גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טבע ויתרה על 10 מיליון שקל במכירת המפעל בהר חוצבים"

חברת התרופות מכרה ב-171 מיליון שקל את מפעל הטבליות לקבוצת לוינשטיין, אך כעת טוען איש העסקים מאיר אזרוואל כי הגיש הצעה גבוהה יותר – וסורב ● "התנהלות תמוהה, חסרת תקדים ולא הוגנת"

מפעל טבע בהר חוצבים / צילום: איל יצהר
מפעל טבע בהר חוצבים / צילום: איל יצהר

האם הנהלת טבע ויתרה על קרוב ל-10 מיליון שקל כשהסכימה למכור את מפעל הטבליות בהר חוצבים ב-171 מיליון שקל? לפני שבוע הודיעה טבע כי קבוצת לוינשטיין תרכוש את המפעל בסכום זה, כחלק משורת מימושי נכסים שמטרתם הקטנת חובה הפיננסי של חברת התרופות, המסתכם נכון לסוף 2018 ב-27.1 מיליארד דולר נטו. אלא שממכתב ששיגר איש העסקים היהודי-צרפתי-מרוקאי מאיר אזרוואל למנכ"ל טבע ישראל אבינועם ספיר עולה כי אף שהצעתו הייתה גבוהה יותר - היא לא נבחנה.

המפעל, הממוקם באזור התעסוקה שבכניסה לירושלים, בנוי על קרקע בשטח 31 דונם, וכולל 34 אלף מ"ר בנוי וזכויות בנייה בהיקף של 70 אלף מ"ר שטרם נוצלו. העסקה כפופה לאישור דירקטוריון טבע והשלמתה צפויה באמצע 2020. הליך המכירה לא היה כפוף לחוק המכרזים או לאישור בית המשפט, אך במכירת נכסים מסוג זה, ובפרט נכסים של חברות ציבוריות, נהוג לקיים התמחרות בין המציעים השונים - במטרה לאפשר לכל אחד מהם לשפר את הצעתו ובכך למקסם את התמורה.

על פי המכתב, שנשלח באמצעות עו"ד מימון אביטן, ב-4 במרץ הגיש אזרוואל הצעה לרכישת המפעל תמורת 161 מיליון שקל בצירוף המחאה בנקאית בסך 5% מגובה ההצעה. ארבעה ימים לאחר מכן הודיע המציע כי הוא מעוניין לשפר את הצעתו ל-180 מיליון שקל, ונציגו אף התייצב עם המחאה בנקאית נוספת להשלמת הסכום. לטענת אזרוואל, הודעה זו לא נענתה ושלושה ימים לאחר מכן הוא התבשר כי הצעתו לא התקבלה. איש העסקים פנה לחברה ואמר כי הוא מוכן לשפר הצעתו ככל שיידרש, אך לדבריו נציגת טבע השיבה כי לאחר בחינת ההצעות החליטה טבע לפתוח במו"מ עם רוכש פוטנציאלי אחר. בהמשך התברר כי ההצעה הזוכה של לוינשטיין עמדה על 171 מיליון שקל בלבד.

במכתב נטען כי נציגי טבע טענו מספר פעמים כי הם אינם כפופים לחוק המכרזים ואינם מחויבים לקבל הצעה כלשהי, אך מאחר שלא התייחסו להצעתו המשופרת של אזרוואל, "הדברים מעוררים חשש כבד ביותר לניהול לא תקין בלשון המעטה (...) מדובר בהתנהלות תמוהה, חסרת תקדים (...), לא הוגנת, מגיעה לכדי חוסר תום לב של ממש תוך קיום תהליך מעוות ולא שוויוני, שתוצאתו לא מתקבלת על הדעת בשום היבט".

אזרוואל ציין במכתב כי הוא נכון לעדכן את הצעתו ל-181 מיליון שקל ואף לנהל מו"מ נוסף אם יידרש, והזהיר כי "גריעת 10 מיליון שקל לפחות מקופת החברה חושפת אותה ואת בעלי התפקידים הרלוונטיים לתביעות נגזרות וייצוגיות מצד בעלי מניות שציפייתם הטבעית היא להתנהלות תקינה ועשייה ככל הניתן על מנת למקסם את התמורות ממימוש נכסי החברה".

מטבע נמסר: "נגיב לטענות במסגרת ההליך המשפטי ולא באמצעות כלי התקשורת".

תוכנית הקיצוצים של טבע - תמונת מצב

תוכנית הקיצוצים הנרחבת שעוברת טבע כוללת בין היתר סגירת מפעלים בארץ ובעולם, ובעקבות זאת, מכירת הנכסים שבהם פועלים אותם מפעלים. לפי התוכנית, הפעילות של טבע בירושלים צפויה להיסגר במהלך השנה הנוכחית, ובשבוע שעבר טבע מכרה את נכסיה בעיר הבירה בשתי עסקאות בהיקף מצטבר של 278 מיליון שקל. הנכס שבו פועל כיום מפעל הטבליות נמכר לחברת לוינשטין נכסים בתמורה ל-171 מיליון שקל, ואילו הנכס שבו פועל מפעל המשאפים נמכר לחברת ויתניה ב-107 מיליון שקל. שתי חברות הנדל"ן הללו נסחרות בבורסה ודיווחו על העסקאות. אגב, טבע תשכור מוויתניה את בניין המטה שלה ברמת החייל בתל אביב, וצפויה לעבור אליו בעתיד.

עסקאות אלה הגיעו לאחר שטבע הודיעה לאחרונה גם על מכירת הנכס שבו פעל מפעל טבע מדיקל באשדוד, שיועבר לידי חברת חירון בתמורה ל-109 מיליון שקל. כחלק מאותה תוכנית התייעלות, שנועדה לאפשר לטבע לעמוד בהחזרי החוב העצום שלה, החברה מכרה באחרונה גם את חברת מיגדה, הפועלת בקרית שמונה לקרן פימי שמוביל ישי דוידי, ב-47.5 מיליון דולר. במקרה זה, בניגוד לאתריה בירושלים ובאשדוד, הפעילות העסקית תימשך כרגיל תחת הבעלים החדשים, ולא מדובר רק במכירת נדל"ן. 

עוד כתבות

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הדולר ב-3.18 שקלים ובשפל של קרוב ל-4 שנים. אלו הסיבות

השקל ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול הדולר שנחלש כבר שלושה רצופים בעולם ● הסיבות: העליות בוול סטריט, מכירת גז למצרים ועסקות נשק גדולות ● מיטב: "מעבר לירידות בשוקי המניות בעולם הוא האיום העיקרי על התחזקות השקל" ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● ומה צפוי בעוד חצי שנה?

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

צים שוב דחתה הצעת רכישה של גליקמן: "מעריכה בחסר משמעותי"

בד בבד מדווחת חברת התובלה הימית כי קיבלה "הצעות תחרותיות ממספר גורמים אסטרטגיים לרכישת כל מניות החברה,הנבחנות תוך התמקדות בהשאת ערך משמעותי לבעלי המניות"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock

הרשות לאיסור הלבנת הון מזהירה: אלה הדגלים האדומים לזיהוי הונאות קריפטו

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקיף המתריע מפני התרחבות ההונאות, מתקפות הכופרה ומימון טרור דרך נכסים וירטואליים ● המסמך מופץ על רקע שנת שיא בהיקף הפעילות הפלילית ומפרט אינדיקציות לזיהוי פעילות חשודה בזירות מסחר, ארנקים וכספומטים לקריפטו

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

קיצוץ בביטוח המשלים של קופות החולים: אילו טיפולים ייצאו?

במשרד הבריאות הורו לקופות החולים להוציא מהשב"ן החזרים לנשים בלידה, כמו דולה, ייעוץ שינה לתינוק וכן עזרה לילדים עם קשיים התפתחותיים שנעזרים ברכיבה, שחייה או ספורט טיפולי ● בין ההתנגדויות: "הטיפולים המשלימים עוזרים יותר מהתרופות"

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

קניות באינטרנט. תקרת הפטור ממע''מ תוכפל / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יוכפל: מה עומד להשתנות כבר מחר, ומי ייפגע בדרך?

מחר צפוי להיכנס לתוקף צו שמכפיל את תקרת הפטור ממע"מ, מכס ומס קנייה על חבילות ביבוא אישי, מ־75 דולר ל־150 דולר ● למה הקמעונאים נאבקים במהלך, האם זה באמת יוריד את יוקר המחיה, ומה קורה בעולם? ● גלובס עושה סדר

מפעל מכונות הדפוס Heidelberger Druckmaschinen מחפש כניסה לתחום הביטחוני / צילום: Reuters, Uwe Anspach/dpa

מרוץ החימוש משנה את הכללים בכלכלה הגדולה באירופה

ברלין התחייבה להוציא סכום של יותר מחצי טריליון דולר על תחום הביטחון בעשור הקרוב ● עבור יצרני תעשייה גרמנים, המתמודדים עם קיפאון בכלכלה ועם ירידה ביצוא לארה"ב ולסין, זו הזדמנות קורצת להמציא את עצמם מחדש כספקים בתחומים הצבאיים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שבע תשע, 103FM, 21.12.25 / צילום: Reuters, AMMAR AWAD

האם הפיגועים בישראל נמצאים במגמת ירידה?

השר איתמר בן גביר טען כי הפיגועים נמצאים כבר שנתיים בירידה, וייחס זאת להצלחות של "השוטרים שלו" ● ללא המלחמה, בשנה האחרונה אכן נרשמה ירידה, אבל היא באה רק אחרי שנתיים רצופות של עלייה ● המשרוקית של גלובס

צילום: מיטל וייזברג

לאחר שהפסידו 90% בתקופתו: משקיעי מיטרוניקס נגד מענק הסתגלות של 800 אלף שקל למנכ"ל

בתקופתו של המנכ"ל שרון גולדנברג, איבדה מיטרוניקס את מקומה במדד ת"א 35 והפכה לחברה בשווי של פחות מחצי מיליארד שקל לעומת יותר מ-9 מיליארד שקל בעת שנכנס לתפקיד ● בעקבות התנגדות המשקיעים, החברה הסירה את נושא מענק ההסתגלות מאספת בעלי מניות

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר האוצר רוצה להטיל מס רווחי יתר של 15% על הבנקים - גבוה מהמלצת הוועדה

המס צפוי להכניס לקופת המדינה 1.13 מיליארד שקל בשנה הקרובה, ולטפס ל-1.5 מיליארד שקל מדי שנה עד לסוף העשור ● איגוד הבנקים בתגובה: "בניגוד לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר קיבל החלטה שרירותית ללא כל היגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

יותר מ-65 חברות תעופה חוזרת לארץ: מה זה יעשה למחירי הטיסות?

חזרת חברות התעופה הזרות והגברת התדירויות בקווים מבוקשים יוצרות תחרות מחודשת לקראת החג ● חלק מהמחירים כבר בירידה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך ביעדים אחרים ההיצע עדיין מוגבל ● דחיית החופשה לשבוע שאחרי פסח עשויה לחסוך עשרות אחוזים

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

4 רפורמות קריטיות: כלכלנים משרטטים את המפתח לצמיחה בשנים הקרובות

על פי תחזית האוצר, הצמיחה ב־2026 צפויה להיות גבוהה מהרגיל, ולאחר מכן לשוב לקצב של 3.5% מהתוצר ● אלא שבמכון אהרון מציגים תמונה פסימית יותר, וטוענים כי ללא רפורמות מבניות במשק - היא תישחק ● על הפרק: גיוס חרדים וקידום השכלה בחברה הערבית