גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם רשתות הבוטים באמת מצליחות להשפיע על השיח הציבורי בישראל?

ההאקרים נעם רותם ויובל אדם חשפו הבוקר ב"ידיעות אחרונות" רשת של מאות בוטים שפעלה בטוויטר וקשורה להערכתם למפלגת הליכוד ● הרשת מוכיחה שיש ניסיונות להטות את השיח, אבל השפעת הבוטים עדיין אינה ברורה, ומי שבינתיים מזהם את השיח אלה פוליטיקאים וגדודי מגיבים בתשלום

רשת של מאות חשבונות מזויפים / אילוסטרציה: shutterstock
רשת של מאות חשבונות מזויפים / אילוסטרציה: shutterstock

בתום כחצי שנה של מעקב, פרסמו הבוקר (ב') ההאקר והאקטיביסט נעם רותם יחד עם יובל אדם וארגון "הברית הישראלית" תחקיר שחשף רשת של מאות חשבונות מזויפים בטוויטר שהפיצה פייק ניוז, אשר לטענתם "מקדמים את בנימין נתניהו ומפלגת הליכוד".

על-פי התחקיר, שפורסם ב"ידיעות אחרונות" וב"ניו-יורק טיימס", "הרשת מורכבת ממאות חשבונות מזויפים ללא זיהוי שמי או תמונת פרופיל (בנוסף למאות חשבונות אמיתיים) ופועלת באמצעות מניפולציות, הכפשות, שקרים, הוצאת דיבה והפצת שמועות, באנונימיות, וללא קישור גלוי למפלגת הליכוד". התחקיר, יש להדגיש, לא הצליח להוכיח חד-משמעית את הקשר בין הליכוד למפעילי הרשת, ובליכוד עצמו הכחישו כל קשר לרשת הבוטים.

התחקיר הוא שיאו של מבצע שנמשך חודשים ארוכים ובמהלכו, כפי שפורסם ב"גלובס" בינואר השנה, נחשפו בטוויטר רשתות בוטים שהופעלו מערב הסעודית, רוסיה, ארה"ב, וישראל. רשתות אלה הצטרפו לרשתות שכבר אותרו על-ידי חברת הסייבר קלירסקיי ושפעלו מאיראן. שתיים מבין הרשתות, אמר אז רותם ל"גלובס", "מופעלות על-ידי שתי מפלגות בישראל", היום כאמור נחשפה הגדולה שבהן. בישראל רשת טוויטר אמנם לא פופולרית או משפיעה כמו בארה"ב, אך היא פופולרית במיוחד בקרב אנשי תקשורת ובידור שמקיימים במרחביה דיון ציבורי ערני ואינטנסיבי כך שלתכנים שמתפרסמים יש פוטנציאל כלשהו להשפיע על השיח הציבורי.

פרויקט הבוטים היה פרויקט שבו ביקשו החוקרים את עזרת הציבור במאמציהם להתחקות אחר היקף הרשת ומפעילה, מאמצים שהיו כרוכים בהשקעת משאבי מחשוב ומשאבים כספיים לא מעטים. בנוסף ל-"פרויקט הבוטים" שהוליד את התחקיר שפורסם היום, פועלים עוד כמה מיזמים שגם הם מבוססים על עבודה של מתנדבים, תרומות ודיווחים של הציבור.

על-פי גורמים המעורים בנושא, דבר קיומה של הרשת היה ידוע זמן רב, וחשיפתה סמוך לבחירות אינה מקרית. העיתוי נבחר מתוך רצון לגרום למפעילי הרשת לבזבז מקסימום משאבים בטרם תיחשף ותושבת, אך לא לאפשר לה לפעול ביום הבחירות. כך יימנע ממנה לבצע מניפולציה על דעת הקהל ביום הבחירות, כפי שבוצע במדינות זרות ובראשן ארה"ב.

טוויטר היא עדיין ביצה מוגבלת

לפני כשבועיים הזהיר ח"כ לשעבר אראל מרגלית בציוץ כי גניבת הטלפון של בני גנץ תנוצל לצורך הפצת דיסאינפורמציה. מרגלית כתב אז "זה מה שהולך לקרות עם סיפור הטלפון של גנץ: זהו רק סיפור כיסוי. תוך כמה ימים יתחיל לצאת מידע עליו שכביכול האיראנים מוציאים דרך גורם שלישי. ואז הקמפיין של נתניהו 'יחבור' למידע הזה. עשו את זה להילרי קלינטון, עשו את זה בברקזיט בבריטניה, עשו את זה למקרון בצרפת". רשת הבוטים שנחשפה היום בטוויטר עלולה היתה, תיאורטית, לשמש כפלטפורמה שתסייע להפצת מידע מסוג זה לקראת איום הבחירות או במהלכו.

ואולם עד כה, חרף האזהרות, לא נראה שמלבד הדהוד מסרים קיימים של הפוליטיקאים והמפלגות והטלת רפש קונבנציונלית בתגובות בדיונים, ידוע על מקרה בולט שבו עלתה על סדר היום הציבורי ידיעה מזויפת, פייק ניוז, שהצליחה לטלטל את מערכת הבחירות. ייתכן שהסיבה לכך היא המודעות הגוברת, כמו גם העובדה שטוויטר היא עדיין ביצה מוגבלת שבה פועלים שחקנים מתוחכמים יחסית שקשה להבקיע את הפילטרים שלהם.

בנוסף, כך נראה, הדומיננטיות עדיין שייכת לא פחות, ואולי אף יותר, למגיבים בתשלום המופעלים על-ידי הקמפיינים, מאשר לרשתות בוטים המפיצות תגובות אוטומטיות על-ידי משתמשים מזויפים. למעשה, גם התחקיר של רותם, שמספר המשתמשים החשודים שאיתר עומד על כ-600, אומר זאת: "במקרה זה ניכר כי הרשת שנחקרה מורכבת מערבוב בין אנשים אמיתיים, אשר מזדהים באופן חלקי לפחות, ופועלים בשילוב ידיים לכאורה עם הפייקים אשר אינם מזדהים בשמם". דהיינו - המשתמשים המזויפים נועדו בסך-הכול להגביר את הווליום והנראות של הציוצים והתגובות של יתר חברי הרשת, חלקם משתמשים אמיתיים.

גם בעז דולב, מנכ"ל חברת הסייבר קלירסקיי, המנטרת נוסף לטוויטר גם את פייסבוק ואינסטגרם, סבור כי הפייקים הם לא יותר מאשר פלוגות מסייעות לגדודי המגיבים בתשלום. "אנחנו עוקבים אחרי הסטטיסטיקות והן מצביעות על זה שיש יותר קמפיינרים מאשר רשתות בוטים אוטומטיות ורואים שהשפעה של רשת בוטים פחותה מאשר מגיבים מטעם", אמר דולב ל"גלובס". לדבריו, "בסביבות 70% מהמגיבים החשודים הם מגיבים מטעם, ופחות מ-30% זה רשתות אוטומטיות, אולי אפילו פחות מזה".

תזה זו עולה בקנה אחד עם הערכות שהשמיעו גורמים בעולם הפרסום בתחילת מערכת הבחירות. דורי בן ישראל מאתר "המזבלה" אמר אז "ההייפ סביב בוטים ומניפולציות מוגזם ומייחסים לו דברים שמתרחשים אבל אינם נכונים באמת. יש הרבה שרלטנים בתחום שיוצרים מסווה של דברים גרנדיוזיים עם יוזמה שעושה אוטומציה של שיתופים ולייקים. אלה דברים שמתגלים מהר במקום קטן כמו ישראל - השוק הישראלי רחוק שנות אור מהמניפולציות שרואים בחו"ל".

התחקיר שפורסם הבוקר מצביע על כך שייתכן שמפלגות, או גורמים מטעמם, מפעילים רשתות בוטים ומשקיעים בכך משאבים, אך ההיקפים שדווחו עדיין לא מצביעים על מגפה. לפלטפורמות המדיה החברתית יש לכך תרומה גם כן - המודעות הגוברת לסכנת מניפולציה והלחץ הציבורי הביאו את פייסבוק וטוויטר להפעיל את הכלים שלהן במטרה לחסום משתמשים מזויפים, בנוסף לדיווחים המתקבלים מפרויקטים כמו פרויקט הבוטים הגדול ומיזמים דומים.

מצד שני, היוזמות הללו לאיתור רשתות סובלות גם הן ממגבלות משום שעל-מנת לחקור את כל הפעילות ברשת נדרשים משאבי כוח אדם וכסף רבים. ייתכן גם שבטוויטר וכמובן בפייסבוק - שלא נבדקה במסגרת התחקיר החדש - פועלות רשתות שטרם התגלו ושיופעלו ביום הבחירות עצמו בעוצמות ובשיטות שטרם ראינו. נכון להיום, כך נראה, עמודי הפייסבוק והטוויטר של הפוליטיקאים, שמופעלים על-ידי הקמפיינים הרשמיים בשמם באופן גלוי מתמודדים לא רע עם "אתגרי" הצפת השיח הציבורי עם חצאי אמיתות ושקרים, גם בלי יותר מדי עזרה של הבוטים והפייקים.

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית