גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיצומו של משפט רונאל פישר ורות דוד: עד המדינה ערן מלכה מבקש להשתחרר מהכלא

מלכה, קצין המשטרה שהורשע בסחר במידע מודיעיני משטרתי עם עו"ד רונאל פישר ונידון ל-7 שנות מאסר, מבקש להשתחרר מהכלא לאחר 4 שנים בלבד ● זאת, עקב כניסתו לתוקף של הליך הקיצור המינהלי, המאפשר לשב"ס לקצר מאסר אסירים מעבר ל"ניכוי שליש" ● שב"ס והפרקליטות צפויים להתנגד לבקשה

רב-פקד ערן מלכה / צילום: ליאור מזרחי
רב-פקד ערן מלכה / צילום: ליאור מזרחי

בעיצומו של משפט רונאל פישר ופרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, רות דוד - עד המדינה ערן מלכה, שהיה שותף בכיר למסכת השוחד והשחיתות ונשלח ל-7 שנות מאסר, מבקש להשתחרר מהכלא אחרי 4 שנות מאסר בלבד.

ל"גלובס" נודע כי בחודש הבא (מאי) תדון ועדת השחרורים בבקשתו של מלכה לקיצור עונשו ושחרורו מהכלא. עם זאת, לפי המידע שנמצא בידינו, שירות בתי הסוהר (שב"ס) והפרקליטות צפויים להתנגד לבקשתו של מלכה לשחרור מוקדם ממאסרו.

מלכה (44) מרצה את מאסרו מאז תחילת 2015, ובימים אלה הוא משלים ריצוי של 4 שנות מאסר מתוך 7 שנות המאסר שהוטלו עליו. בבקשתו לשחרור מוקדם מלכה מנסה לנצל את המהלך שנעשה בימים אלה בשירות בתי הסוהר בעקבות פסק הדין של בג"ץ בנוגע לשטח המחיה בבתי הכלא, שמאפשר קיצור נוסף בתקופת המאסר של חלק מהאסירים, מעבר לניכוי שליש.

בפסק הדין של בג"ץ מיוני 2017 נקבע כי על המדינה לעשות את הנדרש, כך שתוך 18 חודשים שטח המחיה המזערי לכל אסיר ועצור יעמוד לפחות על 4 מ"ר ללא שירותים ומקלחת (או 4.5 מ"ר, כולל שירותים ומקלחת).

החלטת בג"ץ הביאה את הכנסת לתקן את פקודת בתי הסוהר באופן שמאפשר לשב"ס להורות על קיצור מאסרם של אסירים בתקופה נוספת מעבר ל"ניכוי שליש". הקיצור המינהלי, שמכונה "מינהלי כפול", נע בין מספר שבועות למספר חודשים. בעקבות כניסתו לתוקף של הליך הקיצור המינהלי הכפול, הדיון בוועדת השחרורים בעניינו של מלכה הוקדם בחצי שנה, וכאמור הוא צפוי לקרות במאי.

מידע מחקירות סמויות

מלכה - קצין חקירות לשעבר, עורך דין בהשכלתו והאיש שלעיניו נחשפו סודות כמוסים של יחידות החקירה הרגישות ביותר ביחידת להב 433 של המשטרה - הורשע במסגרת הסדר טיעון בכך שסחר עם עו"ד רונאל פישר במידע מודיעיני משטרתי מתוך חקירות בתמורה לשוחד ולטובות הנאה.

מלכה הודה כי קָשר קֶשר עם פישר, עורך דין בעל שם וקשרים ענפים, שבמסגרתו העביר לאחרון שלא כדין, בין היתר באמצעות ערוץ תקשורת סודי שקיימו ביניהם, מידע מחקירות סמויות וגלויות, נוסחי שאלות מתוך חקירות עתידיות, התראות לגבי מעצרים צפויים וכיוצא באלה. מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה (לאחר שהפרישו אחוז מסוים לעוזרת האישית של פישר, שפעלה כגורם מתווך), או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו המשפטיים של פישר.

בחלק מהמקרים פישר ומלכה הציגו מצגי-שווא בפני נחקרים פוטנציאליים בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם, על-מנת לקבל סכומי כסף גדולים בתמורה לכך שיסייעו לאותם נחקרים לכאורה בסגירת "התיק" המתנהל נגדם. כתוצאה מכך נפגעו חקירות שנוהלו על-ידי המשטרה ויחידות אכיפה אחרות.

העיד נגד שותפיו

ביוני 2015 חתם מלכה על הסדר טיעון, שבמסגרתו הסכים להעיד נגד שותפיו לכאורה למסכת השוחד. בתמורה הסכימה הפרקליטות שלא להטיל על מלכה סנקציות כלכליות שהיו פוגעות בו ובמשפחתו, אך עתרה להטיל עליו 10 שנות מאסר.

בית המשפט המחוזי בירושלים הטיל על מלכה 8 שנות מאסר. מלכה ערער על חומרת העונש, וב-15 ביוני 2016 הפחית בית המשפט העליון שנה מתקופת המאסר ופסק כי מלכה ירצה עונש של 7 שנות מאסר. ההחלטה התקבלה בדעת רוב של השופטים צבי זילברטל ויורם דנציגר. השופט מני מזוז סבר בדעת מיעוט כי אין להתערב בעונש שהטיל המחוזי.

בנוסף לרונאל פישר ורות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עומדים לדין בפרשת פישר גם יאיר ביטון, בעל השליטה לשעבר בחברת הבנייה הציבורית ב. יאיר; ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל (מע"צ). 

ובינתיים - שורת צרות לתביעה במשפטם של פישר ודוד

בקשתו של עד המדינה, ערן מלכה, לשחרור מוקדם ממאסרו, מוגשת על רקע שורה של צרות לפרקליטות מחוז ירושלים ולמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש), שמנהלות את משפטם של עו"ד רונאל פישר ופרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, רות דוד.

פרשת פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי לשעבר, "סלב" לעת מצוא ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמרמה. בין היתר נחשד פישר כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, שאותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 1,500 דולר שיועברו לאנשי משטרה.

פישר הואשם כי יצר קשר מושחת עם רב-פקד ערן מלכה, שבמסגרתו העביר לו האחרון מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

המשפט, שהחל בקול תרועה רמה מצד התביעה, הלך והסתבך ככול שהזמן חולף. ממש לאחרונה נמחק מהתיק אחד מאישומי השוחד המרכזיים הנוגע לאחים הקבלנים, יוסף ואביב נחמיאס. השניים, שהואשמו בתחילת הדרך במתן שוחד למלכה באמצעות פישר, הגיעו לפני כחודש וחצי להסדר טיעון, שבמסגרתו בוטלו כל אישומי השוחד נגדם. האישומים נגד אביב נמחקו כליל, ואילו יוסף הורשע בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בלבד.

יתר על כן, בעקבות הסדר הטיעון עם האחים נחמיאס קבע בשבוע שעבר השופט משה סובל המנהל את המשפט, כי קיימת סתירה מהותית בין האישום נגד פישר לבין ההסדר עם האחים. בשל הסתירה הורה בית המשפט לתקן את האישום נגד פישר, כך שלא יכלול עובדות הסותרות את הסדר הטיעון עם האחים נחמיאס. משמעות החלטתו של סובל עשויה להיות דרמטית במיוחד ו"להפיל" את אחד האישומים נגד פישר הנוגע לעבירה של תיווך לשוחד.

ההתפתחויות הללו הצטרפו, בין היתר, להחלטת השופט סובל מפברואר 2018 לקבל את בקשתו של פישר, לבטל את האישום נגדו בשיבוש מהלכי משפט בפרשה המכונה "פרשת בוצ'ן", מחמת "הגנה מן הצדק" ובנימוק כי העמדתו לדין של פישר בגין האישום הזה מפלה אותו לרעה ביחס למלכה.

צרותיה של התביעה לא מסתיימות בכך. גם מלכה, שכשותף המרכזי לפשעים של פישר אמור היה להיות עד המפתח להוכחת אשמתו, התגלה במהלך המשפט כעד תביעה לא מוצלח במיוחד. עדותו הייתה רצופת סתירות. מלכה הודה על דוכן העדים כי חלק מהדברים שמסר בחקירתו כלל לא התרחשו.

כך, למשל, העיד שהוא המציא דברים על התנהגותה של רות דוד, כדי להישמע אמין בפני חוקריו. למשל, הוא הודה כי אירוע שעליו סיפר בחקירתו, שבו כביכול לקוחות של פישר תרמו כספים לעמותה שבה מכהנת רעייתו של ניצב לשעבר, ירון בארי, כלל לא התרחש, לפחות לא באופן שבו תיאר אותו.

מלכה צפוי לחזור ולהעיד במשפט אודות חומרים שהתביעה מצאה בטלפון הסלולרי שלו, והוא עדיין לא נחקר עליהם. 

*** חזקת החפות: ההליך המשפטי נגד רונאל פישר, רות דוד, שי ברס, ויאיר ביטון עודנו בעיצומו. הארבעה מכחישים את המיוחס להם, ושמורה להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • שני בני אדם נוספים נפצעו בתאונה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35