גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך משפיע גיל ההתבגרות על הצבעה בקלפי: המחקרים שמאחורי הבחירות הפוליטיות שלנו

מה הבעיה של נרקסיסטים עם דמוקרטיה ● מדוע תמונות חדשותיות לא מקבלות לייקים באינסטגרם ● ואיך משפיעות כותרות העיתונים בתקופת ההתבגרות על העמדות הפוליטיות בבגרות ● 5 מחקרים על הבחירות שאנחנו עושים

הפסיכולוגיה של הפוליטיקה / אילוסטרציה: Shutterstock
הפסיכולוגיה של הפוליטיקה / אילוסטרציה: Shutterstock

1. למרות העצבים, דמוקרטיה טובה לבריאות

כשמדובר במחלות כרוניות, למשטרים דמוקרטיים יש יתרון בטיפול בחולים

מערכת הבחירות הנוכחית צפויה לעלות למשק 2 מיליארד שקל, והרבה מאוד עצבים להרבה מאוד אנשים. האם משהו באמת ישתנה אחרי 9 באפריל? האם תזוזה קלה ימינה או שמאלה תשנה את חיינו באופן דרמטי? האם רעש הקמפיינים משתלם? הרי לכם תמריץ שמגיע ישירות מאוניברסיטת סטנפורד: דמוקרטיה, אומרים שם, משפיעה לטובה על הבריאות שלנו.

מחקרי עבר השוו בעיקר מדינות שהמשטר הדמוקרטי בהן היה טרי יחסית למדינות לא דמוקרטיות דומות בגודל, במשאבים ובהרכב האוכלוסייה. במחקרים הראשונים הללו לא נמצא שלדמוקרטיה יש השפעה מרחיקת לכת על הבריאות, אולם החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת סטנפורד טוענים שהנתון העיקרי שנבחן - תוחלת חיים - אינו משקף באופן מלא את השפעת השלטון על בריאות האזרח. זאת כיוון שתוחלת חיים מושפעת במידה רבה מתמותת תינוקות, וזו מושפעת בתורה מפעילות של ארגוני סיוע חיצוניים.

לעומת זאת, אם בוחנים מחלות של מבוגרים בלבד, כמו סוכרת, איידס, מחלות לב ותאונות דרכים, מצטיירת תמונה שונה באופן דרמטי. במדינות דמוקרטיות, הפרמטרים הללו משתפרים באופן משמעותי. "הנתונים הללו מראים כי ההשפעה של אנשים על השלטון שלהם ומה שהשלטון הזה מוכן לעשות כדי לשמור על הבריאות שלהם - אלה דברים בלתי נפרדים". המחקר פורסם בכתב העת המוביל The Lancet.

"נראה שדמוקרטיות משקיעות יותר בתוכניות לשיפור הבריאות", אומרת טרה טמפלין, הלומדת לדוקטורט בסטנפורד וחתומה על המחקר. "בחירות הוגנות ופתוחות הן קטליזטור לתוכניות לשיפור בריאות הציבור, בעיקר בכל הנוגע לתוכניות ארוכות טווח לטיפול בתנאי סביבה המעודדים מחלות סגנון חיים, כמו סוכרת ומחלות מטבוליות".

כיוון שמחלות אלו הופכות להיות נפוצות יותר, החשיבות של הטיפול בהן ברמת המדינה עולה. "הטיפול במחלות הללו הוא כרוני ודורש תשתיות יציבות ומשאבים רבים", אומרת טמפלין. לדבריה, התווספות שנות "ניסיון דמוקרטי" במדינות שנבדקו הוריד את התמותה ממחלות כרוניות ומשחפת ב-8%-10%. הסיכוי לחיים נטולי HIV גדל ב-3% בכל 10 שנות דמוקרטיה, קובע המחקר.

הסבר אחר שמציגים החוקרים לתרומה של הדמוקרטיה הוא שבמדינות דמוקרטיות מקבלות מערכות גדולות פידבק יותר עשיר ומועיל ממגוון של קבוצות אינטרסים. הפידבק הזה מניע את המערכת להשתפר. 

נציין שגם בדיקטטורות הבריאות משתפרת בשנים האחרונות, אם כי בקצב אטי יותר. כלומר, המדינות הללו אינן מזניחות לגמרי את האזרחים שלהן. קובה וסין, לדוגמה, היו מפורסמות בעבר בכך שהן מעניקות בריאות טובה יחסית במחיר זול. אולם, ככל שהמחלות הכרוניות היקרות שדורשות התגייסות סביבתית רבה לשם הטיפול בהן הפכו יותר נפוצות, כך נוצר פער לטובת המדינות הדמוקרטיות. 

2. הנרקסיזם מכרסם ביסודות הדמוקרטיה

חוקרת מאוניברסיטת קנט בדקה כיצד תחושת "מגיע לי" משפיעה על העדפות פוליטיות

אחד היתרונות של משטר דמוקרטי הוא היכולת להשמיע את קולך. החיסרון הוא שכל האנשים שסביבך מקבלים אותה הזדמנות לדבר. מי שלא מעריך במיוחד את האנשים שסביבו, עשוי לרצות לוותר על הדמוקרטיה, רק כדי לא להיות נתון לחסדיהם.

מחקר חדש גילה שלאנשים עם תכונות נרקיסיסטיות, יש סיכוי טוב יותר להעדיף דיקטטורות על פני דמוקרטיות. ישנו גם סיכוי גבוה יותר שהם יטענו כי עדיף שמדינות ינוהלו על ידי מנהיגים חזקים או על ידי הצבא.

החוקרים, פסיכולוגים מאוניברסיטת קנט, מעריכים שהסיבה לכך היא אכן חוסר האמון וחוסר ההערכה להמונים וחוסר טולרנטיות לדעות שונות משלהם. נראה כי לנרקיסיסטים קל יותר לדמיין מנהיג דיקטטורי שהוא דומה להם.

לעומת זאת, אנשים שרוחשים אמון לאחרים ומאמינים בעצמם, אך לא מרגישים עליונות על אחרים, מקבלים את האפשרות שחוכמת ההמונים עשויה להוביל למנהיגות ראויה, ולכל הפחות מעוניינים לתת לכך צ'אנס.

"אנחנו עדיין לא יודעים אם הדור הבא הופך נרקיסיסטי יותר מאשר הדורות הקודמים, אבל חשוב מאוד לבדוק כיצד שינויים חברתיים משפיעים על העצמי וכיצד העצמי הזה, בתורו, משפיע על החברה", אומרת ד"ר אלכסנדרה קיצ'וקה מאוניברסיטת קנט, אחת החוקרות החתומות על המחקר. "אנחנו צריכים לוודא שהחברה שלנו אינה יוצרת תחושת 'מגיע לי' וציפיות ליחס מיוחד בפרטים רבים מן החברה, משום שלתהליך כזה עלולה להיות השפעה לא בהכרח רצויה על החברה שלנו ועל צורות השלטון בה". 

בחירתו של דור: תגיד לי מה קרה בגיל ההתבגרות שלך, ואומר לך מה עמדתך

מחקר מגלה שהאווירה הפוליטית בגיל ההתבגרות משפיעה על העמדות בגיל מאוחר יותר

מרגרט תאצ'ר/ צילום : שאטרסטוק

הגורם המשפיע ביותר על הדעות הפוליטיות של אדם הוא לרוב הדעות הפוליטיות של הוריו, אולם לעתים אנשים סוטים באופן רדיקלי מהדעות של הוריהם, ולעתים הם סוטים מהן קלות.

איזה גורם מחוץ לבית עשוי להשפיע על גיבושן של הדעות הפוליטיות? מחקר חדש שנעשה באוניברסיטת אוקספורד מרמז שהאווירה החברתית שבה אדם גדל, המושפעת בין היתר מהדור שבו נולד, היא בעלת פוטנציאל השפעה.

המחקר בחן את השפעת האווירה הפוליטית שבתוכה התבגרו קבוצת נבדקים בריטים על היחס שלהם לסוגיה פוליטית אחת: הטיפול בפשע. התברר שהאווירה הפוליטית והחברתית בתקופה שבה היו הנשאלים בני 15-25 היא שהשפיעה באופן הברור ביותר על עמדתם.

לדוגמה, בני הדור שהתבגר בשנים 1980-1997, בתקופת כהונתם של מרגרט תאצ'ר וג'ון מייג'ור כראשי ממשלה, דיווחו על החשש הרב ביותר מפני פריצות ופשיעה בשכונות. בתקופה שבה התבגר הדור הזה, אכן חלה עלייה משמעותית בפשעי רכוש, ואף שבתקופת חייהם הם כבר ראו את רמות הפשיעה הזו יורדות, נראה שההשפעה צרובה במוחם.

לעומתם, הדור שהתבגר בתקופת כהונתם של הרולד וילסון וג'יימס קלגהן (סוף שנות ה-60 וסוף שנות ה-70), דאג יותר מפשעים המבוצעים בנשק חם, משום שאלה היו בכותרות אז. 

הציבור שהתבגר בתקופת כהונתם של טוני בלייר וגורדון בראון כראשי ממשלה דאג מפשיעה של מתבגרים משועממים וממאבקי שכנים, שהיו בכותרות בזמנם.

נראה שסוגיות שהיו במוקד הדיון בתקופת גיל ההתבגרות נותרות איתנו ממש כמו האהבות והמוזיקה שהעדפנו באותה תקופה, והדבר משפיע על העמדה שלנו לגביהן. כך, העמדות הפוליטיות שלנו מספרות במידת מה את ההיסטוריה של חיינו. 

יותר נשים בפוליטיקה, פחות שחיתות

ככל שיש יותר נשים בבית המחוקקים ובממשלה, שיעור השחיתות השלטונית יורד

יום האישה הבינלאומי/ צילום: שאטרסטוק

בממשלה הבאה שתוקם בישראל עלול להיות ייצוג נשי קטן באופן משמעותי מזה שלפניה, ואלה חדשות חדשות לא טובות מבחינת הפוטנציאל לשחיתות, כפי שטוענים חוקרים מאוניברסיטת וירג'יניה טק בארה"ב, במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Economic Behavior & Organization.

החוקרים השוו בין מספר הנשים בבתי המחוקקים ובממשלות לבין שיעורי השחיתות ב-125 מדינות, ומצאו מתאם הפוך, כלומר יותר נשים - פחות שחיתות. מחקר המשך בחן את הפוליטיקה המקומית וגילה כי במועצות ובעיריות שבהן הנציגות הנשית גדולה יותר, פחת הסיכוי שאדם ימצא את עצמו נדרש לשלם שוחד, גם ברמה היומיומית.

האם נשים הן מושחתות פחות או שחברות שיש בהן פחות שחיתות הן גם לרוב ליברליות ופתוחות יותר ולכן מקדמות נשים? זה עדיין לא ברור. החוקרים נשענים על גוף מחקר המראה כי לעתים קרובות נשים נכנסות לפוליטיקה כדי לדאוג לזכויות של נשים אחרות, ילדים ומשפחות, ואכן לוקחות את התיקים הללו. לדברי החוקרים, האמונה האמיתית שלהן בנושאים הללו עשויה להפוך אותן מועדות פחות לשוחד, בהכללה גסה כמובן.

כדי לבחון את כיוון הסיבתיות, החוקרים בדקו נוכחות של נשים גם בעמדות דתיות, בתפקידי ניהול ובתפקידים בכירים נוספים. המתאם השלילי החזק ביותר בין שחיתות לבין ייצוג נשי היה בפוליטיקה. החוקרים מאמינים כי זוהי זירה שבה לנשים יש יכולת יוצאת דופן להשפיע נגד שחיתות.

הסבר חלופי הוא שלנשים פוליטיקאיות אין גישה לרשתות שחיתות, ולכן הן מושחתות פחות מגברים, אולם לדברי החוקרים, במצב כזה, ככל שנשים יתבססו יותר בשלטון, כך הן אמורות להפוך מושחתות יותר והנתונים אינם תומכים בכך. לכן מציעים החוקרים כי שילוב נשים רבות יותר בפוליטיקה (וכנראה גם קבוצות אחרות שלא התבססו לעומק בשלטון) עשוי להיות אחד הכלים במלחמה בשחיתות. 

מיליוני משתמשים לא רוצים תמונות חדשותיות באינסטגרם

חברות חדשות בעולם מנסות להגיע ללבבות המשתמשים באינסטגרם, ללא הצלחה

אינסטגרם/ צילום: רויטרס

בכל יום נרשמים באפליקציה של רשת אינסטגרם כ-4.2 מיליון לייקים, אך יש נושא שכמעט אינו עולה בתמונות שמשתפים המשתמשים (אם כי עולה לפעמים בתגובות): פוליטיקה.

חברות חדשות ברחבי העולם מנסות להבין כיצד להשתמש באינסטגרם כדי להפיץ את התכנים שלהן, אולם עד היום ללא הצלחה רבה. אם לא מדובר בחדשות תרבות או סלבס, לרוב לא יעורר התוכן התעניינות רבה, ולא יזכה ללבבות, הערות או שיתופים.

לדברי טי.ג'יי תומפסון, דוקטורנט בבית הספר לעיתונאות ותקשורת באוניברסיטת מיזורי, "חלק מהנשאלים שלנו אמרו שלא נעים להם לעשות 'לייק' לתמונה עצובה. אחרים אמרו שהם אינם סומכים על הרשת הזאת בענייני חדשות 'אמיתיות' ומעדיפים לצרוך אותן ממקורות אמינים יותר. אחרים אמרו שאינסטגרם הוא אי של אסקפיזם, ואין להם עניין 'ללכלך' אותו בתוכן מעציב, מפחיד, מכעיס או מעורר רגשות אשמה".

החוקרים מצאו כי תמונה בעלת תוכן פוליטי יכולה בכל זאת להפוך לוויראלית באינסטגרם, בתנאי שהתמונה עצמה היא אסתטית ומוצגת באופן שמעצים את המתבונן, במקום לעורר בו רגשות שליליים. 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד