גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ילדים נחשפים ל-2,000 פרסומות בשנה, ואף אחת מהן היא לא לירקות. זה ממש פלילי בעיניי"

פרופ' וולטר ווילט, החוקר שעשה בתחילת שנות ה-2000 מהפכה בפירמידת המזון האמריקאית והחדיר לתודעה את יתרונות התזונה הים-תיכונית, אומר היום: הממשלה חייבת לוודא שהמזון חף מרכיבים מזיקים, כפי שהיא עושה לגבי זיהומים ורעלנים ● עד היום ניתנו יותר מדי תמריצים למי ששיווק מזון לא בריא"

פרופ‘ וולטר ווילט
פרופ‘ וולטר ווילט

כשחוקרי תזונה מסתכלים היום על פירמידת המזון הקלאסית, ששורטטה בשנות ה-90 של המאה הקודמת, ודאי כואבות להם העיניים. חוץ מההמלצה על ירקות ופירות שבבסיסה וההמלצה להימנע מסוכר מעובד בשפיץ שלה - היא השתנתה לבלי הכר. הפחמימות הפשוטות נודו, החלב הפך לכל הפחות שנוי במחלוקת, ושומני המרגרינה ושמן הזית הופרדו לרעים וטובים. האיש שאחראי למהפכת הפירמידה והכיר לעולם את התזונה הים-תיכונית, פרופ' וולטר ווילט מהרווארד, הוציא לאחרונה דוח חדש, ובו המלצה על תפריט שיהיה גם בריא וגם יאפשר לקיים את אוכלוסיית העולם בתפוקות המזון הקיימות.

ווילט נחשב אחד מחוקרי התזונה האגדיים של דורו. מחקריו היו פורצי דרך גם במבנה שלהם וגם במסקנותיהם. כיום, בגיל 73, הוא עדיין חוקר פעיל ועדיין תומך נלהב בתזונה הים-תיכונית.

"קל יחסית לעמוד בה, כי יש בה גמישות רבה", הוא אומר בראיון ל"גלובס". "דווקא בתזונה דלת שומן קשה יותר לעמוד, כנראה כי היא נגד הטבע שלנו, וכך גם בתזונה דלה מאוד בפחמימות. מה בכל זאת הקושי? אנחנו מוקפים בפרסום למזון לא בריא, ובמזון הלא בריא עצמו. מחקר שערכנו הראה שילדים נחשפים ל-2,000 פרסומות בשנה, ואף אחת מהן היא לא לירקות. זה ממש פלילי בעיניי. זה ממש מקצר את החיים של הילדים".

הממשלה צריכה לשחק תפקיד בקידום תזונה בריאה, אומר ווילט. "קודם כול, היא חייבת לוודא שהמזון חף מרכיבים מזיקים. היא עושה זאת לגבי זיהומים ורעלנים, ולכן אין סיבה שהפרקטיקה הזאת לא תורחב לשומן טראנס או לכמויות חריגות של מלח או סוכר, לדוגמה. אפשר להשתמש במסים ובתמריצים כדי לוודא שלכולם יש גישה למזון בריא. למרבה הצער, ניתנו עד היום יותר מדי תמריצים למי ששיווק מזון לא בריא".

כתבת ספר על תזונה שתורמת לפוריות, ובסופו של דבר ההמלצות שם לא שונות בהרבה מהתזונה הים־תיכונית שעליה אתה ממליץ לציבור הרחב. יש מצבים בריאותיים שבהם כן מומלצת תזונה מותאמת אישית?
"עד כה, מחקריי לא נתנו לי שום סיבה לחשוב שאדם בריא ירוויח יותר מתזונה שאינה ים-תיכונית. כמות הפחמימות בתזונה הזאת יכולה להשתנות בהתאם למשקל וליעילות עיבוד האינסולין, וגם תזונה המתאימה לחולי כליות יכולה להיות בגבולות התזונה הים-תיכונית".

מה לגבי תזונה מותאמת אישית לאדם הבריא?
"יש נימוקים רבים להתאמה אישית של תפריטים, אבל לא ראיתי עדיין את היתרונות. אנחנו ממשיכים לחקור".

ווילט ישתתף בביקורו הקרוב בישראל בכנס הבינלאומי Colors of Nutrition in Israel שיזמה פרופ' איריס שי, שהייתה תלמידתו של ווילט והיום היא חוקרת תזונה מובילה באוניברסיטת בן גוריון. הכנס נועד לחשוף את החדשנות הישראלית בתחום המזון ומדיניות הבריאות ל-16 ממומחי התזונה המובילים בעולם. לדברי שי, אחרי המחקרים האפידמיולוגיים הגדולים, הדבר הבא בתחום התזונה הוא מחקרים מבוקרים גדולים, כמו בתחום התרופות. ווילט ושי מתכננים לשתף פעולה בכמה ניסויים כאלו בתקופה הקרובה.

ווילט מוסיף שהניסויים האלה חייבים להשלים את הניסויים האפידמיולוגיים ולא לבוא על חשבונם, משום שניסויים מבוקרים אינם יכולים להימשך לאורך שנים רבות, ואילו השפעה של תזונה על הבריאות היא תהליך המתחיל בילדות ונמשך לאורך חייו של אדם.

מלחמת הפירמידות

ווילט, יליד מישיגן, הוא דור חמישי לתעשיית החלב. בעבר הדגיש בראיונות עמו שהחווה שבה גדל הייתה חוות קיימות - היו בה רק שמונה פרות בכל רגע נתון, נוסף על תרנגולות ומעט ירקות לתזונת המשפחה.

אביו, מלבד היותו רפתן זעיר, היה חוקר מוביל בתחום הרבייה של פרות ושיפור תפוקת החלב. הוא נחשב אחד החוקרים הראשונים שביצעו הפריית מבחנה בפרות. מעבדת המחקר שלו הייתה בעצם החווה שליד הבית, ובנו הצעיר בילה בה לא מעט.

האב נפטר כשווילט היה בן 12 בלבד. יחד עם אמו הוא טיפול באחיו וגידל חלק משמעותי ממזונם בגינה הביתית. הסקרנות שלו הובילה אותו לניסיונות שונים ומשונים בירקות המשפחתיים, והוא אכן זכה בפרסים ביריד המקומי. כשבגר, גידל ירקות לתשלום שכר הלימוד שלו, בחווה של השכן.

הרעיונות שעליהם התבסס המחקר של ווילט לאורך השנים נבטו לאחר שסיים את לימודי הרפואה בהרווארד והתמחה ברפואה פנימית בבית חולים בבוסטון. הוא יצא לשליחות של שלוש שנים כדי ללמד רפואה ותזונה באוניברסיטה בטנזניה, ושם גילה שבמחלות כרוניות המופיעות באמצע החיים, כגון התקפי לב ושבץ, סוכרת וסרטן, לרפואה בעולם המערבי אין יתרון. השאלות שהעלה הגילוי הזה התחברו למחקר קודם שעשה, ובו זיהה רמות גבוהות מאוד של סוכרת בקרב האמריקאים הילידים (אינדיאנים אמריקאים) בארה"ב.

ווילט טען שהסיבה אינה גנטית והטיל את האחריות לתזונתם הלקויה על הממשלה. "משרד החקלאות סיפק להם עודפי מזון מהסוג הגרוע ביותר", הוא אומר, "הם קיבלו פחיות של בשר משומר, והיום ידוע שבשר משומר הוא מהגורמים המובילים לסוכרת. מהמזון במחסני העודפים שניתן להם לא היה ניתן להפיק ארוחה אחת בריאה".

ככל שהעמיק לחקור, גילה שתובנות התזונה של התקופה אינן מבוססות על מחקר מדעי של ממש. רובן התבססו על מחקרים קטנים או קצרים מאוד, או שלא נערכו כלל בבני אדם.

בשנות ה-80 המוקדמות, אחרי שחזר להרווארד, שמע על "מחקר האחיות" - מחקר ארוך טווח בקבוצה גדולה של אחיות במערכת הבריאות האמריקאית, שמטרתו הייתה לבחון את הקשר בין נטילת גלולות למניעת היריון לבין סיכון מוגבר לחלות בסרטן שד. ווילט חשב שמחקר ארוך טווח כזה מתאים לבדיקה של השפעות התזונה על הבריאות. הוא החליט "לתפוס טרמפ" על מחקר האחיות וביקש מהמשתתפות למלא שאלון תזונה, תחילה פעם בשנתיים ובהמשך פעם בארבע שנים. כך לאורך כמה עשורים.

השערת המחקר המובילה, שצריכת שומן מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן שד, הופרכה, אבל היה ברור מהשאלונים שכל מה שחשבה הרפואה על תזונה באותם ימים הוא טעות.

"במחקר שערכנו, ראינו שצריכת שומן בכללותה אינה מנבאת מחלות, אולם סוגי שומן מסוימים הם מנבאים גדולים של מחלות", אומר ווילט. "כמו כן, גילינו שיש הבדל בין סוגים שונים של חלבונים ובין סוגים שונים של פחמימות. לומר שפחמימות הן טובות או רעות, או שחלבונים הם טובים או רעים - אלה אמירות חסרות ערך".

תוצאות המחקר - כן לשומנים טובים ולפחמימות מורכבות, לא לפחמימות פשוטות ולשומני טראנס, ולפיכך פחות מזון מעובד - הובילו את ווילט לעימות ישיר עם חברות המזון הגדולות. "סוכר פשוט ושומן טראנס הם חלק מהמוצרים שהכי קל וזול לייצר", הוא אומר היום. "כך אפשר לדחוף אותם למזון מעובד, עם חיי מדף ארוכים, ולהרוויח פרמיה יפה במכירה. עבור מזון טרי מתח הרווחים הרבה יותר נמוך".
לא מפליא שהתעשייה פנתה נגדו, אבל גם בקרב חוקרי תזונה היו שהרגישו מאוימים. רבים בנו את הקריירה שלהם על שלילת כל סוגי השומן ועל תמיכה בכל אופציה דלת שומן, כולל תפריט עתיר פחמימות. ב-1992 פרסם משרד החקלאות האמריקאי את פירמידת המזון הקלאסית, שלא הביאה בחשבון את ממצאיו של ווילט, אף שכבר היו ידועים.

"אנשים אוהבים את הרעיון של דל שומן, כי מי שאוהב או מייצר חלב יכול לשתות או לייצר חלב דל שומן, אנשי הבשר לסוגיו עדיין במשחק, אנשי הפחמימות במשחק", מסביר ווילט מדוע הפירמידה ההיא לא איימה על אף אחד.

ווילט מזכיר שלא כל חברות המזון התאמצו לשמור על מעמדן הכלכלי על חשבון בריאות הציבור. הוא מחמיא לחברת יוניליבר, שלקחה את הממצאים שלו ברצינות מהיום הראשון ופיתחה על חשבונה חלופות לשומן טראנס.

בשנת 2000, פרסם ווילט פירמידה משלו, אולם היא לא חוללה שינוי מיידי. הוא וחוקרים נוספים שהגיעו למסקנות דומות הביאו לשינוי הדרגתי באמצעות ספרים פופולריים ושבועונים לנשים. "הכותבים בשבועונים האלה עשו עבודה מצוינת בבדיקת עובדות, בהבנת הסיפור לעומק ובהעברתו לציבור בפשטות".

ב-2015 הכריזה ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, כי שומן טראנס הוא רכיב מזיק בתזונה. מ-2018 אסור למכור אותו במסעדות ובחנויות מזון.

לא כל מזון מעובד פסול

למרות ממצאי המחקרים, המובילים למסקנה שיש להפחית בצריכת מזון מעובד, ווילט עצמו מאמץ גישה פרגמטית. "בהכללה, התיעוש מפחית את הערכים התזונתיים של המזון, מייצר שומן טראנס ופחמימות רעות. אלא שזה כמעט לא ריאלי למנוע כל עיבוד, בעיקר במדינות קרות. לא פלא שהדיאטה הים-תיכונית שגשגה באגן הים התיכון. מזג האוויר שם מאפשר לגדל מזון טרי כל השנה.

"היום אפשר לשנע מזון טרי למדינות קרות, אבל יש בעיה חדשה - סגנון החיים של האדם המודרני, שבצדק או לא בצדק מרגיש שאין לו זמן להכין מזון בריא וטרי כל יום. כמו כן, התבססות על תזונה טרייה בלבד יכולה להוביל לבזבוז רב. במקומות מסוימים מזון טרי הוא יקר מאוד או לא זמין.

"הפתרון שאנחנו מציעים הוא שמקומות עבודה גדולים עד בינוניים, שממילא מגישים לעובדים שלהם מזון, יקפידו להגיש מזון טרי, ועל אותה תשתית ימכרו לעובדים מזון שהם יכולים לקחת הביתה, גם לכל המשפחה, אם יש כזו. זה נראה לי פתרון נהדר, משום שמזון ממילא מגיע למקום העבודה והעובד ממילא מגיע לשם גם הוא".

מה לגבי מכירת מזון טרי בסופרמרקטים או רכישה של מארזי מזון לבישול עצמי?
"הסופרמרקט מחייב עצירה נוספת, ולרוב לא מציע מגוון רחב מספיק. גם מארזים עם חומרי גלם לבישול ביתי סובלים מבעיית המגוון ואתגר ההתארגנות. לי, למשל, זה לא עבד".

אם כך, איזה עיבוד כדאי לבצע?
"הקפאה היא לרוב שיטה בריאה יחסית לשמר מזון. מעבר לכך, שיטות העיבוד הטובות ביותר תלויות במזון וברכיבים המזינים שרוצים לשמר. עגבניות מתאימות לשימורים. אורז ודגנים לא ניזוקים בהרתחה; להיפך, הרתחה מאתחלת בהם תהליכים שמשפרים את סוג השומן בהם. הבעיה העיקרית היא עיבוד שבו משתמשים בחומרים מוספים כמו מלח, סוכר, ניטרט או עשן".

האם אתם חוקרים גם את השפעת התזונה המומלצת על הורמונים של רעב ושובע ועל המיקרוביום?
"אין ספק שיש הבדלים במיקרוביום ובאיתותים ההורמונליים בין תזונה לא בריאה לשיטתנו לבין תזונה בריאה, וזה מעניין לחקור. אולם בשלב הראשון חשוב יותר לגלות מה עובד ולהעביר את המסר לציבור, ורק בשלב הבא להבין בדיוק מדוע זה עובד". 

עקרונות התזונה של ווילט 

■ שומנים

"השומן הבלתי רווי מן הצמח הוא בריא, ואילו השומן הרווי מן החי הוא לא בריא. שומן מהצמח שעבר תהליך מסוים של בישול והפך לשומן טראנס - כמו מרגרינה וכמו השומן שנמצא במזונות מעובדים רבים - הוא מזיק ממש. כלומר, אפשר לצרוך אגוזים, אבוקדו ושמן זית בכמויות גדולות מכפי שחשבנו בשנות ה-90".

חלבונים

"עדיף לצרוך חלבון מן הצומח, שנמצא באופן טבעי בירקות, בקטניות ובאצות מסוימות. אפשר לצרוך ביצים, דגים, פירות ים ובשר עוף. עדיף להימנע מבשר אדום, ובשר מעובד עלול ממש להזיק".

■ פחמימות

מחקר שהוביל ווילט לאחרונה ב-15 אלף נבדקים, הראה שאלה שאוכלים כמות מתונה של פחמימות, ולא נמנעים לגמרי, חיים יותר ממי שנמנע מפחמימות או אוכל כמות גדולה מהן.

"כדאי לצרוך פחמימות מלאות ולהימנע מפחמימות מעובדות, כמו סוכר וקמח", הוא אומר. "ההמלצה שלנו להגביל גם פחמימות חיוביות מיועדת בעיקר למי שכבר נמצא בסיכון מסוים לסוכרת. הסיבה העיקרית שבגללה מסתכלים על כמות הפחמימות הבריאות היא שאנשים הם לא פעילים. חוסר פעילות והשמנה מובילים לכך שקשה יותר לנקות פחמימות עודפות מהגוף. אז גם למי שלא פעיל כדאי לחשוב על הגבלת פחמימות, בעוד מי שפעיל ורזה, צריך להקפיד על כך פחות".

■ כמויות ויחסים

"היחס המדויק בין השומן הבריא, הפחמימה הבריאה והחלבון הבריא פחות חשובים מהבחירה באופציות הבריאות. הדבר הכי חשוב הוא להעלים את התזונה התעשייתית הלא בריאה, וזו אכן הולכת ונעלמת.
"בעבר ההצהרה הייתה 'פחות שומן' והתוצאה הייתה 'יותר פחמימות'. היום ההמלצה היא 'פחות פחמימות' והתוצאה היא 'יותר חלבון'. אין ספק שחלבון עדיף על הפחמימות הריקות שאנשים נטו לצרוך עד לא מזמן בדיאטה 'דלת שומן' בריאה לכאורה, אולם אם מדובר בחלבון מבשר אדום או בחלבון תעשייתי, לא פתרת את הבעיה. מי שצורך חלבון שאין בו גם שומן רווי, לא צריך לדאוג מצריכה רבה מדי של חלבון".

■ חלב

"לחלב יש ערך תזונתי, אבל אנחנו גם רואים קשר בין צריכה גבוהה שלו לאורך החיים לבין בעיות בריאות מסוימות. חלב אם הוא התזונה הטובה ביותר לתינוק, וחלב פרה יכול להחליף אותו אם הוא אינו בנמצא, אבל עבור ילדים גדולים יותר ומבוגרים, חלב לא חיוני, אם כי ליוגורט יכולות להיות תועלות מסוימות. מבחינה סביבתית, לחלב יש השפעה שלילית. עולם שבו כולם צורכים שתי כוסות חלב ביום לא יוכל לקיים את האנושות".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים