גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה שקטה: מהדורה מאוחרת של האביב הערבי באלג'יריה

מהפכת תחריר פסחה לפני 8 שנים על אלג'יריה, הארץ ששטחה הגדול ביותר בעולם הערבי. השבוע היא קופצת לביקור ● הצבא החליט שלא להתנגד לרחוב, והמשטר נופל אפוא - אבל בלי להתמוטט ● פירוש הדבר שהוא יוכל לחזור בו, כמו במצרים, אם יתברר שאיסלאמיסטים עומדים להיות הנשכרים העיקריים

הפגנה נגד הנשיא בוטפליקה/Ramzi Boudina , צילום: רויטרס
הפגנה נגד הנשיא בוטפליקה/Ramzi Boudina , צילום: רויטרס

צדדי הדמיון בין האביב האלג'ירי לאביב המצרי אינם יכולים להיות מקריים בהחלט. הגנרל הבכיר ביותר בצבא מתייצב נגד הנשיא רב-השנים, תחילה בעדינות ואחר כך בגלוי. ומה שהתחילה כתנועת מחאה מוגבלת מתפתחת לממדי מהפכה. לבסוף, הגנרל חובט באגרופו על השולחן - ומאוויי הצעירים המוחים מתמלאים: המשטר מתמוטט.

מי זוכר את האביב הערבי. הוא הסתיים בסדרה כזאת של קטסטרופות, שהחשק לשחזר אותו מוגבל מאוד במרחב שבין האוקיאנוס האטלנטי לים הערבי. אף על פי כן, שתיים משלוש הארצות הערביות הגדולות ביותר (בשטחן), אלג'יריה וסודאן, עומדות בעיצומם של זעזועים עם פוטנציאל מהפכני. משטרים, העומדים על מכונם זה שלושה עשורים, מתנגשים עכשיו עם רצונו הקיבוצי של הרחוב. אי אפשר לדעת כמובן איך יסתיימו ההתנגשויות האלה, אבל המשטרים נאלצים להכיר במציאות חדשה: הרחוב איבד את הפחד.

אפשר שהמהפכה האלג'ירית עוד תלבש צורות רבות. היא אולי תתקרב אל הדגם התוניסאי, היחיד מתוצרי האביב הערבי, שהניב מוסדות דמוקרטיים בני-קיום. ואולי היא תחזור אל הדגם הסמכותני, אשר הדריך את חיי אלג'יריה מאז עצמאותה, לפני 56 שנה. ואולי, חלילה, היא תגלוש אל האלימות האיומה של תחילת שנות ה-90, שעלתה בחייהם של רבבות (הערכות העמידו את מספר המתים על 50,000 עד 200,000).

"בלתי כשיר". מה פתאום?

ההפתעה הגדולה באה אתמול (ג'). רמטכ"ל הצבא, גנרל אחמד גאיד צאלח, המחזיק גם בתואר של סגן שר ההגנה, קרא בנאום פומבי להכריז על הנשיא עבדל עזיז בוטפליקה "בלתי כשיר", ולהעבירו מכהונתו. אין ספק שהנשיא אמנם אינו כשיר, אבל אי-כשירותו היא סוד גלוי זה שש שנים. ב-2013 הוא סבל שבץ מוחי, ומאז היה משותק, בכיסא גלגלים. יתר על כן, איש לא שמע את קולו. הוא לא נאם, הוא לא התראיין, הוא לא הקליט.

מה הפך אפוא את הדחתו לכל כך דחופה? הרחוב הפך. רחש של תרעומת התפתח לרעם מתגלגל. המשטר הפגין את קהות החושים האופיינית לכל כך הרבה אוליגרכיות. הוא הקל ראש במתנגדיו הפוטנציאליים על יסוד חולשתם במשך שנים. מה שהיה הוא שיהיה, האמין המשטר. נראה שלא עלה בדעתו, כי הוא מסתכן בהתפרצות מהפכנית מסוג זה שטילטלה את העולם הערבי, אם כי לא את אלג'יריה, ב-2011.

מחלתו של בוטפליקה הפכה למשל על חיי האומה. הוא היה גבר צעיר כאשר אלג'יריה בקעה מחלציה של מלחמת עצמאות עקובה מדם נגד צרפת. הוא היה בן 26 בלבד כאשר התמנה לשר החוץ של אלג'יריה, והיה צעיר שרי החוץ של העולם. הוא היה ילד פלא, נער שעשועים יפה קלסתר. לא הייתה בחירה הולמת יותר לדיפלומט הראשי של ארץ, שייצגה בשעתה נעורים ותקווה, ועוררה הערצה כללית במה שהתחילו לכנות 'העולם השלישי'.

חצי מאה ויותר אחר כך, שיתוקו הפיזי של בוטפליקה מבטא את טרשת העורקים הפוליטית של ארצו. הברק, הדינמיות והנעורים ניטלו ממנה. האיש החזק במשטר, מפקד הצבא צאלח, הוא בן 79. בריאותו אמנם תקינה, עד כמה שידוע, אבל הוא מתקשה לבטא את צרכיה של ארץ ש-45% מתושביה הם בני 24 ומטה, ורבע מהם מובטלים.

"הדור שלי מחוסל"

מה פאתטית הייתה התעקשותו של המשטר לשמור אמונים לנשיא. התמודדותו על תקופת כהונה רביעית, ב-2014, הייתה ביטוי של צפצוף על רצון הציבור. בוטפליקה עצמו דווקא רמז אז על רצונו לפרוש. "הדור השלי מחוסל", הוא אמר. אבל לא עמדה לו תבונתו, או אולי לא עמד לו כוחו לעמוד בדיבורו. סוף סוף הוא ייצג לא את עצמו בלבד, אלא מעמד פוליטי שלם.

דרגה כל כך מופלגת של שאננות איפיינה את המעמד הזה עד שבהתקרב הבחירות הבאות לנשיאות הוא היה מוכן לכפות את בוטפליקה הספק-חי-ספק-מת לחמש שנים נוספות. קשה להבין מידה כזאת של ניתוק מן המציאות. קשה להבין מדוע אוליגרכים ואוטוקרטים אינם מצליחים ללמוד זה מניסיונו המר של זה. הם מוותרים בהדרגה אפילו על מראית עין של רענון. הם משכנעים את עצמם בחוסר התחליף של נוכחותם.

העולם הערבי ויבשת אפריקה מלאים שליטים כבוטפליקה. בקאמרון עתה זה חזר ונבחר נשיא, המכהן זה 35 שנה. באוגנדה מכהן נשיא זו השנה ה-33. בגאבון ובטוגו, השלטון נמצא בידי אותה משפחה זה 52 שנה, אב ובנו. ואלה הן רפובליקות, לפחות למראית עין. למעשה הן מתנהלות כמלוכות מורשתיות עם כוח אבסולוטי. בארצות האלה, הסיכוי להחלפה ממשית של שלטון תלוי ברחוב, או בצבא, או בשניהם. בחירות דמוקרטיות אינן נוטות להתרחש שם, גם אם לעתים רחוקות רודן שוכח לזייף את תוצאות הבחירות ונאלץ לפרוש.

"העם יגיד את דברו"

נוסחת הצבא והרחוב היא העומדת להביא אל קיצו את המשטר האלג'ירי, לפחות בגלגולו הנוכחי. הרחוב התחיל בזה, והתמיד באופן לא צפוי ומעורר הערצה. הצבא עמד בפיתוי לנסות ולדכא את הרחוב, ועכשיו הוא משווה לעצמו דמות אבהית, או אמהית. זה לא בא לצבא בקלות. תחילה השתררה התקווה שיהיה אפשר לפרוק את הרחוב מהתלהבותו באמצעות דחיית הבחירות בחצי שנה או יותר.

הרחוב סירב להתפתות. לא זו בלבד שחוצות הערים לא התרוקנו, אלא אדרבא, הן התמלאו והלכו. עיתונים, שנזהרו תחילה בפרסומם של צילומי הרחוב, השליכו את זהירותם לרוח. ב-16 במארס, העיתון "ליברטה" הכריז לרוחב עמודו הראשון, על רקע צילום של המונים ברחובות עיר הבירה, "העם יגיד את דברו". ב-25 במארס, שוב על רקע המונים, הכותרת הייתה, "הרחוב לא יוותר".

הגנרל צאלח החליט אפוא לעשות מעשה פילדמרשל טנטאווי במצרים ב-2011, ולהוריד את המסך על המשטר - מבלי להוריד את המסך על המשטר.

הישגו החשוב ביותר של טנטאווי היה הצלת הצבא המצרי. מי יודע מה היה קורה אילו החיילים היו מצטווים לירות במפגינים. אפשר שהצבא היה מתפורר, כפי שהתפורר באיראן במהפכת חורף 1979. בזכות התערבותו של טנטאווי, המהפכנים היו מוכנים לראות בצבא את מגן האומה, לא את מגן המשטר השנוא. שלוש שנים אחר כך, הצבא שהציל טנטאווי הדיח את ממשלת האחים המוסלמים לפני שהיה סיפק בידה לעשות לצבא המצרי מה שעשה טאייפ ארדואן לצבא הטורקי.

החשש מפני הבאות הוא ממשי ויש לו על מה שיסמוך. פלורליזם אמיתי באלג'יריה לפני 30 שנה איפשר את עלייתה של מפלגה איסלאמיסטית חזקה מאוד (FIS). פלורליזם העלה את האחים המוסלמים לשלטון במצרים, ב-2013. זו הסיבה שגנרל א-סיסי אינו מרשה עוד פלורליזם כזה, אפילו לא במקצת. נקל לשער איזו עצה הוא משיא לחבריו האלג'יריים.

האופוזיציה הדמוקרטית באלג'יריה תצטרך לכלכל את מעשיה בתבונה ובזהירות. האיסלאמיסטים יצטרכו לוותר, לפחות לפי שעה, על שאיפות שלטון - או שיעניקו לגנרלים סיבה לחזור בהם. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית