גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על בית הכנסת: נדחתה עתירה נגד עיריית חולון להקצאת שטח לתפילה ספרדית

בבית כנסת שבנוי על קרקע בבעלות אגודה עותמנית ועיריית חולון מתקיימת תפילה בנוסח עדות אשכנז • עמותה שטענה לאפליה עדתית, עתרה נגד העירייה בדרישה להקצות לה את חלקה בבית הכנסת, אך ביהמ"ש דחה את העתירה

בית הכנסת הגדול ברחוב הרב קוק בחולון / צילום: כדיה לוי
בית הכנסת הגדול ברחוב הרב קוק בחולון / צילום: כדיה לוי

נימוקים עדתיים עדיין חיים ובועטים, כך גילתה לאחרונה עיריית חולון.

הרקע: בית כנסת אשכנזי בבעלות עותמנית

עמותת "מוסדות חיים נצחיים" ביקשה להקצות לה את זכויות העירייה במגרש ברחוב הרב קוק 5 בחולון, שעליו בנוי בית כנסת שהוקם בשנות ה-50. בית הכנסת בנוי על קרקע ש-75% ממנה בבעלות אגודה עותמנית, ו-25% ממנה בבעלות עיריית חולון, שקיבלה את הזכויות מתוקף "הקדש ציבורי".

בית הכנסת הוקם ונבנה - וגם מתוחזק - מכספי תרומות של חברי האגודה בלבד, ללא השתתפות כלשהי של העירייה בהוצאות. נוסח התפילה הציבורית שנקבע בבית הכנסת לפי תקנון האגודה הוא נוסח עדות אשכנז.

יאללה מכות: הדרישה להתפלל בנוסח ספרדי מגיעה לתגרה

באוגוסט 2017 פנתה עמותת "מוסדות חיים נצחיים" לאגודה, וביקשה להשתמש בשטח בית הכנסת כדי לקיים במקום תפילות בנוסח עדות המזרח. לאחר סירוב האגודה, נכנסו קבוצת מתפללים מטעם העמותה לבית הכנסת וביקשו להתפלל בו ללא אישור האגודה. חרף דרישת גבאי בית הכנסת, המתפללים סירבו לעזוב, ובמקום התפתחה תגרה. תופעה זו חזרה על עצמה במשך מספר שבתות.

בעקבות התנהלות העמותה פנתה האגודה לבית משפט השלום בפתח-תקווה וקיבלה צו מניעה זמני האוסר על שבעה מאנשי העמותה להפריע לשימוש בית הכנסת או לקיים בו מנייני תפילה עצמאיים שלא ברשות האגודה.

העמותה פנתה אל העירייה בדרישה להקצות לה את חלקה במגרש, באופן שתקבל לידיה 25% משטח בית הכנסת.

עתירה נגד העירייה: הדרה על רקע אתני

עיריית חולון סירבה להקצות לעמותה את חלקה, והעמותה הגישה עתירה נגד העירייה, בטענה לאפליה והדרה על רקע דתי אתני, שכן מתפללים אשכנזיים מונעים בכוח ממתפללים ספרדיים להתפלל בנוסח מזרחי בבית כנסת ציבורי. בעתירה נטען כי הדבר נובע משיקולים זרים, שכן חברי האגודה הם קומץ מתפללים אשר מובלים על-ידי נציגי חב"ד שזוכים ליחס חם בעירייה, ככל הנראה בעקבות "סופגניות, אוזני המן, ועוד תופינים" אשר מחולקים במשך השנה במסדרונות העירייה על-ידי נציגי חב"ד.

לטענת העמותה, העירייה פועלת מתוך משוא-פנים ומתוך ניגוד עניינים, והיא למעשה משמשת כנציגה ושלוחה של האגודה.

לטענת העמותה, סירובה של העירייה להקצות לה זכות בבית הכנסת אינו מנומק, ומדובר בהחלטה שרירותית ובלתי סבירה, שכן העמותה מקיימת אחר כל התנאים לשם הקצאה.

עוד נטען בעתירה כי העירייה הפרה חובת נאמנות ושקיפות לציבור, כאשר דחתה את דרישת העמותה על בסיס מדיניות פנימית שמעולם לא פורסמה, לפיה העירייה אינה מקצה שטחים בבעלותה אם מדובר בבעלות במושע. בהתאם להוראות החוק, לא חלה כל מגבלה המונעת מהעירייה להעביר את חלקה בקרקע גם ללא הסכמת השותף האחר - קרי האגודה.

העירייה טוענת: כפופים לכתב ההקדש

מנגד טענה עיריית חולון כי דין העתירה להידחות, משום שאין אפשרות משפטית או מעשית להיענות לבקשת ההקצאה. ראשית, זכויות העירייה כפופות לכתב ההקדש, שמייעד את השימוש בשטח למטרת חינוך ולא למטרות בית כנסת. שנית, בית הכנסת מצוי בבעלות האגודה שאיננה מוסד עירוני. שלישית, אין היתכנות פיזית לשילוב פעילויות נוספות בבית הכנסת מעבר לאלה הקיימות בו כיום. לבסוף, מבחינה מעשית, בנסיבות בהן לא קיים כל תיאום או שיתוף בין העמותה לבין האגודה, כל שינוי במבנה או באופן ניהולו יגרור סכסוכים שיפגעו בתפקודו השוטף של בית הכנסת.

גם האגודה טענה כי דין העתירה להידחות, וכי מדובר בהמשך ניסיון השתלטות כוחני של העמותה על בית כנסת פעיל אשר הוקם ברובו על שטח פרטי של האגודה, וזאת באמצעות אלימות, איומים והפחדות. לטענת האגודה, היא זו שהפעילה את בית הכנסת מאז בנייתו ללא התערבות של העירייה, לכן הלכה למעשה העירייה כבר הקצתה את הקרקע לצורכי בית הכנסת ומדובר במעשה עשוי.

עוד טענה האגודה כי העמותה הסתירה במכוון עובדות כי שליש מבאי בית הכנסת הקבועים מתפללים בנוסח עדות המזרח, וכי כל מתפלל רשאי להתפלל באופן שבו יחפוץ, ואף עומדים לרשותו סידורים בכל הנוסחים לשם כך. עם זאת, הנוסח הציבורי שנקבע על-ידי האגודה בהתאם לתקנון הוא נוסח אשכנז, וזהו הנוסח בו מתפלל החזן.

לטענת האגודה, לעירייה אין כל סמכות להתערב בנוסח התפילה. כמו כן, כיום ישנם קרוב ל-60 חברים באגודה ועוד עשרות מתפללים שאינם קבועים, ובכל שבת מצויים בבית הכנסת 150 מתפללים. לעומת זאת, העמותה מייצגת 104 מתפללים בלבד.

השופט: "חבל שבכלל העלו את הטיעון העדתי"

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט חגי ברנר, החליט לדחות את העתירה וחייב את העמותה בהוצאות משפט בסך 20 אלף שקל. הוא הזכיר כי לא מדובר במגרש ריק אלא בבית כנסת פעיל מזה 70 שנה, שמוחזק ברציפות על-ידי אותה אגודה עותמנית. זכויות העירייה בקרקע בשיתוף בלתי מסוים (מושע) עם האגודה ובשטח הבנוי של בית הכנסת מהווה חלקה של העירייה 25% בלבד.

"בנסיבות אלה הקצאת חלקה של העירייה לעותרת, משמעותה האחת והיחידה היא יצירת סכסוך, ריב ומדון בלתי פוסקים בנוגע לאופן ניהולו של בית הכנסת", קבע השופט ברנר. "הבעלות בבית הכנסת היא פרטית של האגודה, שגם הקימה אותו מכספי התרומות שקיבלה וגם ניהלה אותו ברציפות מאז הקמתו ועד היום".

נימוק נוסף שנתן ברנר הוא שהעירייה לא יכולה להקצות את הקרקע לשימוש המנוגד לשימושים שנקבעו בכתב ההקדש, שקבע בשנת 1952 כי הקרקע תינתן לעירייה לטובת שימוש של בית ספר, גן ילדים, הרצאות, ספריות, אולמות קריאה וכו'. על רקע זה העירייה אינה יכולה להקצות את השטח לעמותה למטרת בית כנסת. בהקשר זה הסבירה עיריית חולון כי העובדה שבמקום כבר פועל בית כנסת היא כי כשהעירייה קיבלה את הקרקע כבר פעל עליה בית כנסת. 

השופט ברנר קבע כי הרשות יכולה להקצות רק מה ששייך לה ולא מעבר לכך: "ככל שיש לרשות המקומית זכויות מיעוט חלקיות בקרקע בחלק בלתי מסוים ממנה (מושע), ממילא אין היא יכולה להכתיב לשותפיה בקרקע מהו השימוש שיעשה בקרקע".

השופט דחה גם את הטענה לאפליה פסולה על רקע עדתי ולפגיעה בחופש הפולחן של חברי העמותה. "חבל שהעותרת בכלל מצאה לנכון להעלות טיעון זה בכדי לנסות ולשוות לסכסוך אופי עקרוני", קבע ברנר. "מנהג ארצנו שכל בית כנסת מאמץ לעצמו נוסח תפילה מסוים בדרך-כלל של עדה כזאת או אחרת. כל אדם יכול להתפלל בבית כנסת שימצא לנכון, אך מתפלל אורח לא רשאי לכפות על מארחיו את נוסח התפילה המקובל עליו". גם במקרה הזה, קבע ברנר, בבית הכנסת מתפללים כיום בני כל העדות, שליש מהם בנוסח עדות המזרח, ואיש אינו מונע זאת מהם. 

עו"ד ירון קוסטליץ / צילום: רובי קסטרו

את האגודה העותמנית ייצגו עורכי הדין ירון קוסטליץ ויואב סטשבסקי ממשרד קוסטליץ ושות'. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר