גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר קק"ל לשעבר נכנס לנדל"ן: "הממשלה השקיעה 6 מיליארד במחיר למשתכן - ואפס בהתחדשות עירונית"

אפי שטנצלר, שכיהן עד 2015 כיו"ר קק"ל, מונה לאחרונה לעמוד בראש המכון למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי ● בראיון ל"גלובס" הוא אומר: "אין כמעט מחקרים בישראל בתחום הנדל"ן, ואין בכלל על התחדשות עירונית"

אפי שטנצלר / צילום: שלומי יוסף
אפי שטנצלר / צילום: שלומי יוסף

"מילאתי תפקידים ציבוריים גדולים, ועכשיו אני נלהב ללכת לאקדמיה. הכנסת אף פעם לא הייתה המקום שמשך אותי להגיע אליו", מספר יו"ר קק"ל לשעבר אפי שטנצלר בראיון ראשון מאז פרש מהתפקיד ב-2015 ומוסיף: "בתפיסה שלי, כשעומדים בראשות עיר, העשייה היא יותר דומיננטית מאשר בכנסת".

שטנצלר מונה לאחרונה ליו"ר המכון למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי בהרצליה, שהקימו המרכז הבינתחומי וחברת הנדל"ן אאורה. מאז עזב את קק"ל, תחום הנדל"ן קרץ לו והוא הקים את חברת אוורסט איננווסטמנט, המציעה השקעות נדל"ן בארה"ב, יחד עם חתנו אלכס קובלנץ, ועם רו"ח יהושע הזנפרץ ומשה חביב.

על תקופת כהונתו של שטנצלר בקק"ל נמתחה ביקורת חריפה בדוח מבקר המדינה בקשר להעברת כספים לארגונים שונים על בסיס פוליטי.

ספגתם ביקורת חריפה מאוד ממבקר המדינה.

"קק"ל היא ארגון שהוקם לפני 100 שנה, ושמתנהל לפי חוק כחברה בע"מ, חברה פרטית ולא ממשלתית. בדיוק כמו הסוכנות היהודית, קרן היסוד וההסתדרות הציונית", אומר שטנצלר, "חוק מבקר המדינה לא חל על המוסדות הלאומיים האלה, ולמרות זאת כשהמבקר שפירא אמר לי שהוא רוצה לעשות ביקורת בקק"ל לראשונה מאז נוסדה. למרות התנגדות הדירקטוריון, חשבתי שנכון לעשות ביקורת, שנכנעתי את הדירקטוריון, ואני שמח על הביקורת שנעשתה. פרצתי דרך בעצם זה שאפשרתי את זה. המבקר עשה ביקורת ומתוך 794 פרויקטים בהיקף של למעלה ממיליארד שקל, הוא מצא שב-15 היו בעיות. עם זאת, ברור שיש מה לשפר בקק"ל".

לדברי שטנצלר, על ההישגים של קק"ל בתקופתו, פחות מדברים. "כשנכנסתי לקק"ל היו 40 אלף רוכבי אופניים בישראל - היום יש למעלה מ-250 אלף, אחרי שפרצנו עשרות אלפי קילומטרים של שבילי אופניים ביערות, ושדרגנו את כל יערות קק"ל אחרי שנים שלא נגעו בהם. נטענו מאות אלפי דונמים בעיקר בנגב. הקמנו את פארק נחל באר-שבע שהוא פארק מטרופוליני ענק ששינה את פני העיר - לפני כן קבלנים היו בונים עם הגב לפארק שהיה מלא פסולת, ועכשיו בונים עם הפנים אליו".

מה אתה חושב על המהלכים שכחלון עשה בשוק הדיור?

"הממשלה האחרונה השקיעה 6 מיליארד שקל במחיר למשתכן, ובהתחדשות עירונית אפס שקלים. מחיר למשתכן זה חשוב, אבל העתיד לא נמצא שם אלא בהתחדשות עירונית, ושם צריכים להיות מושקעים המשאבים כדי למצוא את הרגולציה הנכונה שפרויקטים בפריפריה יהיו ישימים.

"כיום מונצח מצב לא שוויוני. הרעיון של הריסת שמונה בנייני רכבת והקמת ארבעה מגדלים במקומם עם מסחר, תשתיות חדשות ושטח ירוק, הוא רעיון נכון שגם פותר את הצורך בתוספת דירות. מדינת ישראל תהיה היחידה בעולם שתשלש האוכלוסייה שלה מבלי שמתווספות לה קרקעות. אלה פתרונות שלא צריך לחכות שנים שיקרו. שגם בתל-אביב, גם בערד וגם בכרמיאל הדרך תהיה ברורה ואפשרית. אין מישהו שמפסיד בהתחדשות עירונית".
"להקים סטארט-אפים להתחדשות עירונית". 

לפני חודשים אחדים נכחו אפי שטנצלר ובעל חברת אאורה, עו"ד יעקב אטרקצ'י, בכנס בנושא התחדשות עירונית, שם נוצר החיבור בין שטנצלר - איש מפלגת העבודה, לאטרקצ'י - איש הליכוד, שהוליד את הקמת מכון אאורה למשפט, יזמות חברתית והתחדשות עירונית במרכז הבינתחומי. "אחרי שעזבתי את קק"ל קיבלתי הרבה הצעות אבל החלטתי שהכי מתאים לי המכון, שהוא כמו ילד שצריך ללוות ולראות אותו גדל ומתבגר וגם כזה שיכול להשפיע", מספר שטנצלר.

לדבריו, במכון שיפעל תחת מטריית בית הספר למשפטים, יהיו שלוש זרועות, הראשונה היא תוכנית לימודים ל-30 סטודנטים בשנה, מכל בתי הספר במרכז הבינתחומי. "התחדשות עירונית היא לא רק בנייה ויש בה הרבה תחומים נלווים כמו חברה, הגנת הפרטיות, קיימות ורגולציה. סטודנטים שילמדו במכון יקבלו נקודות לתואר.

"הזרוע השנייה היא מחקר. אין כמעט מחקרים בישראל בתחום הנדל"ן, ואין בכלל על התחדשות עירונית. אנחנו שואפים גם לחקור את התחום, גם בשיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים בעולם, להוציא סקירות ולפרסם ממצאים, שיוכלו לשמש כבסיס להצעות חוק ותקנות, על מנת לשפר את התחום ולקצר תהליכים.

"הזרוע השלישית היא ייזום סטארט-אפים בתחום ההתחדשות העירונית שהסטודנטים ייזמו לאחר היכרות של התחום הן ברמת הלימוד והן ברמת הסיורים בשטח בפרויקטים שאאורה מבצעת וגם של חברות אחרות. סטודנט יוכל להכיר לפרטי פרטים פרויקט התחדשות עירונית מהרגע שאושר ועד למסירת המפתח לדירה. אטרקצ'י חי ונושם את התחום והולך בעצמו לפגישות עם דיירים, ופותר בעיות של אנשים שנפטרו או התגרשו".

"לא ערוכים לפינוי ישובים"

הזכרת מצוקת קרקעות, ואנחנו נמצאים ערב בחירות לממשלה. מה דעתך על פינוי שטחים?

"לפני השאלה הפוליטית, מבחינה פרקטית המדינה איננה ערוכה לפינוי ישובים, כי אין לה אלטרנטיבה, ולכן לפני שמדברים על פינוי צריכה להיות חשיבה אם אפשר לפנות ואם צריך בכלל. לולא היו חולות חלוצה ש-2,000 שנה לא נגעו בהם וקק"ל הכשירה אותם למפוני גוש קטיף, גם להם לא היה בית. ראיתי מקרוב את פינוי גוש קטיף. פינינו 10,000 איש. לולא הקק"ל שהכינה תשתיות ודיור זמני, חלק גדול מאותם מפונים היו עדיין שוהים בבתי מלון או מקומות זמניים אחרים. 

"אני חושב שהמצב היום ביהודה ושומרון הוא כזה שלא בכדי נושא פינוי ישובים לא עלה בכלל במערכת הבחירות הנוכחית. צריך לזכור שמי שהקים ישובים ביהודה ושמרון וברמת הגולן זה מפלגת העבודה".

"צריך להיכנס למערכת ולעשות שינוי - לא מספיק לקטר ביום שישי"

שטנצלר, המזוהה עם מפלגת העבודה, ושהיה מקורב לשמעון פרס, כיהן כמזכיר מועצת פועלי גבעתיים משנת 1985, ובהמשך מונה למנכ"ל העירייה. ב-1993 נבחר לראשות העירייה וכיהן בתפקיד שלוש קדנציות. "ראיתי מה היה במלחמת יום הכיפורים וחשבתי שצריך להיכנס למערכת ולעשות שינוי - לא מספיק לקטר ביום שישי. זה נכון גם היום", הוא אומר.

מה ההישג הכי גדול שלך בגבעתיים?

"אני מרוצה שלא נכנעתי לעניין המעבר לחטיבות ביניים. החטיבות הן בזבוז של מיליארדי שקלים בהוצאות כפולות על ניהול, מורים ובזבוז משאבי ציבור יקרים כמו מבני ציבור. 

"עניין נוסף הוא שידעתי שהעיר צריכה עוגנים כלכליים, ולכן תכננתי אז את הסיטי של גבעתיים, היכן שבשנים האחרונות הוקם מגדל השחר וקמים מגדלים נוספים על גבול רמת גן. צבי בר התנגד אז לתוכנית שקידמנו כי הוא לא רצה תחרות למתחם הבורסה, אבל הגענו עד למועצה הארצית וניצחנו.

"נלחמתי גם להוסיף חניונים תת קרקעיים בתוכניות שכבר היו מאושרות עם חנית עיליות. קניון גבעתיים למשל, היה צריך להיבנות עם 400 חניות עיליות לפי התוכנית המקורית. הקמנו חניונים תת קרקעיים אחר כך גם במגדל הפניקס, בית פלאפון ותיאטרון גבעתיים. ההיגיון מאחורי זה היה מחשבה על ביטחון בשעת חירום. באף בניין מגורים בגבעתיים לא היה אז חניון תת קרקעי, ואז אף אחד לא דיבר על תמ"א 38".

כשאתה מסתכל על העיר היום אתה מרוצה?

"גבעתיים היא דוגמה לעיר של 4,500 דונם בלבד, שגרים בה קרוב ל-60 אלף תושבים באיכות חיים גבוהה. רן קוניק עושה עבודה מצוינת ולזכותו ייאמר שהוא מתייעץ מהרגע הראשון שנבחר, ואנחנו נפגשים לעיתים תכופות".

עוד כתבות

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות