גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסדרת הג'ונגל הדיגיטלי או פגיעה בחופש הביטוי? כל הפרטים על החקיקה החדשה של האיחוד האירופי

האיחוד האירופי אישר אתמול רפורמה מרחיקת לכת הנוגעת לזכויות יוצרים באינטרנט, ואפילו שיתוף פעולה חריג בין ענקיות הטכנולוגיה לפעילים חברתיים למען חופש באינטרנט לא הצליח לבלום אותה

נשיא הפרלמנט האירופי אנטוניו טג'ני / צילום: Francois Lenoir, רויטרס
נשיא הפרלמנט האירופי אנטוניו טג'ני / צילום: Francois Lenoir, רויטרס

הפרלמנט של האיחוד האירופי אישר אמש (ג') סופית רפורמה שנויה במחלוקת בחוקי זכויות היוצרים שעוררה התנגדות בקרב ענקיות הטכנולוגיה. הרפורמה, שהדיונים אודותיה החלו לפני כשנתיים, נועדה כדי להתאים את החקיקה לעידן האינטרנט. זהו השינוי הראשון בחקיקת זכויות היוצרים באירופה מזה שני עשורים.

ברפורמה החדשה יש שני סעיפים מעוררי מחלוקת: הסעיף הראשון (סעיף 13) קובע כי פלטפורמות כמו יוטיוב ופייסבוק יהיו הגורם האחראי מבחינה חוקית על זכויות היוצרים של התכנים שמפורסמים על גביהן. הפיתרון הנדרש הוא שאותם אתרים יידרשו להוציא רשיונות בכסף מול בעלי הזכויות, למשל דיסני או ערוצי טלוויזיה, כדי שתכנים שלהם יופיעו בפלטפורמות. הם גם יהיו אחראים לחסום תכנים שמשתמשים מעלים תול הפרת זכויות יוצרים, אם לא קיימים רשיונות כאלו. המשמעות היא חלוקה בהכנסות בין הפלטפורמות לספקיות התוכן. הסעיף השני (סעיף 11) נוגע לתכנים חדשותיים ולשירותים כמו גוגל ניוז או חיפוש גוגל, והוא קובע כי עבור הצגת חלקים קטנים מטקסט של כתבה או קישור אליו, הפלטפורמות יהיו מחויבות לקבל רישיון מהמוציאים לאור.

תומכי הרפורמה, בהם מוזיקאים ומוציאים לאור, טענו כי היא נחוצה בעידן האינטרנט כדי להגן עליהם משימוש ביצירה שלהם בחינם, ולהבטיח שהם מקבלים תשלום הוגן עבור התכנים שיצרו. מתנגדי החוק, בהם ענקיות האינטרנט ואף ארגוני חברה אזרחית המעודדים אינטרנט חופשי, טענו כי החקיקה תפגע בחופש הביטוי והיצירה באינטרנט וכי יהיו לה השפעות מרחיקות לכת.

ההתנגדות לסעיף 13 נובעת מכך שחברות יצטרכו ככל הנראה להשתמש במערכות בינה מלאכותית כדי לנטר תכנים שמפרים זכויות יוצרים. עובדה זו מעלה חשש שרק חברות גדולות יוכלו להרשות לעצמן לבנות ולתחזק מערכות כאלה, מה שדווקא יחזק את ענקיות האינטרנט על חשבון שחקנים קטנים יותר. חשש נוסף הוא שמערכות כאלו לא יוכלו להיות מדויקות לחלוטין, וכך יימחקו לעתים גם תכנים שלא מפרים זכויות יוצרים. בנוסף, המבקרים טוענים כי נוסח החוק רחב מדי ויכול להוביל לצנזורה של ציטוטים ופרודיה. סעיף 11 עלול להוביל לדעת המבקרים להגבלת היכולת של משתמשים לשתף תכנים ברשת.

בחודש האחרון מחו עשרות אלפי אנשים בגרמניה נגד החקיקה, לפי דיווחים, ומעל 5 מיליון אנשים חתמו על עצומה אונליין בניסיון למנוע מהחקיקה לעבור, בטענה כי היא תביא לצנזורה לא הוגנת באינטרנט. ויקיפדיה אף החשיכה כמה מהאתרים האירופיים שלה במחאה. בנוסף, להקה צרפתית ניגנה מוזיקה מחוץ לפרלמנט בזמן ההצבעה כדי להוכיח שאמנים צריכים לקבל תשלום גבוה יותר על היצירה שלהם, והגנה טובה יותר על קניינם הרוחני.

גוגל: "החקיקה תוביל לאי ודאות בכלכלה הדיגיטלית"

ההצעה הראשונה לרפורמה הנוכחית הועלתה ב-2016 ע"י הנציבות האירופאית. אמש, היא עברה ברוב של 348 שהצביעו בעדה לעומת 274 מתנגדים. המשמעות היא שכעת נדרש רק אישור של המועצה האירופית, שכבר אמרה שתאשר אותה, וכל מדינות האיחוד יחויבו להחיל את החקיקה עד 2021. אך למדינות השונות יהיה חופש מסוים באופן ההחלה של החקיקה ובפרשנות שלה.

גוגל הייתה מהמתנגדות הראשיות לרפורמה, הפעילה מאמצי לובי אינטנסיביים נגדה, ואף איימה כי אם היא תעבור היא תיאלץ להפסיק לחלוטין את פעילות גוגל ניוז באירופה. אמש המשיכה גוגל באותו קו והצהירה כי החקיקה תוביל ל"אי ודאות מבחינה חוקית ותפגע בכלכלה הדיגיטלית והיצירתית באירופה", אך בחברה גם הביעו שביעות רצון מסויימת מהעובדה שכל מדינה תבחר איך בדיוק ליישם אותה, "הפרטים חשובים, ואנחנו מצפים לעבוד בשיתוף פעולה עם קובעי מדיניות, מוציאים לאור, יוצרים ובעלי זכויות יוצרים כשהמדינות באירופה יחילו את החוקים החדשים", נמסר מגוגל.

נשיא הפרלמנט האירופאי אנטוניו טג'ני הצהיר כי "עד היום ענקיות האינטרנט היו יכולות להרוויח מתוכן שמיוצר באירופה בעוד שהן שילמו באירופה מיסים מגוחכים, והעבירו רווחי ענק לארה"ב או סין. הפרלמנט החליט לשים סוף למערב הפרוע הדיגיטלי". המפיק המוזיקלי הצרפתי וולי בדרו אמר ל-USA TODAY: "אין כמו ארוחות חינם, ואני לא חושב שענקיות הטכנולוגיה צריכות להמשיך לקבל ארוחות חינם על חשבוננו".

באיגוד חברות טכנולוגיה אירופאיות בשם EDiMa ציינו כי אמנם הגרסה שאושרה אמש מהווה שיפור לעומת טיוטות מוקדמות יותר, אך הדגישו כי "אנחנו עדיין מתנגדים לה באופן עמוק, היא חותרת תחת החוק האירופי, מנסה לכפות מודל שמחייב הוצאת רשיונות על פלטפורמות פתוחות, ומחלישה את זכויות הפרטיות וחופש הביטוי הבסיסיות של אזרחי אירופה".

בגרמניה התחלקה הממשלה בין תומכים ומתנגדים בחקיקה: קתרינה ברלי, שרת המשפטים של גרמניה, אמרה לפייננשל טיימס כי היא מצטערת שהנוסח הסופי כלל את סעיף 13. "הרפורמה הנחוצה בחוקי זכויות יוצרים לא צריכה לבוא על חשבון חופש הביטוי. נצטרך ליישם את החקיקה באופן בו אמנים באמת ירוויחו ממנה וכך שגם יישמרו חופש הביטוי והמגוון באינטרנט".

החקיקה מהווה דוגמה נוספת לרגולציה האירופאית כלפי ענקיות הטכנולוגיה, שנוקשה בהרבה מהרגולציה בארה"ב, ומצטרפת לחקיקת הפרטיות הנרחבת GDPR ולשלושת קנסות הענק שהוטלו על גוגל על ידי האיחוד האירופי בשנתיים האחרונות על מעבר על חוקי הגבלים עסקיים, שמסתכמים בסכום של מעל 8 מיליארד דולר, כשהאחרון מביניהם הוטל עליה בשבוע שעבר.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?