גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התקשורת נערך למצב של קריסת חברת סלולר: בוחן מחיר מינימום

המצב הקשה של חברות הסלולר, כפי שבא לידי ביטוי בדוחות האחרונים, הביא את משרד התקשורת להתכונן למצב של קריסה בשוק ● המשרד הקים צוות מיוחד שמגבש שורת המלצות לשעת חירום, בהן התערבות בהתנהלות השוק וקביעת מחיר מינימום לחבילת סלולר ● "משרד התקשורת עוקב אחר שוק הסלולר באופן שוטף"

נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת, ואיוב קרא, שר התקשורת / צילום: שלומי יוסף
נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת, ואיוב קרא, שר התקשורת / צילום: שלומי יוסף

מצוקת חברות הסלולר, כפי שמשתקפת בדוחות הכספיים של 2018, מטרידה את משרד התקשורת, שלא רוצה להיתפס לא מוכן. ל"גלובס" נודע כי מנכ"ל המשרד, נתי כהן, ביקש מצוות של בכירים במשרד ללמוד את הנושא ולעקוב אחר ההתפתחויות בשוק.

אחד הרעיונות שהוזכרו בדיונים הפנימיים הוא לקבוע מחיר מינימום לחבילת סלולר, כזה שיאפשר לחברות להישאר עם הראש מעל המים, אם השוק ייקלע ל"מצב קיצון". בכיר במשרד אישר בפנינו את הדברים, אך התקשה בשלב הזה להעריך האם הם מהלך כזה אכן יצא לפועל. מי שיכריע ככל הנראה בסוגיה הוא שר התקשורת הבא, שיתפוס את מקומו של איוב קרא.

גם אם במשרד לא יודו בכך רשמית, הרי שמחיר המינימום שנדון הוא בעצם הכרה בכך שהמדיניות שאפשרה את כניסת המפעיל השישי (We4G) הייתה שגיאה גדולה. התחרות הקשה הובילה לרמת מחירים נמוכה מאוד, כזו שפוגעת בחברות התקשורת שמתקשות לבצע השקעות בתשתיות. במשרד גם מבינים שללא פתרון לבעיית הסלולר, גם תחומים אחרים בשוק התקשורת ייפגעו.

במשרד התקשורת מעדיפים להסתכל קדימה ולא לפתוח את הדיון על המדיניות הקודמת שהונהגה על-ידו. עם זאת, בשיחות פנימיות מבינים בצמרת המשרד שהמצב בשוק התקשורת אינו מעודד, בלשון המעטה, והדוחות של 2018 רק המחישו זאת ביתר שאת.

איוב קרא / צלם: איל יצהר

החשש הגדול ביותר של קברניטי המשרד הוא שייווצר פער טכנולוגי בתחומים כמו הסיבים האופטיים והדור החמישי בסלולר, כתוצאה מהמצב בשוק. זו אחת הסיבות לכך שהוא נרתם כעת לפעולה. במשרד מבינים כי נוצרה בשוק תחרות לא רציונלית, שמצד אחד מובילה לחשש ליציבותן של החברות הוותיקות, ומצד שני מובילה לפגיעה קשה בהשקעות ובהתפתחות השוק העתידית.

מצבן הקשה של החברות גרם לכך שבמקום שהמשרד יעסוק בפיתוח תשתיות ובבניית הרגולציה העתידית, הוא עסוק בניהול מדיניות של איזונים ובלמים. אנשיו עוסקים רבות בדרישות שמציבות החברות, משום שכל דרישה הופכת להיות קריטית מבחינת גורלן. חשוב לציין כי לא מדובר בחברה ספציפית - כל מפעילי הסלולר סובלים מחוסר יציבות.

ההשלכות של המדיניות הזו הן בעייתיות מאוד. כך למשל, משרד התקשורת נמנע מקבלת החלטות חיוניות לצרכנים בנושא הפחתת דמי הקישוריות בסלולר. המשרד הקפיא את ההפחתה במחירי הקישוריות הסלולרית ואת ההחלטה לעבור למודל של "קישוריות אפס", וזאת מפני שהחברות הזהירו מפני איבוד הכנסות שיפגע בהן.

מי שמשלם את המחיר הם הצרכנים, אך החברות מסתתרות מאוחרי הטיעון שהציבור לא מפסיד, כי הוא נהנה ממחירי סלולר נמוכים. אבל זו רק חצי מהתמונה. מי שמפסיד הם הצרכנים שמשלמים מחירים גבוהים עבור שיחות שיוצאות מקווים נייחים לסלולריים.

דמי הקישוריות הן לא הדוגמה היחידה לרגולציה שתקועה. כך למשל המשרד מנסה להגיע בכל דרך להבנות עם סלקום ועם פלאפון בדבר פינוי תדרים בתחום ה-850 מגה הרץ. מדובר בפינוי תדרים קריטי שאמור ליישר את ישראל עם מדיניות התדרים הנהוגה במזרח התיכון ולהפסיק את ההפרעות ההדדיות בין ישראל לשכנותיה.

אבל בפועל משרד התקשורת נרתע מפלאפון ומסלקום, שטוענות כי הן פשוט לא מסוגלות לבצע את ההגירה לתדרים בתחום ה-900 מגה הרץ, מאחר שמדובר בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. המשרד בתגובה מנסה למצוא פתרונות כדי לדחות את ההגירה על חשבון ארגון השוק בכמה שנים, עד ששתיהן ישתקמו ויוכלו לעשות זאת.

אלה הן רק דוגמאות מרכזיות, יש עוד רבות. אך בשורה התחתונה, מה שקורה בשוק הסלולר הוא שברמות המחירים הקיימות, החברות לא מצליחות לקזז את השחיקה מהסלולר מההכנסות הדלות שמגיעות מפעילויות אחרות כמו טלוויזיה ואינטרנט. אם לא יחול תיקון ברמות המחיר, כדור השלג הזה לא צפוי להיעצר בקרוב.

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "משרד התקשורת עוקב אחר שוק הסלולר באופן שוטף. במסגרת זו המשרד בוחן את הדוחות ואת הנתונים של חברות התקשורת ומנתח את המשמעויות ואת דרכי הפעולה העומדות בפני המשרד על-מנת לשמר את יציבות השוק".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים