הכניס את החברה לסחרור ולתהליך פיטורים, אולם נראה שכעת היא יצאה ממנו.
ה"שיהוק" של קיו קור דומה במהותו לאירוע שכמעט הכריע את סייפן: הישענות על לקוח עיקרי, שהקשר עמו השתנה לפתע.

בועז: "היו לנו מפיצים ב-30 מדינות עוד לפני שסגרנו שנה בשוק, ואז קיבלנו הצעה לבלעדיות מכמה גורמים, בין היתר מהוספירה, שהייתה חברת תרופות ומכשור רפואי, ושחקנית משמעותית בתחום המשאבות".

טלי: "זה היה לוקסוס, כי בשוק הזה כמעט אין מפיצים בלעדיים".

לא חששתם מתלות בלקוח יחיד?

טלי: "ודאי, אבל ההזדמנות הייתה טובה מכדי לפספס. הם רכשו הרבה משאבות, השקיעו כספים רבים בפעילות המשותפת, והגיעו איתנו להסכם שלפיו הם יחליפו את כל המשאבות שלהם במשאבות שלנו. היינו אמורים להחליף אותם בשוק ולפתח עבורם את כל המשאבות העתידיות".

בועז: "היחסים איתם היו נהדרים, ושימחו אותנו מאוד".

טלי: "עד ש..."

בועז: "עוד לא יבשה הדיו על ההסכם שלפיו היינו אמורים להחליף את כל המשאבות המותקנות שלהם, והוספירה נרכשה על ידי ענקית התרופות פייזר, שאין לה מכשור רפואי בכלל. הם קנו את הוספירה בשביל התרופות שלה וחיפשו למי למכור את המשאבות. במשך שנתיים, כולם חיכו לראות מי יהיה הבוס הבא.

"חברה אמריקאית בינונית-קטנה רכשה לבסוף את פעילות המשאבות של הוספירה בסוף 2017, אבל הם היו כמו דג קטן שבלע לווייתן והיו לו קשיי עיכול לא פשוטים. משותף נהדר נהיה לנו שותף הרבה פחות מנהדר. זה היה כמו בסיפור על מוישל’ה והדוב: אומרים לו, ‘מוישל’ה תעזוב את הדוב’, והוא אומר בסדר, אבל הוא לא עוזב אותי".

במארס 2018 הושג הסכם, אולם עוד לפני כן, בסוף 2017, הוביל התהליך לצמצומים. 30 איש מתוך כ-200 עובדים שהועסקו אז בחברה פוטרו.

"כשפיטרנו עובדים, לא ידענו שהסאגה תסתיים די מהר בהסכם שמתאים לשני הצדדים", אומרת טלי. "עדיין לא גייסנו עובדים חזרה, אבל שבנו להתרחב, בזהירות רבה. כאשר אתה פעם אחת מפטר עובדים, אתה דואג שזה לא יקרה שוב".

היום מקימה החברה מערך מכירות ישיר במקביל לכך שמוצריה עדיין משווקים, באיטיות, על ידי השותפה שיוצאת מהתמונה בהדרגה. מערך השיווק הישיר נבנה כעת בצרפת ובקרוב ייפתח גם בארה"ב.

"דור המילניאלס מצוינים באיכותם"

במקביל, הקימה החברה שתי חברות בנות: חברת Avoset, שמנהל בנם של בועז וטלי, שאול, ומייצרת משאבות לטיפול ביתי. וחברת סורל, המפתחת מוצר להולכת תרופות ביולוגיות.

בועז: "המשאבה של Avoset מאפשרת לעקוב בקלות אחרי משטר נטילת התרופות על ידי החולה בבית. חברנו לחברת אבטחת הסייבר אקסוניוס, שפיתחה יחד איתנו אפליקציה לחברות התרופות, שתאפשר להן לראות בקלות את כל צי המשאבות שלהן בשוק, ללמוד על דפוסי השימוש במוצרים שלהן, והמידע גם יאפשר גבייה נוחה לפי השימוש בתרופה בפועל. עבור בתי המרקחת או בתי החולים, יינתן מידע עבור חולה ספציפי, אם הוא לוקח את התרופה כמו שצריך".

טלי: "מוצר כזה יאפשר לשחרר חולים לביתם מהר יותר. הייתי רוצה להקים סטארט-אפ הוליסטי יותר לרפואה ביתית, תחום שמדשדש בישראל".

המוצר של סורל דומה למשאבת אינסולין, אך מעביר חומרים בנפחים גדולים יותר ובמחיר נמוך.

בועז: "כאן אנחנו כבר בכלל לא בתחום המשאבות אלא בתחום הולכת התרופות. יש כ-1,100 תרופות ביולוגיות בשוק או בפיתוח, והשאיפה היא לתת אותן בזריקה תת-עורית, אולם משום כמות הנוזל הגבוהה שצריך לרכז בזריקה, אם מזריקים לאורך יותר מעשר שניות, מתחילות בעיות. חלוקה לכמה זריקות היא אופציה לא נעימה לחולים, שעלולים להפסיק לקחת את התרופה. ילדים לא לוקחים הורמון גדילה למרות שהם מאוד רוצים לגדול. גם מבוגרים מפסיקים תרופות מצילות חיים.

"אז אנחנו כבר מתחילים לא כל כך להצטער שנכנסנו לתחום המכשור הרפואי. הנה אנחנו פותרים בעיה שבאמת לא היה לה פתרון. היום אנחנו מחוזרים על ידי כל חברות התרופות הגדולות לגבי המשאבה הזאת".

הצלחתם לחזור להיקף המכירות של קיו קור?

טלי: "אנחנו נמצאים במקום טוב. לא נחשוף את היקף המכירות כרגע, אבל בשנה האחרונה חילקנו 20 מיליון דולר דיבידנדים (המשפחה עצמה היא בעלת המניות העיקרית והנהנית העיקרית מהדיבידנד - ג"ו) ונתנו שלוש משכורות בונוס לעובדים".

העובדים של השכנים שלכם, קיסריה אלקטרוניקה, שיזמו התאגדות עובדים, בטח ישמחו לשמוע על כך.

בועז: "את יושבת עם האנשים הקפיטליסטים הכי סוציאליסטים שיש".

טלי: "דבר בשם עצמך".

בועז מסכם את השיחה בתודה שגרתית לעובדים, אבל עם טוויסט: הוא שופע מחמאות לדור המילניאלס, שלרוב זוכה לביקורת מהדור הבוגר היותר.

"העובדים שלנו מצוינים, והם לא יוצאי דופן. זה הדור הזה. נכון שהם פחות יציבים, אבל הם מצוינים באיכותם. לומדים מהר, מבינים מהר". 

על מכירת סייפן: "יש קבוצה גדולה של אנשים שנותרו עם עבודה אחרי המשבר"

כאשר בועז איתן נשאל על החוויות שלו בסייפן, נדמה שהוא כבר התרגל לספר את הסיפור, בגרסה שלו. סייפן הוקמה ב-1998 בהשקעה של קרנות הון סיכון שהאמינו באיתן, שכבר כיהן קודם לכן בתפקידים בכירים בחברות שבבים גדולות, ובטכנולוגיית הזיכרון החדשה שהביא לשוק.

ב-2005, אחרי שהחברה יצאה מחוזקת מהמשבר של 2000-2001, היא הונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 540 מיליון דולר ובתוך שנה הכפילה את שווייה. אלא שאז איבדה את אחד הלקוחות הגדולים שלה, קימונדה, וההודעה על כך הובילה לצניחה של 25% ביממה. הדוחות הכספיים של 2006 איששו את החששות: הכנסות החברה ירדו ב-20% ל-62.8 מיליון דולר והרווח הנקי ירד בהתאם. מניית החברה המשיכה לרדת ומחקה כ-450 מיליון דולר מכספי המשקיעים. לכן הוחלט ב-2007 למכור את סייפן לספאנשן, תמורת 368 מיליון דולר, חלקם במניות.

ספאנשן, שהייתה ממונפת, לא הצליחה להחזיר את חובותיה ואיבדה 98% משווייה. ב-2009 הכריזה על פשיטת רגל ועל פיטורי אלפי עובדים. איתן עצמו היה אמון בין היתר על פיטורי עובדים בארה"ב ובישראל. בסופו של דבר יצאה ספאנשן מפשיטת הרגל, אולם היא לא הייתה אותה חברה. דבר אחד טוב יצא מהמהלך הזה: רוב מרכזי הפיתוח של החברה בחו"ל נסגרו, והמרכז הישראלי של ספאנשן, סייפן לשעבר, הפך למרכז המוביל שלה.

"בעקבות היציאה מפשיטת הרגל ביקשו המשקיעים החדשים של החברה, כצפוי, שהבורד האחראי על המשבר יעזוב, וכך עזבתי גם אני", אומר היום איתן. עם השנים נמכרה ספאנשן לחברת סייפרוס ומרכז הפיתוח עדיין חי וקיים. "זה אומר שיש קבוצה גדולה של אנשים שנשארו עם עבודה אחרי כל האירוע", הוא מזכיר.

איתן מספר שסייפן התחילה מהמצאה של טרנזיסטור, שהיום - בווריאציה כזאת או אחרת - הוא 50% מתעשיית הפלאש. "זה לא רק בזכותנו, אבל אנחנו עשינו את שינוי הכיוון, ואני גאה להיות אחד האנשים הבודדים בעולם שהמציאו טרנזיסטור חדש", הוא אומר. "אני מעריך שמוצרים המבוססים על ההמצאה הזאת באופן ישיר נמכרו ב-2 מיליארד דולר, ובאופן עקיף - ב-10-20 מיליארד דולר".

עם זאת, ברור גם לאיתן שלא מדובר רק בסיפור הצלחה. "אירוע המכירה לספאנשן היה לא מוצלח", הוא מודה", "לא ידענו שיהיה משבר כלכלי ושספאנשן תפשוט רגל. הפרידה מהחברה הייתה קשה, כי זו הייתה חברה שהקמתי במו ידיי ועד היום יש לי חברים שם ואנשים שמאוד אהבתי לעבוד איתם. גם למכור חברה זה קשה, כי מאבדים את השליטה. אין חוכמות".

על השבי המצרי: "לא מומלץ, אבל אם כבר קרה, צריך להוציא מזה את המקסימום"

במלחמת יום הכיפורים נפל בועז איתן בשבי הסורי, והיום הוא אומר על החוויה, "זה לא מומלץ, אבל אם כבר קרה אז צריך להוציא מזה את המקסימום. זה יותר טוב מליהרג. הייתי בן 23, למזלי היו איתי שני שבויים נוספים מבוגרים ממני שעזרו לי מאוד, פיניק נחמני וגדעון מגן, שהיה המנהיג שלנו. עד היום אנחנו כאחים.

"היומיום בכלא הוא קשה. לא רק העינויים, שעליהם התקשורת שמה לרוב דגש, אלא לקום בבוקר ולא לדעת מתי אתה יוצא. מעבירים יום שלם בלימודים, בקריאה, באכילה ובריצה סביב מגרש קטנטן, בלי לדעת אם אי פעם בימי חייך זה ייגמר. אנשים בסיטואציה כזאת יכולים להיות הצרה הכי גדולה שלך, או שיש לך מזל כמו שהיה לי. לא לכל אדם יש הזדמנות לגלות שהוא יכול לעמוד בדברים שמן הראוי לא להתנסות בהם, אבל כך אתה יודע שאתה יכול להתנסות בהם ולצלוח אותם.

"מעבר לכך, אני, שכל חיי רציתי רק להיות טייס, העסקתי את עצמי בכלא בלימודי מתמטיקה ופיזיקה מספרים ששלח לי הצלב האדום. כאשר יצאתי מהשבי והציעו לי להישאר בחיל האוויר, אמרתי לא, אני לא אשאר 'השבוי שחזר' אלא אחתור לחיים נורמליים על בסיס כל מה שלמדתי ויצרתי בתקופה שהייתה קשה. זו הייתה אינטואיציה בריאה, כי הייתי מאוד גאה בכך שעמדתי על הרגליים בעצמי ומימנתי את עצמי מעסק שהקמתי כאינסטלטור, והנה, עכשיו חזרתי לעסוק בתחום הצינורות".

"בתחום האינסטלציה למדתי לעשות עסקים. הייתי רשום בדפי זהב, ובמודעה הבטחתי לפתוח סתימה תמורת 100 שקל. אנשים היו מתקשרים בהיסטריה - בוודאי, 100 שקל, רק תבוא. כשהגעתי ופתרתי את הבעיה בחמש דקות והמים החלו לרדת, הם נרתעו ואמרו לי, 100 שקל לחמש דקות עבודה? אז עניתי להם, בואו תכינו לי קפה. כמה זמן אתם רוצים שאשאר עד שתרגישו שהתמחור הוגן? התשובה הייתה תמיד, טוב, נו, קח את הכסף ולך כבר".

היום בועז מבקר לפעמים בבתי ספר ומספר על חוויותיו. אשתו טלי מספרת שכאשר שהו בארה"ב במסגרת עבודתו של איתן באינטל, לפני הקמת סייפן, "הילדים לא ידעו שלהיות שבוי מלחמה זה דבר שווה, ויום אחד הבן שלי שאל אותי בשקט בשקט, 'אז מה בעצם אבא עשה שהיה בכלא?'".

טלי מספרת שעקבה אחר סיפור השבי עוד לפני שהכירה את בועז. "פיניק נחמני היה שכן שלי בילדותי, ולכן כאשר בועז נשבה, עקבנו כל המשפחה מאוד מקרוב אחרי הסיפור. בסופו של דבר הכרנו בשידוך". השניים נישאו ב-1976 ומאז מתגוררים ביישוב חופית, שבו גדל בועז. 

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי