גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי מלון דיפלומט עתרו נגד המדינה: "נתקשה למסור את הנכס לשגרירות ארה"ב"

בעתירה שהוגשה למחוזי בירושלים נאמר כי משרד הקליטה לא פעל למציאת דיור חלופי ל–450 המשפחות המשוכנות במלון, רובן של עולים קשישים • המבנה אמור להימסר לאמריקאים ביוני 2020 • "המדינה פועלת בחידלון משווע" ● מעקב "גלובס"

מבנה מלון דיפלומט בירושלים / צילום: איל יצהר
מבנה מלון דיפלומט בירושלים / צילום: איל יצהר

בעלי מלון דיפלומט בירושלים עתרו לבית המשפט המחוזי בעיר על מנת שהמדינה תפנה את דיירי המקום עד יוני 2020, מועד מסירת המבנה לממשלת ארה"ב. חברת מלון מרינה תל-אביב, שבבעלות המלונאי חיים שיף, היא בעלת הקרקע שעליה הוקם המלון. מאז שנות ה-90 הוא משכן עולים זכאי משרד העליה והקליטה, בהתאם לחוזה שכירות שנחתם בין המדינה לבין החברה בשנת 1991.

השעון מתקתק, אבל המדינה לא מוצאת פתרון דיור למאות קשישים שיפונו מדירותיהם בי-ם 

לפי העותרים, אף שהמבנה נמכר לממשל האמריקאי עוד ב-2014, המדינה לא נקטה פעולות קונקרטיות להצעת דיור חלופי ל-450 המשפחות המתגוררות בו (כ-700 בני אדם), רובן משפחות עולים קשישים. העתירה הוגשה נגד משרד העלייה והקליטה, וכן נגד עמידר, משרד השיכון, משרד החוץ ועיריית ירושלים.

על פי הסכם המכירה בין מלון מרינה לבין ממשלת ארה"ב, על החברה למסור את המבנה כשהוא ריק מאדם עד 30 ביוני 2020. על פי הערכות החברה, האמריקאים מתכננים להקים במקום אתר קבע לשגרירות ארה"ב בירושלים, סמוך לשטח שבו שוכנת כיום שגרירותה הזמנית.

הדד-ליין מתקרב, הפתרון לא נמצא

בעתירה שהוגשה באמצעות עוה"ד דוד זילר, ד"ר סער פאוקר ובני וינסטון ממשרד הרצוג פוקס נאמן ושות', נטען כי המדינה אינה מקיימת את חובותיה והתחייבויותיה כלפי החברה וכלפי אוכלוסיות העולים והקשישים המתגוררים כיום במלון. בנוסף, העותרים מתריעים כי אי-פינוי הנכס במועד אף לפגוע ביחסיה האסטרטגיים של ישראל עם ארה"ב. ממשלת ארה"ב צוינה אף היא כמשיבה לעתירה, לנוכח הפגיעה האפשרית בה.

התנהלות המדינה, לפי מלון מרינה, גורמת לכך ש"מאיימים המשיבים להעמיד את העותרת בפני שוקת שבורה ונזקי עתק, עת תתקשה היא למסור באופן מסודר במועד את המלון לידי ממשלת ארה"ב, והיא אולי עוד תיאלץ חלילה לנקוט פעולות פינוי כפוי כלפי מאות משפחות עולים, מחזה שהעותרת עושה כל מאמץ להימנע ממנו (...) העותרת אינה מעוניינת ואינה חפצה להיות צד למהלך כזה". בנוסף הדגישה החברה כי "המדינה היא שאחראית לכבודם ומדורם של העולים מכוח דין, אך עומדת צופייה מהצד בחוסר מעש ובחידלון משווע".

החברה מחזיקה גם בשטח שעליו פועל מבנה הקונסוליה האמריקאית הצמוד למלון דיפלומט, ברחוב דוד פלוסר 14. ב-2002 נחתם הסכם שכירות בין החברה לממשלת ארה"ב, במסגרתו התחייבו האמריקאים לשכור את מתחם הקונסוליה למשך 25 שנה, עם אופציה לחדש את החוזה לשתי תקופות בנות 25 שנה. בנוסף, ניתנה לממשלת ארה"ב אופציה לרכוש את מלון דיפלומט. ביוני 2014 הודיעה ארה"ב על רצונה לממש את אופציית הרכישה - והמלון נמכר לידיה. חוזה השכירות בין החברה למשרד הקליטה היה תקף באותה עת עד שנת 2016, אך לבקשת המשרד הגיעה מרינה להסכמות עם ממשלת ארה"ב להארכתו בארבע שנים.

בדצמבר 2017 הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי יעביר את השגרירות האמריקאית לירושלים, ובמאי 2018 נחנכה שגרירות ארה"ב בירושלים במבנה הקונסוליה. בעתירה צוין כי נכון להיום העברת השגרירות בוצעה באופן חלקי בלבד, ולפי העותרים "אין ספק שמלון דיפלומט מהווה מיקום מרכזי לשגרירות ארה"ב או לצרכים דיפלומטיים אחרים אשר עשויים לקדם את היחסים החשובים בין שתי המדינות". למרות זאת, לפי העותרים, משרדי הממשלה ישבו בחיבוק ידיים ולא מצאו פתרון דיור למשפחות העולים.

"המחדלים של המשיבים נושאים משנת חומרה נוכח הפגיעה הפוטנציאלית ביחסי של מדינת ישראל עם ארה"ב", צוין בעתירה, "ממשלת ארה"ב ציינה מפורשות שהיא מעניינת לקבל את הנכס לידיה ריק מכל אדם עד 30 ביוני 2020 (...) אלא שהתנהלות המשיבים מלמדת על כך שמועד הפינוי מהוו עבורם המלצה בלבד, תוך שהם אינם מהססים לפגוע באינטרסים חיוניים של מדינת ישראל".

לדברי החברה היא פנתה למשרד הקליטה תוך הצגת לוחות זמנים ברורים, אך לא זכתה למענה. "העותרת (...) תיאלץ בסופו של יום לשאת במחיר מחדלים אלו, וזאת אם על דרך של פינוי כפוי של משפחות עולים ואם על דרך סיכון לטענה מצד ממשלת ארה"ב בדבר הפרת התחייבותה כלפיה לפינוי המלון עד 30 ביוני 2020, וצורך בניהול הליך משפטי מורכב. העותרת אינה מסכימה להיות לא כאן ולא כאן".

האמריקאים דורשים לפנות במועד

לפי העותרים, בדצמבר 2017 התחייב מנכ"ל משרד העלייה והקליטה אלכס קושניר, במסגרת ישיבת ועדת הקליטה והתפוצות של הכנסת, שימצא פתרון דיור לכל דייר ודייר במלון דיפלומט. עם זאת בדיון נוסף, במרץ 2018, אמר מנכ"ל המשרד כי קיים קושי רב במציאת דיור חלופי, והתנער ממתן מועד לפינוי הדיירים. באותו הדיון ציין נציג משרד האוצר אייל מדן כי הוא לא מכיר שום דרישה תקציבית לתכנון משכן חדש למאות העולים שיפונו, לפי תקציב 2019 שכבר אושר בכנסת. "חרף מודעותם המלאה של המשיבים למציאת פתרון למצוקתם של מאות דיירי מלון דיפלומט, הרי שגם היום לא עולה בידיהם להציג התקדמות קונקרטית בלוחות זמנים ומקום מדויק של מבנה חלופי", צוין.

החברה מציינת כי באותו דיון בכנסת אמר ראש חטיבת צפון אמריקה במשרד החוץ, יהושע זרקא: "אני מאוד אופתע אם האמריקאים יוכלו לחיות עם הארכת החוזה (...) העבירו לנו מסר מאוד ברור שאומר שהם מצפים שהנכס יפנה עד יוני 2020". באוגוסט 2018 השיב חביב קצב, סמנכ"ל בכיר לדיור במשרד הקליטה, למכתב ששיגרה אליו החברה בעניין מועד הפינוי המתקרב: "משרדנו מודע לתאריכים ולמועד הפינוי. אנו נמצאים בבחינת החלופות ונעדכן בהתאם". כלומר, נטען בעתירה, למרות הזמן הדוחק - לפני פחות משנה משרד הקליטה היה רק בשלב בדיקת החלופות, שכלל לא פורטו.

לטענת החברה, כל פניותיה למדינה לאחר מכן כלל לא נענו. "מדיניות ההתעלמות של משרד הקליטה אשר לא טורח לקיים דיון או להיענות לבקשות העותרת, היא מדיניות הנחזית להיות שיטתית". החברה סיכמה את העתירה בכך שמצוקתם של העולים במלון דיפלומט הזכאים לדיור ציבורי היא מצוקה קשה ביותר הפוגעת בכבודם כבני אדם, ועתידם לוט בערפל.

ממשרד הקליטה והעלייה נמסר: "טרם קיבלנו את כתב התביעה ונגיב אליו בבית המשפט".

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?