גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסח או הבחירות: מה יצליח להציל את הירידות החדות במכירות הקניונים?

"המצב קשה, קטסטרופה גם בקניונים המובילים" - כך אמר לנו השבוע גורם בכיר בשוק המסחר הקמעונאי ● האם חג הפסח או יום השבתון בבחירות יצילו את המצב?

קניון עזריאלי / צילום: שלומי יוסף
קניון עזריאלי / צילום: שלומי יוסף

"המצב קשה, קטסטרופה גם בקניונים המובילים" - כך אמר לנו השבוע גורם בכיר בשוק המסחר הקמעונאי, שהוסיף כי "חודש מרץ מסמן את תחילת מכירות הקיץ, והרשתות כבר מחליפות במהלכו סחורה, אבל השנה החודש הזה היה חורפי במיוחד. מי יקנה גופיה או בגד ים כשיש מבול בחוץ? זה הוביל להמשך הסיילים העמוקים של מכירות החורף". 

לדבריו, גם העובדה שחג הפסח נופל השנה באפריל, מובילה לכך "שכל מי שקיבל שי לחג, לא מימש אותו בחודש שעבר".

כך, רגע לפני הבחירות ולאחר פרסום הדוחות הכספיים של קבוצות האופנה הציבוריות והקניונים לשנת 2018, נראה כי גם הרבעון הראשון של 2019 לא צפוי להיטיב עם הרשתות - וכתוצאה מכך גם עם הקניונים. יתרה מכך, מוקדם יותר השבוע פורסם הדוח של חברת ריס, שאוספת מידע מהקופות של רשתות האופנה לגבי הפדיונות בקניונים, ובאופן חריג הוא לא כלל ניתוח מספרי לגבי חודש מרץ.

עם זאת, ל"גלובס" נודע כי בחודש שחלף חלה ירידה של קרוב ל-30% בפדיון היומי למ"ר בקניונים ובפאואר סנטרים (במרכזים זהים), כאשר הירידה במכירות האופנה וההנעלה הייתה חדה אף יותר. זאת, בהמשך לירידה של כ-13% ברבעון הראשון; ירידה של 1.5% עד 2% שחלה בפברואר השנה וירידה של 2.6% עד 3.8% בינואר.

למעשה, המגמה ארוכה וחריפה יותר. מהנתונים המלאים של חברת ריס שהגיעו לידינו עולה כי ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף מרץ השנה, חלה ירידה ניכרת של כמעט 5% בפדיונות למ"ר בקניונים ובפאואר סנטרים. כך שניתן לומר שכבר לא מדובר בטעות סטטיסטית או שינוי במועד של חג, אלא ירידה של ממש.

כבר לא טעות סטטיסטית

לא רק בגלל החורף

בכל מקרה, הנתונים של ריס לגבי הרבעון הראשון בשוק האופנה לא עומדים בפני עצמם. הם מתווספים לעוד תובנות שהתקבלו בימים האחרונים עם ניתוח הדוחות הכספיים של רשתות האופנה הציבוריות ושל קבוצות הנדל"ן שמחזיקות בקניונים.

נתחיל מקבוצות הקניונים והמציאות שהן חוו בשנה שעברה, כשהדוחות מראים בבירור את מגמת הירידה בפדיונות מאופנה. כך היה אצל ענקית הקניונים מליסרון, שהפדיון החודשי הממוצע למ"ר בקניונים האזוריים שלה ירד בשנה שחלפה ב-1.7% בתחום האופנה, זאת במקביל לירידה בתחום התכשיטים, הטיפוח, הבריאות והיופי ובתי הכולבו.

ואם מגמה זו ניבטת רק בשולי הדוחות של חברות הנדל"ן המסחרי, הרי שהיא ממש בלב הדוחות של קבוצות האופנה הציבוריות. כשמנתחים את המספרים, מגלים כי מדובר במגמה רוחבית למדי שבמסגרתה המכירות בחנויות זהות בתחום ההלבשה נמצאות בירידה. את המגמה הזו ראינו היטב בדוחות קסטרו, שהציגה קיטון של 7.7% במכירות בחנויות הזהות בתחום ההלבשה; וזה קרה בצורה מתונה יותר גם אצל פוקס וגולף.

כך שגם אם הקבוצות צמחו ב-2018 בשורה העליונה והתחתונה - הודות ליבוא מותגים זרים חדשים, פתיחת חנויות חדשות בהשקעה ניכרת או רכישת רשתות בישראל - הרי שבפועל, הצמיחה הגיעה מהשקעות חדשות ומהתייעלות. הקיים הצטמצם, וזו מגמה שצריכה לשמש כתמרור אזהרה לעוסקים בתחום שכבר מרגישים את ההכבדה גם ברבעון הראשון השנה, שכנראה נפגע לא רק ממועד חג הפסח והתארכות החורף, אלא מהווה לפחות במידת מה המשך למגמה שנרשמה גם ב-2018. 

בשוק מחכים לבחירות

ככל שמתקרב מועד הבחירות, ועמו גם יום השבתון "החילוני", גוברת הציפייה לקראת המבצעים הייעודיים שרשתות האופנה ויתר הרשתות הקמעונאיות יציגו לציבור. המטרה ברורה: מקסום ההכנסות. בבחירות לרשויות המקומיות בסוף אוקטובר האחרון זה עבד -  והרשתות רשמו הצלחה אדירה ומכרו בהיקפים אדירים, בין היתר הודות לאותם מבצעים משמעותיים.

אלא שנראה כי יום הבחירות הכלליות שצפוי להוציא את המוני ישראל לרחובות ולקניונים יביא עמו בשורות פחות טובות. לפחות מבחינת הציפיות של רשתות האופנה ורשתות קמעונאות אחרות. למה הכוונה? כאמור, בבחירות המקומיות שוק הקמעונאות נערך עם שורת מבצעי מכירות אטרקטיביים שנועדו להביא את הציבור לחנויות ובסופו של דבר גם לקופות. זה קרה גם בגלל הסמיכות לימי מכירות ייחודיים אחרים, ובראשם הבלאק פריידי, סייבר מאנדיי ויום הרווקים הסיני, שיצרו אווירה של "סוף עונה" בחו"ל ובמקביל גם בארץ.

בשונה מכך, הבחירות הכלליות לא חלות בעיצומה של תקופת סיילים, כך שהן "עומדות לבד" בתחילת העונה ועם פער מהמבצעים שיהיו לקראת פסח. בכל מקרה, זו תהיה הפתעה אם הפדיון היומי באותו היום לא יגדל. אחרי הכול, הציבור בישראל לא חווה הרבה ימי שבתון כאלה שבהם הכול פתוח. 

עוד כתבות

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג יורד בכ-1%

הניקיי יורד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים