גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוני אלשיך ובני גנץ מציגים: איך מסדרים מכרז? בעזרת "פטור ממכרז"

פרשת אלשיך-גנץ כוללת דיווחים כוזבים, ניגוד עניינים וכסף גדול ● מדוע פרקליטות המדינה לא בודקת לפחות? ● פרשת אלשיך-גנץ והמימד החמישי היא פרשה חמורה, למרות ניסיונות תקשורתיים לגמד אותה ולהפוך אותה לעניין שולי של עיגול פינות ● פרשנות

בני גנץ - איל יצהר/רוני אלשיך מפכ"ל לשעבר - תמר מצפי
בני גנץ - איל יצהר/רוני אלשיך מפכ"ל לשעבר - תמר מצפי

1.

בסתר לבי קיוויתי אמש שכל מהדורות החדשות ייפתחו בהדלפה מהפרקליטות שלפיה היא תפתח בבדיקה, לפחות בדיקה, של פרשת המשטרה-רוני אלשיך וחברת "המימד החמישי"-בני גנץ. קיוויתי שפרקליטות המדינה בראשות שי ניצן, ובמיוחד פרקליטות מיסוי וכלכלה, ליאת בן-ארי (הרי מדובר בתחום עיסוקה) יספיקו לקרוא לעומק את דוח המבקר, יזוזו באי-נוחות בכיסאם לאור הממצאים החמורים המיוחסים למפכ"ל לשעבר ולרמטכ"ל לשעבר, ויורו על בדיקה באותה מהירות שבה הודיעו על שקילת בדיקה ב"פרשת" המניות של ראש הממשלה בנימין נתניהו. הפתעה! זה לא קרה.

תארו לעצמכם שאותו דוח היה נכתב על נתניהו - הרי ראש ממשלה לא יכול לכהן בראש חברה עסקית. תארו לעצמכם שמפכ"ל המשטרה היה עושה עסקים בהיקף של 50 מיליון שקל, בפטור ממכרז, עם מי ממקורביו של נתניהו, בעל חברה ללא ניסיון עסקי כלשהו, עם החלטות מוזרות לאורך כל ההתקשרות. היו בטוחים: אם זה היה המצב, היה פה רעש תקשורתי מחריש אוזניים. היו נשמעות קריאות מלוות בזעם קדוש לחקירה פלילית מיידית. היה פסטיבל מתמשך ודיונים ארוכים ומלומדים על שחיתות לכאורה וכדומה, דיונים שצוללים לפרטי הפרטים של המכרז המשונה הזה.

פרשת אלשיך-גנץ עשויה מכל החומרים ה"טובים" שהפרקליטות והמשטרה עצמן ממהרות לעוט עליהם: ניגוד עניינים, דיווחים כוזבים, תפירת מכרז, מעורבות של עובד ציבור בכיר מאוד, כסף ציבורי בהיקף משמעותי - כל מה שנופל לכאורה תחת ההגדרה של עבירת הסל "מרמה והפרת אמונים", כל מה שמזעיק מיד את כל החוקרים, הפרקליטים והעיתונאים במקרה של נתניהו. אני מניח שזה כבר לא יקרה בפרשת אלשיך-גנץ. למרבה הצער, נראה שיש בישראל אנשים שהם מעל לכל חוק ובדיקה.

2.

פרשת אלשיך-גנץ והמימד החמישי היא פרשה חמורה, למרות ניסיונות תקשורתיים לגמד אותה ולהפוך אותה לעניין שולי של עיגול פינות, למעשה לא תקין ששווה אזכור אגבי. ברקע שלה יש דמויות נוספות: רם בן-ברק, לשעבר סגן ראש המוסד ונשיא המימד החמישי והיום חבר מפלגתו של גנץ; דודי כהן, לשעבר מפכ"ל המשטרה, יועץ למימד החמישי; בנצי סאו, ניצב בדימוס ולשעבר מ"מ המפכ"ל לשעבר, גם הוא יועץ לחברה.

בואו נראה מה קרה שם בדיוק, לפי דוח מבקר המדינה.

■ גנץ פותח דלתות. חברת המימד החמישי, שגנץ היה יו"ר הדירקטוריון שלה, הציעה בשנת 2016 למשטרה לרכוש מערכת טכנולוגית פרי פיתוחה. המערכת נבחנה ועברה את המבחן בהצלחה. טיוטות חוזים הוחלפו בין הצדדים, וראש מינהל הטכנולוגיה בחברה הציג למפכ"ל רוני אלשיך שתי אפשרויות להתקשרות: הראשונה, פיילוט בהיקף של מיליון שקל שבסופו, אם יעבור בהצלחה, ייחתם חוזה למגה-פרויקט בהיקף של כ-50 מיליון שקל. האפשרות השנייה הייתה ביצוע פיילוט בעלות של 5 מיליון שקל. לאלשיך הובהר שאין בסמכותו להתחייב מראש על ביצוע מגה-פרויקט ללא אישור ועדת הפטור במשרד האוצר וכי הוא מוסמך להתחייב רק על עלות הפיילוט.

לקראת ההחלטה על אופן ההתקשרות, התקיים במשטרה דיון בנושא, בהשתתפות אלשיך וגנץ. אלשיך החליט לבחור באפשרות העדיפה על המימד החמישי וגנץ: מגה-פרויקט בפטור ממכרז. זה ה"טריק" בכל חוזה שרוצים ביקרו - הגשת בקשה לפטור ממכרז מהחשב הכללי באוצר. יש פטור, אין דאגות, אין כאב ראש, אין התמודדות, יש חברה אחת שזוכה.

למה ישב בכלל גנץ בישיבה עם נציגי המשטרה בדיון על אופן ההתקשרות? לא ברור. גם המבקר לא הבין מדוע דנים באופן ההתקשרות בנוכחות נציגי החברה, בעלי עניין מובהקים בצורת התקשרות מסוימת. זה היה צריך להיות דיון פנימי במשטרה. המבקר אמנם לא ציין זאת, אבל יש משקל גם להיכרות בין אלשיך לגנץ. זו בדיוק הסיבה שגנץ הגיע לדיון הזה: לפתוח את הדלת בפני החברה שהוא עמד בראשה. שני הצדדים, אגב, הכחישו שהדיון עסק באופן ההתקשרות וטענו כי הוא נגע רק ל"הצגת החברה ויכולותיה". כן, בטח, הציגו את היכולות ו"הציגו" גם את גנץ שמכיר את אלשיך. כולנו מכירים את שיטת המחובריזם, המקורביזם והמקושריזם.

■ המשטרה "מתבייתת" על המימד החמישי. האם החברה שגנץ עמד בראשה הייתה האחת והיחידה? האם לא היו עוד חברות עם יכולות טכנולוגיות מופלאות כמו שלה? באופן מוזר למדי, המשטרה בחנה רק את המערכת של המימד החמישי ולא פנתה כלל לחברות טכנולוגיה נוספות, בתוך הצגת מידע מלא על סכום ההתקשרות הפוטנציאלית, בסך של כ-50 מיליון שקל. בעולם תקין ובהיקף של מכרז מהסוג הזה, המשטרה הייתה חייבת לפנות לחברות טכנולוגיה נוספות - סטארט-אפים כמו גם חברות ותיקות - ולהודיע להן על כוונתה לבצע רכש עתידי בהיקף ראשוני של יותר מ-50 מיליון שקל.

המשטרה טענה: "לא ניתן היה לבחון חברות נוספות בשל הצורך להגן על דרכי הפעולה ושיטות העבודה של המשטרה". תירוץ ה"שושו" העמום בדרך כלל עולה כשאין משהו אחר חכם להגיד על חוסר השוויוניות של המכרז.

התירוץ של המשטרה לפטור ממכרז היה מגוחך, וזה המבקר אומר, בלשונו העדינה. המשטרה יכלה לערוך מכרז סגור שבו נמסר מידע רק לחברות טכנולוגיה בעלות סיווג ביטחוני מתאים, וכך למזער את הסיכון לחשיפת דרכי פעולתה. אבל המשטרה העדיפה לא להתאמץ. במילותיו של המבקר, המשטרה בהתנהלותה "יצרה למימד החמישי יתרון בולט על כל יתר החברות... המשטרה נהגה באופן שאינו מבטיח למשטרה את מרב היתרונות".

■ החברה מוסרת נתונים מוטעים. מתברר שבמהלך הדיונים על התקשרות עם המימד החמישי של גנץ, החברה מסרה למשטרה נתונים מוטעים על ההיסטוריה שלה. לדוגמה, נציגי החברה אמרו שיש לה חמישה לקוחות ביטחוניים, אף שבמציאות שום גוף לא רכש את המערכת שלה, וממילא לא היו לה חמישה לקוחות המוגדרים גופים ביטחוניים. מצג מטעה נוסף היה בניסיון החברה להציג את עצמה כבעלת ותק. לפי הנתונים שמסרה, היא הוקמה בשנת 2012, אף שבפועל הוקמה רק ב-2014.

■ האוצר מתריע, המשטרה מצפצפת. בסופו של דבר החליטה ועדת המכרזים לבצע פיילוט בסכום של 4 מיליון שקל ב"פטור מבצעי", לקראת אותו מגה-פרויקט. כשהסתיים הפיילוט, פנתה המשטרה לחשב הכללי באוצר כדי לקבל פטור ממכרז לצורך ההתקשרות עם המימד החמישי. באוצר הבינו שיש פה משהו חריג והסבירו למשטרה שיהיה צורך לפרסם את בקשת הפטור כדי לאפשר לספקים אחרים בתחום זה להגיש השגות. כמו כן, הבהירו באוצר שתידרש בדיקת שוק מעמיקה כדי שהם ימליצו על מתן פטור ממכרז. באוצר הציעו למשטרה גם לפתח את המערכת הטכנולוגית "בתוך הבית", כלומר בתוך מנהלת הטכנולוגיה במשטרה.

לפי המבקר, המשטרה למעשה "צפצפה" על האוצר. היא הסתפקה בפגישה עם חברה אחת נוספת בלבד, ולא ביצעה סקר שוק מקיף, שהיה מאפשר לבחון לעומק הצעות פיתוח של חברות אחרות. יתר על כן, המשטרה צפצפה גם על המשרד לביטחון פנים בכך שלא פנתה אליו לסיוע, כנדרש ממנה.

■ האמירות המוזרות של אלשיך. לאחר שמפכ"ל המשטרה הורה לקדם את המו"מ עם המימד החמישי, הוא אמר: "לכאורה הפכנו לשדה הניסויים של החברה והלמידה שלה, הן בהקשרים של תכנים ואפילו בהקשר הכולל של טכנולוגיה מסוימת". כלומר, המימד החמישי פיתחה את המוצר הבסיסי שלה באמצעות התנסות ולמידה במשטרה, ולא עסקה רק בהתאמת המוצר שלה לצורכי המשטרה. אלשיך שקל שתי אפשרויות לביצוע ההתקשרות בכל הנוגע לקניין רוחני: האחת, הידיינות עם החברה, שלתפיסתו הייתה אינסופית, והאפשרות האחרת - מתן אישור עקרוני לחברה להשתמש בקניין הרוחני של המשטרה "תמורת הנחה גדולה ביישום". אלשיך החליט שהאפשרות השנייה ישימה יותר. בואו נפשט זאת: המימד החמישי התגלחה על זקנה של המשטרה. חברה ללא כל ניסיון, ללא כל לקוח ביטחוני, הפכה את המשטרה לשדה הניסויים שלה וגם השתמשה בקניין הרוחני בתחום הטכנולוגיה של המשטרה.

הפיילוט יצא אמנם לדרך, אבל המגה-פרויקט כבר לא ייצא לעולם עם המימד החמישי. לאור המכרז העקום, אולי יש צדק פואטי בכך שבינתיים הגיעה המימד החמישי לסוף דרכה העסקית.

3.

פרשת גנץ-אלשיך לא צריכה להפתיע איש. תקציבי הרכש האדירים של מערכות הביטחון (צבא, משטרה וגופים נוספים) הם כר פורה למאכערים בתחפושת של יועצים. בכירי מערכות הביטחון משתלבים לאחר פרישתם בסקטור הפרטי בתפקיד יועצים או ראשי דירקטוריון של חברות עסקיות, וכך הם ממנפים את קשריהם ופותחים דלתות לאותן חברות.

בין השאר, הם דופקים על דלתות חבריהם בגופי הביטחון, שבבוא היום יצטרפו אליהם בסקטור הפרטי. שמור לי ואשמור לך, יד רוחצת יד, שלח לחמך על פני המים - כל התופעות המוכרות הללו. הכול נעשה על פי הספר, על פי החוק, תחת שמות קוד כמו "התקשרות בפטור ממכרז". זו השחיתות החוקית במלוא הדרה, ושם נמצא הכסף הגדול.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"