גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

גילוי מרצון? המידע מחשבון הבנק שלכם בדרך לחו"ל

ישראל הצטרפה לאחרונה למערכת האוטומטית הבינלאומית של חילופי מידע בין רשויות מס ● התקנות החדשות משפיעות גם על תושבי חוץ בעלי חשבונות בישראל וגם על ישראלים המחזיקים כסף בחו"ל ● איזה מידע יועבר ומתי, כיצד ניתן להשיג על החלטת הבנק להעביר מידע, והאם יש טעם לסגור את החשבון?

אילוסטרציה: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
אילוסטרציה: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

הבנקים החלו לשלוח מכתבים ללקוחות (חברות, שותפויות, נאמנויות ויחידים) המודיעים כי הבנק עתיד להעביר לרשויות המס דיווח אודות חשבונות שקיים חשש שהבעלים שלהם תושבי חוץ ולא תושבי ישראל כהצהרתם. הודעת הבנק נמסרת בהתאם לתקנות מס הכנסה שעוסקות ביישום תקן אחיד לדיווח ולבדיקת נאותות של מידע על חשבונות פיננסיים.

ברקע להודעת הבנקים עומדת העובדת שלאחרונה, לאחר עיכובים רבים, אושרו התקנות המחילות את הוראות תקן הדיווח האחיד (CRS - Common Reporting Standard), המאפשרות לישראל להצטרף למערכת הבינלאומית של העברת מידע אוטומטית בין מדינות על חשבונות פיננסיים של תושבי חוץ.

CRS פותח על-ידי הארגון לשיתוף-פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) וממסד את נוהל חילופי המידע האוטומטיים בין רשויות המס השונות. מטרות ה-CRS הן אכיפת חוקי המס ונקיטת פעולות נגד הסתרת נכסים בחו"ל. יותר מ-100 מדינות שותפות ל-CRS (רוב המדינות ה-OECD), ובהן ישראל. התקנות, שנכנסו לתוקף בתחילת 2019, מאמצות את תקן CRS ודורשות ממוסדות פיננסיים (בנקים, חברות ביטוח ומוסדות השקעה) להעביר מידע לרשויות המס לעניין בעלי חשבונות לגביהם ישנו חשד כי הם תושבי מס של מדינה זרה.

במסגרת התקן נדרשים הבנקים לדווח לרשויות המס על חשבונות שלהם זיקה לתושבי חוץ. את המידע על הזיקה לתושבות חוץ בוחנים הבנקים באמצעות סממנים הקבועים בתקנות ובהם: קיומה של הוראת קבע בחשבון להעברת כספים לחשבון במדינה זרה; החזקת מספר טלפון במדינה זרה; ייפוי-כוח או זכות חתימה לאדם תושב המדינה הזרה; הוראת שמירת דואר "אצל" במען הנמצא במדינה זרה וכל סממן אחר מובהק למדינה זרה. בקשר עם חשבונות בהם ישנה יתרה העולה על מיליון דולר, נדרשים הבנקים לערוך ולהשלים את ההליכים כאמור בתיעוד כתוב.

החלת CRS מעוררת לא מעט שאלות. נתייחס לשאלות העיקריות המתעוררות:

האם הבנק נדרש להעביר מידע לגבי יחיד שיש לו אזרחויות נוספות? האזרחות אינה מבחן רלוונטי לעניין CRS. הבדיקות שמבצע המוסד פיננסי הן לשם זיהוי תושבות זרה לצורכי מס בלבד, כך שישראלי (שהוא תושב ישראל לצורכי מס) שמחזיק באזרחות זרה לא יזוהה כתושב זר רק בגלל שהוא מחזיק באזרחות זרה, ולא יועבר מידע לגביו למדינה הזרה.

מתי תתחיל העברת המידע? המוסדות הפיננסיים בישראל מחויבים לדווח לרשות המסים עד 23 ביוני 2019, על מצב החשבונות ב-31 בדצמבר 2017. דיווחים אלה יועברו למדינות הרלוונטיות במהלך 2019. גם הדיווח לרשות המסים לגבי שנת 2018 צפוי להיעשות עוד השנה.

איזה מידע צפוי להיות מועבר? הציפייה היא שהמידע יכלול את שם בעל החשבון, כתובתו, תאריך ומקום הלידה, מספר תעודת הזהות (או מספר מזהה אחר של רשויות מס זרות), מספר חשבון בנק, פרטי כל בעלי החשבון, היתרות בו בסוף שנה וכספים שהתקבלו בו.

מקבלים התראה? לצורך קיום חובת העברת המידע, על הבנקים לפנות לבעלי חשבונות ה"חשודים" בהיותם תושבים זרים, על-מנת להשלים את בירור מדינת התושבות של בעל החשבון ולפעול אקטיבית למציאת מידע המאפשר קבלת התמונה המלאה. בתום הבירור, הבנק יודיע לבעל החשבון כי המידע לגבי חשבונו צפוי להיות מועבר למדינה בה סווג כתושב.

האם ניתן להשיג על החלטת הבנק? בעל החשבון זכאי להגיש השגה מנומקת על החלטת הבנק להעביר את המידע לגבי חשבונו למדינה כאמור, ולצרף מסמכים התומכים בטענותיו, וזאת בתוך 83 ימים מיום משלוח ההודעה על-ידי הבנק או עד יום 8 במאי בשנה מסוימת, לפי המאוחר מביניהם.

הבנק ישיב על ההשגה לא יאוחר מיום 8 באוגוסט באותה שנה; אם הוגשה השגה באיחור, רשאי הבנק להשיב על ההשגה כאמור לאחר העברת המידע באותה שנה, ולא יאוחר מ-6 חודשים מיום קבלת ההשגה. אם הבנק דחה את ההשגה, הוא יכלול את מלוא הסיבות להחלטתו ובכלל זה בהתייחס לטענות שהעלה בעל החשבון בהשגה.

רשויות המס בישראל כבר קיבלו בפועל מידע ממדינות ספורות, כאשר מדינות רבות נוספות יעבירו דיווחים השנה. יש לציין כי ברשות המסים מייחסים חשיבות רבה למידע זה והתאמצו לפתח מערכות מחשב שיקלו את הטיפול והעברת המידע הרלוונטי למחלקות הייעודיות, על-מנת שאלה יבדקו אותו ויבצעו צעדים מינהליים ואכיפתיים לגילוי ומסירת מידע אשר לא היה ידוע בעבר.

האם כדאי לסגור את החשבון? סגירת חשבונות בנק פתוחים בעת הזו לא תמנע דיווח לרשויות המס, זאת מאחר שהדיווחים צפויים לכלול מידע על מצב החשבון החל ב-31 בדצמבר 2017 או 2018 (תלוי במדינה), זאת גם אם החשבון אינו פעיל כעת. אין ספק כי לקוחות הבנקים היו מעדיפים שמידע אודות חשבונותיהם לא יועבר לשלטונות המס, ולו מטעמי פרטיות. יחד עם זאת, בעלי חשבונות בנק בהם מופקד הון בלתי מוצהר או הכנסות לא מדווחות, טוב יעשו אם יבחנו את צעדיהם. נזכיר בהקשר זה כי נוהל גילוי מרצון הוא בתוקף עד ליום 31/12/2019. 

עו"ד טלי ירון-אלדר היא שותפה מנהלת במשרד ירון-אלדר, פלר, שורץ ושות'. עו"ד עמית גוטליב הוא שותף במשרד. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; תשואות האג"ח נסוגו

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● תשואות האג"ח עברו לירידות ● נפט מסוג ברנט שוב מעל 100 דולר ● ענקית השבבים מיקרון פרסמה תחזית אופטימית ● אנתרופיק בוחנת אפשרות להנפיק את מניותיה באמצע נובמבר ● המשקיעים ימתינו בדריכות לדוח התעסוקה בארה"ב שיפורסם מחר

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock

הטייס העומאני התכוון לבצע פיגוע, לא ניתן עדיין לקבוע אם איראן אחראית

הממצאים הראשוניים מחקירת טייס המשנה בסעודיה מצביעים על כך שפעל בכוונת מכוון לבצע את הפיגוע ממניע לאומני ● טראמפ: אם לא יושג הסכם, ייתכן שנתקוף באיראן אחרי בחירות האמצע בארה"ב ● התובע הכללי באיחוד האמירויות הורה לבדוק אם האירוע בטיסת פליי דובאי אתמול היה פעולת טרור ● העליון אישר לפרסם את שמו של קמ"ן אוגדת עזה ב-7 באוקטובר - סא"ל אריה עמידרור ● עדכונים שוטפים

פילה לברק עם ריזוטו ירוק וקרם לבנה / צילום: גיל אבירם

בדרך לכנרת? יש מסעדה אחת שאסור לכם לפספס

בדגניה א' ניצבת המסעדה שמגישה אוכל איטלקי־ים תיכוני כבר 13 שנה. הרחק מהמרכז, המסעדה מציגה מנות שאנשים חוזרים בשבילן שוב ושוב

ג'ייסון צוויג / צילום: Michael Bucher

הוא מבכירי העיתונאים הפיננסים בעולם ויש לו עצה מפתיעה למשקיעים

ג'ייסון צוויג, מבכירי העיתונאים הפיננסיים ובעל טור בוול סטריט ג'ורנל, שמתפרסם בבלעדיות בגלובס, בראיון מיוחד ● לרגל צאתו בעברית של הספר "המשקיע הנבון" בעריכתו, הוא מסביר למה AI אינה בועה, למה ספייס איקס היא הימור ומייעץ: "נהיה משקיעים טובים יותר אם נקבל פחות החלטות. תעמידו פני מתים"● וגם: מה למד מההיכרות עם באפט ועל השנה המכוננת בירושלים

רע''ם, המשותפת וכסיף יוכלו לרוץ בבחירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך בבג"ץ: רע"ם, המשותפת וכסיף יוכלו לרוץ בבחירות; אבו שחאדה פרש לאחר אולטימטום השופטים

בית המשפט העליון הפך פה אחד את החלטות ועדת הבחירות ואישר את התמודדות שתי הרשימות הערביות לכנסת ה-26 • ברוב של 7 מול 2 אושרה גם התמודדות ח"כ עופר כסיף, חרף "התבטאויות מעוררות שאט נפש" • יו"ר בל"ד סאמי אבו שחאדה משך את מועמדותו ברגע האחרון, לאחר שהשופטים הודיעו כי דבריו "מעוררי קבס" והמליצו לו לפרוש • כל הפרטים מפסק הדין והדיון הסוער

מזרקים של אוזמפיק / צילום: Reuters, IMAGO/Ulrich Roth

היעד הבא של תרופות להשמנה הוא לא כמה משקל מורידים, אלא איזה סוג

יצרניות התרופות מתמקדות בשימור מסת השריר ובאובדן שומן בפיתוח הדור הבא של התרופות לירידה במשקל

שדה חקלאי וסניף קרפור / צילום: איל יצהר, בר לביא

אין תחרות או אלטרנטיבה: כשהמבוטחים שבויים בידי מונופול ממשלתי

דחיית OpenAI את מודל הבינה המלאכותית שלה מוכיחה שהבלמים נבחנים רק כשמאוחר ● בקרפור הבינו השבוע שגם הנחה יכולה לעלות ביוקר ● והדוח המטריד של רשות החברות הממשלתיות ●  זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

נתב''ג / צילום: מיכל אלוני

מומחה התעופה שמעריך: כך ייראו השמיים ביום שאחרי ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי

בעקבות ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי, החשדנות כלפי חברות התעופה הזרות גוברת, ולכן "החברות הישראליות בהחלט יהיו פופולריות יותר כעת" - כך אומר לגלובס מומחה התעופה ד"ר עוזי פרוינד-פיינשטיין, ומביא כראיה את הזינוק במניות ישראייר ואל על ● וגם: כיצד תושפע איתיחאד איירווייז - אחת החברות הדייקניות יותר בנתב"ג?

לוי הלוי, מנכ''ל אל על / צילום: ענבל מרמרי

המועמדת החדשה והמפתיעה למדד ת"א 35

אירוע הדקירה בחברת פליי דובאי והחשש שמדובר באירוע טרור, הקפיץ ביומיים את מניית אל על ב-13% והעלה את שווייה ב-1.3 מיליארד שקל ● מה עשוי לתת לה מקום במדד ת"א 35, לראשונה בתולדותיה ● אך היא לא תלויה רק בעצמה

צביקה מנס,  מנכ''ל ברק לאומי חתמים

איפה עובד צביקה מנס, מגיבורי טיסת פליי דובאי?

לאיזו קרן הון סיכון הצטרפה השבוע שורדת השבי נועה ארגמני? • איזו עיר הובילה במספר התחלות הבנייה של התחדשות עירונית במחצית הראשונה של השנה? • וגם: מחיר של איזה מוצר יוקרה צנח ביותר מ-50% מאז שנת 2021? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

מוג'תבא פורמוחסן

גולה מאיראן בטור לגלובס: "הכלכלה לא תקרוס מפצצות, אלא מהשוד של השלטון"

כלכלת איראן קורסת תחת אינפלציה דוהרת ושיתוק של יצוא הנפט, כשהיא מותירה מיליונים בעוני קיצוני ● מוג'תבא פורמוחסן, עיתונאי בכיר באתר האופוזיציוני "איראן אינטרנשיונל" שברח מטהרן לפני כשעשור, מנתח כיצד הלחץ הכלכלי שם את המשטר בנקודת אל־חזור

פרופ’ יוסף ברנשטיין / צילום: יוסי פונס/זוג הפקות

שני הפרופסורים הישראלים למתמטיקה שזכו בפרס היוקרתי

פרופ' יוסף ברנשטיין מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' דוד קשדן מהאוניברסיטה העברית זכו בפרס וולף במתמטיקה לשנת 2026, על עבודתם שהניחה יסודות לתחומים מרכזיים במתמטיקה המודרנית ● פרס וולף נחשב לאחד הפרסים היוקרתיים בעולם המדע, ולשני בחשיבותו לפרס נובל

מערכת Devin של חברת Cognition / צילום: Shutterstock

מלחמת הטאלנטים בעמק הסיליקון: הישראלי שמאשים את החברה הלוהטת בריגול עסקי

מתן גרינברג, המנכ"ל והמייסד הישראלי של חברת הבינה המלאכותית Factory, הודיע בפוסט ברשת X על פיטוריו המיידיים של יועץ בכיר בטענה שניהל מגעים עם המתחרה Cognition בזמן שנחשף למידע חסוי ● גרינברג האשים את החברה המתחרה גם בניסיונות לחלץ מידע באמצעות ראיונות עבודה פיקטיביים ● מנכ"ל קוגנישן הכחיש את הטענות, והיועץ הכריז על הצטרפותו לקוגנישן כסמנכ"ל ההכנסות הראשי

צילומים: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: קרוס אובר במחיר מציאה ועוד כמה הפתעות שבדרך

יצוא הרכב הסיני שובר שיאים, יצרניות הרכב נלחמות על שווקים באמצעות מחירים נמוכים והיצע הדגמים שמגיע לישראל הולך ומתרחב • בתערוכת פריז יוצגו החודש דגמים חשמליים ופלאג־אין חדשים, שחלקם עשויים להגיע לישראל במחירים של 90–170 אלף שקל • האם התחרות הסינית תמשיך לשבור את רמות המחירים בשוק הרכב המקומי?

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

ידידה של ישראל בדרך לתקציב ביטחון שלא נראה כמותו

חברות ביטחוניות ישראליות משתתפות בתערוכות באזרבייג'ן ובמרוקו ומעמיקות שם את הקשרים הביטחוניים ● החברה הבת האמריקאית של רפאל קיבלה הסכם להסמכת טיל ספייק SR עבור צבא ארה"ב ● וגרמניה מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון לכ־140 מיליארד אירו ב־2027, לצד בחינת ייצור מיירטי פטריוט במדינה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

לקראת חידוש אפשרי של הלחימה: ארה"ב שלחה סוללות פטריוט נוספות להגן על מתקני האנרגיה בסעודיה וקטאר

אתמול טראמפ אמר כי הוא שוקל לחדש את המערכה כבר בשבועות הקרובים • מנהיגי שתי המדינות שכנעו את הנשיא שלא לתקוף באוגוסט, והעבירו את המשקל ללחץ הכלכלי ● צה"ל: מפקד חטיבת צפון הרצועה בחמאס שחוסל השבוע, פיקד במהלך המלחמה על החזקתם של חטופים ● אוקראינה תקפה מתקנים תעשייתיים בוולגוגרד שברוסיה באמצעות כטב"מים, רוסיה תקפה מהאוויר גשר בקייב   ● עדכונים שוטפים

אביר קארה / איור: גיל ג'יבלי

אביר קארה בטור שבועי חדש והפעם: התובע הסדרתי שהלך על הראש של ארגון חסד

תביעת ענק נגד ארגון "ידידים" בגלל הודעת SMS אחת חשפה את העיוות שבו תביעות ייצוגיות מופנות נגד מי שבאמת עוזר לציבור ● כך תיקון חדש לחוק עשוי לשים סוף לניצול לרעה של המכשיר המשפטי ולהחזיר את האיזון למערכת ● שומר הסף, מדור חדש

פרופ' מוסא יודעים / צילום: מיקי אופק

"כמעט התעלפנו כשראינו את המאמר": מחקר האלצהיימר שריגש את חתן פרס ישראל

פרופ' מוסא יודעים, מפתח התרופה לפרקינסון של טבע וחתן פרס ישראל, לא עוצר: בגיל 86, יש לו עוד שתי תרופות פוטנציאליות לאלצהיימר בפיתוח וחממה שהקים, המשקיעה במכשירים רפואיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על ההחלטה לעלות לישראל, על התקווה שמצא במחקר חדש ועל הפרישה הכפויה מהטכניון ● וגם: מה הדבר האחד ביום שהוא לא מוותר עליו?

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

דוח רשות החברות: ניגוד עניינים בחברה ממשלתית שמנהלת כמיליארד שקל

רשות החברות קוראת לסגור את קנט, שמבטחת כ־10,000 חקלאים ומנהלת עתודות של כמיליארד שקל ● דוח שהגיע לגלובס מצביע על ניגודי עניינים של דירקטורים המייצגים את הלקוחות, תיאום עמדות וחולשה של מנגנוני הבקרה ● בחברה טוענים: "זה מפעל לאומי חיוני"

עוז סלטון, מנהל השיווק והמכירות בקבוצת אב־גד; מעיין אדם, מועדון צרכנות ''מאמי''; רוני כהן, מנכ''ל ושותף אלדר שיווק נדל''ן / צילום: נעם כמרה, פרטי, דוד סקורי

72 דירות בשלושה ימים: איך מועדון חבר ומעיין אדם דווקא מצליחים למכור דירות?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הנחות, תנאי תשלום נוחים, פטור מהצמדות וממדדים ואבזור הפכו לסטנדרט בשיווק דירות, אך לא תמיד מספיקים כדי להניע את המכירות בשוק המדשדש ● מועדוני צרכנות כמו חבר, הייטקזון, ו"מאמי" של מעיין אדם זיהו את הצורך בשוק ומציעים לרוכשים דירות בהנחות דו־ספרתיות ● מה מרוויחים הקונים, ומה היזמים?