גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

גילוי מרצון? המידע מחשבון הבנק שלכם בדרך לחו"ל

ישראל הצטרפה לאחרונה למערכת האוטומטית הבינלאומית של חילופי מידע בין רשויות מס ● התקנות החדשות משפיעות גם על תושבי חוץ בעלי חשבונות בישראל וגם על ישראלים המחזיקים כסף בחו"ל ● איזה מידע יועבר ומתי, כיצד ניתן להשיג על החלטת הבנק להעביר מידע, והאם יש טעם לסגור את החשבון?

אילוסטרציה: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
אילוסטרציה: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

הבנקים החלו לשלוח מכתבים ללקוחות (חברות, שותפויות, נאמנויות ויחידים) המודיעים כי הבנק עתיד להעביר לרשויות המס דיווח אודות חשבונות שקיים חשש שהבעלים שלהם תושבי חוץ ולא תושבי ישראל כהצהרתם. הודעת הבנק נמסרת בהתאם לתקנות מס הכנסה שעוסקות ביישום תקן אחיד לדיווח ולבדיקת נאותות של מידע על חשבונות פיננסיים.

ברקע להודעת הבנקים עומדת העובדת שלאחרונה, לאחר עיכובים רבים, אושרו התקנות המחילות את הוראות תקן הדיווח האחיד (CRS - Common Reporting Standard), המאפשרות לישראל להצטרף למערכת הבינלאומית של העברת מידע אוטומטית בין מדינות על חשבונות פיננסיים של תושבי חוץ.

CRS פותח על-ידי הארגון לשיתוף-פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) וממסד את נוהל חילופי המידע האוטומטיים בין רשויות המס השונות. מטרות ה-CRS הן אכיפת חוקי המס ונקיטת פעולות נגד הסתרת נכסים בחו"ל. יותר מ-100 מדינות שותפות ל-CRS (רוב המדינות ה-OECD), ובהן ישראל. התקנות, שנכנסו לתוקף בתחילת 2019, מאמצות את תקן CRS ודורשות ממוסדות פיננסיים (בנקים, חברות ביטוח ומוסדות השקעה) להעביר מידע לרשויות המס לעניין בעלי חשבונות לגביהם ישנו חשד כי הם תושבי מס של מדינה זרה.

במסגרת התקן נדרשים הבנקים לדווח לרשויות המס על חשבונות שלהם זיקה לתושבי חוץ. את המידע על הזיקה לתושבות חוץ בוחנים הבנקים באמצעות סממנים הקבועים בתקנות ובהם: קיומה של הוראת קבע בחשבון להעברת כספים לחשבון במדינה זרה; החזקת מספר טלפון במדינה זרה; ייפוי-כוח או זכות חתימה לאדם תושב המדינה הזרה; הוראת שמירת דואר "אצל" במען הנמצא במדינה זרה וכל סממן אחר מובהק למדינה זרה. בקשר עם חשבונות בהם ישנה יתרה העולה על מיליון דולר, נדרשים הבנקים לערוך ולהשלים את ההליכים כאמור בתיעוד כתוב.

החלת CRS מעוררת לא מעט שאלות. נתייחס לשאלות העיקריות המתעוררות:

האם הבנק נדרש להעביר מידע לגבי יחיד שיש לו אזרחויות נוספות? האזרחות אינה מבחן רלוונטי לעניין CRS. הבדיקות שמבצע המוסד פיננסי הן לשם זיהוי תושבות זרה לצורכי מס בלבד, כך שישראלי (שהוא תושב ישראל לצורכי מס) שמחזיק באזרחות זרה לא יזוהה כתושב זר רק בגלל שהוא מחזיק באזרחות זרה, ולא יועבר מידע לגביו למדינה הזרה.

מתי תתחיל העברת המידע? המוסדות הפיננסיים בישראל מחויבים לדווח לרשות המסים עד 23 ביוני 2019, על מצב החשבונות ב-31 בדצמבר 2017. דיווחים אלה יועברו למדינות הרלוונטיות במהלך 2019. גם הדיווח לרשות המסים לגבי שנת 2018 צפוי להיעשות עוד השנה.

איזה מידע צפוי להיות מועבר? הציפייה היא שהמידע יכלול את שם בעל החשבון, כתובתו, תאריך ומקום הלידה, מספר תעודת הזהות (או מספר מזהה אחר של רשויות מס זרות), מספר חשבון בנק, פרטי כל בעלי החשבון, היתרות בו בסוף שנה וכספים שהתקבלו בו.

מקבלים התראה? לצורך קיום חובת העברת המידע, על הבנקים לפנות לבעלי חשבונות ה"חשודים" בהיותם תושבים זרים, על-מנת להשלים את בירור מדינת התושבות של בעל החשבון ולפעול אקטיבית למציאת מידע המאפשר קבלת התמונה המלאה. בתום הבירור, הבנק יודיע לבעל החשבון כי המידע לגבי חשבונו צפוי להיות מועבר למדינה בה סווג כתושב.

האם ניתן להשיג על החלטת הבנק? בעל החשבון זכאי להגיש השגה מנומקת על החלטת הבנק להעביר את המידע לגבי חשבונו למדינה כאמור, ולצרף מסמכים התומכים בטענותיו, וזאת בתוך 83 ימים מיום משלוח ההודעה על-ידי הבנק או עד יום 8 במאי בשנה מסוימת, לפי המאוחר מביניהם.

הבנק ישיב על ההשגה לא יאוחר מיום 8 באוגוסט באותה שנה; אם הוגשה השגה באיחור, רשאי הבנק להשיב על ההשגה כאמור לאחר העברת המידע באותה שנה, ולא יאוחר מ-6 חודשים מיום קבלת ההשגה. אם הבנק דחה את ההשגה, הוא יכלול את מלוא הסיבות להחלטתו ובכלל זה בהתייחס לטענות שהעלה בעל החשבון בהשגה.

רשויות המס בישראל כבר קיבלו בפועל מידע ממדינות ספורות, כאשר מדינות רבות נוספות יעבירו דיווחים השנה. יש לציין כי ברשות המסים מייחסים חשיבות רבה למידע זה והתאמצו לפתח מערכות מחשב שיקלו את הטיפול והעברת המידע הרלוונטי למחלקות הייעודיות, על-מנת שאלה יבדקו אותו ויבצעו צעדים מינהליים ואכיפתיים לגילוי ומסירת מידע אשר לא היה ידוע בעבר.

האם כדאי לסגור את החשבון? סגירת חשבונות בנק פתוחים בעת הזו לא תמנע דיווח לרשויות המס, זאת מאחר שהדיווחים צפויים לכלול מידע על מצב החשבון החל ב-31 בדצמבר 2017 או 2018 (תלוי במדינה), זאת גם אם החשבון אינו פעיל כעת. אין ספק כי לקוחות הבנקים היו מעדיפים שמידע אודות חשבונותיהם לא יועבר לשלטונות המס, ולו מטעמי פרטיות. יחד עם זאת, בעלי חשבונות בנק בהם מופקד הון בלתי מוצהר או הכנסות לא מדווחות, טוב יעשו אם יבחנו את צעדיהם. נזכיר בהקשר זה כי נוהל גילוי מרצון הוא בתוקף עד ליום 31/12/2019. 

עו"ד טלי ירון-אלדר היא שותפה מנהלת במשרד ירון-אלדר, פלר, שורץ ושות'. עו"ד עמית גוטליב הוא שותף במשרד. 

עוד כתבות

צוות OpenWeb

חד-הקרן מתל אביב שכמעט והנפיק - מבקש הקפאת הליכים

אופן ווב, שהגיעה בשיאה לשווי של 1.5 מיליארד דולר והכינה את הקרקע להנפקה, מבקשת הקפאת הליכים בשל חוב של 20 מיליון דולר לקרן ליקווידיטי • החברה טוענת כי הקרן הקפיאה את חשבונותיה וסיכלה את ניסיונותיה להשיג מימון ולהימכר, וכי בכך היא הובילה אותה לחדלות פירעון ● במייל לעובדים, המנכ"ל האשים את הקרן: "פעולותיה היו מכוונות ולתפיסתנו דורסניות"

אבו מאזן / צילום: Shutterstock

חזית דרמטית נגד אבו מאזן: חמאס והג'יהאד האיסלאמי סיכמו על ברית עם מוחמד דחלאן

טראמפ: לאיראן לא יהיה נשק גרעיני. זה יסתיים בקרוב ומחירי הנפט יירדו מהר ● נתניהו: "יש סימנים שלקראת הבחירות אויבינו ינסו לתקוף אותנו"● ראש האופוזיציה דורש פגישה מרובעת: נתניהו, לפיד, ראש השב"כ זיני ויו"ר ועדת הבחירות השופט סולברג. "ברגע שראש הממשלה במדינה דמוקרטית אומר בפומבי שיש איום שעלול לשבש את הבחירות, כל הגורמים המעורבים צריכים לקבל עדכון מלא" ● צה"ל ומג"ב פעלו במהלך הלילה בכפר ג'אלוד שבחטיבת שומרון בעקבות התפרעות של יותר מ-100 ישראלים

ירון זליכה, רשימת המילואימניקים והכלכלית. הפודקאסט של עו''ד אלון עמר, 17.09.26 / צילום: שלומי יוסף

האם ירון זליכה היה היחיד שהצליח להוריד את מחירי הדירות?

פרופ' ירון זליכה טוען כי רק בתקופתו מחירי הדירות ירדו • בדקנו את הנושא מכמה זוויות - וכולן מובילות לאותה מסקנה • המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

הטלטלה בשוק האג"ח מתחילה לזלוג למניות

שוק האג"ח האמריקאי שולח סימני אזהרה, עם תשואה של 5.2% באג"ח הממשלתיות • בינתיים שוקי המניות כמעט לא מגיבים, אבל בגולדמן זאקס מזהירים כי עליית התשואות עלולה להצית גל מימושים • גם האג"ח הישראליות מתחילות להרגיש את הלחץ

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש השב''כ לשעבר רונן בר / צילום: קובי גדעון-לע''מ

ראש שב"כ לשעבר נגד ראש ממשלה: מהם הסיכויים המשפטיים, ומהו סכום הפיצוי המקסימלי?

ראש השב"כ לשעבר רונן בר מתכנן להגיש תביעת דיבה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות האשמותיו סביב האירועים שקדמו ל-7 באוקטובר ● האם חסינותו של נתניהו תעמוד לו, איך תפעל דוקטרינת "הגלישה מהתפקיד", ומהי תקרת הפיצויים בתביעה?

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אחרי שעות באוויר: איך תפצה אל על את הטסים למיאמי שהוחזרו לישראל?

טיסה LY017 של אל על המריאה היום מנתב"ג בדרכה למיאמי, אך לאחר מספר שעות באוויר הסתובבה ושבה לישראל עקב תקלה בלתי צפויה ● לצד הפיצוי שתעניק החברה, הנוסעים יוכלו לבחור אם לצאת בטיסה חלופית או לקבל החזר כספי ● כמה כסף יקבלו הנוסעים בכל מחלקה?

פרויקט BEYOND גבעתיים על גבול תל אביב / הדמיה: סטודיו 84

עם 78 קומות: המגדל הגבוה בישראל מתחיל להתאכלס, ועירייה אחת תרוויח במיוחד

למרות הנוכחות הבולטת, מגדל BEYOND בגבעתיים מתחיל להתאכלס כשעשרות אלפי מ"ר של משרדים עדיין פנויים ● מומחים מסבירים כיצד המיקום והתחרות משפיעים על קצב האכלוס, ומשוכנעים שהמגדל יתמלא בהמשך ● וגם: כמה תרוויח העירייה מארנונה

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

משרד האוצר נגד עסקת צים: "סיכונים מהותיים" וחשש ממעורבות קטאר

האוצר: מבנה העסקה אינו מבטיח שליטה ישראלית אפקטיבית, פיקוח על הבעלות וההנהלה או צי שיתאים לצרכים הלאומיים לאורך זמן ● גם משרד ראש הממשלה הודיע על התנגדותו לעסקה ● מטעם פימי נמסר: "חוות-הדעת גובשה לפני הצגת מלוא פרטי העסקה המעודכנת והמשופרת, שיוגשו באופן מסודר בתוך 45 יום"

אתר בנייה / צילום: תמר מצפי

התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית: העיר שבראש, ואיפה נרשמה ירידה גדולה?

לפי הלמ"ס, תל אביב הובילה את התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית במחצית הראשונה של השנה, בעוד שירושלים ורמת גן רשמו ירידות גדולות בסגמנט זה

חניון תת קרקעי / צילום: איל יצהר

פערי החניה בתל אביב: 156 שקל ליום, באותה שכונה

אפליקציה חדשה מסייעת לבעלי רכבים להשוות את מחיר החניה בחניונים פרטיים ● בדרך נחשפים הפערים החריגים בין תעריפי חניונים באותן שכונות ● ולמה כדאי לשים לב

שלמה קריימר, מייסד ומנכ''ל קאטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

מאות מימושים: עובדי חברת הסייבר קייטו ייפגשו עם 100 מיליון דולר

חברת הסייבר הישראלית השלימה את עסקת הסקנדרי השניה שלה השנה, כאשר העסקה הקודמת היתה בהיקף של כ־120 מיליון דולר ● בגיוס האחרון הוערכה קייטו ב־4.8 מיליארד דולר וכיום עומדות הכנסותיה השנתיות החוזרות על יותר מ־415 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

על רקע עסקת אלטשולר שחם: רשות שוק ההון באזהרה חריפה לסוכני ביטוח

אחרי שברשות הצטברו עדויות על סוכנים שניסו לנצל לרעה את מכירת השליטה באלטשולר שחם, כדי להעביר כספים לגופים אחרים, הוחלט להוציא מכתב אזהרה לאותם הגופים בטרם נקיטת צעדים נוספים ● לצד הסוכנים, בין המוזהרים גם גוף מוסדי גדול בעל פעילות גמל ופנסיה

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון (ארכיון גלובס) / צילום: ט. ג. הפקות

אחרי הברקס של רשות החשמל: נחשפים התנאים החדשים להקמת חוות שרתים

לגלובס נודע כי ברשות החשמל מקדמים תנאי סף חדשים ומחמירים להקמת חוות שרתים ● על הפרק: דרישת ערבות של כ־2 מיליון שקל לכל מגוואט וקבלת רישיון מיוחד ממטה הבינה המלאכותית ● המהלך נועד להסדיר את ההחלטה לא לאפשר חיבור של חוות שרתים חדשות לרשת החשמל, בעקבות מבול בקשות

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני, שתצטרף לקרן כמנהלת פלטפורמה, אמרה לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

סקוט ראסל / צילום: NiCE

האם אחרי שנים של אכזבות, מניית הטכנולוגיה הישראלית משנה כיוון?

מאז השפל האחרון בחודש יוני, מניית נייס כבר טיפסה מעל ל־40%, אחרי שנים של ביצועי חסר ● האם מכירת החברה הבת אקטימייז תעלה את נייס על מסלול של צמיחה? ● אנליסטים מעריכים שכן, ואף צופים מהפך בהשפעת ה–AI, שבעבר הפיל את מנייתה והיום מסתמן כמנוע צמיחה

מנצחות את השוק? מה קרנות האג''ח האלו לא בהכרח מספרות למשקיעים / צילום: Unsplash, kenny eliason

אל תיפלו בפח של קרנות אג"ח שטוענות שהן מנצחות את השוק

קרנות אג"ח אקטיביות טוענות שהן משיגות תשואה גבוהה ממדד הייחוס, אבל לא פעם התשואות האלה נובעות מסיכונים סמויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות קלות בלבד, בעקבות הצהרה של בכיר בפד

ה-S&P 500 ירד בכ-0.2% ● ברקע לירידות: תשואות האג"ח הארוכות בארה"ב טיפסו, התשואה ל-30 שנה נגעה ברמתה הגבוהה מאז 2002 ● התשואה לשנתיים דווקא ירדה, לאחר שבכיר בפד ציין כי אין דחיפות להעלאות ריבית נוספות - ההסתברות שמתמחרים השווקים להעלאה באוקטובר נחתכה בחדות ● מחירי הנפט איבדו גובה, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 102 דולר לחבית

ספוטיפיי / צילום: Shutterstock

מאות אלפי משתמשים מדווחים על תקלה עולמית בספוטיפיי

יותר מ־200 אלף דיווחים על תקלות בספוטיפיי התקבלו ביותר מ־170 מדינות, בהם כמה מאות בישראל ● משתמשים מדווחים על קשיים בהפעלת האפליקציה, בהשמעת מוזיקה ובחיפוש שירים ● בחברה מסרו כי הם מודעים לבעיות ובודקים אותן

עומסי תנועה בכניסה הדרומית לנתב''ג (ארכיון) / צילום: תמונה פרטית

חידת נתב"ג: עם 20 אלף חניות, איך נגמר המקום?

רשות שדות התעופה קראו אתמול לנוסעים לא להגיע עם רכב - אחרי שהחניונים הציבוריים היו בתפוסה מלאה ● מערך החניה בנתב"ג הוא הגדול בישראל ומהגדולים בעולם עם כ-20 אלף מקומות חניה ● אז איך זה שבכל זאת אין מקום בחניון, ולמה דווקא עכשיו?