גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה של 46 מיליון שקל לשיכון ובינוי בגין אי סדרים בתשלומי השכר לבכיריה באפריקה ובמרכז אמריקה

לפי שיכון ובינוי, מדובר בתשלום של רכיבי שכר "אשר ייתכן ולא טופלו כהלכה" מול הרשויות, של עובדים שמועסקים והועסקו על ידי חברות בנות ● שיאן השכר בחברה ב-2018 הוא ירון דונסקי, מנכ"ל הפעילות באוגנדה, שקיבל כ-8 מיליון שקל ● שכר שנתי של כ-10 מיליון שקל לדוד פתאל וגם לאיתמר דויטשר מאלקטרה

פרויקט תשתית של שיכון ובינוי באפריקה / צילום: אתר החברה
פרויקט תשתית של שיכון ובינוי באפריקה / צילום: אתר החברה

יום לאחר חשיפת "גלובס" אודות הזעזוע הצפוי בניהולה של ענקית התשתיות שיכון ובינוי, עם מגעים למינויו של אייל לפידות מהפניקס לתפקיד מנכ"ל החברה במקום משה לחמני, מגלים הדוחות לשנת 2018 תשלומי שכר עצומים לבכירי החברה בחו"ל בגין שנים קודמות.

מדובר, לפי שיכון ובינוי (שו"ב), בתשלום של רכיבי שכר "אשר ייתכן ולא טופלו כהלכה" מול הרשויות, של עובדים שמועסקים והועסקו על ידי כמה חברות של שו"ב באפריקה ובמרכז אמריקה, וההערכה היא כי היקף החשיפה המקסימלי בגין רכיבי שכר אלה הוא 12 מיליון פרנק שוויצרי (46 מיליון שקל)".

שיאן השכר בשו"ב, שהשליטה בה עברה במהלך 2018 מידי שרי אריסון לנתי סיידוף, היה ירון דונסקי, מנכ"ל הפעילות באוגנדה, שעלות העסקתו אשתקד הצטברה ל-8 מיליון שקל. נוסף על שכר שנתי בעלות של כ-3 מיליון שקל, יתרת הסכום, קרוב ל-5 מיליון שקל, נרשמה כ"הוצאות בגין שנים קודמות" הקשורות לשכרו.

● לטבלת שיאני השכר 

עוד בין אלה שעלות העסקתם ב-2018 "התנפחה" בנסיבות דומות הם רוני פלוך - סגן יו"ר חברה זרה, שנחקר בשנה החולפת בקשר עם פרשת השוחד בשו"ב, ואשר עלות העסקתו הגיעה ל-5.6 מיליון שקל - 2.8 מיליון שקל מהם הוצאות בגין שנים קודמות. נחקר נוסף בפרשה היה משה הפלינג, שעלות העסקתו כמנהל כספים בחברה זרה של שו"ב הגיעה ל-6 מיליון שקל, 3.8 מיליון שקל כהוצאות בגין שנים קודמות.

ההפרשות הגדולות בגין הוצאות השכר בשנים קודמות נוגעות לפעילותה של החברה הבת של שו"ב SBI AG, שבעניינה החלה המשטרה בחקירה גלויה לפני כשנה (פברואר 2018). במסגרת החקירה עוכבו לחקירה ונקראו למתן עדות במשטרה וברשות ני"ע עובדים ונושאי משרה בהווה ובעבר בחברה זו ובחברה בת המחזיקה במניותיה (אס.בי.איי תשתיות). עניינה של החקירה, לפי שו"ב, "הינו כנראה בחשדות לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובדי ציבור זרים, קשירת קשר לפשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שיבוש הליכי חקירה, עבירות של הלבנת הון ועבירות על חוק ני"ע".

שו"ב עדכנה בדוחות כי SBI AG, שבה מועסקים פלוך והפלינג, ובחברות בנות שלה מועסקים מנהלים נוספים, "הודיעה לרשויות המס והביטוח הלאומי בשוויץ על כוונתה לבצע גילוי מרצון בקשר עם תשלומי רכיבי שכר אשר ייתכן ולא טופלו כהלכה אל מול הרשויות לגבי עובדים המועסקים או הועסקו על ידי חברה זו".

עוד מציינת שו"ב בדוחות כי SBI AG "בודקת את הנושא ותמסור פרטים נוספים לאחר בדיקת העובדות", וכי להערכתה "בדוחות הכספיים נכללה הפרשה נאותה". כן ציינן בשו"ב כי נוכח חקירת המשטרה, הוחלט להשהות את תשלום המענק השנתי לפלוך ולהפלינג "ולהשהות או לחסום את המניות החסומות המבשילות". במסגרת החקירה "הוקפאו חשבונות בנק ורכוש נוסף של שו"ב וחברות נוספות בקבוצה (אשר שוחררו לאחר זמן קצר בהסדר מוסכם) וכן נערכו חיפושים ונתפסו מסמכים במשרדי החברה וחברות נוספות בקבוצה בארץ ובסניפיהן בחו"ל".

סך הוצאות השכר של שו"ב ב-2018 בגין שנים קודמות הצטברו לכ-14 מיליון שקל, ובהם 2.3 מיליון שקל לאסי כהן העליון, מנהל כספים של חברה זרה שעלות העסקתו הגיעה ל-3.9 מיליון שקל. מנכ"ל הקבוצה הנוכחי, משה לחמני, קיבל אשתקד 5.5 מיליון שקל שכללו בעיקר שכר ומענק ובסך הכול שילמה שו"ב ל-7 מבכיריה כ-36 מיליון שקל, בהם 3.4 מיליון שקל ליובל דגים שכיהן כמנכ"ל החברה מסוף 2017 ועד סוף יולי 2018, וסכום דומה לטל רז, מנהל הכספים הראשי של החברה. יו"ר החברה הנכנס, תמיר כהן, הסתפק ב-1.6 מיליון שקל.

התגמול לחמשת שיאני אלקטרה: כ-28 מיליון שקל

הדוחות הכספיים לשנת 2018 שלחו היום שני שיאני שכר לצמרת הגבוהה - איתמר דויטשר, מנכ"ל חברת הפרויקטים והתשתיות אלקטרה ודוד פתאל, בעל השליטה בחברת המלונאות פתאל החזקות בה הוא משמש יו"ר ומנכ"ל, עם חבילת תגמולים שהתקרבה ל-10 מיליון שקל כל אחד.

דויטשר, שקיבל אשתקד מענק שמן של 5.5 מיליון שקל, נוסף לשכר בהיקף של כ-3 מיליון שקל ותגמול מנייתי של 1 מיליון שקל, הוא חבר של קבע בצמרת שיאני השכר בבורסה, עם תגמולים שהצטברו ל-54 מיליון שקל בחמש השנים האחרונות (2018-2014). למרות הסכום המרשים שקיבל אשתקד, עלות העסקתו ב-2018 משקפת שחיקה של 13% ביחס ל-2017, אז הוא קיבל כ-11 מיליון שקל.

פתאל לעומתו הוא מצטרף חדש יחסית לרשימת שיאני השכר, לאחר שהנפיק את החברה שבשליטתו בפברואר 2018, וזאת אחרי שב-2017 עלות העסקתו עמדה על כ-9 מיליון שקל.

מלבד פתאל ודויטשר, גם יתר המנהלים הבכירים בשתי החברות נהנו מתגמולים מפנקים, ובסיכום עלות העסקת חמשת שיאני השכר ידה של אלקטרה על העליונה, עם תגמולים בהיקף מצטבר שהתקרבו ל-28 מיליון שקל, לעומת קצת יותר מ-26 מיליון שקל בפתאל החזקות.

באלקטרה, הסגן של דויטשר בטבלה הוא ירון שורק, מנכ"ל אלקטרה בניה ואלקטרה השקעות, עם תגמולים בהיקף שהתקרב ל-7 מיליון שקל שמיקמו אותו מיד אחרי 20 שיאני השכר בבורסה, ואילו יתר המנהלים הבכירים קיבלו כ-3.6-3.8 מיליון שקל כל אחד, נוסף ל-7.3 מיליון שקל ששילמה אלקטרה לבעלת השליטה בה, אלקו של האחים מיכאל (מייקי) ודניאל זלקינד.

בפתאל ניצב אחרי בעל השליטה בטבלה דניאל רוג'ר, מנכ"ל פעילות אירופה וחברת פתאל נכסים אירופה, שעלות העסקתו התקרבה ל-6 מיליון שקל. נוסף לתגמולים בטווח של 2.7-4.1 מיליון שקל ששילמה פתאל לארבעה נוספים ממנהליה, היא גם שילמה 1.7 מיליון שקל לנדב פתאל, בנו של בעל השליטה, בתפקידו כמנהל חטיבת השיווק.

שמות בולטים נוספים חדשים בין שיאני השכר הם בעלי השליטה בקבוצת התשתיות והבניה אשטרום, ששילמה 5.6 מיליון ליו"ר רמי נוסבאום ולמנכ"ל גיל גירון כל אחד, כשהמשנה למנכ"ל ירון משורר הסתפק ב-3.6 מיליון שקל ואילו שי אתרוגי (שאינו קשור לבעלי השליטה), מנכ"ל החברה הבת אשטרום קבלנות קיבל 5.3 מיליון שקל.

צמד בני הדודים דורון ומוקי שנידמן, בעלי השליטה בקבוצת צור שמיר המחזיקה בביטוח ישיר, קיבלו 4.7-5 מיליון שקל בתפקידיהם השונים בקבוצה, ואילו מנכ"ל ביטוח ישיר, ערן וולף קיבל 4.3 מיליון שקל. סכום דומה (4.3 מיליון שקל) קיבל גם עפר גונן, מנכ"ל כלל ביוטכנולוגיה.

אסי טוכמאייר וברק רוזן, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן ישראל קנדה, קיבלו 4.2 מיליון שקל כל אחד עבור שירותי הניהול שהם מעניקים לחברה באמצעות חברות פרטיות.

בחזרה לקבוצת אלקו, שיאן השכר בחברה הבת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) היה גיל שרון, לשעבר מנכ"ל פלאפון, שבתפקידו כיו"ר ומנכ"ל גולן טלקום קיבל 5.4 מיליון שקל בשכר, מענק ותגמול מנייתי. זאב קלימי, המנכ"ל הקודם של אמ"צ שעזב את תפקידו באוקטובר האחרון נפרד ממנה עם תגמולים של 2.1 מיליון שקל והמחליף שלו, צביקה שווימר, הסתפק בכ-640 אלף שקל עבור שלושה חודשי עבודה ב-2018. 

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי