גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתגרים מבית ומחוץ: אחרי שמונה למנכ"ל התאגיד הקבוע - מה מצפה לאלדד קובלנץ?

שיקום מערכת היחסים הרעועה עם העובדים, הסיטואציה המאתגרת מול היו"ר גיל עומר שהצביע נגד מינויו, שידור תחרות האירוויזיון ודוח מבקר המדינה שבפתח ● כל האתגרים שמחכים לאלדד קובלנץ שמונה למנכ"ל הקבוע של תאגיד השידור "כאן"

אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" / צילום: דן חיימוביץ
אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור "כאן" / צילום: דן חיימוביץ

אתמול (ג'), אחרי שעות ארוכות של דיונים, הכריעה מועצת תאגיד השידור הציבורי "כאן" את מה שגורמים רבים בשוק העריכו שיקרה: אלדד קובלנץ, מי שכיהן כמנכ"ל הזמני של התאגיד מיום הקמתו, נבחר למנכ"ל הקבוע לתקופה של 4 שנים. שבעה חברי מועצה הצביעו לו, זאת לעומת שניים אחרים שבחרו להרים את ידם ליורם מוקדי, סמנכ"ל הוט לשעבר, שנתפס כמתמודד היחיד שיש לו סיכוי לאתגר את הבחירה. 

האופן שבו התנהל ההליך יש הרבה כדי לרמז על הדרך שבה מתנהל התאגיד כיום, ומכאן גם על האתגרים של קובלנץ עצמו בשנים הבאות. מה מחכה למנכ"ל הקבוע? "גלובס" עושה סדר. 

1. לשקם את מערכות היחסים עם העובדים 

ל"גלובס" נודע כי ישיבת המועצה המכריעה התבצעה תחת "פעולות הסחה": במשרדי התאגיד במודיעין תוגברה האבטחה, חדר הישיבות התמלא בכל טוב, אך חברי המועצה לא הגיעו, והישיבה, כך הסתבר, נקבעה במיקום סודי שהמשתתפים בה הונחו מראש שלא לגלותו. ממה חששו במועצת התאגיד? מערכת היחסים הרעועה בין העובדים וההנהלה, לרבות סכסוך על מעבר המחלקה בערבית המתנהל בימים אלה ממש, הביאו לחשש כי העובדים ינסו להפריע למהלך התקין של הישיבה. 

עובדים רבים שאיתם דיברנו לאחר הזכייה לא שמחו לגלות כי המנכ"ל שמזוהה בעיניהם עם 'הרשימות השחורות' שהשפילו רבים מהם ושנתפס כמנהל ריכוזי שמעדיף מנהלים שמיישרים איתו קו, נשאר ל-4 שנים נוספות. תאגיד השידור הוא בסופו של דבר בית תוכן, וככזה הנכס העיקרי שלו הוא האנשים. וכשיש הרבה דם רע בין המנכ"ל לעובדים - אין ספק שהתוצר עלול להיפגע.

כך שבשורה התחתונה, אותה מערכת יחסים בעייתית היא אחד האתגרים המשמעותיים שקובלנץ יידרש להתמודד איתם. 

2. סיטואציה מאתגרת מול יו"ר התאגיד

שתי ידיים בלבד הורמו כאמור בעד מוקדי ולא בעד קובלנץ, אחת מהן היא זאת של היו"ר גיל עומר

זאת לא הפעם הראשונה שעומר מצביע נגד מהלך משמעותי שמוביל קובלנץ. לפני כמה חודשים הוא היה היחיד מבין חברי המועצה שהתנגד לאשר את מינויה של טל פרייפלד לתפקיד סמנכ"לית טלוויזיה - מינוי שקידם אז קובלנץ. עם זאת, בתאגיד יש גם מי שסבור שהצבעת הנגד של עומר היא תרגיל הסחה שנועד לצייר תמונה לפיה המועצה לא הייתה "בכיס של קובלנץ". ההנחה הזאת מתבססת על מערכת היחסים הטובה שהייתה בין השניים במשך זמן רב.

מנגד, גורמים אחרים שמעורים בפרטים טענו בפני "גלובס" כי כבר לפני כמה שבועות החלו חילוקי דעות מקצועיים בין השניים, שעומר רואה את קובלנץ בחודשים האחרונים באור אחר, ושאתמול בישיבה אמר דברים נחרצים מאוד לגבי בחירת המנכ"ל.

בהנחה שכך הם פני הדברים, הסיטואציה שנוצרה מאתגרת מאוד: היו"ר והמנכ"ל בתאגיד עובדים בצמידות, ואם עומר אכן סבור שצריך היה לבחור מנכ"ל אחר אין ספק שזה משחק חדש ולא פשוט.

אגב, היד השנייה שהורמה נגד קובלנץ, או יותר נכון בעד יורם מוקדי, הייתה זו של דוד אלכסנדר. המשמעות היא שמתוך שלושת חברי ועדת האיתור שהיו אחראים על הבאת שמות מועמדים למועצה, שניים חשבו שמוקדי ראוי יותר.

3. אם לא רייטינג, אז לפחות סדר יום 

בחודשים הראשונים לקיומו, בעיקר על רקע המתקפה הקשה שהונחתה עליו מכיוון הפוליטיקאים, הייתה בתעשיית התוכן נטייה להגן על התאגיד בכל מחיר ולו רק כדי שלא ייסגר. הזמן עבר והצטרפו אליו יותר גורמים המזוהים עם הצד הימני של המפה ועם מפלגת השלטון (לא בהכרח עם ראש הממשלה עצמו, אך בהחלט עם גורמים אחרים בתוך מפלגתו), ונראה שלפחות בתקופה הקרובה מצבו החוקי של התאגיד יציב ולא ינסו שוב לפרק אותו.

על רקע העובדה הזאת גם האתרוג האוטומטי שקיבל התאגיד עד כה הולך ומתפוגג. לא רק הלחץ הפוליטי שמר מביקורת, אלא שבמשך זמן רב שיחקו לטובת ההנהלה גם הלחץ העצום והמהירות שבה היה עליה לקלוט ולמיין עובדים, לבלוע לתוכה את החינוכית ולהתחיל לייצר תכנים. אבל כאמור גם התקופה הזאת כבר עברה ובתעשייה מתחילים להתבונן על התאגיד כעל כעוד ערוץ משדר ולבחון את תוצריו לפי התוכן שהוא מייצר ולא מתוך הצורך להגן עליו.

קל להתנגח בקובלנץ סביב העובדה שמאז הקמתו לא הצליח התאגיד לייצר נתוני רייטינג שהם מעבר לזניחים. למעשה, אם משווים את תוצאותיו לימים של רשות השידור נוכחים לדעת שטרם כניסתה להליך פירוק הניבה החדשות של הרשות רייטינג גבוה יותר מזה של המהדורה בשנה האחרונה תחת התאגיד.

אז נכון שערוץ ציבורי לא אמור לייצר רייטינג בסדר גודל של ערוץ מסחרי, אבל מי שמופקד על 800 מיליון שקל בשנה צריך לייצר ערך נתפס ומדיד; ואם לא רייטינג, אז לכל הפחות סדר יום. לשם השוואה, תוכנית כמו "המקור" שמשודרת בערוץ מסחרי מניבה רייטינג שנחשב ללא גבוה יחסית (השבוע למשל, הגיעה המקור לרייטינג של 7% בלבד), אבל אי-אפשר להמעיט בעוצמת ההשפעה שיש לה על סדר היום הציבורי.

אחרי הכול, לתאגיד שידור ציבורי יש נישה ברורה: הוא אמור לייצר, לשמר ולהגן על כל מה שאין לו מקום או הצדקה בשידור המסחרי: סרטים דוקומנטרים, תחקירים, סדרות איכות. בחלק מזה הוא מצליח; ברוב עדיין לא. חטיבת החדשות שלו היא כאמור חלשה ולא קובעת סדר יום, והתוכנית המצליחה ביותר היא בכלל שעשועון - "המרדף". אמנם התאגיד הצליח לנפק פה ושם פנינים איכותיות, אבל הן הדהדו יותר בקרב הברנז'ה ולא הצליחו לפרוץ מעבר לכך.

השידור הציבורי הוא חשוב ועל כתפיו של קובלנץ תיפול האחריות להוכיח שיש הצדקה לאותם מיליונים שמוזרמים אליו. ולא, הצלחה בדיגיטל היא לא צידוק לכך. 

4. מה יקבע דוח המבקר? 

לקראת הקיץ צפוי להתפרסם דוח מבקר המדינה שבחן, בין היתר, את ההתנהלות בתאגיד סביב קליטת כוח-האדם והמכרזים. הטיוטה כבר מסתובבת בין חברי המועצה וחלקים ממנה אף דלפו החוצה, אבל בשורה התחתונה לא ניתן לדעת בוודאות באם המסקנות יהיו חמורות ועד כמה, כי בסופו של דבר מסקנות הן גם עניין של פרשנות. 

השאלה הגדולה היא מה יופיע בדוח המבקר בטענות החמורות יותר הנוגעות לניהול מכרזים. אם שם תהיה ביקורת חריפה, אין ספק שהאתגר של קובלנץ יהיה קשה.  

5. ההפקה המורכבת של האירוויזיון 

בחודש מאי הקרוב צפוי להתקיים תחת ניצוחו של התאגיד שידור תחרות האירוויזיון - פרויקט קשה ומורכב לכל הדעות. עד כה הצליח התאגיד להיתקל בלא מעט פינות סביב ההפקה הזאת שכוללות את סאגת מכירת הכרטיסים למקורבים שהופסקה באמצע ופורסמה בכל העולם, המלחמה מול ארגון אק"ט המרכז את עובדי הקולנוע והטלוויזיה ששיבשה את תחילת צילומי הגלויות של המדינות המתחרות, ההתנגחויות סביב שאלות אבטחה ועוד ועוד.

שידור האירוויזיון נתפס לא רק כמראה לתאגיד אלא לישראל כולה, ואם משהו ישתבש במהלך התחרות סביר להניח שבציבור לא יהיה מאוד סלחנים לכך. 

6. עדיין לא סוף פסוק? 

למרות שהמועצה אישרה אתמול את בחירתו של קובלנץ ברוב קולות, גורמים בשוק מעריכים כי זה עדיין לא סוף פסוק ויהיה מי שינסה לפנות לבג"ץ כדי לעתור נגד המינוי. אם כך הם פני הדברים אזי נדע עליהם כבר בזמן הקרוב. 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות