גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההרוגים בתאונות הבנייה: בעולם מצאו פתרונות יעילים להגברת הבטיחות, אצלנו לא משקיעים אפילו 1%

ההשקעה הממוצעת בבטיחות בפרויקטים של בנייה בארץ היא רק 0.6% מעלותם, ובפרויקטים קטנים אפילו פחות • לנוכח גל התאונות של השבוע האחרון, "גלובס" בדק איך אפשר להקטין את מספר התאונות ומה צריך להיות חלקם של משרדי הממשלה בהטבות מס, בהכשרה ובאכיפה

ההשקעה הממוצעת בבטיחות בפרויקטים של בנייה בארץ היא רק 0.6% מעלותם / צילום: shutterstock
ההשקעה הממוצעת בבטיחות בפרויקטים של בנייה בארץ היא רק 0.6% מעלותם / צילום: shutterstock

קנס בגובה 150 אלף דולר הוטל לאחרונה על ידי מינהל הבטיחות בעבודה על שני קבלנים שהתרשלו וגרמו למותם של שני עובדים שנפלו מקומה שביעית באתר בנייה. לא, זה לא קרה בישראל - זה קרה בארצות הברית, בעקבות תאונה באתר הבנייה של מלון מריוט באורלנדו, פלורידה.

גם בישראל נהרגו בשבוע שעבר שני פועלים יחד בנפילה מגובה של שבע קומות - ועוד אחד בתאונה אחרת- אבל לא סביר שיוטל קנס אישי כלשהו על מנהלי החברה. למעשה, על סמך הנעשה בשנים הקודמות, אפשר להניח שאיש לא ייתן את הדין על מותם.

אך בנוסף לקנסות ולאחריות האישית, ניתן ללמוד מארצות העולם עוד כמה צעדים שאפשר וצריך ליישם כדי לחזק את תרבות הבטיחות באתרי הבנייה ולצמצם את מספר התאונות וחומרת הפגיעות.

השקעה כספית

פרופ' יגאל שוחט, ראש התוכנית לניהול הבנייה וממלא מקום ראש המחלקה להנדסת בניין באוניברסיטת בן גוריון בנגב, אומר כי "מחקר שערכנו בישראל הראה שרמת ההשקעה האופטימלית בבטיחות בפרויקט בנייה עומדת על אחוז אחד מהפרויקט. זה אומר שפרויקט של 10 מיליון שקל, צריך להשקיע 100 אלף שקל בבטיחות".

וכמה משקיעים בפועל?

"בממוצע משקיעים כ-0.6% - אך הממוצע הזה מטעה, הוא כולל את החברות הגדולות שמשקיעות יותר מ-1% ובהן רמת הבטיחות טובה, והרבה חברות ופרויקטים קטנים שבהם ההשקעה בפעולה מונעת בבטיחות נמוכה משמעותית מ-0.5% ואלו מרבית הפרויקטים.

"אגב, ההשקעה בבטיחות תשתלם גם לחברות. אני מעריך את עלויות הבטיחות הכוללות בבנייה ב-7 מיליארד שקל בשנה, ניתן להוריד אותן לכ-3.5 מיליארד על ידי מדיניות בטיחות פרו-אקטיבית מושכלת. חלק הארי של הנזקים הכלכליים מתאונות הם הנזקים העקיפים - היקפם גדול פי 3 ממה שהחברות רואות באופן ישיר. זה מתבטא באובדן הכנסות, עבודה של אנשים בתוך החברה על נגזרות של התאונה במקום על פרויקטים חדשים, דחייה של פרויקטים חדשים בגלל עיכוב בפרויקטים עם תאונות, ירידה בפריון של כל הפרויקט כתוצאה מתאונה כי זה גורם לדה-מורליזציה בצוות ולזמני בטלה".

הקבלנים יגידו לך שאחוז זה הרבה, שגם ככה הם בקושי מרוויחים או שזה יתגלגל למחירי הדירות.
"המדינה יכולה לתת תמריצים להשקעות בבטיחות - אם זה השקעות בציוד, לדוגמא פחת מואץ על השקעות בציוד בטיחות. אפשר גם לתת הטבות מס לחברות. זה כדאי כי העלויות למשק כתוצאה מהבטיחות הירודה בענף הבנייה הן בהיקף של כ-5% מהיקף התוצר בתחום הבנייה והתשתיות. מדיניות של קנסות דרקוניים על קבלנים אינה אפקטיבית להערכתי".

אלעד שי, קצין בטיחות מוסמך ובעל חברת בנייה, אומר בהקשר זה כי "לא להשקיע - זו האופציה היקרה יותר. תחשבי רק על הפציעות. אם מישהו הפך להיות נכה, אתה צריך לתמוך בו שנים בקצבאות. אני עבדתי בקנדה. בארץ ביטוח לאומי משלם קצבאות במיליארדי שקלים, ובקנדה הם חוסכים את הקצבאות האלה. אצלנו זה יקר ולא יעיל, ואצלם זה יותר זול.

"בסופו של דבר להשקיע בבטיחות זה לא כל כך הרבה כסף. היו צריכים לתת לחברות הפיגומים תמריץ להחליף את כל הפיגומים - זה היה יותר זול מעלות התאונות".

פיקוח והרתעה

"ברגע שהמנכ"לים ישבו במשטרה כאחרון הפושעים ואולי ישבו במעצר ויעמדו לדין - נראה שינוי משמעותי", אומר ד"ר אמיר פרי, מנהל המסלולים להנדסת ובטיחות באוניברסיטת אריאל בשומרון, מרצה בכיר וחבר סגל במחלקה להנדסה אזרחית. "אם יחקרו כמו שצריך את התאונה, אין בעיה להעמיד את המנכ"ל עצמו לדין. הוא למשל אמור להיות חתום על תוכנית בטיחות ולא חותם עליה, ועוד הרבה דברים".

שי: "תחשבי שיש לך אוטו, וחברת הביטוח מבטחת אותך, אבל למעשה היא אפילו לא מחייבת אותך להוציא את המפתחות כשאת יוצאת מהאוטו, לא להתקין אזעקה, לא אימובילייזר, כלום. זה המצב בארץ. בקנדה המבטח הוא המפקח. יש גוף שאחראי על ביטוח העובדים והוא כמו תרנגולת ששומרת על הביצים. יש להם בכל אזור כמה וכמה מפקחים שעוברים בין אתרי הבנייה והמפעלים, ורואים שהתנאים הם לפי התקן. הם הרבה יותר טובים בהטמעה של בטיחות כי יש להם תמריץ. אתה בתור חברה מקבל 50% הנחה מהפרמיה של הביטוח שאתה משלם, ואתה עלול לאבד את ההנחה הזאת אם יהיו לך תאונות. זה הבדל ענק בכסף, וזה משמעותי.

"חקירות של תאונות בחו"ל מזכירות את חיל האוויר הישראלי. חוקרים כל תאונה ותאונה ברצינות, ואחרי כל תחקור יש המלצות. בשנים האחרונות אם מישהו נפל לך באתר, מיד יבואו וייקחו את בעל החברה ואת מנהלי העבודה של האתר לחקירת משטרה ברשלנות פלילית. אם משהו לא היה תקין - אפשר לקבל על זה מאסר".

פרופ' שוחט מוסיף כי "הגורם שאחראי על הבטיחות בענף הבנייה בישראל הוא מנהל העבודה, שהוא גורם מאוד נמוך בהיררכיה הפרויקטלית. זה מאוד בעייתי. כך נוח לדרגים הגבוהים להטיל את האחריות על מנהל העבודה, אבל הוא לא מחליט על המשאבים, למשל אם יעשו הדרכות והכשרות או אם יקנו מערכת למניעת נפילות או להגנה מפני נפילות".

הגורם האנושי

פרופ' שוחט אומר כי "כל מערך ניהול הסיכונים בענף הבנייה לקוי. התרבות שלנו היא תרבות של לקיחת סיכונים, והיא לא תרבות של לנהל את הסיכונים בצורה מסודרת. המדינה צריכה להיות אחראית לזה, לא הקבלנים. הם אספקלריה של איך שהחברה רואה את הדברים. להטיל עליהם קנסות זה לא יעיל".

אלעד שי: "יש פה בעיה בגורם האנושי. אנחנו די שכונה".

בזה אנחנו שונים ממקומות אחרים בעולם?

שי: "אני עבדתי הרבה זמן בקנדה. שם למשל הם אוהבים לשתות את הבירה שלהם באמצע היום, אבל יש תמריצים לשמור על הבטיחות. בוונקובר למשל יש קצין בטיחות בכל פרויקט.

"בקנדה אסור לעלות בין הקומות בסולמות. חייבים לבנות מדרגות נורמליות. אז אם זה בית מעץ, בונים את המדרגות הסופיות של הבית ומכסים אותן. אז קיבלת מדרגות תקניות, ולא הגדלת אפילו בשקל את העלות של הפרויקט כי במילא צריך לבנות אותן בסוף.

"כל התרבות שם בנויה סביב הבטיחות. לדוגמה, כאשר בונים בניין עץ - אז יש לו תוכנית כיבוי אש לתקופה של הבנייה. אתה לא יכול להמשיך למעלה מקומה רביעית לפני שכיסית הכל בגבס כי זה חלק מתוכנית הבטיחות".

ד"ר פרי מוסיף כי "אצלנו הרבה פועלים הם פלסטינים. כששואלים פועל למה הוא לא חיבר את הרתמה לנקודת עיגון, הוא אומר לך, 'הכל מין אללה', או 'מכתוב'.

גם באירופה המערבית הפועלים הם הרבה פעמים עובדים זרים, עם השכלה מינימלית או בלי השכלה בכלל. ההבדל הוא באיך המדינה מתייחסת לתופעה, ופה אנחנו נכשלים כל פעם מחדש. באירופה לא צריך לאכוף יותר מדי, כי התרבות היא כזאת שאם נדרש לעשות משהו לפי החוק אז יעשו את זה לפי הספר, ולא תהיה התלבטות. וכאן אם אין אכיפה אז לא עושים".

הכשרת עובדים

ד"ר פרי מספר כי "באירופה אתר הבנייה סגור, לא כל אחד יכול להיכנס. יש שומר בכניסה או קרוסלה, אם אתה לא מזוהה בצילום פנים או טביעת אצבע אתה לא נכנס. לא תמצאי בפנים מישהו שאספו בבוקר מכיכר העיר בטנדר, עובד יומית שאולי יעבוד עוד יומית אם היה בסדר. תמצאי רק אנשים שיש להם הכשרה לבנייה. ענף הבנייה בארץ הוא שוק כאוטי לגמרי. אגב, זה גם דופק את איכות המוצר שאתה מקבל. לא מדריכים את העובדים.

"מנהל העבודה זה מושג שהמציא פה לפני 70 שנה, אבל לפני 70 שנה בנו בניינים של 3-4 קומות ובכל קומה 2 דירות. 6-8 דירות בבניין זה דבר שאפשר לנהל מבחינת מוטת שליטה. היום אתה בונה מגדלים עם 4 דירות, בכל קומה מינימום".

בשוק רשומים 7,000 מנהלי עבודה, ובכל אתר צריך להיות מנהל עבודה רשום עם רישיון, אז איך זה עובד אם יש 13 אלף אתרי בנייה? מישהו מעלים עין ומשקר?

"הרבה פעמים תמצאי אדם מבוגר בן 70-75 שהוא מנהל העבודה הרשום שהשם שלו מופיע על השלט ויושב מחוץ לאתר אבל לא מנהל את העבודה בפועל. ומי מנהל בפועל? אללה ירחמו.

"ממונה על בטיחות הוא מי שלומד 320 שעות ומקבל תעודה. מינהל הבטיחות אומר שצריך להיות ממונה בטיחות בערך 32 שעות בחודש, כלומר יום בשבוע בערך. מה קורה בימים האחרים? הוא צריך להשגיח כל הזמן, אחרת זה מה שקורה.

המציאו עכשיו דבר חדש - עוזר בטיחות. צריך עוד 13אלף  עוזרי בטיחות? מי יכשיר אותם? מי ישלם להם משכורת? הנפיצו רעיון ועכשיו לך תתמודד עם ההשלכות. זה קשקוש. אנחנו באוניברסיטת אריאל מכשירים 450 מהנדסים בשנה בהנדסה אזרחית. אנחנו מלמדים שלושה קורסי חובה בבטיחות. אבל אם הם יבואו לקבלן והוא יגיד להם, 'עזבו אותי' - זה לא יקדם אותנו בבטיחות".

פרופ' שוחט: "מהנדסים לא לומדים את זה בתואר ראשון כמעט. חסרה הכשרה והטמעה של כלים שיטתיים לניתוח, להערכה ולניהול הסיכונים והבטיחות בבנייה. הגישה הרווחת היום בחלק מהענף (בעיקר בפרויקטים בינוניים וקטנים) היא לא מתודולוגית מקצועית אלא גישה של לקיחת צ'אנסים. דרוש שינוי בגישה לניהול הסיכונים והבטיחות מגישה פסיבית, שמתבטאת בהשתת קנסות, לגישה פרו-אקטיבית שתיתן דגש על תמריצים להשקעות ועידוד הקבלנים לניהול ולתכנון מושכל של הסיכונים".

תקינה וציוד

שי מספר כי "בחו"ל גם התקן עצמו - נוסף לתרבות ולאכיפה - יותר הדוק מאשר אצלנו. בקנדה יש ציוד שלא נמצא פה. למשל, שם לא ייכנס עובד לעבוד בתוך תעלה בלי מגן תעלה שדואג שהתעלה לא תקרוס עליו; יש מין מגנים ששמים על קוצי הברזלים שאפשר להשתפד עליהם; לפיגום שעולה ויורד יש חיישן שמזהיר אם הוא מאבד יציבות; אתרי הבנייה מסודרים; הפיגומים מסודרים - צריך שלושה קרשים לפיגום ולא שניים כמו פה. צריך מדרגות תקניות - אתה לא יכול לטפס על סולם עם מיכל טיח של 50 קילו. הרי גם אם הצלחת פעם פעמיים, אחד למאה אתה תעוף. כאן לנעלי עבודה תקניות אין סטנדרט - שם הנעליים והקסדה וכל הציוד של עובדי הבניין אמור לעבור את הסטנדרט של מכון התקנים הקנדי. הפועל חייב ללבוש אפוד זוהר. ויש שם תקן לקסדה כי הקסדות המצחיקות כאן, בלי ציפוי פנימי, זה לא שווה כלום.

"בעקבות התמריץ הכספי ובעקבות החקירות, בעלי החברות הרבה יותר דואגים למה שקורה. את באה לאתר ויש שלטים לכל דבר. חלק מהעניין הוא לא רק התקן של הפיגומים הוא גם ההתנהלות. לקראת סוף העבודה משחררים חלק מהפיגום בשביל הטיח, ושם קורות חלק מהתאונות. לפיגומים בקנדה יש כל מיני תמיכות שהוא יכול לעמוד בפני עצמו בלי להישען על הבניין".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק