גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יגיד הנגיד? החלטת הריבית הבאה מחזיקה את השוק על קצה הכסא

השוק ממתין לראות האם בנק ישראל יעלה את הריבית בעוד כשבועיים, כיצד תשפיע העלאת הריבית, כשתתרחש, על שוק איגרות החוב והאם הפער בתשואות בין אג"ח ממשלת ישראל לבין אג"ח ממשלת ארה"ב יתרחב, יצטמצם או יתהפך ● ובינתיים, הפד מתחיל לאבד מאמינותו, ואין דבר גרוע מזה לשווקים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ

התנהגות שוק איגרות החוב בישראל בחודשים האחרונים מזכירה מאוד את התנהגות שוק איגרות החוב של ממשלת ארה"ב במובן הזה ששניהם הושפעו מאוד ממסרים של הבנקים המרכזיים, בנק ישראל והפד, מסרים שהיו, צריך לומר, מבלבלים למדי.

בנק ישראל, עם הקברניט החדש פרופ' אמיר ירון, שידר בתחילה מסר ניצי מלווה בהעלאת ריבית סמלית מ-0.1% ל-0.25%, מהלך שהפתיע את השוק וגרם לציפיות מוגברות להעלאת ריבית. הביטוי הברור לכך הגיע בראשית ינואר כאשר הנפקת המק"מ לשנה נסגרה בתשואה שנתית של כ-0.6%, רמה שלא נראתה במחוזותינו מזה כמה שנים. והנה, ראה זה פלא, וכיום המק"מ לשנה נסחר ברמה של כ-0.2%. לא באמת פלא, שכן בינתיים בנק ישראל שינה את טעמו, וממסר ניצי עבר למסר יוני. גם תשואת אג"ח ממשלת ישראל לשנתיים התאימה עצמה וירדה בחוזקה.

כלומר, בתוך פרק זמן קצר, איגרות החוב של ממשלת ישראל עברו ממצב שבו הן שיקפו ציפיות להעלאת ריבית פעמיים במהלך 2019, מ-0.25% ל-0.75%, לציפיות שהריבית כלל לא תועלה.

תהליך דומה עבר גם על הציפיות בארה"ב. אחרי העלאת הריבית האחרונה בארה"ב, שהייתה אף היא מלווה במסר ניצי של 2-3 העלאות ריבית צפויות, השוק האמריקאי עבר לאחרונה לשקף הסתברות אפסית להעלאת ריבית כלשהי, ואף החל לתמחר ציפיות להורדת ריבית ב-2020, וזה קרה גם כן בתגובה למסר יוני מצד הפד, שאפשר ונבהל מתגובת השווקים להעלאת הריבית האחרונה שלו, ו/או החל לזהות סימנים להאטה בכלכלה האמריקאית ושינה את טעמו.

מסרים מבלבלים שניתנים על ידי בנקים מרכזיים הם הדבר האחרון שהשווקים, המבולבלים גם כך, זקוקים לו, אבל בסופו של יום צריך לבחון עניינית האם יש מקום, והאם נכון מצד בנק ישראל להעלות את הריבית.

על פניו, התשובה היא חיובית, קודם כל, משום שהריבית הבסיסית בישראל היא נמוכה מאוד גם במימדים היסטוריים וגם מול האינפלציה שהייתה בשנה האחרונה וזו הצפויה. הריבית בישראל היא, אפוא, ריבית ריאלית שלילית מול אינפלציה עתידית שמוערכת בין 1% ל-1.5% ב-2019. מעבר לכך, במבט לטווח ארוך יותר, בנק ישראל צריך להכין עצמו למצב אפשרי של האטה במשק הישראלי, ואם הוא יגיע למצב כזה עם ריבית של 0.25% בלבד, לא תהיה לו "תחמושת" למתן את ההאטה באמצעות הפחתות ריבית.

שני המדדים האחרונים שפורסמו היו גבוהים במעט מהציפיות המוקדמות, ויחד עם העובדה שהאינפלציה (12 חודשים אחורה) התייצבה על כ-1.2%, וצפויה להגיע בחודשי הקיץ לאזור של 1.5%, שוב במדידה של 12 חודשים אחורה - אלה יחד, יכולים לגרום לבנק ישראל להחליט להעלות את הריבית.

מנגד, ישנם גם שיקולים נגד העלאת הריבית, ובכללם - החשש מהאטה כלכלית בעולם שתשפיע על האטה במשק הישראלי, לא זמן אידיאלי להעלאת ריבית, וכן - החשש שהעלאת הריבית תחריף את התחזקות השקל מול סל המטבעות שמאז תחילת השנה מגיעה כבר ל-3.5%. בנק ישראל התייחס לעניין זה באחת ההודעות האחרונות שלו לציבור, גם כגורם שעלול לפגוע בצמיחה.

והיכן נמצא בנק ישראל על הציר הזה שבין העלאת ריבית לבין אי העלאתה?
בהודעתו האחרונה בסוף פברואר ציין בנק ישראל ש"תוואי הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר, באופן שיתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד". משפט זה לא פוסל המשך עליית ריבית כעת, אלא רק מדגיש שכל עוד האינפלציה לא הגיעה ל-2%, התהליך יהיה איטי.

הריבית תמתין לממשלה הבאה

בעוד כשבועיים, במועד רגיש מאוד, 8.4.19, יום לפני הבחירות, תתפרסם החלטת הריבית של בנק ישראל, וסביר שבנק ישראל יחליט לפי שעה להותירה ללא שינוי. לאחר הבחירות ולאחר הקמת ממשלה חדשה, בנק ישראל יוסיף, מן הסתם, עוד שיקול מהותי למערכת השיקולים שלו והוא הגירעון התקציבי הגדל. הוא ירצה לראות כיצד הממשלה החדשה מטפלת בו. אם הוא יתרשם שהממשלה אינה עושה די כדי לקצץ אותו, זה בהחלט יכול להיות טריגר להעלאת ריבית כמעט בלתי רצונית.

החלטות הריבית הצפויות בישראל, ואלה הצפויות בארה"ב, תשפענה על "יחסי הגומלין" בין התשואות לפידיון של אג"ח ממשלת ישראל אל מול התשואות לפידיון של שוק אג"ח ממשלת ארה"ב, לא רק ברמת הריביות הבסיסיות אלא לאורך כל עקום התשואות.

כיום, איגרות החוב של ממשלת ישראל נסחרות בתשואות לפידיון שהן נמוכות, לא רק אבסולוטית, אלא גם יחסית לאלה של ארה"ב. זו אינה תופעה חדשה. היא קיימת כבר כמה שנים והיא מיוחסת לריבית הנמוכה יותר משמעותית בהשוואה לארה"ב, ולעוצמתו של השקל מול הדולר. הפרשי התשואות באג"ח ל-3 שנים מגיעים לכ-1.6% והפרשי התשואות באג"ח לתקופה לפידיון של 10 שנים, למשל, עומדים על 0.5% לשנה. בשיאן הגיעו הפרשי התשואות באג"ח ל-10 שנים ל-1.2%- (באפריל 2018). כלומר, הם הצטמצמו מאז. לא תמיד זה היה כך. כמעט לאורך כל שנות שוק ההון, המצב היה הפוך, וברמות מפחידות. בדרך כלל התשואות לפידיון באג"ח ממשלת ישראל היו גבוהות ב-2% עד 3% לשנה. בנובמבר 2008, שנת המשבר הגלובלי, הן היו גבוהות ב-3.5% לשנה, ובמצב משברי מקומי גדול, בשנת 2002, הן הגיעו ל-8% לשנה.

לאן אנו צפויים "ללכת מכאן"? האם הפרשי התשואות צפויים להישאר פחות או יותר בעינם, האם הם יחזרו להתרחב, או שמא הם צפויים להתהפך ולחזור למתכונת של ימים ימימה?

גם האג"ח הגרמניות ישפיעו

כדי להחליט לאיזה מהכיוונים האלה שוק האג"ח המקומי יתפתח, צריך להכיר ולהבין את הגורמים שהביאו לסיטואציה הנוכחית שבה איגרות החוב של ממשלת ישראל נסחרות בתשואה לפידיון נמוכה מזו של אג"ח ממשלת ארה"ב. הרי, על פניו, זה נראה מצב שכלל לא מתקבל על הדעת, שכן איגרות החוב של ממשלת ישראל מדורגות AA-, דירוג טוב כשלעצמו, אבל נחות בהשוואה לדירוג המושלם של אג"ח ארה"ב.

ההסבר לסיטואציה הזו, שבנסיבות אחרות הייתה נראית כקוריוז אלמלא נמשכה כבר כמה שנים, נעוץ קודם כל בריבית הבסיסית בישראל שהיא נמוכה כבר שנים מהריבית הבסיסית בארה"ב. לפיכך, עקום התשואה המקומי מתחיל בהכרח מנקודה נמוכה יותר מאשר עקום התשואה האמריקאי. זה, כמובן, לא היה המצב הטיפוסי לפני הרבה מאוד שנים.

בנוסף, שוק האג"ח המקומי הוא שוק שנשלט על ידי משקיעים ישראלים, לרבות משקיעים מוסדיים שמעדיפים את השקל על חשיפה לדולר, גם לנוכח הניסיון ההיסטורי (שער הדולר כלפי השקל היום נמוך מזה שהיה לפני 20 שנים), וגם משום שהם נמדדים בתשואותיהם בערכים שקליים.

כדי שהתמונה הזו תשתנה צריך לקרות אחד משניים - שהריבית הבסיסית בישראל תעלה בקצב מהיר יותר מאשר הריבית בארה"ב, ו/או שזו האחרונה תתחיל לרדת, וכך הפרשי הריביות יקטנו ועשויות להשפיע על כל אורך עקומי התשואות.

אבל, בסופו של דבר, מה שיקבע זאת יהיו גורמי מאקרו מחוץ לתחומי שוק ההון: האם הדולר יתחזק מול מטבעות אחרים בעולם? לאן ילכו התשואות לפידיון של אג"ח ממשלת גרמניה, שכרגע הן נמוכות מאוד במקביל לריבית גוש האירו, תשואות שאג"ח ממשלת ישראל מתואמות איתן באופן חזק, האם העודף בחשבון השוטף של מדינת ישראל, גורם מהותי בהסבר עוצמתו של השקל, יגדל, יצטמצם או ייעלם, האם הגירעון התקציבי בישראל יקטן, או יגדל מאוד כתוצאה ממלחמה, למשל.

ופטור בלי כלום, אי-אפשר כמובן, ולכן נאמר כך: השוק נותן כיום אפס הסתברות להעלאת ריבית בישראל במהלך 2019. מבחינת השוק, הנושא "סגור". מבחינתנו, השוק נעול מדי על התפיסה הזו, ובהחלט תיתכן העלאת ריבית אחת בחודשי הקיץ. בנק ישראל מאמין שהצמיחה במשק לא האטה את מהלכה והוא גם לא התחייב שלא להעלות את הריבית לפני שהאינפלציה מגיעה לאמצע היעד (2%). הניסוח של ההודעה שלו מצביע על הדרגתיות בהעלאת הריבית, שסביר שתתחיל קודם לכן. בהנחה, שהפד נמצא כבר לקראת הסוף של העלאות הריבית, וכאשר בנק ישראל נמצא בראשיתן, סביר יהיה להניח שבשנתיים-שלוש הקרובות הפרשי התשואות יצטמצמו, וכנראה שגם יתהפכו בהמשך. 

צבי סטפק הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש, ואלכס זבז'ינסקי הוא כלכלן ראשי של בית ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • שני בני אדם נוספים נפצעו בתאונה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?