גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר ספורט מקצועי? כל מה שצריך זה קשרים טובים באוצר וכישורים פוליטיים

מי שייכנס אחרי הבחירות לנעליה של מירי רגב במשרד התרבות והספורט, ימצא שהתקציב צמח פי שישה וגם הסמכויות הורחבו בצורה משמעותית • גורמים שונים בספורט הישראלי קוראים למנות לתפקיד מישהו משלהם, אבל לפוליטיקה כללים משלה והסיכויים לכך אפסיים

מירי רגב / רויטרס
מירי רגב / רויטרס

הספורט הישראלי ממתין, פחות או יותר כמו כל המדינה, לימים של אחרי ה-9 באפריל. זה כמעט מוזר להגיד את זה, אבל המינוי של שר התרבות והספורט - פונקציה שבעבר לא נספרה בספורט הישראלי - הופך לעניין שמשפיע על כל המנגנון הספורטיבי ועל איך שייראה התחום הזה בשנים הקרובות.

הסיבה פשוטה: החל מ-2018 עבר כל תקציב הספורט לידי המשרד והשר הממונה, בעקבות הרפורמה של שר האוצר משה כחלון, שהוציא את האחריות לתקציב הספורט מכספי ההימורים של הטוטו. בפועל, אם שרת הספורט מירי רגב ישבה בתחילת הקדנציה במשרד זניח עם תקציב של כ-130 מיליון שקל לספורט בלבד (הנמוך מבין כל משרדי הממשלה), שר הספורט הבא כבר יחזיק במנגנון עם תקציב גבוה פי שישה - כ-850 מיליון שקל.

השר הבא - ולא הטוטו - הוא זה שיחזיק בעמדת הכוח וינהל ממשקים מול מאות רשויות, מול עשרות איגודים ומול אלפי אגודות. יהיו לו באופן עקיף למעלה מ-105 אלף ספורטאים תחרותיים לתקצב - כ-1.5% מאזרחי המדינה. הוא זה שיהיה אחראי מעכשיו על תשתיות הספורט, על המתקנים, על מה ייבנה, איפה וכמה.

כמי שמחזיק בכסף ושולח זרועות תמנון באמצעות דירקטורים לשלל מוקדי כוח בספורט, הוא זה שיירד לרזולוציות שיכולות לקבוע אפילו מי יאמן את נבחרת הכדורגל, כמה זרים ישחקו, איזה ענף יקבל יותר כסף (בג'ודו כבר נערכים בצער ליום שאחרי רגב?) ומה יהיה עם הקלות המס לספורטאים זרים שמיטיבות מאוד עם בעלי הקבוצות.

שר הספורט הבא, כאמור, כבר מקבל לידיו את כל תקציב הספורט. בקדנציה האחרונה הצליחה מירי רגב לנהל באופן מעשי את כל הספורט, ומעכשיו המעורבות של המשרד רק תלך ותעמיק. העברת קרן המתקנים של הטוטו לשליטת המשרד, תאפשר לשר הבא לשלוט במתקני הספורט שייבנו. מדובר במכרזי בנייה והקמה בהיקף שמתקרב לחצי מיליארד שקל מדי שנה. אם למשל ירצה השר לבנות אצטדיון כדורגל לאומי, יש לו את הכסף.

העברת כספי התמיכות לאיגודים הושלמה, ומאפשרת כבר היום לשר לשלוט גם באיגודי הספורט. העברת הכספים לאלפי האגודות מהטוטו למשרד תושלם במהלך הקדנציה הבאה (כרגע הטוטו עדיין עושה את זה) - מה שיבטיח כי משרד הספורט הבא יהיה אחראי באופן מעשי לכל מה שקורה. תוסיפו לזה את העברת מכון וינגייט לידי המדינה לפני פחות משנה, והנה שר הספורט גם מקבל לידיו מכון לאומי לספורט שינוהל באופן מעשי על ידיו ועל ידי הפקידים במשרד.

גורם בספורט הישראלי אומר כי "נכון, זה לא משרד התחבורה, הביטחון, הבריאות או החינוך. אבל כמות הממשקים שיש למשרד, עם אלפי גופים נתמכים ורשויות מקומיות, מביאה המון כוח והשפעה לשר שעומד בראשו - גם אם התקציב הכולל של המשרד הוא לא עצום".

סיכוי אפסי לשינוי פרדיגמה

מי צריך להיות שר ספורט כשההשפעה על הספורט הישראלי כה גורפת? לאחרונה מתרבות אמירות ומובאות דוגמאות למדינות שבהן מינו ספורטאי עבר לתפקיד. למשל, במונטנגרו מונה שחקן מנבחרת הכדורמים לשר הספורט, בקרואטיה מינו גולשת סקי לעוזרת לשר החינוך, המדע והספורט, והפקידו בידיה למעשה את האחריות על הספורט במשרד. הם אלו שמבינים את הצרכים של הספורטאים, זה בנפשם, וכך הסיכוי שיובילו את הספורט במדינה להצלחות גדולות יותר.

הטיעון הזה מתבסס בין היתר על העובדה ששתי הדמויות האחרונות שישבו כאן במשרד הספורט - לימור לבנת ומירי רגב - לא היו ממש קשורות לעולם הספורט לפני כן. לבנת קיבלה את המשרד הזה לשתי קדנציות, מתוך הכרה והבנה כי היא נמצאת בשלהי הקריירה הפוליטית שלה, ולא יכולה לקבל משהו טוב יותר במעמדה.

מירי רגב מצאה את עצמה במשרד בעל כורחה כתפקיד ראשון, בלעה את הגלולה, והוציאה בארבע השנים הללו כמה שיותר כותרות והון פוליטי שאפשר להשיג ממשרד כה זניח מבחינה תקציבית. מנאום הפרידה שלה, ניתן ללמוד שמשרד התרבות והספורט לא היה בדיוק המקום שאליו חלמה להגיע. אבל גם לאחר שהכריזה רשמית על פרידתה מהמשרד, הדיווחים על התקררות היחסים בינה לבין רה"מ נתניהו והדרישות מרחיקות הלכת הצפויות של יתר המפלגות במו"מ הקואליציוני, עלולות בסוף לגרום לכך שרגב תמצא את עצמה שוב במשרד.

לכל החולמים על דמויות ספורטיביות מבפנים או כאלו שקרובות ומזוהות עם הספורט (עופר שלח? יואל רזבוזוב?) שייכנסו פתאום למשרד בתור שרים - זה פשוט לא יקרה. יש מחויבויות פוליטיות קודמות ברשימות. ולהצניח מישהו מבחוץ זה כמובן לא ריאלי. גם החיבור בין הספורט לתרבות באותו משרד מקטין לאפס את הסיכויים להבאת איש עם אוריינטציה ספורטיבית.

המרכיב המשמעותי יותר במשרד מבחינה תקציבית, וגם מבחינת המשמעות כלפי המדינה, הוא התרבות - עם תקציב של יותר ממיליארד שקל. "לדבר על ספורטאי שיישב במשרד הספורט זו אמירה פופוליסטית", אומר בכיר לשעבר במשרד. "אם כבר, אז לאור התקציבים נכון יותר לשאול למה שלא יביאו למשרד אושיית תרבות, זמר לשעבר או אמן למשל, ולא איש ספורט". בכל מקרה, קיימת הסכמה גורפת שבמדינה שלא תשים ולא שמה מעולם את יהבה על הספורט או על חשיבות הספורט - הרי שאם כבר להעדיף מישהו עם זיקה מסוימת לאחד משני התחומים הללו, העדיפות היא לתחום התרבות.

מירי רגב רק שיכללה את השיטה

גם לימור לבנת וגם מירי רגב מצאו את עצמן באופן טבעי עוסקות יותר בתרבות. על לבנת מעידים אנשים הקרובים אליה כי חילקה את זמנה 80%-20% בין העיסוק בתרבות בין ספורט - 80% לתרבות כמובן. "רגב ידעה שמבחינה ציבורית התרבות תביא לה יותר כותרות", מעידים גורמים בספורט הישראלי, וכך היא קפצה על כל הזדמנות לפרובוקציה מול האמנים, גופי התרבות השונים ומול מי לא.

רגב לא המציאה את השיטה - לבנת הייתה מעורבת הרבה מאוד בסערות ובכותרות סביב ענייני התרבות, הרבה מעבר לאלו של הספורט. למשל, העיסוק שלה סביב פתיחת היכל התרבות באריאל, שהחזיק ימים שלמים של מלחמות בעיתונים ובאתרי האינטרנט.

אז מה נותן המשרד הזה? הוא נותן יותר דיבידנדים לשר מאשר לספורט. תפקיד שר הספורט מביא המון יחסי ציבור וכותרות ביחס לכסף שיש במשרד הזה, כך טוענים גורמים במערכת הפוליטית. יש מדורי ספורט יומיים בעיתונות ותוכניות ספורט ברדיו - מה שאין בתרבות למשל - "וכל פיפס שאומר ספורטאי או תוצאה של נבחרת, מיד מקבלים סיקור תקשורתי בעשרות פלטפורמות שהשר יכול ליהנות מהם", אומר בכיר בספורט הישראלי. רגב, אומר גורם פוליטי, פשוט שיכללה את היכולת לייצר PR בתקופתה במשרד לרמה של אומנות.

"אבל", אומר אותו בכיר בספורט, "אני לא חושב שצריך לחבר בין הבנה בספורט או קשר כלשהו בספורט לבין תפקיד השר. בסופו של דבר זה כמו בכל משרד - צריך מישהו שיבין את הצרכים הבסיסיים של המשרד ובעיקר שיהיו לו קשרים באוצר". במלים אחרות, שר נמדד ויימדד בעתיד ביכולת שלו להביא תקציבים לספורט. אם הוא מחובר לעשייה הספורטיבית, אבל אין לו כוח פוליטי ואין לו יכולת להביא כסף - אז אין לו מה לחפש במשרד הזה. 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם