גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה באמת עמד מאחורי החלטת חברת החשמל לוותר למצרים על חוב של 2 מיליארד דולר

מתווה ההסכם שאושר על ידי דירקטוריון חברת החשמל, שכולל תספורת של 85% מהחוב שנפסק לה בערכאות בינלאומיות, מעורר סערה • חברת החשמל העדיפה להסתפק ב–500 מיליון דולר ביד מאשר 2.3 מיליארד דולר על העץ, אבל גם את המעט הזה לא בטוח שתקבל • "גלובס" עושה סדר בהסדר השנוי במחלוקת

אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת גז לוויתן / צילום: אלבטרוס

מתחת לרדאר, דירקטוריון חברת החשמל אישר ב-31 בינואר השנה את הסכם הפשרה עם חברות הגז המצריות, שקובע כי תקבל כ-500 מיליון דולר בלבד, וגם הם בפריסת תשלומים עד 2028. השבוע נחשף ב"גלובס", כי רשות החברות הממשלתיות דורשת מדירקטוריון החברה לדון מחדש במתווה, בטענה שהמידע שהוצג בפניו היה חלקי בלבד. פרסום הדברים עורר סערה, והביא את החברה לאשר רשמית את הפרסום.

הסכם הפשרה המתגבש מעורר שאלות חשובות: האם מדובר בעסקה מוצלחת עבור צרכני החשמל? האם יש קשר בין הפשרה לבין עסקאות יצוא הגז למצרים? מה היו הפגמים בהליך לטענת מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט והאם ניתן היה להשיג יותר? וכמובן השאלה המתבקשת, מדוע הוסתרה מהציבור העובדה שמתווה ההסכם אושר עקרונית בדירקטוריון חברת החשמל לפני למעלה מחודשיים? "גלובס" עושה סדר.

הסיבה להסתרת ההסכם מהציבור

ב-31 לינואר החליט דירקטוריון חברת החשמל לאשר את הסכם הפשרה עם חברות הגז המצריות, בכפוף למספר תנאים, ובהם קבלת אישור רשות החשמל להסכם. חברת החשמל היא לא רק חברה ממשלתית, אלא גם חברה ציבורית - איגרות החוב שלה נסחרות בבורסה והיא מחויבת לדווח על כל אירוע שיש לו השפעה מהותית על עסקיה.

למרות זאת, החברה לא דיווחה על החלטת הדירקטוריון וגם לא על מכתב שנשלח לה ב-25 במארס על-ידי מנהל רשות החברות הממשלתיות יעקב (ינקי) קוינט, שבו מבקש מנהל הרשות כי דירקטוריון החברה יקיים דיון נוסף במתווה.

הסיבה: לטענתו, לא הוצגו בדיון הקודם בפני חברי הדירקטוריון מלוא הנתונים הרלוונטיים. בדיווח שהעבירה אתמול (ג') לבורסה, טענה החברה כי הסיבה לעיכוב בדיווחים הייתה חשש שפרסום מתווה הפשרה ופרטים הקשורים אליו יביא ל"סיכול ההסכם". אמש הודיעה החברה כי בכל מקרה רשות החשמל הייתה מפרסמת את עיקרי ההסכם במסגרת שימוע ציבורי, לפני מתן אישור סופי.

הפסקת הזרמת הגז

הציבור נתן הלוואה, ולא יקבל אותה בחזרה

לגבי הפיצוי המוסכם, מדובר למעשה בהחזר הלוואה שנתנו צרכני החשמל בישראל לחברת החשמל בין השנים 2012-2015 למימון רכישת דלק יקר לייצור חשמל, שחברת החשמל נאלצה לרכוש לאחר שהופסקה הזרמת הגז הטבעי ממצרים. אבל בפועל, צרכני החשמל שילמו הרבה יותר ממה שהם מקבלים בחזרה.

במארס 2012 הודיעו חברות הגז של ממשלת מצרים על הפסקת הזרמת הגז לישראל ועל ביטול חד-צדדי של הסכם שנחתם ב-2005 עם חברת החשמל וחברת EMG, שהקים איש העסקים הישראלי יוסי מימן עם שותף מצרי. כתוצאה מהפסקת הזרמת הגז, נאלצה חברת החשמל לרכוש דלקים יקרים יותר לייצור חשמל, כמו למשל סולר. מאחר שלחברה לא הייתה יכולת כספית לממן את רכישת הדלקים, הסכימה המדינה להלוות לחברת החשמל כ-10 מיליארד שקל.

במהלך שחוקיותו שנויה במחלוקת, נקבע כי את ההלוואה יחזירו צרכני החשמל באמצעות העלאת תעריף החשמל בעד 40% למשך תקופה של שלוש שנים (2012-2015). חברת החשמל מצידה תבעה את חברות הגז המצריות בבוררות בינלאומיות ודרשה פיצוי בגובה 4.15 מיליארד דולר.

ב-2015 פסק טריבונל בוררות בשווייץ לטובת חברת החשמל פיצוי של 1.76 מיליארד דולר, בתוספת הוצאות משפט וריבית בסכום כולל שעומד נכון להיום על 600 מיליון דולר. בחברות הגז המצריות ערערו, אך ב-2017 דחה בית משפט בשווייץ את ערעורן. בסופו של דבר הצדדים סיכמו על סכום נמוך בהרבה.

לפי מתווה הפשרה, שסוכם ואושר עקרונית בדירקטוריון חברת החשמל ב-31 בינואר, ישלמו חברות הגז המצריות (EGAS ו-EGPC) לחברת החשמל סכום של 500 מיליון דולר על-פני 8.5 שנים, מתוכם 60 מיליון במעמד חתימת ההסכם. בנק מצרי בבעלות ממשלת מצרים יעמיד ערבות (Letter of Credit) להבטחת התשלומים הבאים עד שנת 2028.

יפתח רון טל / צלם: איל יצהר

מי מבטיח שהפעם המצרים יעמדו בהסכם?

מדובר בעסקה גרועה לפי כל קנה מידה ישראלי או מערבי. על-פי תחשיבי רשות החברות, הסכום שתקבל חברת החשמל - עבור צרכני החשמל בישראל - מהווה תספורת של 85% על הסכום הנומינלי שנפסק לטובתה בבוררות הבינלאומית בשווייץ. אבל התחשיב של רשות החברות אופטימי מאוד, משום שהוא מניח שהחברות המצריות (שכבר הפרו פעם אחת הסכמים עם חברת החשמל) יעמדו הפעם בכל התחייבויותיהן וישלמו את כל התשלומים עד 2028.

מוותרים על 2 מיליארד דולר ללא סיבה ברורה

חברת החשמל מקבלת על עצמה את הסיכון שההסכם יופר בכך שהיא מאשרת, כי החוב מבחינתה כבר לא 2.3 מיליארד דולר אלא רק חצי מיליארד. הוויתור הזה הוא בלתי הפיך ולחברת החשמל לא תהיה אפשרות לחזור לסכום המקורי במידה שהצד השני לא יבצע את חלקו. יש ודאות רק לגבי התשלום הראשון של 60 מיליון הדולר. שאר התשלומים מותנים בסוג של ערבות של בנק מצרי וברצונן הטוב של החברות המצריות.

נכוו בעבר ורצו לצמצם סיכונים

כיצד מצדיקה חברת החשמל חתימה על עסקה כזו? בחברת החשמל אומרים שאת העסקה יש לראות ביחס לאפשרויות לגבות את החוב שהיו מלכתחילה מאוד מוגבלות כיוון שמדובר בחברות ממשלתיות מצריות, שאין להן פעילות או נכסים בחו"ל שאפשר לנסות ולעקל.
בחברת החשמל מראש ניסו להנמיך לרצפה את הציפיות בישראל לגבי האפשרות של קבלת פיצוי - ב-2011 למשל, עוד לפני הגשת התביעה לבוררות בשווייץ, אמר יו"ר החברה יפתח רון-טל בכנסת לח"כ מירי רגב, "שנינו נהיה בפנסיה לפני שנראה שקל".

גם במהלך המשא ומתן נשמעו מכיוון חברת החשמל סיפורים על קשיחותם המופלגת של המצרים. "המצרים באים למו"מ עם עמדת פתיחה מאוד קשוחה ולאורך כל המו"מ הם לא זזים ממנה מילימטר", סיפר פעם איש עסקים ישראלי שהיה קשור למגעים.

יעקב קוינט / צילום: שלמי יוסף

רשות החברות נעמדה על הרגליים האחוריות

יעקב (ינקי) קוינט, מנהל רשות החברות שבזכות מכתבו נחשף הסכם הפשרה, וטען כי החלטת הדירקטוריון לאשר את מתווה הפשרה לא התקבלה על-סמך תמונה משפטית וכלכלית מלאה. לטענתו, בחוות הדעת המקצועית שהוצגה לדירקטוריון נפלו פגמים ולא הוצגו חוות דעת מספקות לגבי היכולת לגבות את החוב ולגבי הנכסים של החברות המצריות. חברת החשמל טענה במכתב תגובה לקוינט מה-31 בינואר כי לדירקטוריון הוצג כל החומר הרלוונטי, שהיה סביר להציג בנסיבות העניין.

למה נושים פרטיים כן, אבל חברת החשמל לא?

נקודה מרכזית נוספת שמעלה קוינט היא מדוע לא הוצגה חוות דעת לגבי האפשרות לתבוע את EMG - חברה שהקימו איש העסקים הישראלי יוסי מימן ושותפו המצרי חוסיין סאלם - שסיפקה לחברת החשמל את הגז. EMG תבעה בעצמה את חברות הגז המצריות, וזכתה במסגרת הבוררות בסכום של 324 מיליון דולר. ב-26 בספטמבר רכשו דלק קידוחים של יצחק תשובה, נובל אנרג’י וחברה בשם איסט גז, נתח שליטה (39%) ב-EMG תמורת 518 מיליון דולר, ונושי החברה קיבלו בחזרה, לפי הערכות כ-60% מהחוב שלהם.

קוינט טען, שהסכם ראוי היה מבטיח לצרכני החשמל לקבל החזר בשיעור דומה לזה שקיבלו נושי EMG. על-רקע זה הוא דרש להציג לדירקטוריון חברת החשמל חוות דעת משפטית לגבי האפשרות לתבוע את EMG - שגם היא הפרה את ההסכם מול חברת החשמל, ולמרות זאת לא נתבעה על-ידה. בנוסף, EMG העמידה בזמנה לחברת החשמל ערבויות בהיקף 180 מיליון דולר לביצוע ההסכם - ואפילו ערבויות אלה לא חולטו.

גם חברות זרות נאלצו לוותר על החוב

במערכת היחסים בין ישראל למצרים מעורבים אינטרסים מדיניים וכלכליים כבדים - בהם היחסים האסטרטגיים בין הממסדים הביטחוניים ולעסקה בהיקף של 15 מיליארד דולר לייצוא גז מ"תמר" ומ"לוויתן" למצרים.

בכלי תקשורת מקומיים הופיעו בעבר אמירות של בכירים במצרים, שלפיהן לא יינתן אישור ליבוא גז מישראל כל עוד יש תביעות נגד מצרים. גם חברות זרות הפועלות במצרים נאלצו לוותר על תביעות נגד הממשל המצרי, כתנאי להמשך פעילותן במדינה.

אולם בחברת החשמל טענו כל העת כי לא הופעלו עליהם לחצים מצד גורמים ישראליים להתפשר מול חברות הגז המצריות. ממשלת ישראל לא הפעילה את הסעיף המיוחד בחוק החברות הממשלתיות, שמאפשר לה לכפות על חברת החשמל לקבל החלטות שאינן לפי טובתה העסקית של החברה. 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים