גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך למהפכה המשפטית של שקד, מותר גם לכופף את העובדות

ראשי מפלגת הימין החדש מבטיחים לדרוש בהסכמים הקואליציוניים רפורמה מקיפה במערכת המשפט ● אחד הסעיפים הוא שינוי שיטת בחירת השופטים והדרת השופטים המכהנים מההליך ● הטיעון המרכזי שלהם הוא שכך קורה ברוב הדמוקרטיות המערביות ● האם הם מדייקים?

נפתלי בנט, איילת שקד / צילום: שלומי יוסף, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
נפתלי בנט, איילת שקד / צילום: שלומי יוסף, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

מידת ההתערבות של שופטים בהחלטות הכנסת והממשלה היא תופעה חריגה ומופרזת - זאת אחת הטענות המובילות בקמפיין הבחירות של מפלגת הימין החדש, בראשות שרת המשפטים איילת שקד ושר החינוך נפתלי בנט.

השבוע, בסיור בנווה שאנן עם שפי פז, התומכת בגירוש מהגרים לא חוקיים, הצהירה שקד כי בקדנציה הבאה היא תעביר את פסגת ההתגברות כדי "להוציא את המסתננים מישראל", וטענה כי "בג"ץ פסל 3 פעמים חוקים להעברת מסתננים לתקופה ארוכה למתקן חולות. אלה היו התערבויות מיותרות של בג"ץ במדיניות הממשלה".

יום קודם, בכנס עם ראשי מועצות אזוריות, שקד הודיעה כי תדרוש לעגן בהסכמים הקואליציוניים את "תוכנית 100 הימים" שלה, שכוללת ביטול של הוועדה לבחירת שופטים וקיום שימוע ציבורי לשופטי בית המשפט העליון.

"ברובן המוחלט של הדמוקרטיות המערביות, נבחרי הציבור הם אלה שממנים את שופטי הערכאה העליונה", הסבירה שקד לפני שבועיים בנאום שבו הציגה את התוכנית הזאת. "אין סיבה שנישאר מאחור. לא ייתכן שבדמוקרטיה איתנה כמדינת ישראל, לשופטים תהיה זכות וטו בבחירת עמיתיהם".

בנט היה נחרץ יותר בהצגת ישראל כעוף מוזר בעולם. בראיון בגלי צה"ל, הוא קבע כי "רק במדינת ישראל שופטי עליון מעורבים במינוי שופטי עליון". בנט טען כי במודל המקובל בשאר העולם "את הבג"ץ, בית המשפט החוקתי, נבחרי הציבור ממנים", ונקב בשורה של מדינות שבהן, לדבריו, פועל המודל הזה: ארצות-הברית, גרמניה, צרפת, שווייץ, דנמרק, ספרד, פורטוגל, בלגיה, יפן והולנד.

הקביעות האלה עוררו פולמוס תקשורתי באשר לייחודה של השיטה הישראלית לבחירת שופטים. למעשה, בנט טוען כי אין עוד מדינות בעולם שבהן שופטי "הבג"ץ" - הערכאה שעוסקת בעתירות נגד המדינה, ובפרט בביקורת שיפוטית - משחקים תפקיד בהליכי המינוי של עמיתיהם.

כמה מדייק בנט בתיאור המדינות שהוא נוקב בשמותיהן?

ישראל לא לבד בעוד מדינות שופטים בוחרים שופטים

לא רק אצלנו שופטים מעורבים

המקרה המסקרן ביותר ברשימה של בנט הוא דנמרק. את שופטי בית המשפט העליון הדני ממנה שר המשפטים, לפי המלצה של גוף בשם המועצה למינוי שופטים. מחצית מחבריה הם שופטים: אחד עליון, אחד שופט בית המשפט הגבוה, ואחד מחוזי. לצדם יושבים עורך דין ושני נציגי ציבור. לפי הנוהג, שר המשפטים מקבל תמיד את המלצת הוועדה. בניגוד לקביעה של בנט, בדנמרק יש לשופטים השפעה רבה על בחירת עמיתיהם.

המודל הדני מזכיר במידה רבה את המודל הישראלי. גם הוועדה לבחירת שופטים בישראל כוללת נציגים מקרב השופטים (הנשיא ושני שופטים מבית המשפט העליון) ונציגים אחרים: שני חברי הממשלה (ובהם שר המשפטים, שמשמש יו"ר), שני חברי הכנסת (לפי הנוהג, מהקואליציה ומהאופוזיציה) ושני חברי לשכת עורכי הדין.

השיטה הזו לא נבחרה במקרה. היא הונהגה עוד ב-1953 בכוונה מוצהרת לצמצם את השפעת הפוליטיקאים, אחרי כמה שנים שבהן שופטים מונו בידי הממשלה. שר המשפטים דאז, פנחס רוזן, הסביר כי "מינוי שופטים הוא עניין למומחים, ואסור שעניין זה ייהפך לעניין פוליטי".

משקל השופטים הדנים במינויים ל"בג"ץ" הדני גדול במיוחד, אבל ברשימת בנט נמצאות עוד שתי מדינות שבהן השופטים שותפים לבחירה - פורטוגל וספרד. בפורטוגל הפרלמנט ממנה 10 משופטי בית המשפט לחוקה, והשופטים המכהנים ממנים שלושה.

בספרד המינוי נעשה פורמלית בידי המלך אך בהמלצת הרשויות, לפי המפתח הבא: ארבעה בהצבעה בבית התחתון בפרלמנט, ברוב של 60%; ארבעה בהצבעה בבית עליון, לפי אותה מתכונת; שניים בידי הממשלה; והשניים האחרונים - בגוף בשם מועצת השפיטה הכללית. במועצה יושבים 12 שופטים מכל הערכאות ו-8 משפטנים בכירים, ובראשה עומד נשיא בית המשפט העליון.

שופטים בכירים ממלאים תפקיד רשמי בבחירת שופטים גם בנורבגיה, בדרום קוריאה, באיטליה ובלוקסמבורג. בשתי מדינות שהזכיר בנט, צרפת והולנד, אין לערכאה השיפוטית העליונה סמכות לבקר חקיקה.

 

איפה הפוליטיקאים כן שולטים בהליך?

אף שישראל אינה מקרה יחיד במינו, ברוב המדינות שהזכיר בנט מינוי השופטים אכן נמצא בסמכותם הבלעדית של פוליטיקאים. בשלוש מהן הכוח נתון לחברי הפרלמנט. בגרמניה, מחצית המינויים לבית המשפט הפדרלי לחוקה נעשים בבית העליון, ומחציתם בוועדה פוליטית בבית התחתון, שבה יושבים 12 חברים המייצגים באופן יחסי את הסיעות. בבלגיה, המלך ממנה את שופטי בית המשפט לחוקה לפי רשימות שמגישים הבית העליון והתחתון, לסירוגין.

גם בשווייץ בוחר הפרלמנט את שופטי בתי המשפט הפדרליים, לרבות העליון, והמועמדים עצמם הם כמעט תמיד בעלי שיוך מפלגתי. שיקולי מפלגה, מגדר, שפת אם, מוצא ודת ממלאים לעתים קרובות תפקיד בבחירה.

בנט הזכיר את ארצות-הברית, שבה הנשיא ממנה את שופטי העליון באישור ועדת מיוחדת של הסנאט, ברוב של מחצית מהחברים לפחות. אבל גם שם יש לשופטים מכהנים השפעה על המינויים, אם כי בלתי מחייבת: על-פי רוב, הנשיא מתייעץ לגבי המינויים עם נשיא בית המשפט העליון ועם השופטים.

פוליטיזציה חריפה במיוחד של מינוי השופטים נהוגה ביפן. שופטי בית המשפט העליון מתמנים תחילה בידי הממשלה, באישור הקיסר. אבל לאחר מכן הם עומדים למבחן הציבור. המינויים נבחנים מחדש כשנערכות הבחירות הכלליות לבית הנבחרים, ושוב מדי 10 שנים. 

אז מה פסק דינן של העובדות? נראה כי ברוב הדמוקרטיות המערביות, נבחרי ציבור אכן מחזיקים בעיקר הכוח למינוי שופטי הערכאה העליונה. אבל ישראל רחוקה מלהיות המדינה המערבית היחידה שבה "שופטי עליון מעורבים במינוי שופטי עליון". המהפכה השיפוטית זקוקה לטיעון חזק יותר.

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות