גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר קק"ל לשעבר נכנס לנדל"ן: "הממשלה השקיעה 6 מיליארד במחיר למשתכן - ואפס בהתחדשות עירונית"

אפי שטנצלר, שכיהן עד 2015 כיו"ר קק"ל, מונה לאחרונה לעמוד בראש המכון למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי ● בראיון ל"גלובס" הוא אומר: "אין כמעט מחקרים בישראל בתחום הנדל"ן, ואין בכלל על התחדשות עירונית"

אפי שטנצלר / צילום: שלומי יוסף
אפי שטנצלר / צילום: שלומי יוסף

"מילאתי תפקידים ציבוריים גדולים, ועכשיו אני נלהב ללכת לאקדמיה. הכנסת אף פעם לא הייתה המקום שמשך אותי להגיע אליו", מספר יו"ר קק"ל לשעבר אפי שטנצלר בראיון ראשון מאז פרש מהתפקיד ב-2015 ומוסיף: "בתפיסה שלי, כשעומדים בראשות עיר, העשייה היא יותר דומיננטית מאשר בכנסת".

שטנצלר מונה לאחרונה ליו"ר המכון למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי בהרצליה, שהקימו המרכז הבינתחומי וחברת הנדל"ן אאורה. מאז עזב את קק"ל, תחום הנדל"ן קרץ לו והוא הקים את חברת אוורסט איננווסטמנט, המציעה השקעות נדל"ן בארה"ב, יחד עם חתנו אלכס קובלנץ, ועם רו"ח יהושע הזנפרץ ומשה חביב.

על תקופת כהונתו של שטנצלר בקק"ל נמתחה ביקורת חריפה בדוח מבקר המדינה בקשר להעברת כספים לארגונים שונים על בסיס פוליטי.

ספגתם ביקורת חריפה מאוד ממבקר המדינה.

"קק"ל היא ארגון שהוקם לפני 100 שנה, ושמתנהל לפי חוק כחברה בע"מ, חברה פרטית ולא ממשלתית. בדיוק כמו הסוכנות היהודית, קרן היסוד וההסתדרות הציונית", אומר שטנצלר, "חוק מבקר המדינה לא חל על המוסדות הלאומיים האלה, ולמרות זאת כשהמבקר שפירא אמר לי שהוא רוצה לעשות ביקורת בקק"ל לראשונה מאז נוסדה. למרות התנגדות הדירקטוריון, חשבתי שנכון לעשות ביקורת, שנכנעתי את הדירקטוריון, ואני שמח על הביקורת שנעשתה. פרצתי דרך בעצם זה שאפשרתי את זה. המבקר עשה ביקורת ומתוך 794 פרויקטים בהיקף של למעלה ממיליארד שקל, הוא מצא שב-15 היו בעיות. עם זאת, ברור שיש מה לשפר בקק"ל".

לדברי שטנצלר, על ההישגים של קק"ל בתקופתו, פחות מדברים. "כשנכנסתי לקק"ל היו 40 אלף רוכבי אופניים בישראל - היום יש למעלה מ-250 אלף, אחרי שפרצנו עשרות אלפי קילומטרים של שבילי אופניים ביערות, ושדרגנו את כל יערות קק"ל אחרי שנים שלא נגעו בהם. נטענו מאות אלפי דונמים בעיקר בנגב. הקמנו את פארק נחל באר-שבע שהוא פארק מטרופוליני ענק ששינה את פני העיר - לפני כן קבלנים היו בונים עם הגב לפארק שהיה מלא פסולת, ועכשיו בונים עם הפנים אליו".

מה אתה חושב על המהלכים שכחלון עשה בשוק הדיור?

"הממשלה האחרונה השקיעה 6 מיליארד שקל במחיר למשתכן, ובהתחדשות עירונית אפס שקלים. מחיר למשתכן זה חשוב, אבל העתיד לא נמצא שם אלא בהתחדשות עירונית, ושם צריכים להיות מושקעים המשאבים כדי למצוא את הרגולציה הנכונה שפרויקטים בפריפריה יהיו ישימים.

"כיום מונצח מצב לא שוויוני. הרעיון של הריסת שמונה בנייני רכבת והקמת ארבעה מגדלים במקומם עם מסחר, תשתיות חדשות ושטח ירוק, הוא רעיון נכון שגם פותר את הצורך בתוספת דירות. מדינת ישראל תהיה היחידה בעולם שתשלש האוכלוסייה שלה מבלי שמתווספות לה קרקעות. אלה פתרונות שלא צריך לחכות שנים שיקרו. שגם בתל-אביב, גם בערד וגם בכרמיאל הדרך תהיה ברורה ואפשרית. אין מישהו שמפסיד בהתחדשות עירונית".
"להקים סטארט-אפים להתחדשות עירונית". 

לפני חודשים אחדים נכחו אפי שטנצלר ובעל חברת אאורה, עו"ד יעקב אטרקצ'י, בכנס בנושא התחדשות עירונית, שם נוצר החיבור בין שטנצלר - איש מפלגת העבודה, לאטרקצ'י - איש הליכוד, שהוליד את הקמת מכון אאורה למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי. "אחרי שעזבתי את קק"ל קיבלתי הרבה הצעות אבל החלטתי שהכי מתאים לי המכון, שהוא כמו ילד שצריך ללוות ולראות אותו גדל ומתבגר וגם כזה שיכול להשפיע", מספר שטנצלר.

לדבריו, במכון שיפעל תחת מטריית בית הספר למשפטים, יהיו שלוש זרועות, הראשונה היא תוכנית לימודים ל-30 סטודנטים בשנה, מכל בתי הספר במרכז הבינתחומי. "התחדשות עירונית היא לא רק בנייה ויש בה הרבה תחומים נלווים כמו חברה, הגנת הפרטיות, קיימות ורגולציה. סטודנטים שילמדו במכון יקבלו נקודות לתואר.

"הזרוע השנייה היא מחקר. אין כמעט מחקרים בישראל בתחום הנדל"ן, ואין בכלל על התחדשות עירונית. אנחנו שואפים גם לחקור את התחום, גם בשיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים בעולם, להוציא סקירות ולפרסם ממצאים, שיוכלו לשמש כבסיס להצעות חוק ותקנות, על מנת לשפר את התחום ולקצר תהליכים.

"הזרוע השלישית היא ייזום סטארט-אפים בתחום ההתחדשות העירונית שהסטודנטים ייזמו לאחר היכרות של התחום הן ברמת הלימוד והן ברמת הסיורים בשטח בפרויקטים שאאורה מבצעת וגם של חברות אחרות. סטודנט יוכל להכיר לפרטי פרטים פרויקט התחדשות עירונית מהרגע שאושר ועד למסירת המפתח לדירה. אטרקצ'י חי ונושם את התחום והולך בעצמו לפגישות עם דיירים, ופותר בעיות של אנשים שנפטרו או התגרשו".

"לא ערוכים לפינוי ישובים"

הזכרת מצוקת קרקעות, ואנחנו נמצאים ערב בחירות לממשלה. מה דעתך על פינוי שטחים?

"לפני השאלה הפוליטית, מבחינה פרקטית המדינה איננה ערוכה לפינוי ישובים, כי אין לה אלטרנטיבה, ולכן לפני שמדברים על פינוי צריכה להיות חשיבה אם אפשר לפנות ואם צריך בכלל. לולא היו חולות חלוצה ש-2,000 שנה לא נגעו בהם וקק"ל הכשירה אותם למפוני גוש קטיף, גם להם לא היה בית. ראיתי מקרוב את פינוי גוש קטיף. פינינו 10,000 איש. לולא הקק"ל שהכינה תשתיות ודיור זמני, חלק גדול מאותם מפונים היו עדיין שוהים בבתי מלון או מקומות זמניים אחרים. 

"אני חושב שהמצב היום ביהודה ושומרון הוא כזה שלא בכדי נושא פינוי ישובים לא עלה בכלל במערכת הבחירות הנוכחית. צריך לזכור שמי שהקים ישובים ביהודה ושמרון וברמת הגולן זה מפלגת העבודה".

"צריך להיכנס למערכת ולעשות שינוי - לא מספיק לקטר ביום שישי"

שטנצלר, המזוהה עם מפלגת העבודה, ושהיה מקורב לשמעון פרס, כיהן כמזכיר מועצת פועלי גבעתיים משנת 1985, ובהמשך מונה למנכ"ל העירייה. ב-1993 נבחר לראשות העירייה וכיהן בתפקיד שלוש קדנציות. "ראיתי מה היה במלחמת יום הכיפורים וחשבתי שצריך להיכנס למערכת ולעשות שינוי - לא מספיק לקטר ביום שישי. זה נכון גם היום", הוא אומר.

מה ההישג הכי גדול שלך בגבעתיים?

"אני מרוצה שלא נכנעתי לעניין המעבר לחטיבות ביניים. החטיבות הן בזבוז של מיליארדי שקלים בהוצאות כפולות על ניהול, מורים ובזבוז משאבי ציבור יקרים כמו מבני ציבור. 

"עניין נוסף הוא שידעתי שהעיר צריכה עוגנים כלכליים, ולכן תכננתי אז את הסיטי של גבעתיים, היכן שבשנים האחרונות הוקם מגדל השחר וקמים מגדלים נוספים על גבול רמת גן. צבי בר התנגד אז לתוכנית שקידמנו כי הוא לא רצה תחרות למתחם הבורסה, אבל הגענו עד למועצה הארצית וניצחנו.

"נלחמתי גם להוסיף חניונים תת קרקעיים בתוכניות שכבר היו מאושרות עם חנית עיליות. קניון גבעתיים למשל, היה צריך להיבנות עם 400 חניות עיליות לפי התוכנית המקורית. הקמנו חניונים תת קרקעיים אחר כך גם במגדל הפניקס, בית פלאפון ותיאטרון גבעתיים. ההיגיון מאחורי זה היה מחשבה על ביטחון בשעת חירום. באף בניין מגורים בגבעתיים לא היה אז חניון תת קרקעי, ואז אף אחד לא דיבר על תמ"א 38".

כשאתה מסתכל על העיר היום אתה מרוצה?

"גבעתיים היא דוגמה לעיר של 4,500 דונם בלבד, שגרים בה קרוב ל-60 אלף תושבים באיכות חיים גבוהה. רן קוניק עושה עבודה מצוינת ולזכותו ייאמר שהוא מתייעץ מהרגע הראשון שנבחר, ואנחנו נפגשים לעיתים תכופות".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים