גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על רקע המשבר: לאן נעלמו הדירקטורים בחברות התקשורת

המשבר העמוק בענף התקשורת, כפי שבא לידי ביטוי בדוחות האחרונים לבורסה, מוביל לשאלה מתי יבינו קברניטי החברות שלאורך זמן לא ניתן להמשיך בלי צעדי התייעלות דרמתיים ● ניכר שמשרד התקשורת מתחיל להבין את עומק הבעיה, אבל תפוח האדמה הלוהט הזה כבר יתגלגל לשר הבא

ניר שטרן, מנכ"ל סלקום / צילום: תמר מצפי
ניר שטרן, מנכ"ל סלקום / צילום: תמר מצפי

הדוחות האחרונים של חברות התקשורת חשפו את עומק המשבר שבו מצוי השוק. בשורה התחתונה, כל החברות מפסידות כסף אם מנטרלים כל מיני תרגילים חשבונאיים. אלו לא רק בשורות רעות עבור החברות. גם המשקיעים, משרד התקשורת והציבור כולו צריכים להיות מודאגים.

שלשום (ב') פרסמנו כי משרד התקשורת מבין את עומק המשבר וכבר החל להיערך למצב של משבר עמוק בשוק, שיכול להגיע עד לקריסה של אחת החברות. הדאגה של משרד התקשורת בהחלט במקומה, כי העובדה שהוא מנהל רגולציה של שוק שנמצא במשבר מעמידה אותו כל הזמן בפני הדילמה: כיצד יושפעו ההחלטות שיקבל על המפעיל שמפסיד כסף.

כשמשווים את התוצאות של פרטנר לסלקום ב-2018 רק בפעילות הסלולרית, מבינים מדוע פרטנר הצליחה לייצר נראות - חשובה מאוד יש לומר - שסלקום, בניהולו של ניר שטרן, נמצאת במצב קשה יותר. גם אם מנטרלים כל מיני משחקים חשבונאיים, ובפרטנר בניהולו של איציק בנבנישתי יש לא מעט כאלה. 

בשורה התחתונה, הפעילות הסלולרית בפרטנר פשוט נשחקה פחות. הנתונים מלמדים שפרטנר במונחים שנתיים נשחקה בפעילות הסלולר (הכנסות משירותים והכנסות מציוד קצה) ב-4% לכ-2.5 מיליארד שקל, וסלקום נשחקה ב-12% לכ-2.4 מיליארד שקל. פלאפון גם נשחקה באותו שיעור כמו בפרטנר, והפעילות אצלה הסתכמה ב-2.4 מיליארד שקל.

למרות העובדה שהאינדיקציות מראות שסלקום נשחקה יותר, הרי שבשורה התחתונה צריך להבין שההשוואה בין החברות הסלולריות הפכה לכמעט בלתי אפשרית. מדוע? ראשית, צריך להוציא את פלאפון מהמשוואה, כי היא היחידה שיש לה רווחי מימון, ולכן אין לה החובות של סלקום ופרטנר. שנית, הרווח הנקי של פרטנר וסלקום משקלל את נתוני הפעילות הקווית ואת האינטרנט - שירותים שאין לפלאפון, ולכן עוד יותר קשה להשוות בין החברות. ולבסוף, פלאפון נמנית עם קבוצת בזק, והחיים בצלה נוחים יותר.

ההשוואה הופכת למורכבת יותר כשמבינים שכל חברה מסווגת את הציוד קצה בסעיפים אחרים. לדוגמה, חברה אחת מוכרת טלוויזיות ומסווגת אותן כציוד קצה סלולרי, וחברה אחרת מסווגת אותן בתור ציוד קצה נייח.

השיעור שאפשר ללמוד מגולן טלקום

לצורך התרגיל המחשבתי, למרות הקושי והתרגילים הפיננסיים של כל חברה וחברה, בואו נשווה את הרווח התפעולי בסלולר בלבד של החברות הוותיקות לרווח התפעולי של גולן טלקום, שהיא חברת סלולר נטו שמוכרת רק שירותי זמן אוויר. אין לה מכירה של ציוד קצה. 

הרווח התפעולי של גולן טלקום הסתכם בשנה שעברה ב-92 מיליון שקל. החברות הוותיקות? הן נותרו הרחק מאחור. פלאפון הפסידה 2 מיליון שקל, פרטנר הרוויחה 68 מיליון שקל וסלקום הרוויחה 46 מיליון שקל. 

המספרים האלה מספרים את הסיפור כולו. גולן טלקום, חברה עם עלויות אפסיות בהשוואה למתחרותיה הוותיקות, מייצרת רווח תפעולי גדול יותר. וזה מעלה את השאלה הגדולה, היכן הדירקטורים של פרטנר וסלקום ולמה קולם לא נשמע? יכול להיות שהם מחכים לנס שיציל את החברות, כי ללא שינויים משמעותיים וללא התייעלות משמעותית, העתיד שלהן לוט בערפל.

 

מי החברה שנשארה מתחת לרדאר

בעוד שהדוחות חשפו תמונה עגומה ברוב החברות, חברה אחת נותרה מתחת לרדאר - חברת הוט. מאחר שהאג"ח שלה הפסיק להיסחר בבורסה בישראל, הדוחות של הוט מוטמנים בתוך הדוחות של החברה האם אלטיס, ולכן הם חסרים מאוד מבחינת נתונים. 

ואולם גם מה שניתן לחלץ מהדיווח המצומצם של אלטיס מספיק כדי להבין שהמשבר בשוק התקשורת אינו פוסח על הוט. ברבעון האחרון של 2018 הכנסות החברה נשחקו ב-10% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והסתכמו בכמיליארד שקל. ה-EBITDA (רווח לפני הפחתות ומסים) נשחק ב-20% לעומת אשתקד והסתכם ב-495 מיליון שקל, ירידה של 99 מיליון שקל.

גם הלקוחות הצביעו ברגליים. ב-2018 הוט איבדה 11 אלף מנויים, שאותם היא מגדירה כמנויים בטלוויזיה, באינטרנט ובטלפוניה, כולל מנויי טריפל. עם זאת צריך לסייג ולומר כי ישנם סימנים מעודדים לרבעון הראשון 2019 והתמתנות בשחיקה ברבעון הרביעי.

הדוחות של הוט תמיד היו מורכבים יותר לפיענוח, גם כאשר החברה נסחרה בישראל. אבל הפעם לא צריך לנבור יותר מדי בדוחות של בעלת השליטה הצרפתית כדי להבין את גודל השחיקה במגזרי הפעילות השונים: הסלולר, הטלפוניה, הטלוויזיה והאינטרנט.

ב-2018 איבדה הקבוצה 212 מיליון שקל בהכנסות הכוללות, שירדו מ-4.2 מיליארד שקל לכ-4 מיליארד שקל. עיקר השחיקה היא בפעילות הנייחת, שכאמור כוללת את הטלוויזיה והאינטרנט והטלפוניה כולל במגזר העסקי. בפעילות זו לבד החברה איבדה בתוך שנה 201 מיליון שקל, וזאת בזמן שהיא מצליחה להגדיל את ההכנסות בפעילות הסלולר ב-48 מיליון שקל, למרות הצמצום בגיוסים שצמחו מעט מאוד. המשמעות היא שטיוב הפעילות בסלולר והפסקת המבצעים המטורפים הניבו את התוצאה המיוחלת.

במונחים רבעוניים, השחיקה בהכנסות ברמת הקבוצה מראה שמרבעון שלישי לרבעון רביעי איבדה הוט 20 מיליון שקל שהסתכמו ב-959 מיליון שקל. הסלולר והשוק העסקי, שצמחו בהכנסות ברבעון האחרון, מיתנו את השחיקה.

למרות ההתאוששות, הוט עדיין נשחקת

בטלוויזיה הכוללת את הפעילות הקווית של הוט, איבדה הקבוצה כאמור 11 אלף מנויים, אך ברבעון האחרון היא איבדה 2,000 מנויים בלבד. ונראה גם שמגמת הנטישה נעצרה. על פי נתונים שהגיעו לידי "גלובס", החברה חזרה לצמוח ברבעון הראשון של השנה ב-2,000 מנויים, אך חשוב להדגיש שהמספרים שמדווחות החברות מוטים בצורות שונות. כמעט בלתי אפשרי כיום לדעת איך כל חברה רושמת את מנוייה, והאם היא כוללת מנויים באפליקציות בספירה כפולה וכו'.

מה שחשוב זו השורה התחתונה, והיא שהוט נשחקת כמו כולן. לשם השלמת התמונה בסלולר, הוט כמעט וקפאה בגידול במנויים ב-2018 והוסיפה 2,000 מנויים בלבד. תזרים המזומנים החופשי של הקבוצה נשחק ב-215 מיליון שקל ל-728 מיליון שקל.

הקלפים בידיים של משרד התקשורת

השחיקה הזו מובילה אותנו לשאלה החשובה באמת - מה הסיכוי שהוט תפתח את הכיס ותיכנס לפרויקט הסיבים האופטיים. על פניו הסיכוי הזה נראה נמוך מאוד. אם הוט תישאר מאחור, זה ישנה את כל תפיסת ההשקעות בשוק הקווי בישראל, כי הוט למעשה שוברת את התפיסה שיש בישראל שתי רשתות נייחות מתחרות בפריסה אוניברסלית, היא ובזק. 

ולמשרד התקשורת שנאלץ לנהוג ברגישות כלפי החברות בגלל מצבן הקשה, לא תישאר ברירה אלא לפטור את הוט מחובת הפריסה האוניברסלית של סיבים אופטיים בגלל מצבה. בקיצור, המשרד היום אוכל את פירות הבאושים שהוא בעצמו יצר, אך הבעיה היא שגם הוא לא יודע כיצד לתקן את המצב. אולי כניסת שר חדש תשנה את התמונה.

השנה הנוכחית היא שנת מבחן לענף התקשורת כולו, והכתובת כבר על הקיר. השאלה שתישאל היא מי מהחברות תפסיד יותר ומה יהיו ההשלכות של הפסדים אלו. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן