גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם חולמים על דור 5, בישראל מתפללים להישאר בחיים

אבטחה, ערים חכמות ורפואה מרחוק - אולי העתיד של חברות הטלקום נשמע מבטיח, אבל המציאות היומיומית מורכבת ואפורה ● בעוד החברות חולמות על רשת הדור ה-5 המהירה, הן מתקשות להראות רווחיות יציבה, מה שמקשה על התחייבויות להשקעות עצומות הדרושות בפריסת רשתות דור 5

עיר חכמה / צילום: shutterstock
עיר חכמה / צילום: shutterstock

מתחילת השנה סקטור הטלקום מפגר אחרי ה-S&P 500. בעוד האחרון סגר את פתיחת השנה הטובה ביותר מאז 1998 עם עליות של יותר מ-13%, סקטור הטלקום הסתפק במחצית מזה.

לכאורה סקטור הטלפוניה אמור לקרוץ למשקיעים בתקופה של האטה. התלות שלו בצמיחה הגלובלית, בסחר הבינלאומי ובשוק העבודה נמוך עד לא קיים כלל. הביקוש לשימוש בטלפוניה קשיח כלפי מטה, כאשר הצורך היומיומי שלנו בשימוש בטלפוניה רק גדל. צריכת מידע - מקצועי, אקטואליה או פנאי, צריכת וידאו, קמעונאות, תיעוד וכן גם תקשורת עסקית ובין אישית - כולם נעשים על גבי הסמארטפון.

אחרי עשור מורכב למדי, שכלל בעיקר ירידה בהכנסות וצורך בצמצום כוח אדם, התייעלות ושינוי מודל ההכנסות לרעתן של חברות הטלפוניה - הן עם הפנים קדימה. אחרי שנים של התייעלות, נראה כי המטרה העיקרית היא הגדלת הכנסה הממוצעת ללקוח ARPU שמצויה בשחיקה מתמדת, הן בעקבות התחרות הקשה והן בעקבות העדפה של הצרכנים לשימוש בחבילות ללא מגבלת שימוש.

דור 5: אוקיאנוס של הזדמנויות

את ההשקעה והמשאבים העצומים לבנייה ופריסת רשתות דור 5, נניח בצד לרגע ונרשה לעצמנו לחלום שהן במרחק נגיעה.

רשת הדור ה-5 צפויה לפתוח אפשרויות רווח מחודשות בפני חברות הטלקום. הרשת תתאפיין ברוחב פס אדיר ואינטרנט במהירות של 20 ג'יגה, שייתר את הצורך בתשתית כבלים הן לאינטרנט והן לטלוויזיה. אמנם ספק ואפילו סיכוי אפסי שחברות הטלפוניה ייכנסו למלחמת עולם המתרחבת בתחום התוכן אליה הצטרפה לאחרונה גם אפל, אבל בהחלט יוכלו לשמש כגלגל שלישי באספקת חבילות סטריימינג בעזרת שיתופי פעולה שונים ובשיטת הכל כלול.

דווקא בתחומים מתקדמים יותר, נמצאת ככל הנראה המהפכה האמיתית של חברות הטלפוניה, שכוללת מודליים כלכליים חדשניים שיצליחו לרפד מחדש את צד ההכנסות.

ערים חכמות, אוטומציה ואינטרנט של דברים (IOT) דורשים תקשורת זמינה, מהירה ואמינה שתוכל לעמוד בעומס הרב. ערים חכמות הכוללות יכולות ניתור, צילום ומעקב, תאורה לפי צורך, תברואה חכמה ויעילה, מערכות BI המצליבות בין הנתונים ברשת רמזורים וכבישים. כל אלו ועוד מאות שימושים שונים לרווחת וביטחון האזרחים יזדקקו לאותה רשת להעברת נתונים, מה שבהחלט יצריך גם מודלים כלכליים חדשניים לשימוש ברשת.

מלבד ערים חכמות, אסור לשכוח את תחום האוטומציה. רכבים, רחפניים ורובוטים שונים לפעילות משלוחים ותעבורה ולפעולות תחזוקה שונות בעיר - זקוקים לרשת מהירה ויעילה כדי לתקשר ביניהם הן לצורך ייעול המשימות אבל לא פחות מזה לצורך הבטיחות. כישלון ברשת או עומסים ועיכוב בהעברת המידע, עשויים להוביל לפגיעה בשגרה היומיומית במקרה הטוב ולאסון תשתיתי במקרה הפחות טוב.

שני סגמנטים נוספים שמציתים את הדמיון בעולם המכשירים וצפויים לייצר ביקוש אדיר לשרת אינטרנט אלחוטית, הם תחום הרפואה הלבישה והרפואה מרחוק ותחום התשלומים. באפל כבר מזמן גילו את הפוטנציאל הטמון בשני הסגמנטים. לאחרונה השיקו שם כרטיס תשלומים חדשני ואפילו המנכ"ל טים קוק אמר כי הוא מעריך שאפל בעתיד תהפוך לחברה המוטה יותר לתחום הרפואה.

מכשירי רפואה לבישים לצורך ניטור ומעקב, כמו השעון החכם של אפל או מיקרו סנסורים, עתידים מהר מאוד להפוך לשגרה יומיומית בקרב אוכלוסיית העולם, מה שיצריך תשתיות תקשורת אמינות ומהירות שיוכלו לעמוד בעומס הרב שייווצר ויכלול יכולות זיהוי ותגובה בזמן אמת ומהיר. כנ"ל לגבי מערכות שילומים.

בהקשר זה אפשר לכלול גם שימושים במציאות מדומה לצרכי רפואה מרחוק, תעבורה או שיפור חוויות קמעונאות ושילוב עם מערוכת אחרות והכל על גבי אותה רשת. כל אלה מבלי שנגענו בטכנולוגיית הבלוקצ'יין שפועלת על הרשת ומבטיחה לשנות תעשיות כמו בנקאות וביטוח, שילוח אבטחה ועוד, אבל בינתיים מתקדמת מעט בעצלתיים אחרי הקריסה של הביטקויין.

 ללמוד מגוגל ופייסבוק - Big Data

מלבד הרשת והדור ה-5, סגמנט נוסף לרווח הוא השימוש במידע הקיים על גבי הרשת הסלולרית, ניתוח שלו ומכירת התוצרים. כבר בשנת 2015 דוח של פירמת הייעוץ ורואי החשבון דלויט קבע כי חברות הסלולר לא יוכלו להתעלם עוד מכמות המידע שברשותם ויהיה עליהם לנתח אותו ולמכור אותו בדיוק כפי שעושה גוגל. כיום עדיין נתח ההכנסות מביג דאטה בחברות הסלולר נמוך ביחס לפוטנציאל, אבל הן מבינות שלא ניתן להזניח זאת יותר. ניתוח נתונים כמו תעבורה, תנועה והימצאות של אנשים בצפיפות שונה ובשעות שונות, הינו מידע יקר ערך הן עבור קמעונאות, תחבורה ואפילו תכנון וניהול ערים.

לאחרונה חברת פלאפון השיקה שירות מסוג זה בשיתוף עם ענקית התקשורת Telephonia וחברות ענק נוספות בעולם כבר זיהו את הפוטנציאל, ועד שהרגולטור יתעורר, הם יוכלו להפוך להיות חלק משמעותי יותר בהכנסות של החברות. 

העתיד מבטיח, אבל מה עם המציאות?

אבטחה, ערים חכמות, אוטומציה ורפואה מרחוק - אולי העתיד של חברות הטלקום נשמע מבטיח, אבל המציאות היומיומית מורכבת ואפורה הרבה יותר. בעוד החברות חולמות על רשת הדור ה-5 המהירה, שמבטיחה שימושים עתידיים שונים שיעלו את הביקוש לשימוש ברשת, החברות מתקשות להראות רווחיות יציבה, מה שמקשה על התחייבויות להשקעות עצומות הדרושות בפריסת רשתות דור 5, חלקן בקושי מצליחות לתחזק את הרשתות הקיימות.

הסקטור בחו"ל מפגר אחרי המדד המרכזי, ובעיקר מנסה לפתות את המשיקים עם תשואת דיבידנד אטרקטיבית של 5% ויותר, הרבה בזכות מחיר המניה הנמוך.

אחת החברות היא Vodafone, עם תשואות דיבידנד של יותר מ-6%. אחרי שאיבדה כ-40% משוויה בשנה האחרונה, החברה תנסה להתרכז בקונסולידציה של הרכישות שעשתה בשנתיים האחרונות, ובמקביל תנסה להרחיב את עסקיה בשווקים מתעוררים ותקווה לשים מאחוריה מהר את הפגיעה בלירה סטרלינג כתוצאה מאי הוודאות לגבי הבריקזיט.

לעומתה, ורייזן האמריקאית מתהדרת בתשואת דיבידנד מתונה יותר של 4% בלבד, אבל החברה מציגה תוצאות חזקות שנתמכות גם ברפורמת המיסוי של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. בנוסף היא מכוונת להוביל את השימוש ברשת דור 5 בארה"ב כבר בשנה הקרובה.

עוד חברה שבונה חזק על הפוטנציאל הטמון בדור 5 ומתכוונת להפוך גם לשחקנית בתחום הווידאו, היא AT&T. לאחר שהרגולטור האמריקאי אישר את המיזוג עם טים וורנר, ענקית הטלקום מכוונת גבוה ומתכוונת לרכז את הכוח שלה בשלושה מקורות רווח הכוללים מכירת דאטה, וידאו והדור ה-5.

ומה לגבי השוק המקומי?

אני משתדל לעסוק בטור הנ"ל בחדשנות והזדמנויות צמיחה שיש לתת להן משקל יתר בתיק ההשקעות שלנו, אבל חדשנות היא כנראה הסיבה האחרונה להשקיע בסקטור הטלקום המקומי. בעוד החברות בחו"ל חולמות על רשת מדור 5 ומודלים כלכליים חדשניים, החברות המקומיות מתפללות למיזוג, קריסה של אחת המתחרות, והעלאת מחירים כפויה (מחיר מינימום). איכשהו בדרך נס, נראה שתפילותיהן עשויות להיענות. במשרד התקשורת הפנימו כי התחרות בשוק מקומי גדולה על הפוטנציאל שלו ומקימים צוות חרום להתמודד הכשלים בענף והחשש להידרדרות תשתיתית פיגור טכנולוגי ופגיעה בחדשנות. התמחור של המניות אמנם זול במיוחד, אבל הוא משקף את המציאות הבעייתית של החברות המקומיות ואם להסתכל למציאות בעיניים, השינוי יגיע, אבל זה ייקח זמן. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית