גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“היפה ברוגבי נשים זה לראות בנות שמבינות כמה כוח יש להן"

אין הרבה שחקני רוגבי בישראל, ועוד פחות מכך שחקניות, שלא לדבר על מקצועניות. ליאת קוגון היא כל זאת, ועוד: היא הישראלית היחידה ששיחקה גם בליגה האירית, ממקימות הקבוצה הישראלית וגם זוגתה של המאמנת

ליאת קוגון / צילום: שלומי יוסף
ליאת קוגון / צילום: שלומי יוסף

ענף הרוגבי בישראל הוא ענף קטן יחסית, והליגה לנשים קטנה אף יותר, ועל אף הצמצום, פועלת למען קידום הענף. אחת השחקניות הבולטות בה היא ליאת קוגון, שמשחקת בקבוצת רעננה רפטור עוצמה, אחת משש הקבוצות בליגת הנשים.

קוגון חזרה לאחרונה אחרי שלושה חודשים באירלנד, שם שיחקה עם הנבחרת המקומית, חוויה שהייתה חדשה הן לה והן לליגה האירית, שמעולם לא פגשה שחקנית ישראלית קודם לכן. בעבר שיחקה קוגון שבע שנים בנבחרת ישראל, והיא עדיין חולמת שיום אחד תהיה גם בישראל ליגה מלאה ושבנות יוכלו לממש בה את הפוטנציאל.

את הקבוצה הישראלית המונה 16 שחקניות (בגילאים 24 עד 43) היא הקימה יחד עם זוגתה ליאת גלר לפני שלוש שנים בלבד. כבר בשנה שעברה זכו באליפות ישראל והדיחו מהתואר את הקבוצה התל אביבית השלטת. בשבוע שעבר נערך טורניר הגביע, והן ניצחו ארבע קבוצות בארבעה משחקים - תל אביב, גליל, חיפה ורחובות.

משחק הרוגבי סובל מתדמית אגרסיבית שנולדה בטעות. הוא שונה מהפוטבול האמריקאי, שדורש קסדות, תלבושת "על-חלל", מגני שיניים ועוד. הרוגבי נטול סממנים או אביזרים חיצוניים בולטים, וזה אינו משחק "גברי". לדברי קוגון, זהו ספורט פשוט, מגוון ומתאים לספורטאים ולספורטאיות בכל הגדלים והמשקלים.

"כל משחק הוא סוג של קרב שדורש מהגוף המון גם מהבחינה המנטלית", היא אומרת. "מה שיפה בעיניי הוא שבנות פחות חושבות על הגוף שלהן, ובאימונים בתרגילי הכוח ובדחיפות הן מרגישות את הכוח שיש להן. שחקניות חדשות שמצליחות להוציא מעצמן יותר, מבינות כמה כוח יש להן, וזה שונה מבנים או גברים שרגילים לזה. אצל בנות זה לא רגיל והן נהנות מזה יותר, גם ממה שהכוח מסוגל לעשות כמו להפיל שחקנית בתאקל, שזה בעיניי אחד הדברים הכי כיפיים במשחק. תחשבי שאת באחת על אחת, ואת עוצרת אותה ולוקחת את הכדור. זה סוג של ניצחון בסיטואציה והמשמעות היא שאני חזקה יותר או נחושה יותר, ובכלל, זה אומר על עצמנו הרבה יותר דברים גם מחוץ למגרש".

גיל: 32
מגורים: רמת גן
השכלה: תואר ראשון בביולוגיה וגיאופיזיקה
עיסוק: פיזיותרפיסטית

התחלה: "מגיל 15 עד 24 עסקתי באתלטיקה קלה ובריצות קצרות. הייתי בסגל נבחרת ישראל והשתתפתי באליפות אירופה עד גיל 23. בצבא הייתי ספורטאית מצטיינת. בגיל 24, כשהייתי באוניברסיטה, שחקן רוגבי שכנע אותי לנסות. ניסיתי, והתאהבתי".

בחירה: "כשעברתי לרוגבי, המשכתי עדיין להתחרות גם באתלטיקה, עד שהתמקדתי רק ברוגבי. אני אדם תחרותי ורוצה לדחוף את עצמי הכי רחוק. אחרי שנה הצטרפתי לנבחרת, שיחקתי בקבוצות בחו"ל במיני טורנירים וקיבלתי הצעות שונות".

הישגים: "יחסית למספר הנשים הקטן בארץ, אנחנו מגיעות להישגים מאוד יפים בחו"ל. אם יהיו יותר ילדות ונערות שישחקו רוגבי, נגיע להישגים גדולים יותר. נמשיך לייצג את המדינה כל עוד אנחנו יכולות".

מקצוענות: "הרוגבי לנשים בעולם חובבני ואין חוזים לשחקניות, אבל ממש עכשיו מתחיל שינוי. באנגליה ובניו זילנד החלו לתת חוזים מקצועניים לשחקניות. ב-2016 הוכר הרוגבי כספורט אולימפי, וזה נתן בוסט".

עתיד: "בגיל 32 לא קל לשלב ספורט ועבודה, אבל אני כל-כך אוהבת רוגבי, שכל עוד אני יכולה להמשיך, אני אשחק. יש לי מחשבות לשחק באוסטרליה. חשוב לי גם לפתח רוגבי בארץ בעיקר לנערות והייתי רוצה להיכנס גם לתחום האימון. כל עוד אני נהנית ויש אופציות, אני מקווה להתקדם".

המשחק 1: "יש שתי גרסאות של רוגבי: 'שבע על שבע' (שחקניות), שזה משחק מהיר ודינמי שקל לחשוף אליו אנשים והוא פופולרי בכל העולם. גרסת ה-15 על 15 ארוכה ומורכבת ופופולרית במדינות גדולות. בארץ משחקים בגרסה הקצרה, כי אין הרבה שחקניות. פה ושם אנחנו מנסות לעשות משחקים בגרסת ה-15, מה שדורש הרבה שחקניות ואיחוד בין קבוצות".

כללי המשחק: "רוגבי הוא ענף פשוט. שחקנית הגנה צריכה לתקל את זו שרצה מולה ושחקנית בהתקפה צריכה לרוץ עם הכדור ולהניח אותו מאחורי הקו. אין ספורט יותר אינטואיטיבי מזה. בטכניקה אנחנו מלמדות שאם שחקנית הורידה מישהי מולה, אז היא יכולה לסמן V במטרה".

אירלנד (1): "בשנה שעברה שיחקנו נגד אחת הקבוצות הבכירות באירלנד והצעתי את עצמי למאמן כי שקלתי לשחק בחו"ל. השנה הצטרפתי לקבוצה לשלושה חודשים. באירלנד לא פגשו מעולם שחקנית מישראל קודם לכן".

אירלנד (2): מבחינתי לשחק בנבחרת אירלנד היה ייצוג של המדינה יותר מאשר ההשתתפות באליפות אירופה. הרמה באירלנד הרבה יותר גבוהה והיא במקום הרביעי בעולם. ניו זילנד ואוסטרליה נחשבות למדינות החזקות בתחום וגם בריטניה ודרום אפריקה".

תמיכה: "הספונסרים שלנו הם חברת דורות מרכז עוצמה, שתומך בענפי ספורט פחות מוכרים. כך מימנו ציוד למחנה האימונים בגיאורגיה, את המגרשים ושכר בסיסי למאמנת. עצם זה שיש לנו מגרש להתאמן בו, זה כבר טוב. בהתחלה התאמנו תחת פנס בפארק רעננה".

המשחק 2: "רוגבי זה בעיניי הספורט המושלם - יש מהירות וגם כוח, קואורדינציה, קריאת משחק ושילוב של כל האלמנטים הספורטיביים שנדרשים לאתלט על, מלבד ריצה למרחקים ארוכים מבחינת הסיבולת. באינטרוולים הרוגבי מאוד חזק - אנחנו נופלות וקמות, ונותנות ספרינט פה ושם. זה משחק מאוד אינטנסיבי ותובעני ולכן גם מלהיב. יש הרבה אקשן על המגרש".

פוטנציאל: "ברוגבי, לכל אחת יש פוטנציאל גם לפחות מהירות או לגדולות פיזית, שלהן יש מומנטום - קשה להפיל אותן עם כדור. ופתאום הן מגלות שזה הספורט בשבילן ונהנות מאוד. לכל שחקן יש תפקיד, מקטן עד גדול, מרזה עד שמן".

אימון: "אימון מתחיל בחימום שכולל תנועתיות של הגוף כדי להעיר מערכות. אחר כך יש תרגילי מסירות, תאקלים מגע וכל האלמנטים שמרכיבים את המשחק. יש תרגילי כושר וספרינטים, ריצות בעלייה ותרגילי כוח. אנחנו מסיימות במשחקון שמדמה את המשחק האמיתי. כל אימון נמשך שעתיים ויש שני אימונים בשבוע. אנחנו מעודדות את השחקניות להעלות את רמת הכושר ולשמור עליו".

בת הזוג: "ליאת גלר בת זוגי משחקת רוגבי כ-15 שנה. שיחקה בנבחרת שנים ופעלה רבות למען הרוגבי בארץ ובחו"ל. היא גם שפטה באליפויות אירופה וליגות שונות. יחד הקמנו את הקבוצה שלנו שאותה היא מאמנת. בשנתיים הראשונות היא אימנה בהתנדבות ועכשיו מקבלת שכר בסיסי. זה פרויקט חיים שלנו".

יחסים: להיות מתאמנת של בת הזוג זה לא פשוט. אני מאוד דעתנית וותיקה ברוגבי, ויש המון דברים שאנחנו לא מסכימות עליהם, אבל מתפשרות. הכי חשוב שהקבוצה תתקדם וכל המריבות הן למען הצלחתה, לכן אנחנו מתגברות. מצד שני, זה מוליד גם דברים מאוד יפים, וזה שווה את זה".

עוד כתבות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק