גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין ברירה אלא לכונן ממשלת אחדות רחבה

לנוכח האתגרים שעומדים בפנינו וכדי לא להגביר את הקרע, על הפוליטיקאים לשתף פעולה

בני גנץ, בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, תמר מצפי
בני גנץ, בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, תמר מצפי

החלום של התנועה הציונית היה והינו כינונה של מדינה יהודית ודמוקרטית בארץ אבותינו. עד כה הצלחנו לא רק לייסד את המדינה שקלטה אליה את פזורות העם היהודי בגולה, אלא לבסס מדינה חזקה ביטחונית, חברתית וכלכלית המשגרת חללית לירח. איפה היינו לפני 70 שנה ואיפה אנו עתה - אין כל דמיון באף לא אחד מתחומי הביטחון הלאומי, הכלכלה והחברה, ולכן אין יסוד לקיטורים מעצבנים כאשר נפגשים בערבי יום שישי.

והנה אנו ניצבים לקראת הבחירות לכנסת ה-21. עיון קל במצעים הפוליטיים של המפלגות המרכיבות את מה שמכונה גוש הימין וגוש המרכז-השמאל מצביע על פער מהותי בעיקר בתחום אחד והוא: גבולות הקבע של המדינה.

בעוד שמפלגות הימין, שאולי גנזו או זנחו את חלום ארץ ישראל השלמה בריבונות ישראל, עדיין חפצות לעודד התיישבות יהודית בגושי ההתיישבות ובשטחים נוספים שמעבר לקו הירוק ולהמשיך לשלוט ביטחונית בכל מרחבי יהודה ושומרון ועד וכולל נהר הירדן - הרי שמפלגות המרכז קל וחומר השמאל, נכונות לפשרות ול"ויתורים כואבים", כלשונו של אריאל שרון ז"ל.

הפער התהומי בין שתי העמדות נעוץ בעיקר בעתידה של ישראל - האם אנו חפצים במדינה של כל תושביה, קרי: מדינה דו-לאומית [עם או בלי אפרטהייד], או שמא אנו חפצים במדינת הלאום של העם היהודי (בישראל ובגולה), כחזונם של אבות התנועה הציונית וכפי שנקבע במגילת העצמאות, כמו גם בחוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי. אין ולא יכולה להיות מחלוקת כנה ואמיתית שאם אנו חפצים לשמור על ישראל כמדינת הלאום היהודי עלינו להבטיח את קיומו של רוב יהודי מוחץ, ולשם מימושו עלינו להיפרד בשלום מהעם הפלסטיני על-ידי כינונה של מדינה פלסטינית.

לשם המחשת דברינו נניח שההנהגה הפלסטינית תכריז קבל עם ועולם שאין היא חפצה בכינונה של מדינה עצמאית, שאין היא מתנגדת לסיפוח של יהודה ושומרון (ואולי גם של רצועת עזה) לישראל, שאין לה התנגדות להתנחלויות בכל רחבי ארץ ישראל עד לנהר הירדן, שלא תהא אינתיפאדה שלישית, שאין לה כל דרישה להענקת אזרחות ישראלית או לתעודת זהות כחולה לתושבים הפלסטינים ולסיום היא תוסיף - " איננו רוצים כלום, ונתראה בעוד 20 שנה". ברור שישראל לא תוכל לכפות על העם הפלסטיני להפוך למדינה אם הוא אינו חפץ בכך!

אכן מצב היפותטי כזה עדיין אינו קיים, ואולם הוא יכול בנקל להיווצר אם לא נשכיל לפעול עתה בחכמה כפי שיצחק בן אהרון ז"ל אמר: "עוז לתמורה בטרם פורענות". אם לא נעשה כן, תהא זו תחילת סופו של החזון הציוני ושל ישראל כמדינת הלאום היהודי, ומטעם מרכזי זה היפרדות מהעם הפלסטיני הוא אינטרס מובהק ואמיתי שלנו.

סמוך לאחר מועד הבחירות לכנסת ה-21, הממשל האמריקאי יניח בפנינו ובפני העם הפלסטיני את "עסקת המאה" להסדר שלום וסוף הסכסוך, תוך הצבת דרישות לוויתורים כואבים הדדיים שינפצו את חלומם של אלה שעדיין דוגלים בארץ ישראל השלמה. סביר להניח כי תוכנית השלום האמריקאית תושתת על מספר רכיבים מהותיים, והם: הכרה במדינה פלסטינית שבירתה בירושלים המזרחית תוך כינונו של משטר בינלאומי מיוחד לעיר העתיקה ולמקומות הקדושים, ויתור פלסטיני על תביעת "זכות השיבה", הכרה בגושי ההתנחלויות בריבונות ישראל תוך חילופי שטחים ופינוי כ-80 אלף מתיישבים מהתנחלויות (שמחוץ לגושים), פירוז המדינה הפלסטינית, תוך שימור רצועת ביטחון ישראלית לאורך נהר הירדן והנהגה פלסטינית אחידה בגדה המערבית וברצועת עזה וחיבורה (בשלב מאוחר יותר) למדינה פלסטינית.

אלה יהיו המקלות ובצדם גם גזרים בדמותה של "תוכנית מרשל" כלכלית, בסכומי-עתק, לשיקום ובניית תשתיות ומקורות תעסוקה לעם הפלסטיני וכיסוי העלויות שישראל תיאלץ לשאת בהן כתוצאה מיישום ההסדר. ומה תהא העמדה של ממשלת ישראל? אני סבור כי היא לא תמהר להשיב בשלילה, כדי לא לעצבן את הממשל האמריקאי ואת הקהילה הבינלאומית, ותעדיף שההנהגה הפלסטינית תקדים ותאמר "לא", ואז ישראל תודיע קבל עם ועולם: "אין עם מי לדבר".

ונניח למטרת הדיון שההנהגה הפלסטינית תשיב בחיוב לתוכנית (עם או בלי שינויים), האם ממשלת ישראל תהא מסוגלת לתת תשובה עקרונית חיובית!? וכאן אנו מגיעים לתוצאות הבחירות ולכותרת של מאמר קצר זה. אם אכן גוש הימין ירכיב את הממשלה הצרה הבאה, לא יהא לו קושי (אם רק ירצה) להשיב בחיוב (עם או בלי שינויים), גם במחיר פרישה של סיעות הימין הקיצוני, שכן גוש המרכז והשמאל (אף אם יהא באופוזיציה) יתמוך במהלך ההיסטורי וככל הנדרש יצטרף לממשלת אחדות (גם אם נתניהו יעמוד בראשה).

שונה המצב אם גוש המרכז והשמאל ירכיב את הממשלה הצרה הבאה - הוא לא יהא מסוגל להשיב בחיוב (גם אם ירצה) כאשר גוש הימין באופוזיציה. אני כבר רואה את מאות אלפי המפגינים ברחבי המדינה ואת הקשיים שיתעוררו ביישום התוכנית.

ואשר לתוצאות הבחירות, שככל הנראה יוכרעו על חודם של שלושה או ארבעה חברי כנסת - אני סבור כי אין להן כל חשיבות לענייננו, שכן גם אם גוש המרכז והשמאל יצליח (בתמיכה של המפלגות הערביות) לייצר "גוש חוסם" - עדיין רחוקה הדרך לכינונה של ממשלה יציבה שתהא מסוגלת להניע את "גלגלי ההיסטוריה".

נוכח האחריות הרבה הרובצת על שכמה של ההנהגה הלאומית שלנו על כל גווניה הפוליטיים, עליה להתוות את העתיד של ישראל עשרות שנים קדימה, ובנסיבות הקיימות אני סבור כי ניתן לעשות זאת רק על-ידי כינונה של ממשלת אחדות רחבה "מקיר לקיר" (ללא פסילה אישית), תוך שימור ישראל כמדינה דמוקרטית של הלאום היהודי (בישראל ובעולם) ואבטחת ביטחונה לעד.

אני ער לקשיים שעלולים להיווצר בניסוח קווי היסוד של ממשלת האחדות, ואולם האתגרים המשותפים חזקים יותר מכל אמירה מילה או ניסוח שניתן למצוא להם פתרון יצירתי, ובקיצור: מול הסיכונים והסיכויים אחדות העם תגבר.

הכותב עומד בראש משרד עורכי הדין כספי ושות'. 

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה