גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מרגישה שהרבה חולים שנפטרים נשארים איתי"

הפורטפוליו של ד"ר טליה גולן, בת 45, מנהלת מחלקת הלבלב במרכז הסרטן בשיבא ● "כבר למעלה מעשור כמעט שאין התקדמות בהישרדות חולים בסרטן הלבלב ובפיתוח תרופות עבורם"

ד”ר טליה גולן / צילום: שלומי יוסף
ד”ר טליה גולן / צילום: שלומי יוסף

אני: יש לי סף ריגוש גבוה, ביצועיסטית, עניינית ומאוד מאוזנת, בזכות הבית שבו גדלתי והבית שבניתי עם בעלי. מודעת ומחוברת לעצמי ולמצבים של אחרים.

שורשים 1: כמו רוב יהדות דרום אפריקה, גם המשפחה שלי היגרה לשם מליטא. הם הגיעו לשם לפני מלחמת העולם השנייה והתיישבו בפרטוריה - מעוז האפרטהייד, שהיה רווי באנטישמיות. סבא וסבתא מהצד של אבא הגיעו לשם בנפרד, התחתנו והיו מהגרים שהתפרנסו מכל עבודה שמצאו. אבא למד רפואה והפך לרופא ילדים ידוע ומכובד שעבד בבית החולים, היה באקדמיה, והחדיר בי ערכים של נאמנות למקצוע וקשר מעצים עם חולים. הידיים הגדולות ומלאות הרגש שלו מלוות אותי כשאני מטפלת בחולים שלי.

שורשים 2: סבא מצד אמא היה איש עסקים ידוע ועשיר מאוד ואמא היא בת יחידה, שהחליטה ללמוד רפואה בתקופה שבה בקושי היו בנות במקצוע. ההורים הכירו במסגרת הפעילויות בקהילה היהודית, התחילו לצאת, וכשאבא נסע לשנה של תרומה לקהילה בשיבא, אמא עברה בישראל בדרך מטיול באירופה עם אמא שלה, ואבא הציע לה נישואין. הם חזרו לפרטוריה, אמא סיימה את הלימודים, ילדה את ארבעתנו, וחזרה להתמחות ברנטגן.

ילדות: גדלתי בבית גדול, עם עזרה צמודה. בת הזקונים במשפחה דתית וציונית מאוד. גדלנו על נתינה. בתקופה ההיא הפשע עדיין לא השתלט על הרחובות בדרום אפריקה, אז היינו המון בחוץ עם חברים. עשיתי את כל סוגי הספורט, טניס, ריצות, הייתי בכל הנבחרות. ההורים כל הזמן דיברו על עלייה לישראל, משאת נפשם, וכשאחי הבכור סיים את הבגרויות וטס להתגייס ליחידה מובחרת, אמא לא הייתה מסוגלת להשאיר אותו לבד, והם החליטו לעלות.

מבחינה רוחנית, זאת הייתה עליית מדרגה, אבל חומרית, ירדנו דרסטית ברמת החיים במרכז הקליטה ברעננה, מה שהיה טראומטי להורים. אמא ניהלה את הרנטגן ב"מאיר" ואבא איבד את המעמד שהיה לו והפך לרופא ילדים במכבי וטיפת חלב. הקליטה שלי הייתה טובה. המשכתי לרקוד בלט קלאסי, השתלבתי בפעילות ספורטיבית ואפילו שיחקתי פעמיים במסגרת המכבייה ב"נטבול". התלבטתי אם להיות רקדנית, פסיכולוגית או רופאה.

פנאי: לא אוהבת חדרי כושר ומעדיפה ריצה ויוגה שאני מתרגלת בעצמי. בכל רגע פנוי אני עם בעלי והילדים, שהם חיי.

תפיסת עתיד: לשפר את השירות למטופלי לבלב בשיבא, להתעמק במחקר ולהמשיך לשאוף למצוינות.

המלחמה בסרטן

אונקולוגיה: אחרי שירות צבאי כמ"כית, החלטתי להירשם לרפואה והתקבלתי ללימודים בתל אביב. מצד אחד נהניתי מהמחקר, אבל מצד שני נהניתי גם מהמגע הקרוב עם החולים - לקחת דם, בדיקה גופנית - אז חיפשתי כיוון. לא היו לי אשליות בקשר למקצוע בכל מה שנוגע לעומס ולמחיר שהוא גובה, כי גדלתי לתוכו. חשבתי על גינקולוגיה או רפואת משפחה, אבל בסופו של דבר בחרתי באונקולוגיה, כדי להיות חלק מבית החולים, וכי זה מתאים לאנרגיה שלי לסייע לחולים באופן אישי. בגלל שגדלתי על המשמעות של חולי ובריאות, לא נרתעתי מהתמודדות עם מוות.

מערכת העיכול והלבלב: כל גידול מוציא מהחולה משהו אחר וחולי הלבלב נוגעים לי בלב. זו אוכלוסיה מעורבת של נשים וגברים והתחום כולו עדיין לא נחקר מספיק, כך שיש עוד הרבה לעשות ולשנות. כבר למעלה מעשור כמעט שאין התקדמות בהישרדות חולים ופיתוח תרופות.

כשסיימתי את ההתמחות הייתי בין מקימי "מרכז פאזה ראשונה", שעוסק בפיתוח תרופות לאונקולוגיה ב"שיבא", ומבוסס על שיתופי פעולה עם חברות תרופות שבעזרתן אנחנו עושים ניסויים קליניים על החולים שלנו. במקביל, אני מנהלת את היחידה לגידולים במערכת העיכול ומעבדת המחקר. אנחנו מפתחים תרופות חדשות, פרוטוקולים חדשים, ואני נפגשת עם חולים על בסיס יומי.

בניגוד לעבר, הרפואה האונקולוגית מתחלקת היום לתתי התמחויות, ואני מתמקדת בקיבה, בכבד, לבלב, ומעי גס ודק. לאחרונה מצאנו שהתרופה הביולוגית, לינפרזה - שמיועדת לחולות סרטן השד והשחלה בעלות מוטציה בגן משותף להן ולחלק מחולי סרטן הלבלב - הצליחה לעצור באופן מובהק את התקדמות המחלה. זאת הפעם הראשונה שנמצא טיפול ביולוגי מותאם אישית לסרטן לבלב והוא יוגש בקרוב לאישור.

סל התרופות: שלוש פעמים הייתי בוועדת סל התרופות, אבל האחרונה הייתה הקשה ביותר. לקח לי כמה שבועות להפסיק לחשוב על מה שלא הצלחנו להכניס אליו.

התמודדות עם המוות: לא פשוט להתמודד עם מוות של מטופלים. אלי לבני ז"ל, אחיה של ציפי לבני, קרא לעצמו יו"ר ועדת הלבלבים, הוא דוגמה לחולה שהנפש שלו צמחה והתפתחה עם התקדמות המחלה. גם קרן נהרי ז"ל, שאני מטפלת בבעלה תמיר גילת, הייתה כזאת, עם יכולת נתינה מדהימה. אני מרגישה שהרבה חולים שנפטרים נשארים איתי, ולפעמים, כשאני נתקלת בבן או בת הזוג, אני מחפשת אותם. כדי להישאר מקצועית ולטפל בהם היטב, אני עושה את ההפרדה. זוכרת שאני לא בת משפחה אלא הרופאה.

הקרן לחקר הסרטן: הוקמה על ידי חוקרי סרטן יהודים מארה"ב ומעניקה מענקי מחקר לחוקרי סרטן מצטיינים בישראל. בעזרת כספי המלגה שקיבלתי מימנתי את עבודת המחקר שלנו בלינפרזה. תמיר גילת שעומד בראשה היה חלק מהמחקר.

עוד כתבות

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

כלים בלתי מאוישים במצעד צבאי בבייג'ינג, ספטמבר. גרסאות חמושות של כלבים רובוטיים וכטב''מים / צילום: Reuters, Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

סין ערכה מצעד מרהיב של זאבים רובוטיים - הנשק החדש שלה למלחמה

מהנדסים סינים שרצו לאמן כלים לא מאוישים בלחימה החליטו לשאוב השראה מהטבע ● התוצאות הכניסו את המדינה למרוץ, שבסופו נחילי רחפנים שמדמים יונים, להקות זאבים רובוטיים ומערכות דומות יציפו את שדה הקרב העתידי במדינה ● המודל שואף לשפר את כשירותו של הצבא, שלא נלחם כבר 50 שנה

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כ-15 מיליון שקל בשנה: תקציב הפרסום של הלוטו עובר ידיים

פרסום הגרלת הלוטו עובר ממשרד באומן בר ריבנאי למשרד אדלר חומסקי - שלמעשה יטפל מעתה במרבית תקציב הפרסום של מפעל הפיס, העומד על 60 מיליון שקל בשנה ● מקס ממתגת מחדש את הלייב פארק בראשון לציון כ־אמפי MAX ● חברת הפינטק הישראלית april חותמת על שיתוף פעולה עם פייפאל ● וגם: שורת מינויים חדשים בגלידות שטראוס תחת הבעלים החדשים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; הביטקוין צלל ב-10% לשפל של כמעט שנתיים

נאסד"ק ירד בכ-1.5% ● הביטקוין ירד ל-65 אלף דולר, חצי מהשיא שנקבע באוקטובר ● זינוק של 118% בהודעות הפיטורים בארה"ב, בינואר הגיעו לרמתם הגבוהה ביותר מאז 2009 ● דו"חות אמזון אחרי נעילת המסחר: ההכנסות צפויות לעלות לראשונה על 200 מיליארד דולר ● מחירי המתכות היקרות יורדים

אתר דודאים, סמוך לבאר שבע / צילום: Shutterstock

מתקן המרת זבל לאנרגיה בעלות של 1.5 מיליארד שקל יטפל בפסולת של באר שבע

בלוג'ן ודקל, השייכות לקרן ג'נריישן, יחד עם קבוצת שפיר, זכו במכרז של החשכ"ל על הקמת המתקן, שימוקם באזור התעשייה נאות חובב ויהיה הגדול בישראל ● כ-80% מהזבל בישראל מוטמן - שיעור כפול מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

ביטקוין / צילום: Shutterstock

שוק הקריפטו איבד 2.2 טריליון דולר משוויו, מה אומרת ההיסטוריה ומה צפוי בהמשך?

חורף הקריפטו חוזר: הביטקוין קרס ב-48% משיאו לרמה של 65 אלף דולר למטבע ● בשוק נותנים שלל הסברים מדוע המטבעות הדיגיטליים מתמוטטים עכשיו, ומנסים להעריך האם מדובר בהזדמנות קנייה או בתחילתה של תקופה ארוכה של חולשה. ומה קרה בפעמים הקודמות שהביטקוין קרס? ● גלובס עושה סדר

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

BYD ATTO 2

ישאיר לכם עודף מ-150 אלף שקל: קרוס-אובר חשמלי מאובזר במיוחד

BYD ATTO 2, הקרוס־אובר הקומפקטי החשמלי החדש של BYD, שומר על ממדים חיצוניים מותאמים היטב לעיר ● יש לו תא נוסעים מרווח ומאובזר, נוחות נסיעה טובה וטווח חשמלי מכובד ● המחיר נגיש אבל הפלח צפוף

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

עיוות מידע בויקיפדיה / עיצוב: אלישע נדב

מחקר מצא: 100 עורכים בכירים הפכו את ויקיפדיה לנשק נגד ישראל

מחקר מצא כי 100 עורכים בכירים בוויקיפדיה פועלים בנחישות כדי לייצר נרטיב אנטי־ישראלי מובהק - ומתנכלים למי שעומד בדרכם ●  הערך "ציונות", שעורר סערה בעבר ואף הוגבל לשינויים לפני שנה, ייפתח החודש שוב, והצדדים מתכוננים לחידוש הקרבות ● כשמודלי AI מסתמכים על האנציקלופדיה השיתופית - האיום הופך גדול הרבה יותר

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

ראש בראש: איזה בנק אחראי לפרסומת הזכורה ביותר, ואיזה בנק לאהובה ביותר?

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לגל תורן ובנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השני - שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, מפעל הפיס הוא הגוף המפרסם שהשקיע השבוע את התקציב הגדול ביותר, בקמפיין הספרותי עם עידן עמדי