גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפך התמנון לאחת המנות הפופולריות במסעדות ארצנו?

לאט-לאט הזדחל התמנון ממעמד של "איכסה" לאחת המנות הפופולריות במסעדות ארצנו ● מה יש בו, ביצור הימי החייזרי למראה, שהפך ממאכל של עניים שבעניים למנת יוקרה במיטב המסעדות?

זרוע תמנון ותבשיל שעועית לבנה במסעדת לגו ומלבר / צילום: אפיק גבאי
זרוע תמנון ותבשיל שעועית לבנה במסעדת לגו ומלבר / צילום: אפיק גבאי

בקיץ שלפני סוף התיכון, יצאנו בני השכבה הבוגרת של שבט צופי הים להפלגה המסורתית ליוון. ערב אחד בכפר לאונידיון, איפשהו לחופי הפלופונסוס, כיכבה בתפריט מנה מהחלל החיצון: זרועות צלויות של תמנון ששלו דייגי הכפר מוקדם יותר באותו יום ושנשות הכפר דפקו אותו על סלע נמרצות (המקבילה המקומית לפטיש שניצלים) - כך הסביר לנו רב החובל המקומי שנלווה אלינו. כמו ההפלגה כולה, גם המנה הזו הייתה נפלאה.

כמובן שלא כולם חשבו כך. כמה ימים מאוחר יותר, כשאחד הבנים מצא יומן של בת מהשכבה וקרא בקול רם חלקים נבחרים מתוכו, זכור לי עד היום המשפט הבא: "רועי הזמין לארוחת הערב תמנון וגם אכל אותו. זה היה נורא!!!!!!!!". סימני הקריאה במקור.

תמנון, אם לומר את האמת, היא באמת חיה שלא פשוט לראות על הצלחת, גם בפעם הרביעית והעשירית. לא פלא שיש אפילו תיאוריות קונספירציה שונות ומשונות שטוענות שמדובר ביצור שהגיע לכדור הארץ מפלנטה אחרת (ובמילים אחרות: חייזר). מספיק לראות ברשת סרטונים של תמנונים חומקים מתוך חור בגודל מנעול מפתח בסירת הדייגים בה נלכדו כדי לתהות אם יש אמת בסברה הביזארית הזו.

"פעם, מאוד פחדו בארץ מלאכול תמנון, זה נכון. בשונה מקלמרי למשל, שאפשר לנקות ולחתוך לפרוסות והמנה הסופית לא מזכירה את הדיונון שרואים בים, עם המנה הסופית במקרה של התמנון זה הרבה יותר קשה", אומר השף הצעיר והמוערך מוטי טיטמן ("מלגו ומלבר"). טיטמן מגיש מנות תמנון בכל תפריט שיצר מאז שהתחיל לאייש את עמדת השף במסעדה. הוא גם ראה בחייו דג או שניים בבית: דודו הוא מוסי רז, בעלי חנות הדייגים המיתולוגית בשוק הכרמל, מוסי פנסטר.

תמנון צלוי בגריל / צילום: אפיק גבאי

תמנון עם לאבנה וסחוג

20 שנה כמעט עברו מאז אותה הפלגה של צופי הים, והתמנון - שהוא חלק בלתי נפרד מהתפריט ביוון וקפריסין השכנות וכמובן שבחבלי גליסיה ואנדלוסיה שבספרד (וגם ביפן ובקוריאה, אבל זה כבר סיפור לגמרי אחר) - מקבל בשנתיים האחרונות יותר ויותר מקום במסעדות הארץ. הפעמים הראשונות שנתקלתי במנות תמנון מאז אותה מסעדה בלאונידיון היו במסעדת "עלמה" קצרת היומין של יונתן רושפלד, שם הגיש זרועות צלויות בגריל פחמים - וכן כקרפצ'יו מופתי של השף רועי סופר במסעדת בינדלה.

מלבד מלגו ומלבר, כיום ניתן למצוא מנות תמנון - מקומי או קפוא מיוון או ממרוקו - במסעדות כמו שילה התל אביבית, אורי בורי העכואית, מאריס שוק דגים שבשוק צפון שברמת החייל, בהם צורבים תמנון ומגישים לצד יוגורט, סלק, תפוח אדמה, סלמון כבוש וצלפים.

בגרקו היוונית מגישים כמתבקש תמנון צלוי בגריל עם חומץ, שמן זית, בצל בגריל, אורגנו ולימון; ב"הולה" שהיא קצת מקומית והרבה ספרדית, מגיש ויקטור גלוגר "תמנון אל פימפי", מנת זרועות תמנון צרובות בהשראה אנדלוסית (כמחווה למסעדת "אל פימפי" שבמלגה ליתר דיוק - שאנטוניו בנדרס הוא מבעליה), על תפוח אדמה קונפי עם פפריקה מעושנת, שום, שמן זית ופטרוזיליה. מאנטה ריי מגישים אותו כמזט עם שעועית לבנה, אורוגולה וסחוג.

"תמנון לפי דעתי נכנס לתודעה בארץ לפני לא יותר מחמש שנים. בעיניי יש בו קולינריה גבוהה ופוטנציאל לפיין דיינינג שאין למשל בקלמרי", אומר טיטמן. "גם בהכנה שלו, תמנון הוא כל-כך מורכב ולא פשוט, שיש בו משהו מאתגר. צריך לטפל בו בתשומת לב ולהשתמש גם בהרבה כוח כדי לרכך את הבשר שלו.

"קלמרי לדעתי הוא קצת גומי. תמנון הרבה יותר בשרי, ובגלל זה אני הרבה יותר מחובר אליו. אני מגיש בכל תפריט עונתי וריאציה אחרת שלו. עכשיו למשל אני עושה את זה בדרך כלל בסגנון איטלקי, ובטכניקה שלמדתי ממאמה באיטליה: יוצקים מים בתחתית סיר ומוסיפים המון ירקות. מעליהם מגיע התמנון שמתבשל בסיר מכוסה מבלי לגעת במים - רק מהאדים של הירקות המתבשלים. ממש דים סאם, שיוצר מנה סופר-רכה, שלפני ההגשה אנחנו צורבים בפלאנצ'ה לפריכות וצבע".

איך מקבלים הלקוחות את המנה הזו, אני שואל. "מקבלים? עפים! כל מנת תמנון היא אחת המנות הנמכרות במסעדה וכשהיא לא בתפריט - אנחנו מקבלים תלונות. היום הקהל מוכן לנסות ולחוות מה שלא היה מוכן לפני 10 ו-15 שנים. אוכלים גם שרימפס נא, משהו שפעם היו נחרדים ממנו. עברו הימים האלה של השמרנות", אומר טיטמן.

יקר אבל שווה

ברוב השפות, תמנון קרוי על שם תמנת זרועותיו (שמונה בארמית). כמאכל, העדויות הראשונות לצריכת תמנונים מגיעות מאיי יוון ומכפרי החוף, שם נחשב למאכל של העניים שבעניים. כיום כמובן מדובר בסיפור אחר לגמרי, ותמנון עולה - לפני שלוקחים בחשבון את העובדה שחצי ממשקלו הולך לאיבוד בבישול, ב-100-90 שקלים בממוצע לקילו. "יקר אבל שווה", פוסק השף תומר טל, שעומד מתחילת החודש בראש מסעדת ג'ון וג'ורג שבמלון דריסקו היפואי, בחלל שחלקו אייש בשעתו גם את מסעדת קרן המיתולוגית של חיים כהן (שתחתיו בישל בארבע השנים שקדמו לפתיחת המסעדה ב"יפו תל אביב").

אחת המנות הראשונות הפופולריות במסעדה, שנהנית מבאזז מרשים מאז פתיחתה, היא מנת התמנון, שפרוסה דק מאוד ומוגשת על לחם שעליו גם אריסה שמכין טל, חצילים שרופים בגריל, לחם חלב בריושי ורוטב יוגורט מצומצם בבישול עם זעתר, טימין, מרווה, ופלפל שאטה עם הפתעה שמתחבאת בביס הראשון - קוביות קטנטנות של כבש. וכן, זה טעים ומרהיב כמו שזה נשמע.

"ההשראה שלי היא לשלב טעמים מפה - מכור ההיתוך שהוא ישראל - עם מרכיבים שמעניינים אותי, כמו במנת חורשט סבזי פרסי עם אטריות פיצי ופירות ים שמשלבת, כמו התמנון, פירות ים עם טעמים מקומיים. אני מאוד אוהב לחתוך מרכיבים דק, כך שהכול נמס בפה. זה נעים וכיף לאכול ומתקבל משהו חדש, בטעם שאתה לא מצפה לקבל כשאתה מזמין תמנון".

תמנון צרוב ברוטב שמן זית ושום

מרכיבים ל(6-4 מנות):

תמנון גדול במשקל קילוגרם לפחות - טרי או קפוא ("כמובן שעדיף טרי ומקומי", מטעים טל)
2 גזרים
2 בצלים
3 עגבניות
2 שיני שום

להגשה:
1/4 כוס שמן זית
3-2 שיני שום פרוסות דק לאורך
1/2 פלפל צ'ילי ירוק פרוס דק לרוחב - לא חובה. אפשר להחליף גם בפתיתי צ'ילי אדומים בצוק העיתים
עלי פטרוזיליה קצוצים
מיץ מלימון אחד
2 תפוחי אדמה בינוניים, על קליפתם - מבושלים עד לריכוך (אפשר גם במיקרו)

הכנה: יוצקים מים לסיר גדול עם מכסה שאוטם אותו היטב. מוסיפים את כל הירקות ומביאים לרתיחה. טובלים במים הרותחים את התמנון לכ-5 שניות. מוציאים וחוזרים על הפעולה שוב עוד פעמיים ("זה מביא את הסלסול היפה לזרועות", אומר טל).

מוסיפים את התמנון למים הרותחים כך שכולו מכוסה מים היטב. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית ועל סף רתיחה במשך שעה או עד לריכוך מלא. נפטרים מהמים ומהירקות שבסיר וכן מראש התמנון, ופורסים את זרועותיו לטבעות רוחביות, בעובי של 5 מ"מ.

הגשה: מחממים במחבת גדולה שמן זית. ומוסיפים את טבעות התמנון, השום והצ'ילי. מטגנים קצרות עד להזהבה. פורסים את תפוחי האדמה לרוחב או שחותכים לקוביות ומטגנים במקביל, במחבת נפרדת ובמעט שמן. מסדרים את תפוחי האדמה בתחתית צלחת הגשה גדולה ומעל את התמנונים. יוצקים מעל מיץ לימון, מפזרים עלי פטרוזיליה ומלח (וקצת פתיתי צ'ילי אם רוצים) ומגישים מיד.

מתכון ביתי של תומר טל, שף מסעדת ג'ורג' וג'ון במלון דריסקו

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה