גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הנפקות האג"ח הקונצרניות מסכם רבעון: קריסה של כ-90% בעמלות ושל יותר מ-30% בגיוסים

בחודש שעבר גויסו 6.3 מיליארד שקל מתוך 14 מיליארד שקל שגויסו ברבעון הראשון ● הבנקים, בהובלת לאומי והפועלים, בלטו ברבעון עם גיוסים בהיקף של 6-7 מיליארד שקל ● היעדרות מוחלטת כמעט של חברות הנדל"ן האמריקאיות: גיוס בודד של פחות מ-200 מיליון שקל, לעומת כ-3.5 מיליארד שקל ב-11 הנפקות ברבעון המקביל

לאחר שהחודשיים הראשונים של 2019 התאפיינו בהאטה משמעותית בהיקפי גיוסי החוב של החברות בבורסה בתל-אביב, מעידים היקפי הפעילות בחודש מארס על התעוררות. עם זאת, השיפור הזה הגיע מאוחר מדי מבחינת הרבעון הראשון השנה, שבו נרשמה ירידה של יותר מ-30% בהיקף גיוסי האג"ח הקונצרניות, לכ-14 מיליארד שקל. כך עולה מנתוני חברת החיתום ווליו בייס.

למרות זאת, בווליו בייס שומרים על אופטימיות, ומציינים כי הרבעון שחלף "נראה כהתחלה של חזרה לשגרה הן עבור החתמים והן עבור ציבור המשקיעים. מספר ההנפקות ברבעון הראשון של השנה צנח בכ-50% לעומת הרבעון המקביל ב-2018, ועמד על 36 הנפקות לציבור, אך זה בדומה למספר ההנפקות ברבעון האחרון של 2018".

לפי ווליו בייס, על רקע העליות החזקות בשוקי המניות והאג"ח מתחילת 2019, שנרשמו לצד ירידת התשואות באפיק הממשלתי וצמצום מרווחי הסיכון באפיק הקונצרני, "התיאבון של החברות לגיוסים ושל המשקיעים לרכוש בהנפקות מתחיל לחזור".

"היקף הנפקות נמוך בהמשך השנה"

חודש מארס, כאמור, מעיד על תחילת התאוששות, ולפי נתוני חברת מידרוג בסיכום חודשי הגיע היקף הנפקות האג"ח הקונצרניות ל-6.3 מיליארד שקל, שחיקה קלה של כ-3% ביחס למארס 2018. עם זאת, בחברת הדירוג לא שותפים לאופטימיות של ווליו בייס. בממוצע, לפי מידרוג, "בשנים 2016-2018 הרבעון הראשון היווה כשליש מסך הערך הנקוב שגויס במהלך השנה. אם יחס זה יישמר בקירוב, הרי שהרבעון הראשון מבשר על רמת הנפקות נמוכה להיקף הגיוסים בהמשך השנה". 

בחודש החולף היו הבנקים דומיננטיים מבחינת היקפי הפעילות, בראשות בנק הפועלים שגייס כ-2.3 מיליארד שקל, כך לפי מידרוג, ואחריו הבנקים אגוד ולאומי, שגייסו כמיליארד שקל וקרוב ל-800 מיליון שקל, בהתאמה. עוד בסיכום חודשי, גם בנק ירושלים היה בין המגייסים, עם סכום של כ-300 מיליון שקל.

הבנקים היו ענף הפעילות הדומיננטי בשוק גם בסיכום רבעוני, עם גיוסים בהיקף של כ-6-7 מיליארד שקל, לפי נתוני ווליו בייס ומידרוג, שכללו בעיקר כ-3.4 מיליארד שקל על-ידי לאומי ו-2.3 מיליארד שקל על-ידי הפועלים, כך שפעילות הבנקים תפסה יותר מ-40% מהסכום הכולל שגויס ברבעון.

במידרוג מציינים כי ענף הפיננסים מתאפיין במיעוט מנפיקים, וכי גופים פיננסיים שאינם בנקים לא השתתפו בהנפקות כלל (למעט גיוס קטן של הכשרה ביטוח, א' ל') - מצב המהווה "תמונת ראי לרבעון הראשון של 2018, שבו כל ההנפקות בוצעו על-ידי חברות ביטוח ובתי השקעות, ללא השתתפות בנקים".

ב-S&P מעלות מוסיפים בנושא, כי בסיכום רבעוני נרשמה עלייה ניכרת ברמת הריכוזיות בהנפקות, ולפי נתוניה, היקף ההנפקות של עשרת המנפיקים הגדולים ברבעון הראשון התקרב ל-11 מיליארד שקל - כ-70% מסך הפעילות הרבעונית, וזאת לעומת 35% שהיוו עשרת ההנפקות הגדולות של שנת 2018.

נתוני הפעילות בשוק האג"ח

האמריקאיות מלקקות את פצעי הירידות

מגמה בולטת נוספת בסיכום רבעוני היא היעדרותן המוחלטת כמעט של חברות הנדל"ן האמריקאיות מפעילות, אחרי הקריסה שרשמו מרבית סדרות האג"ח של החברות המונפקות בחודשים האחרונים של 2018. כך, בסיכום רבעוני בוצע גיוס בודד בסקטור, של חברת סילברסטין, בהיקף של פחות מ-200 מיליון שקל, וזאת אחרי שברבעון המקביל אשתקד גויסו קרוב ל-3.5 מיליארד שקל ב-11 הנפקות שונות.

בווליו בייס מציינים כי "לפי שעה, מרבית איגרות החוב הזרות נסחרות בתשואות גבוהות, אשר אינן מאפשרות חזרה לגיוסים באפיק זה, ומונעות כמעט לחלוטין את הגיוסים לחברות זרות חדשות". למרות זאת, על הפרק עומד גיוס של עד 500 מיליון שקל שמבקשת לבצע חברת ווסטדייל אמריקה, ככל הנראה כבר בשבועות הקרובים.

בסך-הכול, בסיכום רבעוני בלט בסקטור הנדל"ן גיוס של כ-1.5 מיליארד שקל שביצעה עזריאלי, נוסף על גיוסים של 400-500 מיליון שקל שביצעו אפריקה נכסים ואלוני חץ, ובמידרוג מציינים כי "סקטור הנדל"ן אינו מתאושש לעת עתה, אך נפתח למנפיקים באיכות אשראי בינונית". לפי מידרוג, "חודש מארס נראה כמאשש את המגמה שנצפתה בגיוסי סקטור הנדל"ן מתחילת השנה - דעיכה".

מי שעוד נראה בדעיכה הוא שוק הנפקות המניות הראשוני (IPO), שבסיכום רבעוני סיפק רק הנפקה אחת, של קרן התשתיות ג'נריישן, וגם היא הייתה מאכזבת, עם גיוס של קצת יותר מ-50 מיליון שקל - כמחצית לעומת סכום של 100 מיליון שקל שביקשה לגייס, וגם זאת אחרי הנחה על מחיר המינימום. היום צפויה להתקיים הנפקת הענק של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט. 

קריסה של קרוב ל-90% בעמלות שקיבלו החתמים ויועצי ההנפקות ברבעון הראשון לכ-23 מיליון שקל

הפעילות הדלה יחסית בסיכום רבעוני בשוק גיוסי האג"ח הקונצרניים, ובעיקר היעלמותן הכמעט מוחלטת של חברות הנדל"ן האמריקאיות, הובילה לקריסה של קרוב ל-90% בסך עמלות החתמים והיועצים הרבעוני, לכ-23 מיליון שקל, לעומת כ-160 מיליון של עמלות שקיבלו ברבעון הראשון של 2018. כך עולה מנתוני חברת החיתום ווליו בייס.

בווליו בייס מציינים כי שוק החיתום "התאפיין במשך שנים ארוכות בריבוי שחקנים ובתחרות עזה על כל עסקה", וכי "הירידה בהיקף ההנפקות בכלל, וההנפקות הזרות בפרט, הפכה את שוק החיתום לתחרותי אף יותר".

עוד הוסיפו בחברת החיתום,כי "ללא חזרה של גיוסים לחברות הזרות, צפויות עמלות החתמים להישאר נמוכות משמעותית לעומת השנים הקודמות. רמת התחרות בין החתמים על כל עסקה צפויה לעלות, ועל החתמים יהיה לתת לחברות פתרונות יצירתיים וערך מוסף בתקופה שבה המשקיעים הופכים סלקטיביים, ובוררים כל עסקה".

התפלגות עמלות חתמים ויועצים

עמלות החתמים והיועצים מתחלקות לשלושה סוגים. המרכזי בהם הוא עמלת הפצה, שהיוותה את עיקר התגמול הרבעוני (כ-90%), בהיקף של כ-20 מיליון שקל - המשקף צניחה של יותר מ-80% ביחס להיקף עמלות ההפצה ששולמו בתקופה המקבילה, ושהגיעו אז לכ-110 מיליון שקל.

בווליו בייס הסבירו כי שיעור עמלת ההפצה משתנה בהתאם למו"מ "בין החתם המתמחר לבין החברה המנפיקה, ומושפע, בין היתר, מהיקף הגיוס ומאופי ההנפקה (מניות, חוב, חברות זרות, הרחבות סדרה, דירוג החברה וכו')".

לפי הנתונים, ברבעון הראשון של 2018 נגבו עמלות של כ-34 מיליון שקל מגיוסי החוב של חברות זרות, ואילו העמלות בהנפקות של מניות הסתכמו אז בכ-15 מיליון שקל, לעומת כ-2 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה הנוכחית.

סוג העמלות שנמחק כמעט לגמרי בסיכום רבעוני הוא עמלות ייעוץ, שהסתכמו בפחות ממיליון שקל, לעומת 43 מיליון שקל ששולמו כעמלות ייעוץ ברבעון המקביל. בווליו בייס מציינים בנושא כי יש קושי רב לאמוד את סכומי עמלות אלה, בשל היעדר פרוט והפרדתן מיתר העמלות, אולם לפי האומדנים שלהם, שיעורי עמלות ייעוץ "גבוהים משמעותית בהנפקות של חברות זרות לעומת המקומיות".

עמלות ההצלחה הרבעוניות, שגם אותן קשה לאמוד במדויק, התכווצו לפי הערכת ווליו בייס ביותר מ-70%, לכ-2 מיליון שקל.

מלבד עניין העמלות, בסיכום פעילות חברות החיתום ניכרת הדומיננטיות של דיסקונט חיתום, שהובילה שמונה הנפקות, ואחריה ממוקמות חברות החיתום של ווליו בייס ופועלים אי.בי.אי, עם הובלה של חמש הנפקות כל אחת, ושמרו על מיקום בצמרת, הדומה לתקופה המקבילה.

עם חברות החיתום הבולטות נמנית גם לידר, עם ארבע הנפקות בהובלתה, בדומה לאינפין, ובסך-הכול לפי ווליו בייס, השתתפו בסיכום הנפקות הרבעון הראשון "24 חברות חיתום והפצה, מהן רק 14 השתתפו כחתמים מובילים בהנפקה אחת לפחות". 

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"