גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהבנקאים משחררים את העניבה: פורים, הגרסה השוויצרית

הקרנבל של באזל, הפאסנאכט, לא מפורסם כמו זה של ונציה, אבל הוא מפתיע בעוצמתו וביופיו ● כמו כל קרנבל ראוי, לצד התחפושות, האלכוהול והקונפטי, לא נעדרות סאטירה פוליטית וביקורת חברתית

מצעד תחפושות בקרנבל של באזל / צילום: רוני ערן
מצעד תחפושות בקרנבל של באזל / צילום: רוני ערן

שלוש בבוקר. קפה זריז, ואנחנו נטמעים בטורים של זומבים לאורך קלרה שטראסה, שהולכים וממלמלים לעצמם "אין דבר, נשלים אחר כך שנ"צ". כולם, תושבי באזל ותייריה, השכימו אל המורגנשטרייך - "מצעד הבוקר" הפותח את הפאסנאכט, הקרנבל של באזל.

הוא מתחיל בארבע בבוקר פונקט, וצריך להספיק להגיע לכיכר העירייה. הכיכר מלאה. קר והאוויר דחוס בהתרגשות וציפייה דרוכה. מרחוק, ברחובות המתנקזים אל הכיכר, זוהרים ריבועי אור צבעוניים. אלה הן ראשונות הלנטרנות, ליבו של המצעד הלילי הזה - גופי תאורה גדולים מצוירים, שיצעדו עוד מעט לצלילי תזמורות של חלילים ותופים.

הנושאים של ציורי הלנטרנות יצירתיים, בועטים, מרהיבי עין. רובם מבטאים ביקורת חברתית, ממחאה על הפלסטיק באוקיינוסים ועד לדמותו של טראמפ המציע למכירה פייק ניוז. ארבע אפס אפס. אי שם מישהו מוריד את השלטר ובאחת יורדת על העיר עלטה מוחלטת. נהמה נרגשת עולה מן ההמון ונשמעת צעקה. "מצעד הבוקר, קדימהההה צעד!" וריבועי האור מתחילים לנוע לצלילי מארש חלילי. האירוע הזה מרגש להפתיע. יש בו דרמה ויופי כובש. מאוחר יותר כשנסתובב בין לנטרנה מצוירת של כדור הארץ הבוכה, ללנטרנה לציון 50 שנה לוודסטוק, יתברר שלא מעט מהציורים מהדהד גם בליבם של תיירים.

לעולם לא תצעדי לבד, היידי

להתחלה המבטיחה הזאת של הקרנבל יש המשך נהדר, והכול נמשך ללא הפסקה 72 שעות בדיוק. לא ברור איך העיר הזאת מתפקדת. החנויות סגורות רוב הזמן ונדמה שכולם ברחובות. 160 לנטרנות, 500 חבורות מחופשות שצועדות במצעד (שמן הרשמי הוא קליקות). 20 אלף סוגי תחפושות ומסכות. 600 תזמורות פיקולו ותופים. 140 עגלות של ואגיס - בריונים חצופים שעוד ידובר בהם. 200 אלף מבקרים. בחשכה המוחלטת אפשר לראות בבירור רק את הלנטרנות, אבל בהבזק פלש אסור בתכלית של סמארטפון, נחשפות לרגע מסכות נפלאות, מלאות דמיון - מעין פרומו גנוב למה שמצפה לנו באחת וחצי בצהריים, כשיתחיל הקורטז' (Cortége) - המצעד הגדול של הקרנבל.

לטרנות/ צילום: רוני ערן

כמנהג המקום, אנחנו נוטשים לשעה קלה את הרחובות ונכנסים להתחזק בארוחה המסורתית של המורגנשטרייך: מרק קמח (איום כמו שזה נשמע) ופשטידת בצל וגבינה. שעתיים מאוחר יותר אנחנו חוצים את הגשר על הריין בדרך למלון, כדי להשלים כמה שעות שינה לפני שנחזור לרחובות. האור הכחלחל של השחר עולה על הצועדים, והלנטרנות המתפזרות מעניקות לעיר מראה סוריאליסטי. אנחנו צועדים אחרי לנטרנה מגדרית שמצוירת עליה דמות של אישה פורצת קדימה, עד שרק היא ואנחנו עדיין נעים ברחוב המתרוקן. לעולם לא תצעדי לבד, היידי!

לעזאזל עם הפוליטיקלי קורקט

הפאסנאכט של באזל, כמו כל קרנבלי החורף באירופה, נולד כחגיגה פגאנית לגירוש החורף ומאוחר יותר דבקה בו חגיגת הזלילה והשתייה שלפני צום הלנט, 40 ימי התענית שלפני הפסחא. אבל הקרנבל של באזל הוא לא רק פרוע ויפה. ב-2017 כלל אותו אונסקו ברשימת אירועי המסורת שמהווים "מורשת תרבות בלתי מוחשית של האנושות". "אפשר להשוות את הקרנבל הזה למגזין סאטירי ענק", נימקו באונסקו, "שבו כל האמצעים, החזותיים והמילוליים, משמשים כדי ללגלג על פגמים ומחדלים. הוא תורם ללכידות חברתית, מקדם סובלנות באמצעות ביקורת חברתית ומסייע לשמור על הניב המקומי".

"הקרנבל הוא מדד לרחשי הלב של הבאזלאים", אומר לנו פליקס רודולף פון רוהר, חבר ועדת הפאסנאכט של באזל ובעבר היו"ר שלה, "טוב יהיה אם הפוליטיקאים יקשיבו". בעירייה ובמשטרה המקומית ודאי לא רוו נחת למראה הלנטרנה שהוקדשה לפדיחה שלהם - רכישת שבעה כלי רכב של יצרנית הרכב החשמלי טסלה, ללא מכרז, עבור משטרת באזל, בסכום כולל של כמעט מיליון פרנק שוויצרי. שיגידו תודה שאין להם צוללות.

הפתיע לגלות שהקליקות המחופשות הצועדות בקרנבל אינן נתמכות על-ידי ספונסרים. "כי חשוב שכולם יהיו חופשיים לגמרי להביע את דעתם", אומר פון רוהר. זה יפה, בהתחשב בעובדה שהקליקות הוציאו השנה יותר מתשעה מיליון פרנק שוויצרי על מסכות, תחפושות וצורכי הקרנבל.

לפי הלנטרנה שלהם, פון רוהר והקליקה שלו הרגישו חופשיים בהחלט. התנוססה עליה דמותה של נערה בלונדינית בתלבושת שוויצרית עממית עם הכתובת: "צבועה. ניטרלית". היא כוונה להתהדרותה של שווייץ בניטרליות שלה ובמלחמתה למען זכויות אדם, כאשר בו בזמן היא מייצאת נשק.

 סאטירה על שווייץ הניטרלית הלוחמת למען זכויות אדם, ובמקביל מייצאת נשק / צילום: רוני ערן

המוטו הכללי של הקרנבל השנה היה "עד הסוף!", מוטו עם כפל משמעות, שנוגע בציפור נפשה של באזל - הירידים שלה. הכוונה ליריד מוצרי הצריכה הגדול, Muba, שכונה "אם כל הירידים" והתקיים בפברואר בפעם ה-103 והאחרונה. "היום אתה כבר לא הולך ליריד לקנות טוסטר במבצע, אתה עושה את זה און ליין", אומר פון רוהר. תם עידן, ולכולם ברור שיהיו לכך השלכות כלכליות. גם מצבו של יריד השעונים והתכשיטים המפורסם של באזל לא מזהיר. מאז שהונפק לבורסה, טוענים, האמירו מדי הוצאות ההשתתפות ובבאזל מודאגים. אבל המשמעות השנייה של המוטו היא: לא משנה מה יקרה, אנחנו נחגוג פה עד הסוף! וזה בדיוק מה שהם עושים. וגם אנחנו.

יום שלישי, אחת וחצי בצהריים. הקורטז' מתחיל לצעוד ברחובותיה הראשיים של העיר. אין גבול לדמיון ולצבע. מרבית התחפושות חדשות, אבל יש כמה דמויות קלאסיות קבועות כמו ארלקינו מהקומדיה דל ארטה ופיירו העגמומי. מעל כולם מולך הוואגיס. פרוע שיער, בעל אף בולבוסי וחיוך חושף שיניים ענקיות.

פנסים -לנטרנות מהמצעד הלילי.  פנס בדמותו של דונלד טראמפ / צילום: רוני ערן

המקור לדמותו הוא כנראה האיכר האלזסי של המאה ה-19, שבא למכור את מרכולתו בשוק של באזל. הוואגיס האלה הם חבורה נכלולית, מצוידת בתותחי קונפטי (כמות הקונפטי שפוזרה השנה בפאסנאכט: 405 טונה!). בצעד מהיר ייגשו אליכם ויתחבו חופן של קונפטי במורד המעילים, בכיסים, בשיער, יירו בכם מטחי קונפטי ישר בפרצוף, או ישליכו לחיקכם ממתקים, תפוזים ופרחי מימוזה - הפרח המקדים לפרוח ומבשר את האביב.

הקרנבל הזה הוא ההיפך הגמור מההתנהלות הסולידית, המנומסת, הנוקשות המסוימת וההקפדה על גבולות ברורים - כל מה שמאפיין את השוויצרים ביתר ימות השנה. הרחובות מלאים במסכות של מפלצות, בריונים מאיימים, אצבע משולשת על לנטרנות רבות, מסרים בוטים נגד השלטונות והכנסייה, וכיסוח בלי חשבון של אישי ציבור וכוכבי בידור. "שום נושא אינו טאבו", אומר לנו פון רוהר. אבל כמו בכל שנה, קדמו לפאסנאכט ויכוחים ומחלוקות, בעיקר בנושא הגזענות, שהיה השנה הנושא החם של הקרנבל.

כחמישים קליקות הקדישו את הלנטרנות והתחפושות שלהם לנושאי גזענות וחופש ביטוי. בלטה קליקת Basler Bebbi שיצרה את המיצג "בימבו-טאון": חבורה של גברים במדים קולוניאליים משנות העשרים של המאה הקודמת, צעדה כשהיא מקיפה בגדר מתכת חבורה של גברים מחופשים לילידים אפריקנים בתלבושות שבטיות, ובראשם בימבו בלונדינית ענקית במיני ובמגפיים אדומים. המיצג ריפרר לגן החיות האנושי שהציג לראווה ילידים מאפריקה בבאזל של 1920.

היו קולות שקראו להיצמד לנושאים המסורתיים של הקרנבל, ולעומתם טענו פעילים כי מסורת לשם מסורת אינה מספיקה והפאסנאכט חייב להשתנות ולהציג נושאים אקטואליים ולעזאזל הפוליטיקלי קורקט, אחרת הוא יישאר בגדר פולקלור.

לפי התוצאות שצעדו ברחובותיה של באזל החדשנות ניצחה. אנחנו מטפסים במעלה הסמטאות אל הקתדרלה בכיכר Münsterplatz, לשם מתנקזות כל הלנטרנות שסיימו את מצעדן. ביום רביעי, בעיצומו של מצעד הילדים המקסים, מייעצים לנו לנטוש את הרחובות הראשיים לטובת הסמטאות הקטנות של העיר העתיקה. שם מתגלות הפנינים האמיתיות. זהו המגרש של החבורות הקטנות: ארבעה מתופפים, שלושה נגני פיקולו, צמד חלילנים או חלילן בודד, צועדים בתחפושות מרהיבות, שומרים על קצב, בסמטה ריקה, ומנגנים כאילו אין בעולם דבר שראוי יותר לעשותו.

בהתחשב בכך שהוא אינו מפורסם כמו זה של ונציה למשל, הקרנבל של באזל היה מפתיע בעוצמתו וביופיו, ובסוף בכל זאת היה בו משהו שוויצרי - הוא היה פרוע, אבל בטוח. האלכוהול ניגר כמים, אבל לא נראו שיכורים ברחובות, ובעיתונות המקומית דווח ביום שאחרי, שהמשימה שהכי העסיקה את המשטרה הייתה איתור הוריהם של 29 ילדים שהלכו לאיבוד. 12 קריאות על הפרעת הסדר הציבורי הגיעו למוקד. מספר הגניבות שנרשמו: שתיים. חליל אחד ותוף אחד. שיכור אחד נאלץ לבלות את הלילה בתחנת המשטרה.

מסורתי לצד חדש/ צילום: רוני ערן

מידע מעשי

הקרנבל הבא, של 2020 יתקיים ב-5-2 במארס.

מלון: Hyperion צמוד למרכז הירידים. מפנק ומומלץ.

כל אורח במלון מקבל BaselCard - כרטיס נסיעה חופשי בתחבורה הציבורית ועוד הטבות
חשוב: רוב המסעדות סגורות בשעות 18:00-14:00.

במצעד הבוקר, המורגנשטרייך, אל תצלמו עם פלש. זה פוגם בחשכה המתחייבת ומעצבן בצדק את המקומיים והצועדים.

התחפושות הן למשתתפי הפאסנאכט בלבד (לילדים מותר). רוצים להתחפש? תעשו את זה בבית בפורים. אתם הקהל, וזה נחשב לא לעניין.

קנו את סיכת הפסטיבל (9 פרנק) וענדו אותה במקום בולט. כולם עונדים אותה ומצפים גם מכם לתרום למימון החגיגה.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים