גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מתכנן בנק ישראל לפתור את הפלונטר במאגר נתוני האשראי

רגע לפני עליית המאגר, שוק האשראי נכנס לכוננות ספיגה • החודש נחשף ב"גלובס" כשל שנוצר בהיעדר תקופת מעבר בין המאגר הישן לחדש, המאיים על יכולת הגופים הפיננסיים לאתר לקוחות בעייתיים ולנהל סיכונים • בינתיים בנק ישראל מצא פתרון חלקי: המאגר יכלול מנגנון ניטור נתונים, אך אלו יעברו לגופי האשראי רק בהסכמת הלקוח

אחרי מאמצים קדחתניים ועם מרחב תמרון מוגבל, מנסה בנק ישראל למצוא פתרון לפלונטר שנוצר בעקבות כניסת חוק נתוני האשראי החדש שמבטל מיידית את קודמו.

מהפתרון עולה כי המאגר החדש יכלול גם מודל של ניטור נתונים, שיהיה דומה לניטור הקיים במאגר הישן. קרי, מערכת שתתריע בפני הגופים הפיננסיים אם לקוח נקלע למצוקה כלכלית, כמו למשל במקרה של פתיחת תיק בהוצאה לפועל או בכניסה להליך פשיטת רגל. אלא שמדובר בפתרון חלקי: גם קבלת נתונים אלה תהיה כרוכה באישור מראש של הלקוח, בעוד בחוק הישן נתונים אלה מתקבלים באופן אוטומטי.

מדוע בנק ישראל היה צריך להקים בבהילות פתרון שכזה, והאם הוא אכן יפתור את הבעיות שצצו? לפני שננסה להבין זאת, הנה תזכורת קצרה להשתלשלות האירועים: בעוד שבועיים וחצי יעלה לאוויר מאגר נתוני האשראי, שמנהל בנק ישראל. מדובר בפרויקט מורכב ויקר, שהוקם תוך זמן קצר באופן יחסי, ושעשוי להביא לשינויים דרמטיים בתחום האשראי הצרכני.
לצד הכוונות הטובות, מתברר שלהקמת מאגר נתוני האשראי על בסיס החוק החדש, לצד ביטול חוק נתוני האשראי הישן, יש השלכות משמעותיות על המערכת הפיננסית ועל היכולת שלה לבצע ניהול סיכונים ותמחור של הלוואות. אלא שבמערכת הפיננסית הבינו את הבעיות בשלב מאוחר יחסית, רק לאחר שהליך החקיקה הסתיים.

גורמים בשוק האשראי אף מתריעים כי כתוצאה מהבעיות שהתגלו, בטווח הקצר עלולים אפילו להיווצר מצבים של מחנק אשראי או עליית מחירים. כלומר, תוצאה הפוכה לתוצאה שאמורה הייתה המערכת להביא.

"המחוקק לא נתן את דעתו לכל היבטי הפרויקט, והאמת שגם אנחנו לא ניתחנו נכון את מלוא ההשפעות וההשלכות של חוק נתוני אשראי החדש, והבנו את המשמעות שלהם מאוחר מדי", כך מודה גורם במערכת הבנקאית.

חבלי הלידה הצפויים למאגר נתוני האשראי החדש

הבחירות טרפו את הקלפים

מרגע עליית מאגר נתוני האשראי החדש לאוויר, מתבטל מאגר נתוני האשראי הישן. בעיקרון, מדובר בצעד מוצדק - המאגר החדש כולל מידע רחב, מקיף ומשופר יותר. אלא שהפסקה מיידית של המאגר הישן תשליך על יכולת הגופים הפיננסיים בכל מה שקשור למודל ניהול סיכונים ולתמחור ההלוואות (ראו הרחבה במסגרת).

סוגיה נוספת היא ניטור נתונים: כיום מקבלים הגופים הפיננסיים התראות אוטומטיות על לווה שנקלע לקשיים (פתיחת תיק בהוצאה לפועל, הגשת בקשה לפשיטת רגל וכדומה), ואילו כעת קבלת המידע תלויה בהסכמה שנותן הלקוח מראש.

באחרונה פורסם ב"גלובס" כי בישראכרט ניסו לעקוף את המגבלה. הם ניסו למצוא פרשנות משפטית שתאפשר להם לקבל את נתוני הניטור גם ללא הסכמת הלקוח, ואף שלחו מכתב בנושא ללקוחותיהם. אולם החברה נבלמה על-ידי בנק ישראל שגרס כי המהלך אינו תואם את לשון החוק.

לאחר שהמצב הובן, נעשו בחודשים האחרונים ניסיונות לתקן את המצב. הפתרון הפשוט ביותר הוא לאפשר הפעלה במקביל של שני מאגרי המידע - הישן והחדש - לתקופת מעבר מוגדרת. במשרדי האוצר והמשפטים הסכימו לבצע תיקון חקיקה, ולמעשה אף הוכן תזכיר חוק בנושא, שמאפשר את "הריצה במקביל" של שני המאגרים לתקופת ביניים של 18 חודשים.
בתזכיר החוק נכתב כי "המעבר החד בין החוקים מייצר סיכון גבוה לגרימת נזק משמעותי לבעלי העניין במערכת נתוני אשראי, וכפועל יוצא מכך עלולה להיגרם פגיעה גם בלקוחות מבקשי האשראי".

אלא שלרוע המזל הגיעו הבחירות וטרפו את הקלפים - הכנסת התפזרה, והסיכוי להעביר שינוי חקיקה לפני כניסת החוק החדש לתוקפו התאפס. במקביל, נעשו ניסיונות למצוא פרשנות משפטית שתאפשר קבלת חלק מהנתונים מהמאגר החדש גם ללא הסכמת הלקוח (נתוני הניטור הקיימים בחוק הישן), אולם גם לכך לא נמצא פתרון.

אפשרות נוספת הייתה לדחות את העלייה לאוויר של המאגר, ולהמתין עד להשבעת הכנסת החדשה ולביצוע תיקון חקיקה. לפי החוק, ניתן היה לבצע דחייה שכזו בסמכות שר המשפטים, ובהסכמת נגיד בנק ישראל ושר האוצר. דחייה אחת של החוק כבר בוצעה בעבר, אולם הצדדים לא רצו לדחות שוב את עלייתו של המאגר לאוויר, בפרט כאשר מבחינה תפעולית הוא מוכן. העובדה שבתחילת החודש יצא בנק ישראל בקמפיין ציבורי להגברת המודעות למאגר החדש, סתמה את הגולל על האפשרות לדחייה נוספת בהשקת המאגר.

למרות העובדה שבבנק ישראל לא רצו לדחות את עליית המאגר לאוויר בזמן, הם מודעים לבעיות שעולות, ומנסים למצוא פתרון אפשרי. גם נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, עסק בכך לא מעט בשבועות האחרונים.

בסופו של דבר, נמצא כאמור פתרון חלקי לסוגיה. הוחלט כי מאגר נתוני האשראי יכלול גם מודל של ניטור נתונים (בדומה למאגר הישן). כלומר, המאגר לא יכלול רק תמונת מצב של הלקוח ודירוגו, אלא גם יעביר באופן שוטף התראות אם מצבו התדרדר.

"לגופי האשראי היה זמן להיערך"

שלב אפיון המודל הזה הסתיים, וכעת הוא נמצא בשלב הפיתוח. המטרה היא שהמערכת תעלה לאוויר יחד עם מודל ניטור. אלא שחשוב לציין כי גם קבלת מידע הניטור תהיה כפופה להסכמה ולאישור של הלקוח - זאת בעוד לפי החוק הישן, מידע זה התקבל גם ללא הסכמתו.
לדברי גורם במערכת הבנקאית, "אין בעיה שמעתה בכל הלוואה חדשה נחתים את הלקוח על הסכמתו לקבלת הנתונים, אבל מה נעשה על מלאי ההלוואות שכבר ניתנו? איך נחתים עכשיו את כל הלקוחות, ולמה שהם בכלל יסכימו שנקבל מידע כזה. הרי הם מבחינתם כבר קיבלו את האשראי".

מנגד, גורמים משפטיים טוענים שהאחריות היא של הגופים הפיננסיים: "חוק נתוני האשראי החדש כבר קיים מזה שלוש שנים. לגופים הפיננסיים היה מספיק זמן לאתר את הלקוחות ולהחתים אותם. זו תקלה שלהם שלא נערכו כראוי".

אז מה יקרה ביום שאחרי עליית מערכת נתוני האשראי לאוויר - בעוד כשבועיים בלבד? בטווח הארוך המערכת החדשה תשפר את התחרות באשראי הצרכני, בעיקר ללקוחות "הטובים", שעליהם תהיה יותר תחרות מצד הגופים הפיננסיים השונים.

אולם השאלה המעניינת היא מה יקרה בטווח הקצר. במערכת הבנקאית פסימיים: "עלולה להיווצר תקופת ביניים ארוכה ללא מקור מידע מהותי למודלים של הבנקים, דבר שיכול לפגוע ביכולת החיזוי של המודל, וכתוצאה מכך בשיעור חדלות הפירעון", מעריך גורם באחד הבנקים.

האם כתוצאה מכך הבנקים יקטינו חשיפה לאשראי הצרכני או לחלופין יפצו את עצמם בהעלאת הריבית? בשנה הקרובה נדע את התשובה. 

הבעיות: פגיעה במודל ניהול הסיכונים והיעדר תקופת מעבר

עד היום מאגר נתוני האשראי היה מוגבל למדי. המאגר כלל רק נתונים שליליים על לקוחות, כגון הפיכתם למוגבלים בחשבון, פתיחת תיק בהוצאה לפועל ונתונים דומים. הבנקים וגופי האשראי החוץ בנקאיים נעזרו במאגרים הללו, וקיבלו מהם ניטור באופן שוטף. כך אם הלקוח נקלע לבעיות, הם ידעו אם לפעול לעצירת מסגרת האשראי או לצורך החזר החוב. בנוסף לכך, נתוני המאגר שימשו את הבנקים לבניית מודל ניהול הסיכונים שלהם, שעל בסיסו מחליט הבנק אם לתת הלוואה או מסגרת אשראי ללקוחות השונים, באיזה היקף ובאיזה מחיר.

אלא שעליית מאגר נתוני האשראי החדש מבטלת מיידית את המאגר הישן, מה שפוגע במודלים הקיימים של הבנקים. מנגד, עדיין אין מספיק נתונים מהמאגר החדש שמאפשרים פיתוח מודל חדש. כלומר, נוצרת תקופת ביניים שבה המודלים הישנים לא רלוונטיים והמודלים החדשים עדיין לא קיימים. תהליך זה יקשה על מרבית הגופים הפיננסיים לנהל את הסיכונים ואת פעילות האשראי הקמעונאית.

ללא תקופת מעבר, ייאלצו נותני האשראי הגדולים במשק להפסיק באופן מיידי את השימוש במודלים לניהול סיכוני אשראי במתכונתם הנוכחית, בלי שתהיה להם יכולת להסתמך על מודלים חדשים שטרם פותחו, בשל היעדר נתונים.

גם עולם ניטור ההתראות משתנה - אם בעבר התראה בדבר התדרדרות מצב הלקוח הייתה מגיעה באופן אוטומטי, כעת לפי החוק החדש היא תגיע רק אם הלקוח הסכים לכך. זו הייתה מטרת החוק - לוודא שהשליטה על המידע היא בידי הלקוח בלבד, וששום מידע לא עובר ללא רשותו.

אלא שגם מצב זה משפיע על יכולת הבנק לנהל את סיכוניו, בוודאי כשמדובר בתיק הקיים שלו, ובכספים שכבר ניתנו על סמך המודל הישן ועל סמך ההנחה שהבנק יקבל לידיו התראות בזמן אמת כאשר מצב הלקוח מתדרדר.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב