גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רוצים תיירים סינים? אתם צריכים להבין את קונפוציוס"

המשתתפים בכנס Made For China סיפקו טיפים למי שרוצה להביא לכאן תיירים סינים: לפעול ברשתות החברתיות, לא לשכן אותם בקומה רביעית ולדאוג להם לאוכל חם בארוחת הבוקר - "והכי חשוב: שיהיה Wi-Fi בכל מקום"

משתתפי הכנס Made For China / צילום: תמר מצפי
משתתפי הכנס Made For China / צילום: תמר מצפי

סין הפכה בשנים האחרונות למנוע הצמיחה של התיירות העולמית. 135 מיליון תיירים סינים ביקרו בשנה החולפת ברחבי העולם. הם הוציאו סכום-עתק של 261 מיליארד דולר - פי 2 מהתיירים האמריקאים וכ-21% מההוצאות של כלל תיירי העולם.

הנתונים האלה מרשימים במיוחד כאשר מביאים בחשבון של-90% מהסינים אין בכלל דרכון. המגמה הזו צפויה להתחזק, וב-2030 יטוסו כ-400 מיליון סינים לחופשה בחו"ל.

ישראל מנסה למשוך אליה חלק מהתיירים הללו, בהצלחה מינורית בלבד. 105 אלף תיירים מסין ביקרו כאן בשנה שעברה, לעומת 114 אלף ב-2017 - קיטון שמוסבר ב"אזהרת מסע" שפרסמה ממשלת סין בתחילת 2018.

"בעוד 20 שנה סין תהיה המעצמה הגדולה בעולם", כך מעריך פרופ' שלום שירמן, ראש תוכנית MBA בינלאומית באוניברסיטת חיפה. שירמן היה אחד הדוברים בכנס Made For China שנערך ביום חמישי במלון דן בירושלים, ביוזמת אגף התיירות ברשות לפיתוח ירושלים, בשיתוף עם "גלובס", משרד התיירות, המשרד לירושלים ולמורשת ועיריית ירושלים.

הסינים נחשבים לתיירים הנדיבים ביותר בתבל, והם מוציאים רבע מההכנסה השנתית שלהם על חופשות. לפי פלטפורמת התיירות QYER, היעדים המועדפים על הסינים הם יפן, תאילנד, איטליה, ארה"ב, ספרד, בריטניה, טורקיה, גרמניה, צרפת וניו-זילנד. רוב המדינות הללו נמצאות באירופה, ולדברי אילנית מלכיאור, הממונה על התיירות ברשות לפיתוח ירושלים, ניתן לשכנע את קהל היעד הזה להגיע גם אלינו.

לדברי מלכיאור, ישראל צריכה לשווק את עצמה כיעד אירופאי ולשים דגש על הקשר בין התרבות היהודית לבין המסורת הסינית. היא מוסיפה כי היעד המועדף על הסינים הוא ירושלים. רוב הסינים שמגיעים לישראל (58%) הם גברים, שמעדיפים ביקור באתרים היסטוריים ותרבותיים.

"רוצים להרגיש בנוח"

לפי נתונים של ענקית התיירות הסינית CTRIP, סוכנות הנסיעות הגדולה בעולם, הסינים מגיעים לכאן ל-5-13 ימים, והם באים בעיקר מבייג'ינג, שנחאי וצ'נגדו - 3 יעדים שיש מהם טיסה ישירה. מבחינת הגיל, 31% מהם הם בני 25 עד 34, 29% הם בני 35 עד 44, ו-27% הם בני 45 עד 60.

פטר פאנג, מייסד ומנכ"ל משותף בחברת מיתוג הערים Brandstory, מציע מצד אחד להתייחס לתייר הסיני כאל תייר רגיל, ומצד שני להתאים את הביקור להרגלים הסינים. "כשתייר אמריקאי מגיע לסין, הוא מחפש את מקדונלד'ס ואת סטארבאקס - כי הוא מחפש את מה שמוכר לו. גם התייר הסיני רוצה להרגיש בנוח ולהרגיש בטוח".

רוב התיירים מגיעים לישראל בקבוצות, אך הסגמנט הצומח הוא של מטיילים עצמאים. שליח משרד התיירות לסין, רועי קרייזמן, מזהה את הפוטנציאל של המטיילים הצעירים, "שמחפשים יעדים חדשים ומחפשים מלונות ברמה גבוהה ואפילו לשכור מטוסים פרטיים כדי להעצים את החוויה שלהם בביקור. אלה תיירי בוטיק בעלי משרות בכירות, שבאים לשבועיים. הם רוצים ללמוד על החדשנות שיש לישראל להציע ועל הדרך ליהנות גם מירושלים, תל-אביב ומים המלח".

חיזוק נוסף לפוטנציאל של ישראל ניתן לקבל מהנתונים של וייבו (Weibo), הרשת החברתית המובילה, לפי 194 מיליון החברים המתעניינים בתחום התיירות ברשת. לפי וייבו, ישראל מדורגת במקום ה-21 ברשימת המדינות שמעניינות את הגולשים, רובם (79%) נולדו בשנות ה-80 וה-90.

לדברי Yang Yi, בכירה בווייבו, התייר הסיני מושפע מחוות-דעת שהוא מוצא ברשתות החברתיות. לדבריה, 84% חולקים מידע מהמסע שלהם ברשתות החברתיות, בדגש על וידאו. לא פחות מ-3.1 מיליארד סרטונים נצפו ב-2018 בערוץ התיירות של וייבו.

"מידע לא מדויק"

"רוב התיירים הסינים יבקרו בישראל פעם אחת", אמרה בלה הואנג, ראש שווקי אפריקה והמזרח התיכון בענקית התיירות הסינית CYTS. "בסוכנויות הנסיעות בסין יש מידע חסר על ישראל, ובהרבה מקרים הוא לא מדויק. זה כלי ראשון במעלה עבור המטיילים העצמאיים שיזמינו לבד את הטיסה, את המלון ואת סיורי היום".

הואנג מדגישה כי התיירים הסינים מגלים עניין בתחבורה הציבורית. לדבריה, בגזרה הקולינרית "התייר הסיני יחפש מסעדה שתיתן תמורה בעד הכסף, ויעדיף מסעדות סיניות. מידע נגיש ברשתות ובאפליקציות הסיניות הוא המפתח".

לפי הואנג, ישראל צריכה להציע לסינים טיול של 8 ימים שיכלול 6 ימים במסגרת קבוצתית ועוד יומיים לבד, או להפך. "יש לכם הרבה חגים, וזה מעניין אותנו, יחד עם טכנולוגיה, חינוך ותרבות", היא אומרת, "והכי חשוב: שיהיה Wi-Fi בכל מקום".

רוג'ר קיו, מנהל השיווק של אירופה המזרח התיכון ואפריקה בענקית התיירות Ctrip, המקבילה הסינית לבוקינג ואקספדיה, מספר כי החברה נערכת לגל תיירות. לדבריו, "התיירות הסינית נמצאת רק בהתחלה. אל תפחדו מ'אובר טוריזם'. בהרבה מובנים אנחנו עדיפים על התייר מאירופה או מארה"ב". לדבריו, "חשוב שישראל תגלה גמישות בנושא הוויזות".

ד"ר אלון גלבמן, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללת האקדמית כנרת, מספר כי "מבחינת הסינים הכוח הכלכלי של כל דבר טמון בידע ובמידע, וזו החוזקה של ישראל". לדבריו, "סין היא מדינה שונה מכל מדינות העולם. זהו שילוב סוריאליסטי בין מדינה עם משטר טוטליטרי ומשטר דיקטטורי בשילוב עם כלכלה קפיטליסטית מאוד פתוחה. הסינים, בהכללה, מאופיינים כצייתנים וממושמעים - למשטר וגם לחברה. כפי שאנחנו סקרנים כלפי הסינים, גם הם סקרנים לתרבויות המערב, בעיקר כשמדובר בצעירים".

"הממשלה דוחפת את התיירות הסינית", מוסיפה עו"ד עדי ויצהנדלר, מומחית לכלכלה סינית. "היא זו שקובעת למי יינתן דרכון ולכמה זמן ייסעו, ככל שמדובר באנשי עסקים. מתוך 130 המיליון שמחזיקים בדרכון - הרוב צעירים. המספר הזה ילך ויגדל, יותר סינים יצאו לבקר במדינות העולם. מי שירצה ליהנות מהתיירות הזו, יהיה חייב לעשות שיעורי-בית ולהכיר את התרבות הסינית, גם אם זה אומר לקרוא ולהבין את תורתו של קונפוציוס".

"איך היהודים מצליחים"

לא מעט תיירים סינים מגיעים לכאן לביקור עסקי. לדברי פרופ' שלום שירמן, ראש תוכנית ה-MBA הבינלאומית מאוניברסיטת חיפה, "בכל שבוע מגיעה לכאן משלחת של תיירים סינים שבאים ללמוד איך היהודים מצליחים בתחומי החדשנות והיזמות".

ברשות הטבע והגנים הנגישו שילוט ומידע בסינית, כולל "סיור" וירטואלי באמצעות משקפי VR במצדה ובקיסריה. עמית לבקוב, מנהל האתרים והפארקים ברשות הטבע והגנים, אמר כי "מרגע שהמוצר הזה תורגם לסינית, גמרנו את כל המלאי. המסר שלנו לכל התיירנים הוא לתרגם לסינית. להציב שילוט שעולה כמה מאות שקלים בכניסה משנה את כל היחס והגישה של המקום".

גם במלונות דן פונים לתייר הסיני. גלעד מני, מנהל מכירות לשווקי המזרח הרחוק וסין, סיפר כי תייר סיני שמגיע למלונות הרשת בחיפה, בירושלים ובתל-אביב ימצא ערוצים סינים בטלוויזיה ויתקבל באגרת ברכה בסינית ובחליטות תה. את הפרחים הלבנים באגרטל (שמסמלים אבל) יחליפו פרחים אדומים, והאורחים הסינים לא ישוכנו בקומה 4 - מספר בעל קונוטציה שלילית בתרבות הסינית. בחדר האוכל ימתין לתיירים אוכל שהותאם להם במיוחד.

"רק 9% מהסינים מדברים אנגלית, וגם להם נוח יותר לדבר סינית", אומרת ויצהנדלר, והיא מתייחסת לחשיבות הנגשת המידע אודות ישראל ברשתות הסיניות. לדבריה, "אם לסיני יהיה קל להזמין מלון בישראל ולקבל מידע מסודר באינטרנט, הוא עשוי לבחור בישראל כיעד". עוד היא מדגישה את חשיבות הנגשת השיח עם הצרכנים באמצעות ווי-צ'אט.

"לשדר תדמית אחרת"

מה חושבים עלינו בסין? התדמית של ישראל נקבעת על-ידי אמצעי התקשורת המקומיים, בהם ערוצי טלוויזיה, רדיו ועיתונות וגם על-ידי הרשתות החברתיות. אלכס פבזנר, שחוקר את אמצעי התקשורת בסין בבית הספר לתקשורת של המכללה למינהל, מספר כי "מדובר במערכת סגורה. בסין הרשתות המערביות פייסבוק וטוויטר חסומות משיקולים פוליטיים וכלכליים. ביידו, טנסן, וויצ'אט ועלי באבא מעצבות את השיח, ומי שלא שם - לא קיים. היות שהקהל המבוגר ניזון בעיקר מהתקשורת המוסדית, אני חושב שנכון לשדר מסרים שישראל היא מקום בטוח. צריך לכוון לקהל הצעיר ולשווק גם את ישראל כמותג, אבל גם לשווק בנפרד מותגים תיירותיים כמו ירושלים או תל-אביב".

מיכאל ווייס, מייסד האפליקציה בייט מוג'ו שמציעה סיורים קולינריים מקומיים, מדבר על המאפיינים הייחודיים של התייר הסוני. לדבריו, "צריך לזכור שבסלולרי של המשתמש הסיני אין גוגל מפס אלא מפות של ביידו, ולערוך התאמות נדרשות כשרוצים שהוא יעשה שימוש באפליקציה שלא מותקנת לו בנייד".

איך מביאים יותר תיירים לישראל?

"צריך לפעול מחוץ לקופסה", אומר ד"ר גלבמן. "על המדינה לנקוט באסטרטגיות שמחזקות את הקשר בין העמים, תרבותית וחינוכית. הסינים מעריכים קשרים משמעותיים וארוכי-טווח. צריך לשים דגש תרבותי על פסטיבלים".

לדבריו, "היות שבסין אסור לפרסם תיירות דת, למרות שבמדינה גרים יותר מ-80 מיליון נוצרים, צריך לשווק את ישראל כיעד עשיר שמשתרע על שטח מאוד קטן ולנסות לשתף פעולה עם מדינות שכנות ולהציע טיול משותף בירדן ובמצרים".

שירמן מציע "לחזק את תחום התיירות המקצועית שתורם לתדמית של ישראל בתודעה הסינית", אך מציין כי הדבר מחייב להכיר את התרבות הסינית. "אם איש עסקים סיני לא עונה על שאלה, צריך להבין שהוא לא רוצה או לא יודע את התשובה, ולא לחזור על השאלה שוב ושוב. יש סטיגמה כאילו שהסינים לא אמינים, אבל היחסים צריכים להיות מבוססי אמון ".

"צריך למחוק את כל מה שידענו על דרכי שיווק לאמריקאים או לאירופאים", אומרת ויצהנדלר. "השיווק לסיני הוא תורה בפני עצמה. זה מתחיל בזה שאם התייר ההודי למשל ייכנס לבוקינג לחפש אחר מלון, התייר הסיני ייכנס רק לרשתות הסיניות. 105 אלף סינים שביקרו כאן ב-2019 זה מעט. גם הממשלה, אם היא רוצה להגדיל את המספר הזה, צריכה לערוך חישוב מחדש על נושא הוויזות. מכר שלי מסין סיפר שהיה בירדן ורצה לבקר בישראל, אבל ויתר בגלל הביורוקרטיה".

בלה הואנג מ-CYTS מספרת: "כשירדתי הבוקר לארוחת בוקר בבית המלון בו אני שוהה, נשמתי לרווחה בגלל שהייתה לי חבילת נודלס בתיק שהבאתי מסין. אוכל קר בבוקר? לא יעלה על הדעת. אתם רוצים את התייר הסיני? תעשו התאמות".

לדבריה, "תדאגו להראות את ישראל האמיתית לתושב בסין - למשל עם שילוט תדמית בתחנות רכבת ואוטובוסים. כשטורקיה רצתה לשווק את עצמה באופן אחר מהתדמית של המדינה, היא הציבה פוסטרים שבהם רואים אישה שלובשת גופיה חשופה ומביטה בשמי איסטנבול שמנוקדים בכדורים פורחים. זה משדר תדמית אחרת". 

"מחפשים מותגים זולים"

"התייר הסיני מגיע לאירופה כדי לקנות מותגים אירופאים בזול", כך אומר פרופ' שלום שירמן מאוניברסיטת חיפה. לדבריו, "ההכנסה הממוצעת בסין עולה מדי שנה, ויש 300-350 מיליון סינים שגם אם לא ניתן להגדיר אותם כעשירים, הם עדיין יכולים להוציא כסף כשהם יוצאים לחו"ל". 

"התייר הסיני מוציא כפול מהתייר האמריקאי לאור סדרי העדיפויות שלו", מוסיפה עו"ד עדי ויצהנדלר, "הוא יעדיף לחסוך על האוכל והמלון ולהוציא על קניות. התייר הסיני אוהב מזכרות, אבל הוא יכול לקנות גם מותגים מוכרים, יהלומים, מוצרי טיפוח ועוד".

הסינים מעדיפים לשלם באמצעות ארנק דיגיטלי. אחיה פריד, ראש מחלקת שירותי תשלום בכאל, מספר כי בקרוב תשיק החברה שירותי תשלום בוויצ'אט, שיצטרפו לשירותי התשלום של עלי פיי שהשיקה כאל לפני חודשיים.

לדבריו, "חקרנו את השוק הסיני לעומק והבנו שהשימוש באפליקציות תשלום הוא מעבר לתשלום - זאת דרך חיים. בסין דילגו מהמזומן ישר לארנק דיגיטלי בלי כרטיס פלסטיק בדרך".

פריד מעריך כי תייר סיני מוציא בישראל כ-2,100 דולר, סכום שלא כולל טיסה או לינות.

*** גילוי מלא: הכנס Made For China נערך ביום חמישי ביוזמת אגף התיירות ברשות לפיתוח ירושלים, בשיתוף עם "גלובס", משרד התיירות, המשרד לירושלים ולמורשת ועיריית ירושלים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"